Českotřebovský deník 178/2021 (26/6)
Nové video: Triarius v Kulturním centru

V posledním pořadu Z centra před prázdninami vystoupí v neděli 27. 6.  na youtube kanálu Kulturního centra českotřebovská skupiny Triarius. Premiéra je v 18 hodin na odkaze  https://youtu.be/Y8lEn_ckfKI. Pořad bude přístupný i ze záznamu v dalších cca 60 dnech dnech, podobně jako jiné pořady této série "Z centra".  Potom budou uchovány pro další reprízy podle budoucích potřeb. Tímto způsobem bude vytvořen nový "Zlatý fond" zachycující kulturní a sportovní dění ve městě, návštěvy osobností apod. Aktivitu tohoto typu velmi chválím, je to záslužná práce.
Pošta na Parníku se bude stěhovat na opačný konec budovy čp. 205

Od 1. září budeme chodit na parnickou poštu sice do stejné budovy čp. 205  (Bývalý Dům služeb), ale vchod bude z nároží ulic Ústecká a Palackého. Tyto prostory nedávno opustila firma FAB, nyní je TEZA ve spolupráci s Českou poštou upravuje tak, aby vyhovovaly pro poštovní úřadovnu. Dosavadní prostory na opačné straně budovy jsou pro poštu zbytečně velké a stejně je celé nevyužívá. Je to další etapa změn této budovy, ve které byly v I. poschodí loni vybudovány nové byty. Ty jsou nyní plně obsazené. 
Zbývá rozhodnout, jak využít uvolněný prostor po poště se všemi dalšími místnosti, které jsou v domě volné.  Je zde možné vybudovat další byty nebo je upravit pro vhodný nebytový prostor. Je připraveno několik variant. Dům také potřebuje novou fasádu. Je to městský dům a je umístěn u hlavní komunikace a neměl by tedy dělat ostudu. Bude to zřejmě otázka dalšího roku, bude-li dostatek finančních prostředků.
 
Orlickoústečtí hasiči pomáhají postiženým obcím na Moravě sbírkou

Během jediného dne se ústeckým hasičů podařilo, ve sbírce na region postižený ničivým tornádem, naplnit hasičskou zbrojnici potřebným materiálem. Postižené obce na Hodonínsku potřebují především drobný stavební materiál, nářadí, hřebíky, šrouby, zakrývací plachty, popřípadě střešní latě a dále košťata, lopaty, pitnou vodu nebo dezinfekci.  Hasiči darovaný materiál třídili do pozdních pátečních hodin a připravují jej na odvoz do obce Mikulčice, která je jednou z postižených obcí na Hodonínsku. Sbírka v hasičárně ústeckých hasičů byla otevřena ještě v sobotu 26. června od 8 do 12 hodin. Pak hasiči veškerý darovaný materiál odváží nákladním vozem do Mikulčic.
 
Lávka v Brandýse nad Orlicí.

Lávka, která je dnes přes Orlici v Brandýse nad Orlicí byla součástí přechodové lávky nad českotřebovským nádražím a usnadňoval přístup zaměstnanců dílen a výtopny snadnější přístup do výtopny a dílenských prostor, které se už od počátku železnice v České Třebové nacházely přes kolejiště oproti výpravní budově. Nádraží bylo vlastně sevřeno jednou stranou výpravní budovou, od roku 1850 také druhou a rozlehlejší a na druhé straně výtopnou a dílenskými objekty. Nádraží vlastně celé 19. a první roky 20. století nepostačovalo stále narůstajícímu provozu a naléhavosti posunu nákladních vlaků. A tak nádraží bylo stále zaplněno soupravami vlaků, čekajících na posun, nebo jen na odjezd. A tak stále naléhavěji vyvstával problém, jak pro zaměstnance usnadnit přístup od města na druhou stranu do výtopny. Celý článek Pavla Stejskala najdete ZDE
 
Valná hromada svazku obcí Region Orlicko Třebovsko se konala v Libchavách

Bylo to v pátek 25. června 2021  v restauraci u Džbánu. Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko má 24 členských obcí, mezi kterými jsou města Ústí nad Orlicí, Česká Třebová a Brandýs nad Orlicí.  Předsedou svazku obcí je starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek, místopředsedou pak Dalibor Zelený. Valné hromady se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Fotografie z jednání poslal Luboš Kozel. Věřím, že bude z této akce také vydána tisková zpráva. Zajímavostí je , že ve stejný den 25. června byla zpřístupněna nová část cyklostezky "Šušek". Nástup na cyklostezku je na parkovišti u koupaliště v Písečné. Pozvánka přišla dodatečně, ale obsahuje mapy, ze který poznáte trasu cyklostezky, proto je zveřejněna.  (Je však kupodivu, že je na pozvánce napsán špatný nápis svazku obcí "Orlicko", kterého se to týká.)