Českotřebovský deník 179/2021 (27/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Promenádní koncert ZUŠ v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze 25/6

 Plná velikost videa je ZDE
Představil se hudební obor, taneční obor a také obor literárně dramatický. Diváků spousta, pěkné počasí. Z více než dvouhodinového programu připravil Českotřebovský deník  48 minutový sestřih ukázek z vystoupení souborů, tanečních skupin ale i jednotlivců tak, aby byl pokud možno představen předvedený program v celé šíři. Vystoupení jsou ve streamu zařazena tak, aby se střídalo vystoupení hudební a taneční, není to tedy přesně podle programového listu tohoto koncertu.  V případě vystoupení literárně dramatického oboru školy jsou zařazeny jako ukázka z pořadu  "Africká legenda o Akwakasongovi" jen ty části, kde vystupuje celý soubor, které bylo možné technicky zvukově dobře zachytit.
Promenádní koncert byl zařazen do projektu "ZUŠ OPEN" a byl skutečným vyvrcholením celoroční práce žáků a učitelů a pojat také jako poděkování rodičům, kteří měli v tomto školním roce daleko více starostí se zajišťováním přípravy žáků než v jiných letech. Svědčí o tom velká aktivita při pořizování záznamů pro e-koncerty, e-besídky a další e-vystoupení, prezentovaná ve virtuálním prostoru. Velký počet shlédnutí těchto pořadů ukazuje, že to nebyla práce zbytečná a že se vyplatila.  "Naživo" se přímo před veřejnosti mohli představit žáci a soubory školy vlastně jen na tomto jediném závěrečném letním promenádním koncertu. K celé akci se vrátíme znovu zítra , kdy uvedeme z promenádního koncertu ještě fotoreportáž Martina Šebely.
 

Přímá pomoc z České Třebové pro obce Hruška a Mikulčice

Nedovedete si představit tu spoušť, a to úplně všude, nejde jen o pár postižených míst, říkali hasiči když se vrátili z místa neštěstí a zavezli naši pomoc.  Také starostka města Magdaléna Peterková je v přímém kontaktu s vedením postižených obcí. Je dobře, když je pomoc okamžitá, ale musí také vydržet za týden, za měsíc, to zdaleka nebude všechno pořádku.... "Starostka Mikulčic Marta Otáhalová do telefonu říká, materiální pomoc máme v dostatečném množství, ale to co se bude určitě nedostávat je pomoc finanční," říka starostka Magdaléna Peterková. Pro pomoc jsou otevřeny účty uvedené ve sdělovacích prostředcích, ale naše město se také rozhodlo pro přímou pomoc postiženým obcím. "Dosavadní určená částka 10000 Kč byla jen první pomoc, vedení města bude jednat o dalších možnostech a určitě nezůstaneme pozadu", říká starostka města Magdaléna Peterková.  (Mikulčice mají 1964 obyvatel.)
V neděli podvečer na tanečním vystoupení Taneční školy také Magda Peterková vystoupila s prosbopu a apelem na přítomné, aby zvážili své možnosti a využili konta důvěryhodných organizací, na které je možné posílat pomoc. Věříme, že se přidají i podnikatelské subjekty. Byť je doba zlá, stále koronavirová, tak ekonomické oživení určitý prostor poskytuje. Osobně jsem velmi hrdý na to, že mezi těmi subjekty, které rychle  pomohly "v první vlně" je také naše město Česká Třebová.
Aktuální výzva starostky obce Mikulčice u Hodonína:

Aktuálně potřebujeme: hrábě, lopaty, metle, košťata, KOLEČKA. Na střechy: laty, trámy,  hřebíky, kladiva, a tašky. Na noční práce: čelovky, baterky, světla, včetně baterek, elektrocentrály, odvlhčovače, nabité powerbanky.  

Na pomoc s odstraněním škod jsme zřídili transparentní účet:

299 222 440/0300 Pro zahraniční platbu: IBAN: CZ08 0300 0000 0002 9922 2440.

Všem děkujeme za filanční podporu.

V současné době  díky pomoci Vás všech máme zajištěno dostatek jídla, pití, hyg. potřeby. Další zatím prosím neposílejte. 

 
Kapela 375 metrů nad mořem se představila v Javorce

V Javorce nyní střídá jedna akce druhou, zvlášť tento víkend je nabitý. Začal již v pátek úspěšným promenádním koncertem ZUŠ a po sobotních a nedělních akcí skončí až v pátek podvečer literárním čtením Blanky Kostřicové, které jej tentokrát zcela netypicky a poprvé předvede  v přírodě, na pódiu hudebního pavilonu Antonína Bennewitze. zde se pak budou dít další akce po celé léto.
V sobotu se v Javorce především pro své mladé příznivce představila  kapela 375 metrů nad mořem, která působí v prostředí našeho města již několik roků a mohli jsme ji poslechnout na řadě různorodých akcí. Třeba na oslavách 75. výročí založení železniční průmyslovky a několikrát vystupovala  v Domově pro seniory a Javorce také zdaleka nebyla poprvé. Více ZDE

Reliéfy na zdi u rotundy opět schované

Dnes jsem byla u rotundy. Škoda některých provedených změn a úprav, nad kterými zůstává rozum stát. Ty kamenné reliéfy s motivy I. světové války se  řešily asi před 5 lety a je to stále stejné. Proč se nenechaly na původním místě napravo od zvonice, netuším. Cestička, která kolem vedla, zmizela v porostu.. Reliéfy jsou stále za keři, zvl. ten první není vůbec vidět. Abych část vyfotila, jednu větev jsem si odsunula. Z cesty je vidět jen keř. Ve vývěskách u rotundy je pod návštěvním řádem areálu podepsán stále starosta Zedník, což může být pro návštěvníky poněkud matoucí.
Lavičky po jejich postavení před více než dvěma lety už nikdo neupravil. Sedět s bimbajícíma nohama na lavičce byť ve stínu, která řeže  do stehen, není nic příjemného. Vzpomínala jsem na staré dobré lavičky a po 5 minutách rozjímání jsem nepohodlné sezení vzdala. Jedna z laviček je špatně ukotvená a protože se už pěkně viklá, neměl by být problém dát lavičku tak, aby i malá babička na ni mohla vyskočit. Z obrázku je vidět, že si sem jistě dlouho nikdo neposadil. To v parku dole na Zámostí by byly lavičky potřebnější, ale to je marné volání. (VV)

Cyklisté na chodníku

A ještě si neodpustím páteční zážitek. Nedivte se, že mi už i bikeři  lezou krkem. Normální cyklisti to nebyli, kola byla široká, úbor sportovní a helma. Jak jinak nazvat 5 rádoby bikerů, kteří mě na chodníku, v Masarykově ulici, míjeli z obou stran. Štěstí bylo, že jsem nezměnila směr, protože slyšet nebyli. Co by asi říkali,  kdybych se procházela po "jejich" cyklistických stezkách na Pekláku ? Policie pokuty nedává, ve městě se ani moc nevyskytuje a chodec si už není jistý ani na chodníku.
Ještě poznámka: lipový květ je akorát na sběr.... (VV)

Pozvánka na zítra na pondělí v 18 opět do Javorky