Českotřebovský deník 180/2021 (28/6)
Na radnici byla předána ocenění Českotřebovský Ámos 2021

Ocenění "Českotřebovský Ámos" se uděluje město Česká Třebová pod patronátem hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického od roku 2019. Nominace na ocenění zajišťují škola a školská zařízení  na základě výsledků anket. Ty probíhají na jednotlivých školách a školských zařízeních v našem městě bez rozdílu, zda se jedná o školy mateřské, základní nebo střední školy. Vyhlášení anket bylo směrováno ke Dni učitelů, tedy 28. březnu. Také letošní rok však neumožnil uskutečnit např. v Malé scéně nebo v Kulturním centru pořad spojený s předáváním takových ocenění. Takový způsob předání cen se mohl zatím uskutečnit pouze jednou v roce 2019. Výsledky anket byly sice vyhlášeny  ke Dni učitelů , ale faktické předání ocenění se stejně jako v loňském roce uskutečnilo až v závěru školního roku, kdy to již poměry dovolovaly a veškeré zákazy akcí tohoto druhu byly zrušeny. Předávání se uskutečnilo v pondělí 28. června v obřadní síni českotřebovské radnice za účasti starostky Magdalény Peterkové, místostarostů Dalibora Zeleného a Josefa Kopeckého. Celkem bylo uděleno 13 cen Českotřebovský Ámos:
ZŠ Habrmanova Mgr. Alena Brtníčková
ZŠ Nádražní Mgr. Ilona Pospíšilová
ZŠ Ústecká Mgr. Hana Frűhaufová
MŠ Habrmanova paní Božena Fišerová
MŠ U Koupaliště Bc. Andrea Tenenková, DiS.
MŠ U Stadionu paní Ludmila Pechancová
MŠ Vinohrady paní Jana Herynková
DDM Kamarád Mgr. Petra Štanclová
ZUŠ pan František Kajetán Zedínek – in memoriam
Gymnázium Mgr. Jan Watroba
VOŠ a SŠT (areál Habrmanova)  Ing. Zdeněk Žaba 
VOŠ a SŠT (areálů Skalka) Mgr. Martina Macková
ZŠ Na rovině Mgr. Jana Chaloupková
Ocenění za pana F. K. Zedínka převzal jeho syn Petr Zedínek. Cenu za Ing. Žabu převzal ředitel školy Mgr. Jan Kovář.
Účastníci setkání jsou na úvodní společné fotografii. Slavnostní předání ocenění bylo vzorně připraveno, mělo důstojný průběh. Z této akce připravil Českotřebovský deník krátké video, které pomůže předat alespoň část atmosféry z pondělního odpoledne v městské obřadní  síni. 

Vydařený piknik Taneční školy Česká Třebová

Byla to nedělní podvečerní akce a uskutečnila se v Podbranské ulici, uvnitř dříve uváděného "areálu služeb". Místo tedy pro taneční sport nijak přitažlivé, jistě máme u nás ve městě více lepších možností. Přesto je pro pořádající Taneční školu výhodný - je totiž přímo v sousedství  tanečního studia a to umožňuje realizovat spoustu věcí snadněji než jinde. Přesto bylo třeba prostor pro vystoupení alespoň částečně zkultivovat, což se z velké části podařilo. Početným přítomným rodičům malých tanečníků a tanečnic byla předvedena  soutěžní vystoupení připravená v režimu on-line a tedy v rámci distanční přípravy. Byly to zajímavé taneční výstupy, byť měla řada z nich stejný hudební doprovod, tak  výsledný dojem byl velmi originální. Tanec je třeba představit v pohybu, proto Českotřebovský deník z této akce připravil krátké video.
Za významné považuji  zmínit se o tom, že akce byla spojena s pomocí postiženým obcím na jižní Moravě, pro které byl celý výtěžek akce předán převedením na transparentní účet. Účastníky "Pikniku v Podbranské" pozdravila také starostka města Magdaléna Peterková, která informovala o pomoci, kterou pro jižní Moravu zajišťuje Město Česká Třebová a zdejší sbor dobrovolných hasičů. Protože je Magdalena Peterková v přímém kontaktu se starosty obcí v postižené oblasti, mohla referovat přímo o jejich potřebách.

Mimořádná schůze rady města: schválena pomoc pro tornádem postižené obce

Od nešťastného čtvrtku 24. června, kdy prošlo Hodonínskem ničivé tornádo  uplynulo teprve pár dnů a pomoc sem směřuje ze všech stran, také  z našeho Pardubického kraje , našich okolních měst a také od nás z České Třebové. První akci vzali na sebe českotřebovští dobrovolní hasiči a již v sobotu byli na místě v postižené obci Hrušky u Hodonína. O tom, jak může v tomto kontextu pomoci naše město a co je také umožněno schválenou legislativou, jednala v pondělí 28. června na svém mimořádném jednání rada města. Především byla schválena první  "desetitisícová" okamžitá pomoc nutná pro rychlé zajištěné potřebného materiálu. Radní také rádi vzali na vědomí iniciativu z českotřebovských městských společností. Bylo rozhodnuto o poskytnutí finanční pomoci na transparentní konto zřízené Jihomoravským krajem. Zde bude třeba finanční prostředky doplňovat i v dalším období a není tedy rozhodující, zda bude částka odeslána okamžitě. Proto v souvislosti s platnou legislativou (Zákonem o obcích) rada města schválila jednomyslně usnesení, ve kterém doporučuje zastupitelstvu města, aby na své nejbližší schůzi projednalo poskytnutí pomoci v navrhované výši 100 tisíc korun. (mm)
 
Startuje předprodej vstupenek na zářijové mistrovství Evropy mužů

Ve čtvrtek 24. června 2021 odstartoval předprodej vstupenek na největší volejbalový svátek letošního roku, kterým je mistrovství Evropy ve volejbalu mužů (CEV EuroVolley 2021). Šampionát se uskuteční od 1. do 19. září ve čtyřech zemích současně a jedním z hostitelských měst je právě Ostrava. „Je nám velikým potěšením, že se tak významná sportovní akce bude konat i v České republice. Bude to vyvrcholení oslav 100 let českého volejbalu,“ uvedl předseda Českého volejbalového svazu (Českotřebovák) Marek Pakosta.
Český národní tým se divákům představí v Ostravar Aréně, kde ve skupině B změří síly s družstvy Itálie, Slovinska, Bulharska, Běloruska a Černé Hory. Následně budou mít čeští fanoušci možnost vidět čtyři osmifinálová a dvě čtvrtfinálová utkání. Vstupenky se od dnešního dne prodávají v síti Ticketportal, a to za zvýhodněnou cenu v podobě permanentek na utkání českého týmu a balíčků na všechna utkání či na vyřazovací boje. Samostatné jednodenní vstupenky a VIP vstupenky se začnou prodávat po potvrzení kompletního harmonogramu základních skupin ze strany evropské volejbalové federace CEV.
Členové Českého volejbalového svazu obdrží do 31. července speciální slevu 30 % z celkové ceny vstupenky po zadání promo kódu (kterým je číslo registrace člena ČVS). Studenti a důchodci starší 65 let mají rovněž do 31. 7. nárok na slevu – 15 % z celkové ceny vstupenky.
Ceny vstupenek (1. fáze předprodeje do 31. 7. 2021):
Základní skupina:                                            
kategorie 1 – 1 650 Kč permanentka na všechny hrací dny a všechna utkání základní skupiny B
kategorie 1 – 1 200 Kč permanentka ČESKO, platí na všechna utkání ve hrací dny českého týmu ve skupině, tj. 5 hracích dní
kategorie 2 – 1 375 Kč permanentka na všechny hrací dny a všechna utkání základní skupiny B
kategorie 2 – 1 000 Kč permanentka ČESKO, platí na všechna utkání ve hrací dny českého týmu ve skupině, tj. 5 hracích dní
Osmifinále + čtvrtfinále:
kategorie 1 – 875 Kč permanentka   kategorie 2 – 750 Kč permanentka

V Litomyšli bude opět Plán B 

Vernisáž open-air výstavy Plán B, která se uskuteční v sobotu 3. července v 14 hodin na Vodních valech v areálu dětského hřiště. Výstava vzniká ve spolupráci s nadačním fondem Bohemian Heritage Fund v rámci XVII. ročníku festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl.  připomeňme si současně i loňský Plán B, který měl své expozice na několika místech Litomyšle a vzbudily zasloužený ohlas.
 
Kuželkáři Lokomotivy se přihlásili do nově zřízené Letní ligy

Přihlásilo se celkem 32 družstev:  Bílina Bílovec Bohušovice CB Dobřany Česká Třebová HKK Olomouc Holýšov Konstruktiva A Konstruktiva B Kostelec nad Černými lesy A Kostelec nad Černými lesy B Kuželky Horní Benešov MS Brno Nové Město na Moravě Odry Prušánky A Prušánky B Rokycany A Rokycany B Slavičín Slavonice Sokol Praha Vršovice A Sokol Praha Vršovice B Solnice Sparta Praha Svitavy Šanov A Šanov B Šumperk Tesla Pardubice TJ Horní Benešov Unie Hlubina. Hrací plán ligy nebyl zatím zveřejněn.
 
Nedělní nehoda na čtrnácce

Čtyři jednotky hasičů vyrážely v neděli v podvečer k dopravní nehodě osobního automobilu, který narazil do zdi. Na místě záchranáři ošetřili pět zraněných a na místo letěl také vrtulník záchranné služby, který do nemocnice transportoval jedno z dětí. Hasiči poté zajistili vozidlo proti vzniku požáru. „Uniklé provozní náplně zasypali sorpčním materiálem,“ vysvětlila mluvčí hasičů Vendula Horáková.
 
V sobotu vyjedou parní vlaky na Kralicko. Letos ovšem z Ústí nad Orlicí.

V sobotu 3. července se poprvé na trať z Dolní Lipky do Ústí nad Orlicí a Hanušovic vydá historický parní vlak Králický Sněžník. Malebnou trasu Králicka a Orlickoústecka bude brázdit každou sobotu až do 28. srpna. Speciální jízda se pak uskuteční 18. září na den otevřených dveří Muzea starých strojů a technologií, které pro kraj provoz vlaků zajišťuje.
„Letošní trasa představuje několik okruhů z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí a Hanušovice, což dává možnost cestujícím vyrazit projížďku nejen v ranních, ale také odpoledních hodinách. Vyjíždíme v 7:30 z Dolní Lipky, kam se vlak vrátí před 19. hodinou. V rámci první jízdy se mohou cestující těšit na obě lokomotivy s tím, že první část trasy pojede Ventilovka, ke které se na cestě připojí Němka. Chvíli pojedou obě lokomotivy společně a jízdu dokončí pouze Němka, která by měla obsluhovat většinu parních jízd. Na Ventilovku se mohou cestující s jistotou těšit v sobotu 10. července,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Trasa vlaku bude rozdělena do tří samostatných úseků z Ústí nad Orlicí do Letohradu, z Letohradu do Dolní Lipky a z Dolní Lipky do Hanušovic. „Jízdné za jakýkoliv jeden úsek činí 35 korun s tím, že pro děti či ZTP je cena 20 korun. K tomu je stejně jako v předchozích letech přidáván příspěvek na jízdu a údržbu parního vlaku ve výši 50 korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Informace o jízdách vlaku včetně jízdního řádu naleznou zájemci na www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky
 
Každá z nepostiženějších obcí na Hodonínsku obdrží od kraje 500 tisíc korun

Krajští radní na svém pondělním mimořádném jednání schválili humanitární dar ve výši dvou milionů korun jako výraz solidarity a pomoci při bezprostředním odstraňování škod pro čtyři obce postižené ničivým tornádem. To se minulý týden ve čtvrtek prohnalo Hodonínskem a Břeclavskem. Nejpostiženější jsou obce Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves.
„Zvažovali jsme, jakým způsobem poskytneme avizované dva miliony korun jako výraz solidarity a sounáležitosti našeho kraje s obcemi na Hodonínsku a Břeclavsku. Nakonec jsme se i po debatě s Jihomoravským krajem domluvili na přímé finanční pomoci čtyřem nejpostiženějším obcím. Každá z nich, tedy Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves obdrží dar ve výši půl milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který finanční pomoc kraje avizoval již v pátek ráno. Kraj také uvolnil 100 tisíc korun pro zajištění odřadu Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, který v místě pomáhá již od pátečního odpoledne.
Pomoci postiženým obcím je možné prostřednictvím řady finančních i nefinančních sbírek. V sobotu Jihomoravský kraj otevřel transparentní účet. „Jedná se o další bezpečný způsob, jak přispět k odstranění následků ničivé bouře ze čtvrtečního večera. Všem dárců, kteří již přispěli nebo se chystají přispět, předem děkuji,“ řekl hejtman Netolický. Číslo transparentního účtu je 123–3116420297/0100.