Českotřebovský deník 182/2021 (30/6)
Vítr škodil a lámal stromy

V noci z 29. a na 30. června se přes Čechy přehnala bouřková mračna a přinesla s sebou také silné větrné počasí. Díky tomu byla poškozena i v našem městě a okolí řada stromů, zvláště těch s velkými rozměry. V České Třebové to odnesla především lípa v Kubelkově ulici Pod Jelenicí, rostoucí na křižovatce s ulicí Českých bratří. Odlomená část měla skutečně velké rozměry a bylo štěstím, že neudělala nějaké další škody na zdraví nebo na automobilech, provoz po Kubelkově ulici bývá docela čilý.  Zásah hasičů se konal bezprostředně ještě v noci, aby byla komunikace uvolněna. O jaký strom se jedná, můžeme vidět na fotografiích. První z fotek znázorňujekrásnou  lípu rostoucí zdánlivě bez problémů v lednu t.r. Na snímcích z 30/6 je však vidět, že byl strom vnitřně poškozený a můžeme zde zpozorovat pokračující houbové napadení.
Další velký strom, tentokrát vrba  byla poškozena v zahradě u Duškovy vily v Ústí nad Orlicí v zatáčce pod nemocnicí v ulici ČSA. I zde měli hasiči během dopoledne co uklízet. A opět to byl opravdu velký strom Více fotografií ZDE

Školní rok skončil, jsou tu prázdniny.

Počasí se zhoršilo, ale určit se zase spraví. Hlavní bude  využit možnosti, které máme, i když se někam moc daleko leckdo nevypraví. Proto Českotřebovský deník bude postupně nabízet jednotlivé pořady, akce, soutěže, organizované výlety a upozorňovat také na výlety na akce v okolí.  O prázdninách se uskuteční i u nás např. dvě velké sportovní akce  23. ročník  streetbalového turnaje Streetballhus a cena firmy Iscarex ve Svinné, můžeme navštěvovat tradiční letní kulturní  akce v Javorce (ještě že ji máme), opět se uskuteční javorecký piknik a letní kimenatograf v Javorce. Můžeme si zajet nebo zajít na prohlídku expozice do rekonstruované Chaloupky Maxe Švabinského, navštívit  bikeareál Peklák. Také krytý plavecký bazén není zdaleka plně využit  Od srpna bude na zimáku opět umělý led. Organizované sporty mívají přes prázdniny jen různá soustředění kempy, to ovšem jen pro přihlášené sportovce.  Přihlásit se můžete stále ještě do příměstského tábora např, na tenisových kurtech. A nevadí, když tenis nehrajete, je to tábor zaměřeny všesportovně. Některá sportoviště ve městě jsou i pro neorganizovanou veřejnost, ale moc jich není.
 
Poděkování z jižní Moravy:
Martin Klejch nezištně přivezl stavební materiál z vlastní firmy

Vážená paní starostko, zasílám Vám tímto děkovný dopis pro vašeho občana. V dnešní době, kdy jižní Moravu postihla apokalypsa v podobě tornáda a smetlo několik obcí se našlo mnoho firem, které poslali do postižených oblastí materiální pomoci. Jedna taková firma se právě nachází ve vašem městě, a to stavební firmě Klejchstav z České Třebové a její majitel Bc. Martin Klejch, který poslal dne 29.6.2021 dar ve formě stavebního materiálu pro postiženou obec Mikulčice. Tímto bych chtěl upřímně poděkovat vašemu občanovi Bc. Martinu Klejchovi za nezištnou pomoc a jsme za jeho dar obci Mikulčice velmi vděční.       
 
Pozor na uzavírku Masarykovy ulice

V Masarykově ulici bude realizopvána poměrně náročná investiční akce Vodárenské společnosti. Ztoho důvodu je třeba včas v předstihu informovat, že od pondělí 5. 7. bude z důvodu obnovy vodovodního řadu pro automobily zcela uzavřen úsek Masarykovy ulice od křižovatky s ulicí Litomyšlská po křižovatku s ulicí Habrmanova (tedy k prodejně NOPEK).  Uzavírka má povolení do 31.8. 2021. Vjezd rezidentům  bude umožněn, také průchod po chodnících a přístup do podchodu v Tykačově ulici  ve směru do oblasti Pod Jelenicí.
 
 
Šedesát milionů od kraje pomůže projektům za tři čtvrtě miliardy

Pardubický kraj uvolnil více než 61 milionů korun na výstavbu nových vodovodů, kanalizací, na projektové dokumentace a na rekonstrukce stávající vodohospodářské infrastruktury. Na svém úterním zasedání o tom rozhodli krajští zastupitelé. Podpořeno bylo několik desítek projektů.
„Prioritou je pro nás bezpečné zásobování obyvatel pitnou vodou a následně efektivní odvádění a čištění odpadních vod. Zároveň ale vítám i to, že jsme dokázali podpořit některé rekonstrukce vodohospodářského majetku stejně jako projektovou přípravu nových staveb. Za jasnou podporu těchto projektů kolegům zastupitelům děkuji. Pro obce je to významná pomoc,“ poznamenal radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
I díky zmíněným finančním prostředkům budou na území Pardubického kraje realizovány stavby za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. „Jsou to peníze, které pomáhají zlepšovat životní prostředí a díky kterým bude mít více obyvatel stabilní a bezpečný přístup k pitné vodě. Při současných výkyvech počasí je to důležité,“ doplnil Miroslav Krčil.
Pro Pardubický kraj ale není letos 61 milion korun konečná suma, kterou hodlá do podpory rozvoje vodohospodářské infrastruktury vložit. „Do konce června mohly ty obce, které to nestihly zhruba v prvních čtyřech měsících roku, ještě svoji žádost podat. Nepředpokládáme ale, že by celková částka podpory v tomto druhém kole přesáhla hranici 20 milionů korun,“ vysvětlil radní Krčil.
Letošní rok je posledním, kdy se systém rozdělování podpory vodovodů a kanalizací dělí v rámci kraje na více kol. „Od příštího roku jsme změnili pravidla, a to v návaznosti na novelu vodního zákona. Bude jednokolový systém, žádosti budeme přijímat do konce dubna a obce v červnu dostanou informaci, zda se svojí žádostí uspěly či nikoliv. Naším cílem je v tomto směru systém zjednodušit a také nechceme vedení obcí zbytečně držet v nejistotě,“ uvedl Miroslav Krčil.

 

Akce na hradech a zámcích v Pardubickém kraji v červenci


1. – 5. 7.: státní hrad Kunětická hora – Noc na Karlštejně – divadlo na Kunětické hoře. Letošní novinka na Kunětické hoře jistě potěší všechny milovníky českých muzikálů, na hrad se po dvaceti letech navrátí divadelní evergreen podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně. Hlavní role nesmrtelného příběhu o tom, že láska je silnější než příkaz krále, tentokrát nastudují hostující Petr Štěpánek a Martina Sikorová. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.

(www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)

1. – 11. 7.: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. 63. ročník festivalu vážné hudby. Tradiční hudební festival Smetanova Litomyšl proběhne opět v jedinečném prostředí arkádového nádvoří státního zámku Litomyšl od 1. do 11. července. Máte se opravdu na co těšit. Podrobné informace o programu naleznete zde

(www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)

8. – 10. 7.: státní hrad Kunětická hora – Noc na Karlštejně – divadlo na Kunětické hoře. Letošní novinka na Kunětické hoře jistě potěší všechny milovníky českých muzikálů, na hrad se po dvaceti letech navrátí divadelní evergreen podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně. Hlavní role nesmrtelného příběhu o tom, že láska je silnější než příkaz krále, tentokrát nastudují hostující Petr Štěpánek a Martina Sikorová. Představení pořádá a prodej vstupenek zajišťuje Východočeské divadlo Pardubice.

(www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)

18. 7.: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku.

(www.zamek-slatinany.cz; www.facebook.com/zamek.slatinany; www.instagram.com/zamekslatinany)

22. 7.: státní zámek Slatiňany – Strašidlo cantervillské. Divadelní komedie v zámecké zahradě Slatiňany. Komedie na námět povídky Oscara Wilda v jedinečných kulisách moravských a českých zámků. Informace k předprodeji vstupenek ZDE.

(www.zamek-slatinany.cz; www.facebook.com/zamek.slatinany; www.instagram.com/zamekslatinany)

24. – 25. 7.: státní hrad Kunětická hora – Pohádka pro veřejnost. Hudební pohádka pro širokou veřejnost z tvůrčí dílny Marka Dobrodinského ve sklepení pod nádvořím.

(www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)

24. 7.: státní zámek Litomyšl – Jak Valdštejnové dražili zámek. Večerní hrané prohlídky interiérů zámku vás zavedou do roku 1855, kdy byli Valdštejnové nuceni zámek prodat v dražbě rodině Thurn-Taxisů. Začátky prohlídek: 18.00, 19.00, 20.00 a 21.00 hodin. (www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)

31. 7.: státní hrad Litice – Hradozámecká noc: Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad. Letní podvečer na nádvoří hradu spojený s opékáním přinesených špekáčků. Od 19 do 22 hodin, ve 20:30 hodin noční komentovaná prohlídka hradu s baterkou.

 (www.hrad-litice.czwww.facebook.com/statni.hrad.litice; www.instagram.com/hradlitice

 

Červená Voda dostane zdarma veřejné griloviště

Obyvatelé Červené Vody budou moci již od tohoto pátku využít k letní rekreaci nové veřejné griloviště. Vybojovali si ho v soutěži, která každoročně probíhá na webu grilujemevemeste.cz. Již pátým rokem ji pořádá značka Vitana, která vítězným městům a obcím vždy daruje venkovní griloviště s příslušenstvím. To bude umístěno v místní části Dolní Orlice, do rukou starosty bude slavnostně předáno 2. července v 15 hodin.
Tento rok se soutěže účastnilo celkem 30 obcí a měst. Obyvatelé Červené Vody vybojovali pro obec první místo a nový grilovací set budou moci využít v areálu dobrovolných hasičů nedaleko oblíbené místní cyklostezky. „O tom, kde bude gril umístěn nerozhodovalo samotné vedení obce, ale naši občané. V květnu jsme spustili pocitovou mapu, prostřednictvím které mohli všichni hlasovat o tom, kde by si vyhrané griloviště nejvíce přáli,“ řekl Miroslav Beran, zástupce obce Červená Voda odpovědný za projekty.
O výstavbu grilovacích míst obyvatelé měst a obcí soutěží formou hlasování, které probíhá na stránkách projektu Grilujeme ve městě vždy před grilovací sezónou. Třem účastníkům s nejvyšším počtem hlasů daruje Vitana griloviště. „Nápad podporovat trávení volného času v městské zeleni a propojit ho s příjemným grilováním se u nás zrodil před pěti lety. Mapu na webu jsme startovali s pěti grilovišti, nyní grilujemevemeste.cz čítá 118 různých veřejných míst pro grilování po celé ČR. Uživatelé mohou sami posílat tipy na nově vzniklá místa, my je pak nafotíme a přidáme do mapy,“ říká Alice Feixová, Product Group Manager, Orkla Foods Česko a Slovensko.
 
P-PINK pomáhá začínajícím podnikatelům a vyhlíží přesun do nových prostor

Hejtman Martin Netolický navštívil ve středu sídlo Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK. Ten se stal etablovaným hráčem pro pomoc začínajícím podnikatelům v kraji prostřednictvím inkubačního programu, spolupráce s mentory z řád úspěšných podnikatelů či nabídkou kancelářských prostor. Již v letošním roce by měla být zahájena přestavba nového sídla v ulici Jana Palacha v Pardubicích.
„Podnikatelský inkubátor se po několika letech fungování etabloval na poli podpory podnikatelského prostředí v našem kraji. Bohužel samozřejmě i do rozjezdu řady projektů vstoupila koronavirová pandemie, ale i během ní se podařilo najít cesty, jak pomoci dobrým nápadům, propojit jednotlivé aktivity,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o takzvané vouchery pro podnikatele. „Jedná se o jednoduchou formu dotace pro začínající podnikatele v řádech desítek tisíc až nižších stovek tisíc korun na celou škálu aktivit od nákupu strojů, technologií, softwaru či poplatků za členství v různých profesních sdruženích. Obdobné dotace vyhlašuje například Liberecký kraj a je o ně velký zájem,“ uvedl hejtman Netolický.
V příštím roce by se měl inkubátor přesunout do nových prostor, díky kterým by mohl nabídnout začínajícím podnikatelům ještě širší služby. „Na podzim bychom měli zahájit přestavbu budovy v ulici Jana Palacha v Pardubicích. Kromě coworkingových prostor bychom chtěli nabídnout klasické kancelářské prostory pro podnikatele, multimediální laboratoř, prototypovou dílnu a další služby,“ sdělila ředitelka P-PINKu Petra Srdínková.
Pardubický podnikatelský inkubátor
P-PINK vznikl v roce 2017 pod záštitou Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Inkubátor pomáhá s vytvořením podnikatelského plánu, obchodního modelu a zavedením dané služby nebo produktu na trh. Součástí je také nabídka zázemí, coworking, pronájem kanceláří či virtuální sídlo. P-PINK také pořádá řadu odborných seminářů, webinářů a setkávání v rámci podnikatelského prostředí. Věnuje se také podpoře podnikavosti mezi studenty.