Chceme nebo nechceme být otevřeným městem ?              
Otázku je možné zodpovědět až po té, když bude jasně řečeno, co se pojmem "Otevřené město" považuje. Otevřít město můžeme přece různým způsobem, např. investorům, ochráncům přírody nebo i přistěhovalcům. V tomto případě se zřejmě myslí otevření "ajťákům". V České Třebové jsme se poprvé s tímto pojmem setkali na jednání zastupitelstva města dne 19. dubna 2021, kdy mám zastupitelka Soňa Mužiková za seskupení 27 statečných předložila k projednání (a schválení) návrh, se kterým stojí za to seznámit veřejnost. (Návrh k projednání je dále uveden včetně informace, kterou získáte na webu Otevřená města)

Chtěl bych k tomu vyjádřit svůj názor. Existující spolek Otevřená města.z.s. (zahrnující 17 měst a obcí )  rozhodně není příliš početnou skupinou  městských a obecních samospráv a jistě nebude zatím možné zkušenosti získané v takové skupině příliš zobecňovat. To přinese teprve čas. Myslím, že není správné nyní paušálně vyhlašovat, že pokud se do této platformy nepřihlásíme a nebudeme podle ní upravovat výstupy z radnice, tak jsme nějací zpátečníci, kteří si dali do volebního programu transparentnost a nic pro to neudělali nebo nechtěli udělat. Nebo snad chtěli dokonce zatajovat z hospodaření města co to jen jde. Základem spolku "Otevřená města" je totiž spolupráce na  IT projektech, snaha přinést "zcela revoluční pojetí a využití moderních metodik vývoje" atd. Lze však uvažovat i tak, že přechodem na nějakou novou formu prezentace rozpočtu a hospodaření města bychom mohli u daleko početnější skupiny občanů včetně uživatelů internetů narazit. Když tedy počkáme a budeme čekat na zkušenosti získané např. v Chocni nebo Moravské Třebové (členská města tohoto spolku), budeme moudřejší.

Zatím můžeme hledat rezervy v dosavadním způsobu prezentace rozpočtu města a jeho hospodaření. Rezervy zde jistě nějaké jsou a postupně je odstraňujeme. Např. právě při nyní schválené Změně č. 1 rozpočtu 2021 bylo možné zaregistrovat novou prezentaci získaných dotací v příjmovém rozpočtu města, které dosud byly vždy prezentovány pouze jako celek bez rozčlenění do položek. Jistě je třeba věnovat ještě větší péči přesnému označení položek tak, aby vyjadřovaly přesněji účel. Pro prezentaci rozpočtu je také třeba správně rozumět zásadám jeho tvorby a nemyslím si, že právě rozklikávací rozpočet toto vyřeší....

Stále si myslím, že dále vylepšená excelová tabulka umožňující odkazování některých souhrnných položek na podrobnější "rozbalené" tabulky jednotlivých kapitol by byla přehlednější a výmluvnější, lépe by navazovala na komentáře a znázorňovala také změny rozpočtu během roku. Je sice možné, že doba směřuje k rozklikávacím formám rozpočtu, není to však pro každého uživatelsky výhodné. V každém případě bych velmi nerad opouštěl současnou formu zpracování ve formě  tabulky.

Především se domnívám, že pojem "otevřené město" je mnohem širší  než navržené IT řešení, zahrnuje celou filosofii přístupu k záměrům města, odsouhlaseným projektům, zadávaným zakázkám, smlouvám a finančnímu plnění. Je také třeba hledat míru, nelze aparát úřadu zahlcovat povinnostmi, které ze zákona dělat nemusí. To se může projevit jinde, třeba na kvalitě přípravy agendy jednotlivých odborů. I tak je před úředníky, kteří musí realizovat jednat úkoly zadané samosprávou a také v rámci svěřené působnosti státu, úkolů opravdu hodně.

Vím, že je třeba především hledat co možná nejkomfortnější způsoby komunikace občana s úřadem a jeho odbory. Právě do této oblasti směřuje z veřejnosti nejvíce podnětů a to žádná nabízená platforma Cityvizor nevyřeší.
Co nám např. bude platná možnost prohlížení jednotlivých vydaných faktur, když neznáme podmínky pro tyto platby a řádně ani jejich obsah. Některé částky se platí zálohově, jiné se fakturují po smluvených částkách, jiné až po předání celého díla a případně i odstranění vad. To z faktur zřejmé nebude. Pouze přibude řada zbytečných dotazů, zatěžujících aparát radnice. Existuje přece důvěryhodný kontrolní systém města a zastupitelská demokracie. Ten kdo detailně a trvale nesleduje celý systém  např. prezentaci jednotlivých faktur nevyužije.
Zdá se mi, že celý systém je připravován především "ajťáky" tak, že připravovaný software vše vyřeší a přehlíží se potřeba lidského faktoru a potřeb lidí z veřejnosti, kteří IT technologiím tolik nefandí a nechtějí být na ně odkázaní.
 

Nyní se vraťme k návrhu zastupitelů za 27 statečných na jednání ZM 19.4.2021

"Pro dnešní jednáni ZM jsme připravili materiál k problematice transparentnosti nakládání s penězi dařıových poplatniků v rámci rozpočtu města. V rámci předvolební kampaně většina z našich uskupeni slibovala našim občanům lepši komunikaci a otevřenější přistup k informacíim. Sledujeme posun ve městech okolo nás a máme zájem se připojit k  podobným iniciativám jako je napřiklad projekt Otevřená města. Jedna se o spolek 16 obci, které chtějí byt otevřeny vůči svým občanům, https://otevrenamesta.cz/ . V poslední době se ke spolku připojilo město Moravská Třebová.

Spolek vyviji open source SW /otevřeny software/ :
-   CityVizor - finance obci srozumitelně
-    Dotačni Software 2 (DSW2)
-   GIS platforma a editor
-   oT - The Things Network
-   LibreOffice- interoperabilita
-   Webové stránky obce
 
Mezi výhody členství patři zejména :
-   nahrazeni nedostačující a pracnější dosud používané verze v programu Helios
-   požívání jednotné platformy, kterou budou umět používat i občané jiných měst
-   sdílené know-how
-   možnost jednoduchého porovnáni s jinými obcemi a městy
-   rozhodování o činnosti spolku včetně projektů
-   možnost využiti platforem jiných měst, ale platby pouze za vývoj platforem,které si město samo objedná
-   plnou podporu k projektu Cityvizor https:cityvizor.cz//
-   úspory z hlediska rozděleni nákladů na provoz mezi větší množství členů
-   člensky poplatek bez požadavku na vývoj činí 1,50 Kč na obyvatele města za rok

Možnost členství ve spolku Otevřena města je jen jednou z variant. Máme zájem aby vytvořená a fungujici IT skupina sestavena z odborníků ve spolupráci s městem připravila posouzeni současného stavu a návrhy dalšiho vývoje. Z našeho pohledu je zde poměrně široka problematika a možnosti pro využiti IT skupiny, která by mohla byt i převedena na IT komisi."

Byly připraveny dva návrhy usneseni , které předložila za uskupeni 27statečnych pani Soňa Mužiková
1. ZM ČT se hlasi k myšlence transparentnosti městskeho rozpočtu a ma zajem o začleněni města Ceska Třebova do platformy Otevřena města- City\/izor, připadně podobného projektu na zakladě doporučeni IT skupiny
2. ZM ČT ukladá zastupitelům panu lng. Zelenému, panu Ducháčkovi a panu Rudovi ve spolupraci s IT skupinou posoudit varianty zpracovani rozklikavaciho rozpočtu, včetně platformy Cityvizor. Navržene varianty budou zpracovány s ohledem na současný software učetnictvi města Česka Třebova. Zastupitele předloži stručnou zprávu k problematice na zářijovem jednani ZM.
O výše uvedených návrzích se nakonec nehlasovalo, protože zastupitel Milan Mikolecký podal protinávrh, o kterém se hlasovalo nejdříve. Tento protinávrh byl většinou hlasů schválen v tomto znění: 
"Zastupitelstvo města ukládá předkladatelce paní Mužíkové zajistit do konce června roku 2021 prezentaci předloženého návrhu s vysvětlením všech podrobností"
Protinávrh byl podán z tohoto důvodu, že  nikdo z přítomných nebyl s výše popisovanou problematikou předem seznámen, nevěděl by vlastně o čem hlasuje ani proč je třeba najednou v (a tak rychle) prosazovat začlenění města do poměrně málo početné skupiny používající otevřený (a tedy lze snad říci i neoficiální) možná i nedostatečně odzkoušený software. Čekalo se tedy na podrobnější vysvětlení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 17. června.
Byla to prezentace zastupitele Jiřího Ducháčka zaměřená na ukázky z programu Cityvizor a o jeho možnosti. Po prezentaci, které se zúčastnili především zastupitelé za Koalici pro Českou Třebovou  včetně starostky města Magdalény Peterkové a místostarosty Dalibora Zeleného proběhla poměrně široká diskuze. Zatím bylo dohodnuto, že se  k posouzení platformy Cityvizor můžeme vrátit např. poté, až se v Moravské Třebové podaří tento program uvést do života. Snaží se tam o to více než půl roku. Ovšem  s tím, že program sám nic neřeší, je třeba především vytvořit zadání, co bychom pomocí něho dokázali  lépe řešit, co budeme a co nebudeme potřebovat a požadovat, pokud se pro tuto platformu rozhodneme.

Milan Mikolecký

 

Otevřená města z. s.

Spolek Otevřená města si klade za cíl spolupráci na důležitých IT projektech. Zároveň přináší zcela revoluční pojetí a využití moderních metodik vývoje. Též umožní sdružování finančních prostředků a tím zásadní zlevnění produktů pro zúčastněná města a obce. Každé město řeší obdobné problémy v oblasti IT a otevřenosti. Nejdříve je problém zadat zakázku, následně se stát rovnocenným partnerem pro dodavatele (jak v oblasti technické, tak právní) a potom i údržba velkých IT projektů není koneckonců jednoduchá. Toto martyrium je pro většinu obcí velmi obtížné a potýkají se s tím všichni individuálně. Při tom vzniká celá řada dobrých, ale i chybných postupů.
Platforma Otevřená města nabízí alternativu, nabízí konktrétní pomoc a sdílení. Bude připravovat metodiky, doporučení, návody, hotové softwarové balíčky či dokonce zajišťovat vlastní vývoj programů, které budou pro všechny obce volně dostupné.
Jak je toto možné? Díky využití rozsáhlého světa svobodného softwaru, namísto zastaralých obchodních modelů. Není v tom žádné kouzlo, mnohdy stačí jednoduchý návod, který vašim informatikům pomůže použít již dnes volně dostupná řešení. Příklady lze nalézt po celém světě; od milionových velkoměst, jakými jsou například Mnichov (kde open source již funguje přes deset let a dokázal ušetřit přes 10 milionů EUR) nebo Turín - ale také i malá města, mezi která patří Gummersbach v Německu, nebo i obec Grygov u Olomouce. Ta funguje celá na open source...

Pod otevřeným fungováním radnice si představujeme:

·        pravidelné a přehledné zveřejňování informací,         

·        vstřícný přístup k občanům,                

·        vysoké možnosti zapojení občanů do veřejného dění,

·        průhledné veřejné zakázky od přípravy záměru až do odevzdání výsledku,      

·        používání moderních a otevřených technologií ve veřejné správě. 

Díky síle mnoha obcí budeme mít finanční zázemí a zároveň členství nebude zatěžovat váš rozpočet. Samozřejmostí je živá komunikace a řešení vašich konkrétních potřeb.

 Cíle:

1.     Prosazovat skutečnou otevřenost radnic, na rozdíl od “jakoby” otevřenosti, která se ukájí v propagandistických prohlášeních anebo v nesystémových, povrchních (a často zbytečně drahých) IT projektech

2.     Zlevnit IT a další postupy pro zapojené samosprávy dvěma cestami:

a)     Prosazovat opensource řešení v IT technologiích a vyhýbat se proprietárnímu software a s ním spojeným finančním a licenční pastem

b)   Sdružovat finanční prostředky na řešení, která mohou sloužit více radnicím nebo společně (čím více samospráv se sdruží, tím levnější pro ně budou produkty platformy)

3.     Sdílet zkušenosti s tím, jak se hesla volebních programů a programových prohlášení o otevřenosti radnic prakticky a krok po kroku převedou do praxe.

Zdroj webová stránka https://www.otevrenamesta.cz

Reakci Ing. Aleše Spirmana a Soni Mužikové najdete ZDE