Českotřebovská průmyslovka

opět ponese jméno Gustava Habrmana 


Po deseti letech od spojení dvou středních škol v České Třebové se do názvu sloučené instituce vrací jméno prvního československého ministra školství a českotřebovského rodáka Gustava Habrmana. Název školy bude od nového školního roku znít Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana.

„Gustav Habrman je bez debat jedním z nejvýznamnějších rodáků nejen našeho města, ale i celého Pardubického kraje. Proto když jsme s ředitelem Kovářem a kolegou radním pro školství Kozlem řešili zrušení vyšší odborné školy, považoval jsem za správný moment otevřít debatu o navrácení jména prvního československého ministra školství a později ministra sociální péče do názvu školy. K osobnostem významu Gustava Habrmana bychom se měli hlásit a být hrdí na to, že jsou rodáky z našeho města. Jsem proto rád, že tento můj návrh schválila krajská rada a následně také zastupitelstvo,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V dosavadním názvu školy najdeme mimo připomenutí významné osobnosti města a regionu také další dvě změny:  vypouští se  označení "Vyšší odborná škola", neboť vyšší odborné studium již několik let není na škole naplňováno  a poslední absolventi  Vyššího odborného studia v oboru Logistika a management a  také v oboru Sociální práce absolvovali v roce 2020, pro školu jubilejním, kdy si připomenula právě 75 let své existence. Dále se v názvu objevuje přívlastek "dopravní", který tím jasně informuje o zaměření, velmi úzce spojeným s dopravou a železnicí, jak to již v minulosti bylo. Škola tak reaguje na potřeby společnosti.

Gustav Habrman (1864-1932)

Byl československý politik, poslanec, senátor a ministr vlád Československé republiky za Československou sociálně demokratickou stranu dělnickou. Narodil se v České Třebové do rodiny dělníka, sám se učil řezbářem a soustružníkem. V říjnu 1918 byl zařazen do delegace českých politiků, která jednala v Ženevě s Edvardem Benešem o vyhlášení samostatnosti. Po vzniku Československa se stal poslancem Ústavodárného národního shromáždění a v první československé vládě se stal ministrem školství a národní osvěty, funkci vykonával i v dalších dvou vládách. Prosadil například odstranění náboženských symbolů ze státních škol, výrazně přispěl i k rozvoji školství na Slovensku a Podkarpatské Rusi, kam umisťoval české učitele. V roce 1921 se stal ministrem sociální péče, prosadil například zákon o sociálním pojištění zaměstnanců. V roce 1925 se stal senátorem, kterým zůstal až do své smrti v roce 1932.

Přehled názvů školy v historii:

1945 Státní mistrovská škola strojnická

1947 Mistrovská škola strojnická

1948 Průmyslová škola železniční

1949 Vyšší průmyslová škola železniční

1953 Železniční škola strojnická a dopravní

1954 Železniční škola

1956 Průmyslová škola železniční

1960 Střední průmyslová škola železniční. (Tento název se udržel 35 let)

1995 Vyšší dopravní akademie (reaguje na to, že od r. 1992 bylo zahájeno vyučování na vyšším odborném studiu)

2000 Vyšší odborná škola a střední odborná škola Gustava Habrmana (po připojení VOŠ sociální)

2011 Vyšší odborná škola a střední odborná škola technická  (po připojení SOUŽ Česká Třebová).

2021 Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana.