Týden s hudbou živě a také on-line     

Barokní noc kostelů v Dlouhé Třebové

Stream koncertu z 28. května najdete ZDE

Obsazení koncertu: Šárka Dvořáková – příčná flétna Milada Hamplová – příčná flétna Adam Janíček – housle Evelína Krejčí – zpěv, Jan Lorenc – zpěv, varhanyFrantišek Mikeš – zpěv, varhany, Hana Mužíková – průvodní slovo, Pavla Skopalová – zpěv, Marie Vomáčková – varhany. Kamera Libor Vašina a Milan Mikolecký, Střih Milan Mikolecký, režie František Mikeš.

Pondělí 14. června 2021

V Rudolfinu v 19:30 vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Alexanderem Liebreichem. Zazní pražská premiéra Koncertu pro housle a orchestr japonského skladatele Toshio Hosokawy, která vznikla na objednávku orchestru.  Jako sólistka se představí Veronika Berle. Program doplní suita z opery Liška Bystrouška Leoše Janáčka a Lyrická symfonie Alexandra Zemlinského se sólisty Johannou Winkel a Adamem Plachetkou.  Koncert přenáší živě Český rozhlas 3 Vltava.

Pro tento týden si pro nás newyorská Metropolitní opera připravila cyklus nočních streamů nazvaný Happy Father’s Day. Jako první byla zařazena nahrávka z 26. ledna 1995 s operou Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra. S dirigentem Jamesem Levinem účinkují Kiri Te Kanawa, Plácido Domingo, Vladimir Chernov a Robert Lloyd. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.

Úterý 15. června 2021

Na Mezinárodním festivalu Leoše Janáčka v Domě kultury města Ostravy vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Tomášem Netopilem.  Programem večera je Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr a moll, op. 102 Johannesa Brahmse (sólisté Ivan Ženatý a Suren Bagratuni) a Symfonie č. 6 D dur, op. 60 Antonína Dvořáka.

Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Stanislavem Vavřínkem v Sukově síni Domu hudby uvede od 19:00 Symfonii č. 35 D dur „Haffnerovu“ Wolfganga Amadea Mozarta, Variace na rokokové téma Petra Iljiče Čajkovského (sólista Václav Petr) a Českou suitu Antonína Dvořáka.

V rámci festivalu Lípa Musica dnes zazní od 19:00 v českolipském amfiteátru koncert ansámblu Bardolino spojující prvky klasické hudby, etna a jazzu.

Slovenská filharmonie uvede v Malém sále SF koncert ansámblu Musica aeterna s uměleckýám vedoucím Peterem Zajíčkem. Zazní Sinfonia D dur op. 5/1 Johanna Adolpha Hasseho a Il Palladio conservato, serenata á 3 Josepha Umstatta.

Opera Richarda Wagnera Valkýra z operní tetralogie Prsten Nibelungův byla zařazena do cyklu nočních streamů z MET. Účinkují Christine Goerke, Eva-Maria Westbroek, Jamie Barton, Stuart Skelton, Greer Grimsley a Günther Groissböck. Záznam s dirigentem Philippem Jordanem byl pořízen 30. března 2019.

Středa 16. června 2021

Středeční noční stream z newyorské MET bude vyhrazen opeře Giuseppe Verdiho La Traviata. V záznamu ze dne 14. dubna 201 s dirigentem Fabiem Luisim účinkují Natalie Dessay, Matthew Polenzani a Dmitri Hvorostovsky.

Čtvrtek 17. června 2021

Česká filharmonie se spolu s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem rozhodla věnovat svým abonentům speciální program. Koncert se uskutečňuje v osmi termínech, aby se dostalo na všechny zájemce. Zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 2 Dmitrije Šostakoviče (sólista Kyrill Gerstein) a Symfonie č. 4 A dur, op. 90 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. V Rudolfinu se v minulém týdnu uskutečnila čtyři provedení tohoto programu, dnes program zazní dvakrát od 18:00 a 20:30 hodin.

Na Mezinárodním festivalu Leoše Janáčka vystoupí  od 19:00 hodin v ostravském evangelickém  Kristově kostele švédský trumpetista Håkan Hardenberger s PKF-Prague Philharmonia. Zazní  Koncert pro trubku č. 3 D dur Johanna Wilhelma Hertela, Sinfonie B dur Wq 182/2 Carla Philippa Emanuela Bacha, Concerto piccolo na téma B-A-C-H pro trubku, klavír, cembalo a smyčce Arvo Pärta (spoluúčinkují klavírista Ivo Kahánek  a cembalista Jiří Havrlant), Concertino pro trubku, klavír a smyčce Andrého Joliveta a Symfonie č. 2 H 153 Arthura Honeggera.

Severočeská filharmonie Teplice se rozhodla vždy každý čtvrtek od 18:00 zveřejnit nový online koncert. Program je vždy znám v průběhu týdne.

Ve Studiu Alta se dnes od 19:30 uskuteční premiéra performance Mnohodinec Lucie Kašiarové.

Státní filharmonie Košice dnes od 19:00 v Domě umění vystoupí s dirigentem Leošem Svárovským. Zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 1 e moll, op. 11 Fryderyka Chopina (sólista  Jan Čmejla) a Symfonie č. 3 Es dur Rýnská, op. 97 Roberta Schumanna.

Frankfurtský Ensemble Modern bude od 20:00 streamovat koncert z Bielefeldu s dirigentem Franckem Ollu. Zazní Koncert pro violoncello a orchestr György Ligetiho (sólista Michael Maria Kasper) a díla Conlona Nancarrowa, Catherine Miliken a Vito Žuraje.

Čtvrtý noční stream z MET bude patřit opeře Wolfganga Amadea Mozarta Idomeneo. Účinkují Elza van den Heever, Nadine Sierra, Alice Coote, Matthew Polenzani a Alan Opie. Záznam s dirigentem Jamesem Levinem byl pořízen 25. března 2017.

Pátek 18. června 2021

Česká filharmonie dnes naposledy opakuje v Rudolfinu od 18:00 a 20:30 hodin včerejší program se Semjonem Byčkovem a Kyrillem Gersteinem.

Státní opera Praha dnes v 19:00 uspořádá koncert Sboru a Orchestru SOP. Zazní Čtyři zpěvy, op. 17 Johannesa Brahmse  pro ženský sbor, dva lesní rohy a harfu (Jakub Hořejší a Jan Doležal – lesní roh, Solenn Grand – harfa), Otčenáš pro tenor, smíšený sbor, harfu Leoše Janáčka (sólista Josef Moravec, Solenn Grand – harfa, Jan Kalfus – varhany) a Mše D Dur „Lužanská“ op. 86 Antonína Dvořáka (Jan Kalfus – varhany, Štěpánka Kutmanová – violoncello, Tomáš Josifko a Zuzana Vojáčková – kontrabas).

Slovenská filharmonie dnes s dirigentem Danielem Raiskinem vystoupí od 19:00 v Koncertní síni SF. Zazní předehra k opeře Kováč Wieland Jána Levoslava Belly, Koncert pro housle a orchestr č. 1 „Seascapes“ Alexeye Shora (sólista Sergej Dogadin) a Symfonie č. 5 e moll, op. 64 Petra Iljiče Čajkovského. Koncert za přítomnosti publika bude též streamován.

Pařížský Ensemble Intercontemporain bude od 18:30 streamovat koncert Anny Arkushyny, Aleksandry Kaca, Vitalie Karagzezidise, Marco Benettiho a Jiwona Seo.  Od 20:30 pak bude streamovat další koncert; zazní Partiels Gérarda Griseye a díla Rahphaëla Cendoa a Felize Anne Reyese Macahise.