Týden s hudbou 21. - 25. června 2021 

Pondělí 21. června 2021

Dnes v Brně začíná Expozice Nové hudby. Dnešní program nazvaný Slzy od 19:00 v Besedním domě představí konfrontaci starého s novým v podání Rejchova kvarteta. Uslyšíme tak díla La Monte Younga, Adriána Demoče, Antonína Rejchy, Víta Zouhara, Arvo Pärta a Martina Smolky.

V rámci českolipského festivalu Lípa Musica dnes v českolipské bazilice Všech Svatých vystoupí královehradecký dětský sbor Jitro se svým sbormistrem Jiřím Skopalem a klavíristou Michalem Chrobákem. Zazní díla A. Vivaldiho, J. C. Vodňanského, J. Brahmse, P. Řezníčka, P. Ebena, I. Hurníka a řady dalších.

Nachtigall Artists zve studenty zpěvu a mladé pěvce na pěvecké kurzy, na kterých bude ve dnech 21. až 22. 6. 2021 předávat své zkušenosti nejslavnější Polák operního světa, barytonista Mariusz Kwiecień se slavným klavíristou a korepetitorem Vincenzem Scalerou. Zvědavé publikum je vítáno. Masterclass se uskuteční v sále Novoměstské radnice.

PKF – Prague Philharmonia dnes uvádí komorní koncert od 19:30 v barokním refektáři Profesního domu MFF UK. Trio Incendio provede skladby Ludwiga van Beethovena, Camilla Saint-Saënse a Maria Buzziho.

Tento týden newyorská Metropolitní opera vysílá cyklus nočních streamů nazvaný Pride Week. Jako první byla zařazena opera Thomase Adèse The Exterminating Angel. Účinkují Audrey Luna, Amanda Echalaz, Sally Matthews, Sophie Bevan, Alice Coote, Christine Rice, Iestyn Davies, Joseph Kaiser, Frédéric Antoun, David Portillo, David Adam Moore, Rod Gilfry, Kevin Burdette, Christian Van Horn a Sir John Tomlinson. Provedení dne 18. listopadu 2017 řídil autor. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.

Úterý 22. června 2021

Dnešní program Expozice Nové hudby v Brně představí program nazvaný Improvisation on Chopin. Od 19:00 v Besedním domě vystoupí Zygmunt Krauze s programem střídající vlastní skladby v opozici s dílem Fryderyka Chopina.

Národním divadle se dnes v 19:00 uskuteční světová premiéra baletu Phoenix na objednávku Baletu Národního divadla. Představení bude rozděleno do tří částí. Úvodní část Puppet na hudbu Davida Skidmora a Nicolase Sávy v choreografii Douglase Lee. druhá část Dos soles solos v choreografii Alejandra Cerrudy na hudbu Caroliny Shaw a závěrečná část Prelude und Liebestod na hudbu Richarda Wagnera z opery Tristan a Isolda.

PKF – Prague Philharmonia dnes uvádí komorní koncert soudobé hudby v Experimentálním prostoru NoD. Zazní skladby Jany Kmiťové, Petra Wajsara a Miloše Orsona Štědroně.

Dvořákova Rusalka byla dnes zařazena do nočních streamů z MET. V záznamu ze dne 25. února 2017 s dirigentem Sirem Markem Elderem účinkují Kristine Opolais, Katarina Dalayman, Jamie Barton, Brandon Jovanovich a Eric Owens.

Středa 23. června 2021

Česká filharmonie uspořádá na zakončení 125. koncertní sezóny tradiční open air koncert. Dnes se uskuteční od 20:15 v areálu zámku Sychrov. S dirigenty Petrem Altrichterem a Robertem Kružíkem vystoupí sólisté Slávka Zámečníková (soprán), Petr Nekoranec (tenor), Boris Prýgl (baryton) a Tomáš Kačo (klavír). V pestrém programu uslyšíme operní árie Wolfganga Amadea Mozarta, Giuseppe Verdiho, Gaetana Donizzettiho, Richarda Wagnera, Antonína Dvořáka a řady dalších.

V brněnském Janáčkově divadle se od 19:00 uskuteční koncert se Sboru a Orchestru Národního divadla Brno s dirigentem Markem Ivanovićem. Zazní Carmina burana Carla Orffa. Jako sólisté se připojí Andrea Široká, Ondřej Koplík a Roman Hoza. V druhé polovině večera zazní balet Igora Stravinského Svěcení jara.

Na středeční Expozici Nové hudby Brno vstoupí od 19:00 v Besedním domě švýcarský trombonista a skladatel Roland Dahingen. Uvede své kaligrafické partitury nazvané Charlie Chat inspirované hudbou Charlieho Parkera v jejich zvukové podobě ve spolupráci s brněnským seskupením Dust in the Groove Radima Hanouska.

V rámci českolipského festivalu Lípa Musica bude účinkovat v letním kině v Novém Boru od 19.00 Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Janem Kučerou. Zazní pestrý výběr českých filmových melodií.

Dnešní noční stream bude patřit opeře Gatena Donizettiho Maria Stuarda. Účinkují Elza van den Heever, Joyce DiDonato, Matthew Polenzani, Joshua Hopkins a Matthew Rose. Záznam ze dne 19. ledna 2019 řídí Maurizio Benini.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem od 19:30 v Obecním domě uvedou se sólistou Ivanem Ženatým Koncert pro housle a orchestr č. 1 Maxe Brucha a výběr ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

Kateřina Englichová a Vilém Veverka spolu vystoupí od 19:30 na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí s programem z děl pro hoboj a harfu Františka Bendy, Maurice Ravela, Wolfganga Amadea Mozarta, Clauda Debussyho a dalších v rámci koncertní řady 15 let spolu. V případě příznivého počasí se koncert uskuteční v zámeckém parku.

Čtvrtek 24. června 2021

Dnešní program Expozice Nové hudby v Brně v 19:00 v Besedním domě uvede kompozici Et Lux Wolfganga Rihma pro vokální a smyčcové kvarteto. Vystoupí Cappella Marianna a Fama Quartet.

Státní filharmonie Košice dnes od 19:00 v Domě umění uvede s dirigentem Zbyňkem Müllerem Mou vlast Bedřicha Smetany.

Italsko-kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo vystoupí společně s kalvíristkou Sophií Munoz v sále Novoměstské radnice od 19:00. Koncert pořádá agentura Nachtigall Artists.

PKF – Prague Philharmonia dnes v 19:00 vystoupí v Lobkowiczském paláci s dirigentem Janem Fišerem a basbarytonistou Peterem Kellnerem. Zazní Biblické písně, op. 99 Antonína Dvořáka a Symfonie D dur, op. 24 Jana Václava Huga Voříška.

Severočeská filharmonie Teplice se rozhodla vždy každý čtvrtek od 18:00 zveřejnit nový online koncert. Program bude znám v průběhu týdne.

Pátek 25. června 2021