Chceme nebo nechceme být otevřeným městem?

Reakce na článek v ČtD.

V podrobném rozboru uvedeným v článku Mgr. Milana Mikoleckého ohledně SW City Vizor, jsou  i domněnky a porovnávání neporovnatelného ( např. narážka na otevření města přistěhovalcům hned v 1. odstavci J ).

Bohužel právě přijetí protinávrhu Milana Mikoleckého důvody a podstatu našeho návrhu usnesení naprosto změnilo. Naším záměrem bylo především zjištění možností a jejich porovnání, případně jakým směrem se vydat nebo nevydat ve zlepšení průhlednosti rozpočtu města. Šlo nám o zjištění, zda vůbec zastupitelé mají zájem, aby se o nějakém takovém systému začalo přemýšlet, zda ho chceme nebo nechceme.

Přijatý protinávrh náš záměr zdegradoval na prezentaci jen jednoho takového existujícího systému. Prosazení právě City Vizoru rozhodně nebylo naším cílem.

Prezentace proběhla a v diskuzi se objevila informace o excelovské tabulce, která na úřadě existuje, stačí ji „jen doladit“ a je hotovo. Bohužel nevím, kdo takový soubor má, kde existuje a který ze zastupitelů ho někdy viděl.

To byl tedy záměr, ze kterého vycházel i náš návrh na usnesení – zjištění a porovnání možností jak existujících, tak nových.  Také proto byla v našem návrhu usnesení tato práce svěřena odborné IT skupině a IT oddělení úřadu. Chtěli jsme, aby v prvním kroku možnosti posoudili odborníci na tuto problematiku. Možná by se nakonec ukázalo, že právě zmiňovaná excelovská tabulka bude dobrým základem pro systém, který nám bude vyhovovat, který usnadní práci zastupitelům a alespoň pootevře možnost podrobnějšího seznámení s financováním města občanům.

Závěr: Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky.

PS: Poděkování Jiřímu Ducháčkovi za prezentaci City Vizoru.

Za 27 statečných Aleš Spirman a Soňa Mužíková