Českotřebovský deník 183/2021 (1/7)  
Nové video Českotřebovského deníku: 35 let kronikářkou Kozlova

  Plná velikost videa ZDE
Pamětní knihu obce Kozlov, vlastně kroniku a nejstarší knihu obce, začal psát v roce v roce 1887 tehdejší obecní starosta Josef Sitař. V roce 2006 byla založena již třetí  kniha.  Kronikářkou Kozlova byla v posledních 35 letech (v letech 1985 - 2020) paní Marie Rousková. Nyní se z Kozlova odstěhovala a bydlí v České Třebové v Domě s pečovatelskou službou. Proto již byla nucena svopu práci kronikářky předat. V souvislosti s ukončením této dlouholeté záslužné práce jsme přišli na návštěvu společně s redaktorkou Českého rozhlasu Vítou Balcarovou.
Video má dvě části. Nejdříve se seznámíme s tím, jak kozlovská kronika vznikla a co obsahuje, také  uvádíme úryvek, který je zaměřen na známé "kozlovské louže". Ty byly součástí krajiny na Kozlovském kopci do roku 1968.
V druhé části filmu je prohlídka pamětihodností obce Kozlov.
Nejznámější památkou v Kozlově je Chaloupka Maxe Švabinského, letos po rekonstrukci nově otevřená. Jejímu představení věnujeme samostatný film. S kronikářkou obce Marií Rouskovou jsme se nejdříve zastavili na kozlovském hřbitůvku.
Kozlov byl vždy českou obcí a měl svou vlastní školu. První školní budovu v domě číslo 47  postavenou roku 1856, nahradila v roce 1877 nová budova školy, využívaná do rolku 1966.
Kozlovská kaplička Panny Marie Zbraslavské byla postavena v polovině 18. století, podle původního nápisu na štítu v roce 1751, tedy před 270 lety.

Sbírka pro Moravu na českotřebovském gymnáziu přinesla 17 265 Kč
V pondělí 27. června byla naším gymnáziem uspořádána sbírka na pomoc Moravě.
Jak je vidět, není nám jedno, co se našim krajanům přihodilo. Do zapečetěné pokladničky bylo vybráno 17 265 Kč.
Tyto prostředky byly dle preferencí všech dárců poslány na účet Zoo Hodonín, Transparentní účet charity Adra a na účet postižené osoby přes Donio.cz.
 
Všichni doufáme, že námi poskytnutá finanční pomoc alespoň zčásti pomůže napravit škody napáchané tornádem.
Za studentstvo
Petr Blaško

Hasiči pokračují v pomoci jižní Moravě

Již minulý víkend českotřebovští dobrovolní hasiči na místo dovezli první materiální pomoc pořízenou z finančních prostředků města a následně také pomáhali zabezpečit potřebné práce na jednom z domů. Od úterý pak místní jednotky sboru dobrovolných hasičů shromažďují ve svých hasičských zbrojnicích na adresách Chorinova 29 a Lhotka 69 potřebný materiál, jako jsou stavebniny, nářadí, pohonné hmoty a další. S první várkou vybraného materiálu a dary od zaměstnankyň Sociálních služeb Česká Třebová zamířili dobrovolní hasiči do postižených lokalit již dnes ráno.
 
Dějepisná soutěž gymnázií

Ve čtvrtek 17. června 2021 se konalo krajské kolo Dějepisné soutěže gymnázií. Tématem letošního ročníku bylo období mezi lety 1900 a 1939 v rámci evropských dějin. Naše gymnázium reprezentovali Jakub Sýkora (7.A), Antonín Puš a David Švancara (3.C). Letošní ročník oproti všem předcházejícím probíhal z hygienických důvodů s ročním odkladem a online. I přes tyto nesnáze si naši chlapci poradili s náročným zadáním testu a v rámci kraje obsadili druhé místo, čímž si pojistili postup do československého finále, jež se bude konat v listopadu v Chebu.  Jan Wątroba
 
Začíná Smetanova Litomyšl 

 
První červencový víkend startuje Smetanova Litomyšl. Velkolepý festival potrvá do 11. července a nabízí pestrý, nejen hudební, program. Dospělí ocení několik koncertů různých žánrů, děti potěší festival pohádek a představení Toulovcovy prázdninové pátky a také sobotní pohádkové čtení.  Ve čtvrtek  1. července zazněl na nádvoří litomyšlského zámku zahajovací koncert festivalu Smetanova Litomyšl. Přímý přenos ze zámeckého nádvoří – koncert k 75. výročí hostování České filharmonie v Litomyšli 1946 byl  od 20.15 hodin živě přenášen do Festivalových zahrad a k vidění byl také na televizi ČT art. Z tohoto koncertu uvádíme první dvě fotografie.  (Jiří Vodička housle  Česká filharmonie, Dirigent Tomáš Netopil. Festival potrvá do 11. července.
Volně přístupná doprovodná scéna Festivalové zahrady, která sídlí po celou dobu konání Smetanovy Litomyšle v Klášterních zahradách, je jako stvořená pro rodiny s dětmi nebo pro ty, kteří klasické hudbě teprve přicházejí na chuť.
Sobota 3.července 10 hodin: pohádkové čtení s Divadlem Drak.
V 11 hodin začíná pro zájemce prohlídka města s průvodcem, začátek prohlídky v infostánku.
Odpoledne uslyšíte a uvidíte vynikajícího pianistu Václava Tobrmana, Trio francouzských zpěvaček, pianistu Iva Kahánka.
Od 19 hodin zahraje Mladý týnišťský big band a od 21 hodin Duo Universe.
Neděle 4. července od 14 hodin sledovat v zahradách přímý přenos z piaristického chrámu i děkovnou mši.
Od 17.30 zahraje kytarista Tomáš J Holý, který využívá k tvorbě snad všechny části kytary.
V 19 hodin zazpívá Tereza Krippnerová, herečka a zpěvačka se „sameťákem“ za doprovodu jazzového kvarteta.
Večerní program bude od 21 hodin patřit mladé harfistce z brněnské konzervatoře Doubravce Čermákové.


Naplánujte si

24. 7.: státní zámek Litomyšl – Jak Valdštejnové dražili zámek. Večerní hrané prohlídky interiérů zámku vás zavedou do roku 1855, kdy byli Valdštejnové nuceni zámek prodat v dražbě rodině Thurn-Taxisů. Začátky prohlídek: 18.00, 19.00, 20.00 a 21.00 hodin. (www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)
 
Projekt Singletrack Glacensis v r. 2021

Region Orlicko-Třebovsko převede projekt bezúplatně na město Česká Třebová
Singletracky se dají do jisté míry označit jako letní protipól lyžařských areálů a v tom spočívá jejich cyklo-turistický potenciál, při zachovaní priority hospodaření pro vlastníka lesa a téměř absolutní minimalizaci vlivu na přírodu. Projekt „Singletrack Glacensis“ získal dotaci z OP Česko-Polsko/Interreg V-A. Rozhodnutí o dotaci 1.320.348,00 Eur obdržel svazek 18.10.2018.
ROT je lead partnerem a příjemcem dotace (partnery jsou ROT - Česká Třebová, Zdobnice, Bystrzyca Klodzka). Loni proběhlo zadávání VZMR (DSP/DZS, externí management projektu, administrace ZŘ, TDI, BOZP) a zadávací řízení na podlimitní stavby dle ZVZ (singletracky, nástupní místo) s realizací od 2. pol. 2019 a byl sjednán úvěr 20,0 mil. Kč na předfinancování, řešily se konečné vlastnické vztahy, zajišťovala správní rozhodnutí, Výroční zpráva Regionu Orlicko–Třebovsko za rok 2020 8 dodatkovaly smlouvy s dodavateli stavebních prací i smlouva o úvěru, upraven byl podrobný rozpočet projektu a aktualizován seznam funkcionářů.
Nástupní místo v ceně 5,05 mil. Kč a 4 km sjezdových tratí v ceně 4,5 mil. Kč byly dokončeny v 11/2019. Zbývající části Singletracku, tedy 15 km singletrackových tratí, 25 km proznačení tras MTB, doplňkové objekty byly dokončeny k 6.6.2020 se slavnostním otevřením projektu veřejnosti.
Dne 3.10.2020 se konala zdařilá bikerská vyjížďka na Pekláku. Provoz v roce 2020 byl zajištěn smlouvami s Eko Bi s.r.o. Česká Třebová. První dílčí ZoR byla odsouhlasena 18.8.2019, 1. ŽoP byla schválena 14.11.2019 (38.263,72 eur), s proplacením ve 3.Q. 2020. V rychlém sledu následovaly ŽoP č. 2 a č. 3, obě s proplacením v roce 2020. ŽoP č. 4, která byla předložena ke kontrole a byla proplacena nyní  v I. pololetí 2021. S ohledem na systém „zpětného“ proplácení dotace je vlastní realizace (část náležející svazku ROT = Peklák) financována ze střednědobého úvěru 20,0 mil. Kč od KB a ten je průběžně splácen z dotace a z příspěvku města Česká Třebová. Splácení bude ukončeno nejpozději k 31.12.2021.
ROT je lead partnerem, což m. j. znamená, že kompletuje Zprávy o realizaci a Žádosti o platbu za všechny tři partnery a následně distribuuje i přidělené dotační prostředky. Pokud se týká Pekláku, tak přílož k dotaci a nezpůsobilé výdaje jsou financovány z příspěvku Města Česká Třebová. V roce 2021 se řešit plný provoz (provozovatel, finance, servisní organizaci, pojištění,…). S donátorem je jednáno o souhlasu s převodem majetku vzniklého projektem na Město Česká Třebová, smlouva o bezúplatném převodu bude předložena podzimní VH ROT v 2021. Pětiletá udržitelnost projektu započne po finančním ukončení projektu (proplacením poslední ŽoP cca v 10/ 2021) a svazek ROT bude zpracovávat monitorovací zprávy opět za všechny tři partnery do roku 2026, plus archivace dokumentů do roku 2028.
Zdroj: Výroční zpráva o činnosti ROZ v roce 2020
 
Řídící orgány Regionu Orlicko Třebovsko

Orgány svazku pracují v tomto složení:
Valná hromada: starostové všech 24 členských obcí  - schází se 2x ročně
Předseda: Petr Hájek (Ústí nad Orlicí)
Místopředsedové: Josef Škeřík (Sloupnice) Dalibor Zelený (Č. Třebová)
Správní rada: Petr Hájek (Ústí nad Orlicí) Libor Gremlica (Třebovice) Jana Hodovalová (Libchavy) Hana Šafářová (Řetová) Josef Škeřík (Sloupnice) Pavel Šisler (Dolní Dobrouč) Dalibor Zelený (Česká Třebová)
Revizní komise: Kateřina Slezáková (Dl. Třebová) Petr Řehák (Brandýs nad Orlicí) Radoslav Budil (Česká Třebová)
 
Destinační společnost Orlických hor a Podorlicka ztrácí členy

Členem společnosti bylo také město Česká Třebová, stejně jako Region Orlicko-Třebovsko, který byl dokonce  spoluzakladatelem.  Aktivity destinační společnosti jsou směrovány k podpoře cestovního ruchu, ale společnost nijak nenaplňuje cíle oblasti Orlicka a Třebovska. Zatímco město Ústí nad Orlicí zůstává členem destinační společnosti, tak Česká Třebová z členství odstoupila  stejně jako Region Orlicko-Třebovsko.Rozhodla o tom valná hromada ROT dne 30.11.2018 přijala usnesení o ukončení členství svazku ROT v OHP k 31.12.2019.
Orlické hory a Podorlicko, zájmové sdružení právnických osob, bylo založeno 21. dubna 2009 na ustanovující valné hromadě v Letohradě. Od svého vzniku používá toto sdružení přízvisko destinační společnost k vyjádření záměrů ve své činnosti. Těmito záměry jsou podpora vzrůstu cestovního ruchu v destinaci Orlické hory a Podorlicko, iniciace spolupráce mezi podnikatelskou sférou, samosprávou a neziskovými organizacemi, realizace projektů na podporu rozvoje regionu a mnoho dalšího. Tyto činnosti byly zapsány do stanov sdružení.

Textilní průmysl se dočká vzpruhy 

Pardubický kraj pomáhá obnovit zašlou slávu textilního průmyslu v kraji. Zapojení do evropské platformy RegioTex, které v úterý schválili zastupitelé Pardubického kraje, otevírá rozsáhlou síť projektů a partnerství na regionální, národní i mezinárodní úrovní.
„Náš kraj měl historicky velké zastoupení textilních firem, to se ale po restrukturalizaci v 90. letech minulého století bohužel změnilo. Počet firem se snížil a celý obor se přeorientoval na segment specializovaných a technických textilií,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Pardubický kraj se společně s Hradeckým a Libereckým krajem nyní nově zapojí do platformy RegioTex, která má za cíl spojit textilní regiony a společně prosazovat inovace v textilním průmyslu.
Podle radního Ladislava Valtra je spolupráce s dalšími dvěma kraji klíčová. „Spojením tří krajů vznikne větší možnost prosazovat zájmy textilního průmyslu i na národní a mezinárodní úrovni. Navíc si firmy z těchto krajů mezi sebou budou moci vyměňovat zkušenosti a vzájemně se více podporovat,“ dodal Ladislav Valtr. V rámci platformy se navíc otevře prostor ke spolupráci také s dalšími 13 evropskými regiony. Díky tomu dojde mimo jiné k šíření povědomí o Pardubického kraje na mezinárodní úrovni.
Zapojením do platformy RegioTex dá kraj jasně najevo své odhodlání podporovat textilní průmysl. Realizace členství bude probíhat prostřednictvím projektu Smart akcelerátor Pardubického kraje.
 
Benefiční koncert SOS MORAVA na ústecké Kociánce přinesl 90 tisíc Kč. 

V podvečer vystoupil před školou symfonický orchestr Decapoda a swingový orchestr Black Band. Během koncertu se na Kociánce vystřídaly stovky diváků, kteří na dobrovolném vstupném věnovali téměř 90 tisíc korun!
Vybranou částku škola věnuje konkrétně vinaři Tomáši Dvořáčkovi z Mikulčic, který zde provozuje malé rodinné vinařství společně se svým tatínkem Lubomírem a sestrou Martinou.
Ve čtvrtek 24. června se jim stejně jako stovkám dalších obrátil život naruby, když se Mikulčicemi prohnalo tornádo a měnilo v trosky a šrot vše, co mu stálo v cestě. Dvořáčkovi přišli o provozní budovy vinařství. Živel odnesl střechu a zdemoloval interiér. Tomáš Dvořáček je v dědině známý jako férový chlap, působí také v cimbálové muzice Slovácko mladší, kde hraje na housle. O tom, že je to člověk se srdcem na správném místě svědčí i to, že za časů pandemie vozil zdravotníkům svá vína doslova po paletách. I proto si nyní zaslouží podat pomocnou ruku k co nejrychlejšímu návratu do normálu.

Vodovodní přivaděč mezi Chrudimskem a Pardubickem prochází rekonstrukcí

První etapa rekonstrukce vodovodního přivaděče mezi Chrudimskem a Pardubickem získala podporu Pardubického kraje. Zastupitelé odsouhlasili dotaci na tuto investici ve výši pět milionů korun.
„Z pohledu vodohospodářské soustavy východních Čech, je to důležitá akce. Důkazem je i skutečnost, že jde o jeden ze sedmi projektů, který v rámci České republiky podpořilo také ministerstvo zemědělství. Tímto potrubím proudí každý rok ze zdrojů na Chrudimsku do Pardubic zhruba tři miliony kubíků vody,“ poznamenal radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
První etapa rekonstrukce přivaděče mezi Podlažicemi a Slatiňany vyjde na zhruba 122 milionů korun a dokončena má být letos na podzim. Už nyní bylo zahájeno výběrově řízení na druhou etapu, která se týká části trasy ze Slatiňan do Mikulovic. Rekonstrukce je prováděna speciální metodou, kdy je do stávajícího ocelového potrubí zatahováno silnostěnné plastové potrubí, a to vždy v úseku několika stovek metrů. Investorem akce je společnost VAK Chrudim.
„Jednoznačně touto investicí dochází ke zvýšení bezpečnosti a stability dodávek pitné vody pro několik stovek tisíc lidí,“ vysvětlil důvody podpory této akce radní Krčil.  

Dotační program Obchůdek 2021 + 

Vláda schválila dotační program Obchůdek 2021+ z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Pomůže malým koloniálům na venkově. Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel (resp. do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí) v něm budou moci dostat finanční podporu na provoz až 100 000 Kč. Právě obchody bývají přirozeným centrem venkova a právě dostupnost služeb rozhoduje o tom, kde lidé bydlí. Podporu z programu Obchůdek 2021+ bude možné využít ve všech krajích České republiky kromě hlavního města Prahy.
Program Obchůdek 2021+ bude financován ze státního rozpočtu ČR. Fungovat bude tak, že MPO vyhlásí výzvu, kraje si požádají o podporu z ní, MPO krajskou žádost vyhodnotí a pokud bude vše v pořádku, vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se budou obracet na kraje, které pomoc nejprve předfinancují ze svého a o proplacení dotace si požádají ex post v rámci rozpočtového roku. Pomoc z programu bude sloužit na provozní náklady malých koloniálů, například z ní bude možné hradit mzdy zaměstnanců, nájem, vytápění, osvětlení, ochranné pomůcky aj.
Podmínky jsou tedy takové, že je části města Česká Třebová (Lhotka, Skuhrov, Kozlov nebo Svinná) využít nemohou. Bude to možné v Rybníku, Třebovici, Semaníně a Přívratu.  Obec Přívrat ovšem takový dotační titul pro svou prodejnu využívá, zdrojem dotace je Pardubický kraj. Nyní by podle tohoto grantového programu dojít refundaci dotované částky ze státního rozpočtu. V dalších obcích v našem ORP obchoduje Konzum a nejde tedy o samostatné podnikatelské subjekty. Konzum si dotace pro provoz venkovských prodejen musí zajistit z jiných zdrojů. „Maximální dotace z programu Obchůdek 2021+ pro jeden koloniál za jeden rok bude 100 tisíc Kč, rámcový program bude fungovat na principu výzev pro kraje. První MPO vyhlásí letos, poslední v roce 2025,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V praxi to bude znamenat, že se žadatel o dotaci bude obracet na kraj, v kterém se malá prodejna nachází a bude to právě kraj, který bude finanční podporu poskytovat.“
Pro rok 2021 je aktuální rozpočet programu 39 milionů Kč, do roku 2025 se nyní počítá s celkovou částkou 156 milionů Kč.  

Výjezdová základna záchranky v Sečí se oživuje 


Na mapě Pardubického kraje se objevila další nová výjezdová základná krajských záchranářů. Poté, co byla v lednu 2020 otevřena dočasná základna v sídle profesionálních hasičů na Seči, byla dnes uvedena do provozu samostatná budova za necelých 20 milionů korun.
„V létě 2019 jsem obdržel podnět od starostů z Třemošnicka, Ronova nad Doubravou a Seče, že jsou komplikace ve spolupráci s nemocnicí v Čáslavi a je nutné posílit krajskou záchranku, která jinak vyrážela až z Chrudimi. Proto jsme nejprve hledali dočasné řešení v rámci areálu profesionálních hasičů a urychlili projektování nové základny. Ta nás nakonec vyšla na necelých 20 milionů s tím, že se snažíme získat i na tento projekt dotaci z evropského programu REACT,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Jednopodlažní budova zahrnuje dvě garážová stání, prostory pro řidiče, zdravotní sestry, záchranáře nebo lékaře, společnou místnost a sklady. „Pokračujeme v trendu vizuálně jednotných výjezdových základen s adaptací na konkrétní potřeby a prostory. Naše budovy jsou tak na první pohled rozeznatelné. V poslední době jsme takto vybudovali základny ve Starých Čívicích, Chrudimi, Holicích či Vysokém Mýtě,“ vyjmenoval hejtman Netolický.
"Jsem ráda, že se po tolika letech podařilo prosadit a postavit špičkové zázemí pro Zdravotnickou záchrannou službu v jihozápadní části Pardubického kraje, hojně navštěvovanou turisty. Přeji zaměstnancům, aby měli co nejméně výjezdů a občanům, aby naši záchrannou službu potřebovali co nejméně. Budou-li ji však potřebovat, přeji jim, aby vše dobře dopadlo, protože jejich zdraví je pro nás na prvním místě, sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

 Senát zamítl stavební zákon

Zamítnout zákon doporučily tři senátní výbory a stálá komise pro rozvoj venkova. Na plénu ve čtvrtek pro zamítnutí hlasovalo všech 65 přítomných senátorů. Zákon se nyní vrací do Sněmovny. Pro jeho prosazení bude zapotřebí nejméně 101 poslanců. Není jisté, zda se předkladatelům podaří tuto většinu získat. Při červnovém sněmovním schvalování zákon prošel jen hlasy ANO, SPD a tří sociálních demokratů. Nový stavební zákon se připravuje několik let. Vláda si od něj slibuje hlavně rychlejší stavební řízení. Jednomyslné hlasování jen dokládá, jak senátoři o normě smýšleli. Za všechny například senátor Michael Canov, který nazval zákon „dílem ďáblovým“ ...