Českotřebovský deník 184/2021 (2/7) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Předávání ocenění Českotřebovský Ámos 2021

Video v plné velikosti ZDE
Ocenění "Českotřebovský Ámos" se uděluje město Česká Třebová pod patronátem hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického od roku 2019. Nominace na ocenění zajišťují škola a školská zařízení  na základě výsledků anket. Ty probíhají na jednotlivých školách a školských zařízeních v našem městě bez rozdílu, zda se jedná o školy mateřské, základní nebo střední školy. Vyhlášení anket bylo směrováno ke Dni učitelů, ale faktické předání ocenění se stejně jako v loňském roce mohlo uskutečni až v závěru školního roku v pondělí 28. června v obřadní síni českotřebovské radnice za účasti starostky Magdalény Peterkové, místostarostů Dalibora Zeleného a Josefa Kopeckého. Celkem bylo uděleno 13 cen Českotřebovský Ámos

ZŠ Habrmanova Mgr. Alena Brtníčková

ZŠ Nádražní Mgr. Ilona Pospíšilová

ZŠ Ústecká Mgr. Hana Frűhaufová

MŠ Habrmanova paní Božena Fišerová

MŠ U Koupaliště Bc. Andrea Tenenková, DiS.

MŠ U Stadionu paní Ludmila Pechancová

MŠ Vinohrady paní Jana Herynková

DDM Kamarád Mgr. Petra Štanclová
ZUŠ pan František Kajetán Zedínek – in memoriam
Gymnázium Mgr. Jan Watroba
VOŠ a SŠT (areál Habrmanova)  Ing. Zdeněk Žaba 
VOŠ a SŠT (areál Skalka) Mgr. Martina Macková
ZŠ Na rovině Mgr. Jana Chaloupková
Video si klade za cíl přinést atmosféru slavnostního předávání ocenění a představit nominované osobnosti z českotřebovských škol. Díky tomu že učitelské povolání je veřejně doně oceňované, považuji za přínos, bude-li veřejnost touto cestou seznámena  s nejlepšími pedagogickými pracovníky na českotřebovských školách a školských zařízeních. Snad i proto, že na samotných webových stránkách českotřebovských škol (mimo gymnázia) nebyla výsledkům ankety na ocenění Českotřebovský Ámos věnována taková pozornost, jak by si podle mého názoru zasluhovala.  Možná to bylo tím, že Den učitelů, 28. březen, ke kterému byly ankety na školách směrovány,  byl právě v době, kdy bylo třeba "v plném běhu" plnit úkoly určené pro zajištění distanční výuky. Samotné slavnostní předávání  ocenění Českotřebovský Ámos na mne udělalo velký dojem, byla to velmi vydařená a dobře načasovaná událost  na závěr školního roku. Oceňuji přístup vedení města i samotného moderátora Jiřího Holého. Někteří nominovaní pedagogové jsou zachyceni na fotografiích..... 

Očkovací místo omezí provoz - spěchejte!

Zajištění očkování v Pardubickém kraji v letních měsících bylo hlavním tématem jednání pracovní skupiny při Bezpečnostní radě Pardubického kraje. Vzhledem předpokládanému snížení dodávek dojde od poloviny července ke snížení kapacit očkování na dva tisíce denně. Některá přestanou od 14. července vypisovat nové termíny na první dávky a doočkují druhé dávky. K dnešnímu dni bylo v kraji proočkováno necelých 363 tisíc očkovacích dávek.
„V průběhu července předpokládáme snížení dodávky vakcíny od společnosti Pfizer na 50 procent červnových dodávek. Vzhledem k tomu bude postupně docházet také k omezování jednotlivých očkovacích míst a jejich kapacit. Předpokládáme udržení sítě očkovacích míst při našich nemocnicích akutní péče, a to vždy již v prostorách dané nemocnice. K těm by měla zůstat očkovací místa na Seči, v pardubickém KOLFu, v Hlinsku, Rybitví, Brandýse nad Orlicí a v Jevíčku,“ řekl hejtman Netolický. Od 14. července by pak neměla zbývající centra vypisovat volné první termíny. „V případě našich příspěvkových organizací, Lázní Bohdaneč a Luže předpokládáme možnost rychlé aktivace očkovacího místa v případě potřeby,“ doplnil hejtman.
V tuto chvíli kraj eviduje přibližně 500 nově registrovaných zájemců o očkování denně. Dílčí nárůst je předpokládán po uvolnění registrací pro děti od 12 do 15 let věku, kterých je v kraji přes 20 tisíc. Pro očkování dětí budou vyčleněny kapacity v pěti očkovacích místech. „Očkování dětí bude možné pouze v očkovacích místech provozovaných Nemocnicí Pardubického kraje v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Svitavách a to vždy v konkrétní dny, do kterých bude umožněna registrace. V Pardubicích se bude očkovat od 8. července, v ostatních místech od 12. července. Vše je ovlivněno tím, že u očkování této skupiny musí být vždy přítomen pediatr,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Jedním z problémů, se kterým se očkovací místa v tuto chvíli potýkají je změna intervalu pro očkování druhou dávkou a možnost měnit si termín druhého očkování. „Bohužel jsou očkovaní, kteří chtějí změnit svůj termín očkování i několikrát, což je náročné jak pro infolinky, tak pro očkovací místa a plánování jejich kapacit. Chtěla bych poprosit všechny, aby si měnili termín očkování pouze tak, jak je povoleno, a to je v jen výjimečných a odůvodnitelných případech.“ sdělila náměstkyně Matoušková.
Pracovní skupina také schválila oslovení Krajské hospodářské komory s nabídkou očkování ve firmách prostřednictvím příslušného závodního lékaře. „Chceme zjistit poptávku po tomto typu očkování přímo ve firmách s využitím závodních lékařů, což by mohlo opět zvýšit proočkovanost populace,“ sdělil hejtman Netolický.
 
Bude prázdninová výstava kaktusů

Akcí o prázdninách v České Třebové není mnoho a o to víc potěší, že v Ekocentru Podorlicko se v týdnu od 20. do 24. července uskuteční tradiční letní výstava kaktusů a dalších zajímavých rostlin Zahájení bude v úterý 20. července a výstava bude ke shlédnutí do soboty 24. července denně od 9 - 16 hodin. Budou zde opět zajímavé exempláře z celého svět a mnohé z nich v plném květu, což v dříve organizovaném červnovém termínu nebylo pravidlem. 


Rezidence Rozmarýn se probouzí ze zimního spánku ?

Pokud vše bude tak, jak si to vypadá z prohlášení investorů tak volných bytů bude v České Třebové velmi brzy opravdu dost. Připomenu-li nedávno publikovanou informaci o připravované výstavbě 128 bytů ve čtyřech objektech na území bývalé přádelny a úpravny Primony. kde myjí být první byty dokončeny v roce 2023, tak na obzoru je dalších 88 malých bytů, které se připravují v rámci tzv. rezidence Rozmarýn na Novém náměstí v bývalém "Hotelovém domě" čp. 1906, kde bývala ubytovna Českých drah.
Po vyhlášení privatizace v roce 2012 dům koupila za cca 23 milionů městská společnost TEZA, která připravovala jeho rekonstrukci. K té však nedošlo, počítalo se např. se sociálními byty, ale podmínky pro získání dotace na jejich pořízení nevyhovovaly. A tak se objekt i s připraveným projektem na rekonstrukci prodal developerské společnosti.  Vznikla "Rezidence rozmarýn", která na svých webových stránkách uvádí:
"V únoru 2020 jsme získali stavební povolení na developerský projekt Rezidence Rozmarýn. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Termín zahájení rekonstrukce je naplánován na 2. kvartál roku 2021 a dokončení v březnu 2022." 
Po určitém období ticha řada lidí přestávala realizaci projektu věřit, ale poslední informace uvedená u tohoto textu ukazuje, že se nyní teprve "začnou dít věci". Pro město Česká Třebová to je jenom dobře, protože je těžké si představit, že bychom dál měli mít uprostřed města neobydlenou stavbu, která se bude postupně časem rozpadat a nenajde se nikdo pro její nové využití. Nyní  investora tlačí čas, neboť jemu vydané stavební povolení má omezenou časovou platnost.
Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet, podle zveřejněného textu by další průběh měl být hodně rychlý. Pokud to tak opravdu dopadne, tak již v příštím roce se mohou do rekonstruovaného objektu stěhovat první noví obyvatelé. Bude se jednat především o menší bytové jednotky, přesto laciné nebudou. Městu pak vznikne další problém. Každá nastěhovaná rodina   bude mít jistě také osobní automobil, stanou se z nich noví rezidenti a budou žádat o další parkovací místa a těch může být devadesát! To současně ukazuje, jak moc potřeba je přijmout regulaci parkovacího systému také na sídlišti Trávník a připravit pro toto sídliště další parkovací plochy.  To proto, že při prodeji domu novému developerovi v roce 2018 dostal výjimku z pravidla, které nyní vynucuje na každém, kdo staví nové byty také zřízení   nových parkovacích míst. Toto pravidlo je již např. uplatňováno u nově plánované výstavby na území Primony kde budou v suterénech nových budov garáže a u domů vlastní parkovací místa. (mm)
 
V Litomyšli je dokončena modernizace světelné křižovatky 

Po šesti týdnech prací na sklonku června technici dokončili modernizaci světelné křižovatky za téměř tři miliony korun. Nové softwarové a hardwarové vybavení umožní prodlužování délky průjezdu pro jednotlivé pruhy v závislosti na aktuálním provozu. Tím se má zvýšit plynulost dopravy, novinkou je i snazší měnění přednastavených programů, které řídí průjezd vozidel v určité denní doby.
„To přijde vhod zejména při objížďkách a opravách, zde je ale nutné zmínit, že tyto změny musí schválit dopravní inspektorát. Nové vybavení snímá kamerami provoz na silnici a podle toho vyhodnocuje, který pruh má mít zelenou a na jak dlouho. Je to sofistikovaný systém, který do budoucna můžeme upravovat a přidávat čidla na detekci chodců a další vybavení. Velkou změnou je, že křižovatka bude mít řízený provoz i v noci, to v minulosti nebylo a večer semafory nefungovaly. Nově má ve večerních hodinách standardně zelenou průtah městem ve směru Vysoké Mýto - Svitavy, a pokud kamery detekují vozidlo jedoucí z centra či od nemocnice, zaznamenají to do systému, ten nějaký čas nechá dojet hlavní tah a pak dá podle počtu aut zelenou křižným pruhům. Délka signálu se tak může lišit i v desítkách sekund,“ vysvětluje místostarosta a předseda dopravní komise města Radomil Kašpar výhody modernizované křižovatky.
Po předání díla dostalo město sadu programů specifikovaných podle průměrného dopravního zatížení, které se mění podle denní doby a očekávaného počtu vozidel. Na tyto údaje následně reagují detekční čidla, která dobu trvání zelené, oranžové či červené dále upravují. V příštích týdnech a měsících se tyto programy budou ještě upravovat, aby byly zcela přizpůsobené aktuální dopravní situaci. Původní křižovatka měla tyto programy pouze čtyři, navíc jejich úprava byla obtížná a musela se provádět přímo na místě, nově to půjde zařídit vše vzdáleně.
Pozor při odbočování vpravo
Některé novinky se však místním budou muset nejprve dostat praxí pod kůži. Jedna taková se týká odbočování vpravo ve směrech Polička-Svitavy a centrum -Vysoké Mýto. „Tyto směry budou nově řízeny klasickým tříbarevným semaforem s doplňkovou zelenou šipkou pro odbočení vpravo. V praxi to znamená, že odbočit vpravo půjde jen, pokud na hlavním semaforu bude svítit klasická zelená,
nebo pokud bude k červené svítit zelená šipka signalizující to, že se může odbočit. Je to novinka, ale tyto příklady známe z jiných měst i autoškoly, jedná se o tradiční řešení, které by řidičům nemělo dělat problémy,“ popisuje novinku v dopravním provozu Pavel Jiráň, vedoucí Odboru místního a silničního hospodářství MěÚ Litomyšl.
Chodci musí na přechodu zmáčknout tlačítko
Na to, že provoz na křižovatce bude nově 24 hodin denně hlídat světelná signalizace, je třeba myslet také při přecházení. Aby chodci dali systému signál o tom, že chtějí přejít, musí nově stisknout tlačítko na semaforu, jinak se jim nerozsvítí zelená pro přecházení. Do budoucna je možné, že bude pohyb chodců hlídat kamerový systém, který bude podnět zadávat automaticky, ale k tomuto technickému řešení nebylo zatím přistoupeno. Na chodce tak zatím čekají známá tlačítka na sloupech u přechodů.
Modernizace světelné křižovatky stála 2,9 milionu korun a Litomyšl na ni získala v konkurenci více než 300 projektů dotaci 2,3 milionu ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Příští rok počítá ŘSD s opravou povrchu vozovky, která na rozdíl od technického zařízení není v majetku města. První červencový týden budou dělníci ještě dokončovat chodníky.