Českotřebovský deník 188/2021 (6/7) 
Tradiční setkání u památníku Mistra Jana Husa v Javorce
Tradiční setkání u Památníku Mistra Jana Husa, v Javorce, instalovaného  Českotřebováky před více než 100 lety mělo letos spíše komorní charakter. Byli tradiční řečníci, ředitelka městského muzea Jana Voleská a farář Československé církve Husitské Erwín Kukuczka. Setkání uvedla starostka města Magdaléna Peterková, která položila k památníku kytici bílých květů.  Tradice uctít Husovu památku a zdůraznit jeho odkaz nebyla ani v letošním roce přerušena.  Město se o památník pečlivě stará a dbá, aby památka, která stála Českotřebovákům v době I. světové války za to, aby s pomocí sbírky tento Husův památník postavili, nezapadla ani v dnešní době dostatku.  Dnes se mnohým lidem myšlenky navozené před více než 600 lety kazatelem Mistrem Janem Husem se již nezdají aktuální. Ale jistě jen proto, že se s nimi neseznámili. Nová doba ukazuje, že potřeba plnit odkaz Mistra Jana Husa nezapadá.
Českotřebovský deník natočil ze setkání video, které budeme brzy publikovat. Zde bude možné vyslechnout znamenitý projev Jany Voleské a seznámit se i s hlavními myšlenkami  Erwína Kukuczky. (mm)
 

Svátek M. J. Husa si připomněli v Litomyšli ranní ekumenickou bohoslužbou

Na státní svátek připomínající výročí upálení českého reformátora M. Jana Husa se opět sejdeme pod rozkvetlými lipami na Toulovcově náměstí v Litomyšli k ekumenické bohoslužbě. Abychom se nedostali do kolize s programy Smetanovy Litomyšle, bude to letos o hodinu dříve než v minulých letech, tedy v 9:00 ráno. Pořad bohoslužby tentokrát připraví společenství Církve bratrské a budou se na ní jako vždy podílet i duchovní ostatních církví, které v Litomyšli působí. K zamyšlení nejen nad tím, co pro M. Jana Husa znamenalo setkání s živou pravdou zosobněnou v Ježíši Kristu, ale i nad tím, co znamená dnes pro nás.
 
PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY

Čtvrtek 8.7. studio TŠ 18:00 - 19:00h, cena: 100,-
Přijďte si protáhnout a posílit tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta.
Pro rezervaci místa, pošlete SMS 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová
 
LETNÍ KINO V PŘÍVRATU - sobota 10. července a ještě něco navíc! 

Jako vždy se koná za prodejnou v Přívratu.
Poprvé letos v sobotu 10. července.
Pořádá Miroslavova země.
Od 18 hodin společné posezení se zajímavým občerstvením
(Maso z kouřového hrnce, trhané maso v bagetě, párek v rohlíku....)
Od 21:10 filmová projekce komedie "Život je život"
V případě  deště se promítá na sále u Coufalů

15 let od úmrtí prof. Karla Holbika     


Před 15 lety přišla z amerického Bostonu (Massachucetts) smutná zpráva. Po úraze, který měl skutečně velmi těžké následky, byl stav  dvaaosmdesátiletého prof. Karla Holbika  kritický a neslučitelný se životem. Dne 2. 7. 2006 Karel Holbik zemřel. Nemohl tak podniknout svou další plánovanou cestu do svého rodiště, do České Třebové. A měl ji jasně naplánovanou,  letenky objednány včetně noclehů ve zdejším hotelu Korado. Karel Holbik byl velkým ctitelem našeho města a zdejšího gymnázia, vážil si města svého mládí, zajímal se o jeho rozvoj a podle svých možností jej podporoval. Velmi jej zaujala stavba rozhledny na Kozlovském kopci, vážil si přijetí na zdejší radnici, které se mu dostalo jak při jeho květnové návštěvě v r. 2003, červnové návštěvě v roce 2004, tak  i loni v říjnu.  Velmi se těšil i na další návštěvu České Třebové v letošním roce. Měl zde řadu přátel, při každé příležitosti navštívil i českotřebovský hřbitov, kde navštívil jak hrob svého bratra, tak  i svého spolužáka p. Hickla nebo prof. Hany Habrmanové. Podporoval činnost zdejšího Okrašlovacího spolku, Spolku přátel gymnázia, gymnázia a sponzoroval i výstavbu nových varhan v kostele  sv. Jakuba.  Studoval na českotřebovském gymnáziu, maturoval však v Praze.  Poté nastoupil do Baťových závodů ve Zlíně, kde pracoval přes válku a odtud odešel do USA, kde se vypracoval až do vysoké funkce v OSN a přednášel i na amerických univerzitách  ekonomii. Svou publikaci věnoval i s doprovodným dopisem prezidentu Václavu Klausovi při  jeho návštěvě v České Třebové v prosinci 2005. Byla to kniha v angličtině s názvem "Monetary Policy in Twelve Countries", připomínající působení  Karla Holbika v USA na univerzitách a v bankovním sektoru. Prof. Holbik knihu zaslal pro českého prezidenta na českotřebovskou radnici s průvodním dopisem, ve kterém psal o tom, že si v souvislosti s Českou Třebovou připomíná nejen současnou návštěvu prof. Klause, ale také návštěvu prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka v roce 1925 po otevření nového českotřebovského nádraží.


  

V Ústí pomáhá pečovat o zeleň nadační fond Zelené Ústí 

Veřejná zeleň je vizitkou každého města. V Ústí nad Orlicí pro zuvelebení zelených ploch zřídili v roce 2012 Nadační fond Zelené Ústí. Prvním dárce do fondu byla společnost Rieter CZ, která přispěla částkou 558 tis. Kč. Fond usiluje o to, aby Ústí nad Orlicí bylo zelenější, veřejné zeleně přibývalo a dařilo se jí dobře. Z fondu jsou podporovány aktivity, které vedou k ochraně, údržbě a rozvoji veřejné zeleně na území města bez rozdílu vlastnictví pozemku. V posledních letech čerpal prostředky ze Zeleného Oustí na své projekty TJ Sokol Ústí nad Orlicí, který se ve třech etapách pustil do revitalizace zeleně a sadových úprav ve sportovním areálu.
Ne webu lze prostudovat výroční zprávy nadačního fondu od roku 2012 do roku 2019. Je z nich zřejmé, že od prvního velkorysého daru společnosti Reiter, resp. jím zřizované nadace se  už obdobný přispivatel nenašel. Snad je třeba zmínit ještě dar stavebního bytového družstva, které se tím podílelo na na realizaci vlastních projektů. Pravidelným přispívatelem je např. firma TEPVOS, která však jako městská obchodní společnost  vlastně na městském rozpočtu participuje. Čekal jsem, že se jako přispívatel objeví i nějaký průmyslový podnik ve městě, ale jejich příspěvky jsou zřejmě směřovány jinam, např. na dotování městských slavností Týden v pohybu apod. 
V letošním roce bude z fondu financována výsadba zeleně v ulici Družstevní. Žádost o příspěvek z Nadačního fondu Zelené Oustí mohou podat právnické nebo fyzické osoby, o jeho poskytnutí rozhoduje správní rada. Podrobné informace včetně pravidel a písemné žádosti lze najít na webových stránkách fondu www.zeleneousti.cz. Web obsahuje i obrazovou dokumentaci ke všem realizovaným projektům, které fond podpořil od doby svého založení. Vítaní jsou všichni ti, kteří veřejnou zeleň považují za důležitou a chtějí pomoct s péčí o ni. Předsedou správní rady nadačního fondu je doc. Ing. Václav Klička, CSc., Ph. D., členy správní rady  Mgr. Helena Křížová  a  Ing. Václav Procházka
Na fotografii z webu fondu je úprava zeleně v areálu Sokolského stadionu.
V České Třebové šel vývoj přes nezávislý Okrašovací spolek, který měl plnit obdobnou funkci. Byl obnoven v roce 1991 po 40 letech nečinnosti. Z počátku bylo velké nadšení, také úspěchy. Také zde se ukázalo, že veškerá péče o parky je jednak nákladná, jednak plánována z městského rozpočtu. Zeleň a její rozvoj a údržba je spojena s řešením veřejného prostoru zpravidla na pozemcích města.  A tak je působení obdobné nadace možné buď v těsné součinnosti s městem nebo jen jako iniciační a poradní orgán, který se stavem zeleně zabývá, navrhuje řešení nebo oslovuje odborníky, které k tomu mají co říci. Ukazuje se také, že přispívatelů do této oblasti nebude mnoho a nebo se tak stane jen ve výjimečných případech. Proto pro Českou Třebovou  nedoporučuji jít touto cestou. Nadacím, za kterými nestojí majetný mecenáš, dnes doba nepřeje a bude lépe, bude-li rozhodování o veřejném prostoru přímo v rukou města. (mm)
 
Aktivita nevyžádaných řetězových mailů trvale roste. 

Cílová skupina jsou lidé uzavření doma bez jiného kontaktu s lidmi, tedy důchodci a ženy v domácnosti. Šíří se lži i pomluvy, fal,ešně upravované fotografie,  vybrané "citáty", které nikdo neřekl. A co horší přeposílají to i lidé, které považuji za rozumné a kteří by měli vědět , že se tak vlastně podílejí na oblbovacím mechanismu dobře organizované skupiny, které tím slouží,  aniž by z toho měli sami prospěch. Počet takových zpráv roste a  opravdu nevím, jak bojovat, snad přidat tam k dalšímu šíření jiný obsah, ze kterého by to bylo všechno zřejmé. A protože mě těch nebezpečných blbostí  chodí stále víc, tak o tom vážně přemýšlím....
K tomu je další skupina mailů, cíleně se domáhajících na vstup do klientských účtů, slibujících velké výdělky, sdílené dědictví, výhry a tak dál., Jen hlavně neodpovídejte, všechno pečlivě smažte, tyto maily mají nebezpečný obsah, který ve Vašem počítači nemá co dělat. A to stejně udělejte, i když vám stejná zpráva o nově nevyzvednuté zásilce, balíčku, o tom, že máte omezený přístup k vašemu účtu atd. přijde třeba desetkrát za sebou.  Prostě musíte vydržet, je to vážné.   Horší pak je, že se někdy může taková zpráva schovávat na nějakou instituci, se kterou běžně komunikujete. Dejte si opravdu pozor, lidí, kteří nechtějí pracovat a chtějí jen vydělávat a získávat vaše peníze je opravdu spousta.
 
BĚH DO SMRČIN 

V Širokém Dole se Honza Chaloupka rozhodl uspořádat na konci července ještě jeden závod.  25.7.2021
Startovné 30 Kč  Prezentace 8:30-9:30  Start intervalově od 10h
Finanční odměna pro prvních 5 můžu a žen 
Místo : Široký Důl  nedaleko Poličky
Délka 850m stoupání 85m - asfaltový povrch  Odkaz Facebook  https://fb.me/e/6KXKZeaDR
Pořádá : RUN TEAM ŠIROKÝ DŮL z.s.
 
Tolovcovy prázdninové pátky  

Každý pátek o prázdninách, od 18.00 hodin pohádka, od 19.30 hodin koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se sejdeme v Music Clubu Kotelna. Právě zde se bude každý pátek o prázdninách od 22.00 do 03.00 hodin konat Toulovcova afterparty. A vězte, že Toulovcovy prázdninové pátky najdete také na facebooku.


  •