Českotřebovský deník 191/2021 (9/7) 
A je po lípě

Opravdu už  to nebylo k životu a strom rostl na velmi frekventovaném místě. Přitom ještě na lednovém snímku vypadá zcela zdravě. Vichr při bouřce v noci z 29. na 30 června udělal opravdu velkou škodu na více místech v našem okolí.  V České Třebové to odnesla především lípa v Kubelkově ulici Pod Jelenicí, rostoucí na křižovatce s ulicí Českých bratří. Odlomená část měla skutečně velké rozměry a bylo štěstím, že neudělala nějaké další škody na zdraví nebo na automobilech, provoz po Kubelkově ulici bývá docela čilý.  Zásah hasičů se konal bezprostředně ještě v noci, aby byla komunikace uvolněna.
Právě jsem si při cestě kolem asi před dvěma dny říkal, kdy to půjde dolů.  A stalo se. Myslím, že je správné poděkovat.
Na tomto příkladě můžeme vidět, jaké nebezpečí v sobě skrývají při větrném počasí staré stromy. Foto Marie Ropková - děkuji.

Z KONTROLNÍHO DNE NA DDM KAMARÁD 

Již od konce dubna, kdy byla stavba předána zhotoviteli, se v budově Domu dětí a mládeže Kamarád na ulici Sadová pracuje na vnitřních úpravách, které zahrnují zbudování půdní vestavby do stávajícího nevyužívaného podkroví, úpravy krovu, výměnu střešní krytiny, osazení nového výtahu a rekonstrukci elektroinstalace celého objektu.
V podkroví tak v rámci rekonstrukce vzniknou dvě nové klubovny, dva kabinety a sociální zařízení s bezbariérovým WC. Ve středu 7. července se na stavbě uskutečnil kontrolní den, který ukázal, že aktuálně probíhají práce na vybudování výtahové šachty, elektrických rozvodech a zdravotechnických rozvodech. Všechny práce probíhají v souladu s harmonogramem a je tedy možné předpokládat dokončení stavby v plánovaném termínu do 31. října. DDM Kamarád aktuálně pro své letní aktivity využívá volnočasový klub Rébus a zapůjčené prostory ZŠ Nádražní. Zde se budou pravděpodobně také odehrávat zájmové kroužky v začátku školního roku, dokud se děti nepřesunou do nových zrekonstruovaného DDM. Nové učebny budou poskytovat univerzální zázemí pro vícero kroužků z nabídky DDM, ale do jedné z učeben budou směřovány především ty přírodovědné. Investiční akci je možné uskutečnit také díky přidělení dotace, která by měla pokrýt téměř 8 000 000 Kč. Tato částka bude ještě doplněna z městského rozpočtu o 2 500 000 Kč. (www.ceska-trebova.cz)


Cyklomaraton bude mít 12. ročník

Českotřebovský cyklomaraton bude letos poprvé součástí Poháru Českomoravské vrchoviny.
Program seriálu: 5.6. Osická MTB časovka – Osík u Litomyšle, 10.7. Českotřebovský cyklomaraton, 31.7. Sádecká pila, 7.8. Mikuláš Cup – Vraclav, 11.9. Babí léto – Moravská Třebová, 18.9. Okolo Sedlišť. Start je v 11 hodin na Fotbalovém stadionu Pod Jelenicí. Dvanáctý ročník Českotřebovského cyklomaratonu se jede v  sobotu 10. července, připomínáme několik důležitých informací.
 
Podruhé na jednom okruhu
Již předloni jsme vyslyšeli přání bajkerů, a tak se i letos hlavní závod pojede pouze na jednom okruhu. Po vynucených úpravách a zaměření okruhu je jisté, že hlavní závod bude dlouhý 47 km, převýšení činí 1 150 metrů. Kratší trať měří 25 km, převýšení je 575 metrů. Důležitá informace pro účastníky hlavního závodu na 47 km. Na pátém kilometru, v obci Semanín, se vyskytl menší technický problém. „Problém se řeší a vyřeší. S největší pravděpodobností zvolíme jiný způsob překonání potůčku, a to pár metrů vedle zmíněné lávky. Všichni závodníci budou včas informováni,“  pořadatel cyklomaratonu Vladimír Vaněk.
 
Trať je vyčištěna
Necelé dva týdny před startem 12. ročníku Českotřebovského cyklomaratonu je hotovo. Ve dnech od 23. do 29. června byly důkladně vyčištěny všechny kritické úseky trati, což se pochopitelně týká obou okruhů. „Když nepočítám přejezdy, tak to bylo 18 hodin čistého času s křoviňákem v ruce. Někde to byla docela síla, například téměř kilometrový úsek nad Semanínem, na turistické cestě vedoucí podél pastvin byla tráva skoro do pasu. Malý prales připomínala mýtina nad Přívratem nebo louka za hrází rybníku na Presích. Jinde to naopak bylo lepší. Podstatné je, že trať je čistá,“ zdůrazňuje pořadatel závodu Vladimír Vaněk.
 
Hlavní výhra víkendový pronájem osobního vozu Mitsubishi Ecpipse Cross PHEV
Bezprostředně po vyhlášení výsledků cyklomaratonu bude vylosována tombola ze startovních čísel všech účastníků závodu na 47 a 25 kilometrů. V tombole bude deset cen, hlavní výhrou bude víkendový pronájem vozu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Speciální cenu věnovala organizátorům českotřebovská společnost S.A.S.cz

Po loňském 24. ročníku, který se konal na zimním stadionu se letos uskuteční kupodivu ročník dvacátý třetí. Tato zdánlivá nelogičnost bude jistě každému na turnaji vysvětlena.

Zahájení je v 10 hodin dopoledne na hřišti u gymnázia, letos by mělo všem - tedy hráčům, pořadatelům i veřejnosti počasí přát, bude to jistě velmi zajímavá sobota. Zápasy ve skupinách mužů, žen u mládeže doprovodí také dovednostní soutěže, občerstvení a hudba.

Pro inspiraci uvádíme videoreport z loňského ročníku turnaje pořádaného na zimním stadionu ZDE


Taneční škola informuje 
Taneční škola na světovém finále IDO
continent vs. continent (on-line)
Tom Kalousek a Kamča Škrabálková postupují
z Evropského finále do světového finále soutěže IDO
continent vs. continent!
Jsou jedinými zástupci České republiky ve své kategorii.
Jejich finálový souboj proběhne tuto sobotu 10. 7.

Taneční škola a výsledky
Evropského finále IDO
continent vs. continent (on-line) 

Dua
Tom Kalousek + Kamča Škrabálková 9. místo (z 43)
Ema Jiroušková + Eliška Ježová 16. místo (z 35)
Martin Prossa + Anděla Linhartová 30. místo (z 43)
Sóla
Tom Kalousek 28. místo (z 59)
Martin Prossa 42. místo (z 59)
Lenka Špajsová 43. místo (z 49)
Marek Prossa 45. místo (z 49)

GRATULUJEME VŠEM TANEČNÍKŮM.

 

Dotace 90 milionů pro zimní stadion v Žamberku !

První červencový den přistála na žamberskou radnici šťastná zpráva. Národní sportovní agentura podpořila projekt výstavby zimního stadionu. „Město může čerpat dotaci 90 milionů korun,“ vysvětlil starosta města Oldřich Jedlička.
Radnice má nyní zpracovanou projektovou dokumentaci a vydáno bylo také stavební povolení. Zajištěno je také spolufinancování a úvěrová smlouva. „Nyní je na zastupitelstvu města, zda využije této jedinečné a pravděpodobně neopakovatelné dotační příležitosti a učiní další krok spočívající v rozhodnutí o výběrovém řízení na dodavatele stavby a způsobu provozování zimního stadionu,“ vysvětlil Jedlička s tím, že se jedná o velmi významnou, ale také objemnou investici, která vyžaduje řádnou a pečlivou přípravu. O dotaci od Národní sportovní agentury město zažádalo 29. ledna letošního roku.  (Podle Orlického deníku)

  

V Ležákách se protrhla hráz rybníka Ležák, nevydržela nápor vody

Fotografie poslal Luboš Kozel - jsou z dnešní odpoledne, zkázu pohlíží het,mam Martin Netiolický společně s poprybným MO Miřetice. Vysoký průtok vody si našel cestu sám - potrubí nestačilo.