Českotřebovský deník 192/2021 (10/7) 
Sportovní sobota v České Třebové

Sport a prázdniny k sobě patří, i když se zpravidla nejedná o pravidelné mistrovské soutěže, ale turnaje nebo samostatné závody. letos se do prázdnin posunul termín Českotřebovského cyklomaratonu a a vůbec mu to neuškodilo, naopak. Termín dokázal oslovit obrovské množství bikerů.  Počasí v sobotu 10. července sportovcům přálo a platilo to nejen pro baskeťáky u gymnázia nebo bikery na tratích kolem České Třebové. A tak bylo zase jednou o prázdninách v České Třebové opravdu živo. Další sportovní centrum bylo navíc na Pekláku, kde trailové tratě lákají opravdu velký počet zájemců z celé republiky. Otevření nových areálů na Bukové hoře a Suchém vrchu nebo třeba i v Dolní Moravě se nijak neprojevilo. Jednak jde o vzdálené areály, které nabízejí zase něco jiného než českotřebovský Peklák.  Nesmím zapomenou další sportoviště a to krytý plavecký bazén, který poskytuje své letní služby bez ohledu na počasí a to je jeho nesporná výhoda. Podle statistik návštěvnosti je  doloženo, že o prázdninách využití zdejšího plaveckého bazénu neklesá, ale právě naopak. Závisí to trochu na počasí, které právě v daném roce panuje, ale rozhodně to je služba veřejností hodně oceněná. Kryté bazény v okolí jsou právě přes léto uzavřené... 
 
24. ročník streetbalového turnaje Streetballhus 2021se hrál opět u gymnázia

Velká účast 54 streetballových týmů, muži, ženy, dorostenci, spousta stánků, atrakce pro děti, Rytnická a někdy i dost hlasitá hudba, která vybičovala hráče k lepšímu výkonu. 6 hracích kurtů, letos bez umělého povrchu (a nikomu to nevadilo) mnoho známých z celého Česka.  Názvy týmů často velmi kuriózní, namohli našinci mnoho prozradit. Zato velká jména, reprezentanti, exhibice, benefiční rozměr akce , kterou známe již léta pod názvem "Každý koš pomáhá" byl letos určen pro kačenku, která se také byla na zahájení podívat a všem mávala a tleskala. "Pro Kačenku". Výsledky a další zprávy ze zákulisí tohoto dění jistě vydá Marek Trejtnar, hlavní organizátor akce ve formě "reportu" v nejbližších dnech. Turnaj se opět konal pod patronátem  starostky města Magdalény Peterkové a  hejtmana Martina Netolického. Oba byli také (nejen) na zahájení turnaje osobně přítomni.  Ze sobotního dění  dopoledne i odpoledne připravíme fotoreportáž, zatím alespoň několik základních fotografií. (mm). Ze závodu připravuje Českotřebovský deník videoreportáž, která bude uvedena v dalších dnech.

12. ročník českotřebovského cyklomaraton jelo 202 bikerů 

Do závodu se přihlásilo 202 bikerů na trati 25 a 47 km. Závod měl vícero vítězů, protože bylo třeba závodníky rozdělit do mnoha kategorií . Nejstarší závodník se narodil v roce 1944, nejmladší v roce 2010. Přesné výsledky po jednotlivých kategoriích bude zveřejněny v nejbližší době.  Ke zraněním nedošlo, pouze si několik závodníků stěžovalo na to, že díky špatnému značení zabloudili.   Byla ovšem většina těch, kteří ve značení  trati žádné problémy neviděli.   Vyhlášení výsledků v jednotlivých kategoriích se konalo bezprostředně po ukončení závodu, ceny předávala starostka města Magdaléna Peterková,  zástupce pořadatele Vladimír Vaněk a zástupce hlavního sponzora - společnosti Eko Bi Zdeněk Řehák. Nejlepší obdržely broušené poháry. Nejrychlejší závodník v kategorii mužů byl Filip Rydval, který přijel se s  čtyřiapůlminutovým náskokem před druhým závodníkem Lukášem Elčknerem. Nejrychlejší ženou závodu byla Monika Wrona, která měla před druhou bikerkou v přadí Dagmar Sladkovskou téměř třináctiminutový náskok. Ze závodu připravuje Českotřebovský deník videoreportáž.
Kompletní výsledky najkdete na webu sport-base.cz na tomto odkazu ZDE
Bezprostředně po vyhlášení výsledků cyklomaratonu byla vylosována tombola ze startovních čísel všech účastníků závodu na 47 a 25 kilometrů. V tombole bude deset cen, hlavní výhrou byl víkendový pronájem vozu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV.
1. cena: víkendový pronájem vozu Mitsubishi Eclipse Cross PHEV(společnost S.A.S. cz Česká Třebová)
2. cena: dárková taška (Vaněk Agency)
3. cena: dárková taška (Rieter CZ, Ústí nad Orlicí)
4. cena: láhev whisky Chivas Regal (Vaněk Agency)
5. cena: smoothie mixér (Elektro Gregar, Česká Třebová)
6. cena: poukaz na občerstvení v hodnotě 500 Kč (hotel Bravo, Česká Třebová)
7. cena: dárková taška (město Česká Třebová)
8. cena: dárková taška s hygienickými potřebami (Milan Stránský)
9. dárková taška (Jaroslav Hamerník, Lomax Česká Třebová)
10. cena: dárková taška (RCI Financial Services)

V SOBOTU OPĚT VYJEL  NA KRALICKO PARNÍ VLAK

Tradiční jízdy zvláštním vlakem taženým parní lokomotivou se konají i v letošním roce. Minulý týden jsme zahájili již sedmou sezónu. A jak vlastně vznikla myšlenka na pravidelné sobotní jízdy s párou? V roce 2014 jsem navštívil Skotsko a jednou ze zastávek byl také známý most The Harry Potter Bridge (Glenfinnan Viaduct) v tamějších Highlands nedaleko nejvyšší hory britských ostrovů Ben Nevis. Právě přes tento most na klikaté dráze plné oblouků a tunelů jezdí turisticky oblíbený vlak z Glasgow. Přemýšlel jsem, kde v Pardubický kraj máme obdobnou malebnou trať, která je s malým pravidelným provozem, ale přitom je ideální pro turistické parní vlaky v letní sezóně. Ihned jsem si vzpomněl na trať 025 z Dolní Lipky do Hanušovic údolím řeky Moravy na úpatí Králického Sněžníku a Jeseníků. Bylo ovšem nutné i z důvodu přístupnosti naplánovat trasu už z Letohradu nebo Ústí nad Orlicí. Do roku 2019 pro kraj tuto atrakci jezdily České dráhy, minulý rok byl ve spolupráci s Leo Expressem a Muzeem starých strojů v Žamberku.
Jak je to s parním vlakem v letní sezóně 2021? Letos pro Pardubický kraj zajišťuje jízdy Muzeum starých strojů a technologií Žamberk na základě přímého vztahu s krajem. Minulý týden se uskutečnila první jízda z Dolní Lipky do Ústí nad Orlicí, s obratem do Hanušovic, nazpět do Ústí nad Orlicí a večer do Dolní Lipky. V sobotu 10.7. bude vlak veden parní lokomotivou "Ventilovka", v dalších týdnech potom střídavě s druhou párou zvanou "Němka". Oba stroje jsou deponovány v bývalém depu v železniční stanici Dolní Lipka. Mimochodem právě tam jednáme o převodu pozemků a budov na kraj, aby v budoucnu zde mohlo vzniknout "živé" muzeum přímo ve stanici.
Dotazů na to, proč se nejezdí z České Třebové je mnoho. Odpovědi jsou částečně ve výše uvedeném textu Martina Netolického.  Trať ze Třebové je již jiného charakteru než tratě v údolí Orlice a Moravy. Historický vlak musí překonat stanici v Ústí nad orlicí formou úvrati a tak ze Třebové nikdy nevyjedou mašiny tak pěkně u vlaku narovnané jako při přímé jízdě z Ústí nad Orlicí. A pokud je možné zajistit služby depa v Dolní Lipce, tak by byla jízda do Třebové zbytečná. I když zásobování vodou je podle snímku zatím zcela provizorní.  Myslím, že to neznamená, že bychom, se měli parních prázdninových jízd z České Třebové vzdát. Stačí otočít náš zájem na další regionální trať směr Třebovice - Mladějov - Moravská Třebová a i zde uspořádat za letní sezónu např. dvě historické jízdy s mašinkou, která bude odpovídat parametrům zdejší trati. V Mladějově i v Moravské Třebové se dá řešit  také zajímavý návazný program.

Poškození nových vozidel Superb na složišti v Borohrádku

Místní jednotka dobrovolných hasičů vyjela v pátek 9. července v 13:16 hodin k nahlášenému pádu stromu na vozidla v objektu dočasného složiště vozidel Škoda v Borohrádku. Jednalo se o pád dvou vzrostlých stromů na pět nových vozidel Škoda Superb. Hasiči provedli zadokumentování celé události a následné šetrné rozřezání stromu a odstranění části stromu z dvou vozidel. Tři poškozená vozidla si pracovníci složiště odstranili sami před příjezdem jednotky.

Paraolympionici - lukostřelci bojují o víkendu v Novém Městě nad Metují

Nové Město nad Metují hostí 24. ročník Světového poháru a evropskou a finální světovou paralympijskou kvalifikaci do Tokia 2021 v lukostřelbě. Z mezinárodního týdenního klání dostane 25 sportovců příležitost bojovat v srpnu o olympijské medaile.
Do Nového Města se sjelo 550 sportovců ze 46 států. Plánování počtu terčovnic, rozhodčích, konečné verze časového rozpisu a dodržování protiepidemických opatření organizátory pěkně prověřilo, ale všechno bravurně zvládli. Čeští paralympionici mají zatím jistá dvě kvalifikační místa, ale japonská výprava si účast v domácím Tokiu musí vybojovat právě u nás.