Českotřebovský deník 194/2021 (12/7) 
Výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys v Pardubickém kraji:
Česká Třebová sedmá - stejně jako loni

Jde o žebříček měst hodnocených podle jejich podnikatelského potenciálu.
Porovnává v ČR 206 obcí s rozšířenou působností. Bohužel některé srovnávací ukazatele Města pro byznys neovlivníme, například vzdálenost k dálnici, naopak jiné ano a záleží pouze na přístupu vedení města. Motivace pro posun na medailové pozice tak zůstává.  
Město pro byznys je srovnávací výzkum, do kterého se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou zařazena automaticky. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností.
Analytici dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.
V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Výzkumu pro letošní rok se budeme věnovat detailně, stejně jako v minulých letech. 
Zveřejňuji tabulky s pořadím výsledků tohoto srovnávacího průzkumu v posledních letech. Více informací naleznete na webu https://www.mestoprobyznys.cz/
              Rok 2021                                Rok 2020                                    Rok 2019                       

Inspekční výlet na retenční biotop

Foto Petr Skopal.  Záběry z prostor za řekou v Benátkách slouží od jara jako retenční biotop. Měl mít užitečnou funkci a současně měl být estetickým doplňkem budoucího parku Benátky. Zatím to jako ozdoba moc nevypadá. Od jara tráva na březích vyrostla a nikdo ji neposekal. Bude zapotřebí zařadit i tuto plochu mezi pozemky vyžadující údržbu, i když je sem nyní zatím přístup opravdu omezený. Jde o vodní dílo, které vyžaduje kontrolu a údržbu. Srovnání aktuální situace se stavem na jaře, tedy těsně po dokončení, najdete  po spuštění videoreportáže ZDE
 

Odbor rozvoje města a investic  potřebuje posílit

Na webu města je vypsáno výběrové řízení na dvě pracovní místa referentů toho odboru. Jeden pracovník odchází pracovat do místa svého poměrně vzdáleného bydliště, odkud do České Třebové musel dosud dojíždět a  další referentské místo je nově  vytvořené. Odbor potřebuje posílit, jeho agenda je stále širší a trvale roste počet projektů podpořených dotacemi, jejich administrativa je  složitější.   Nová funkce byla poptávána již v jarních měsících, ale dosud se nikdo nepřihlásil, protože se výběrové řízení vypisuje znovu. Více informací na webu www.ceska-trebova.cz.
 
Připomeňme si:
Z českotřebovské radniční koalice odešlo před rokem 27 statečných

Je to výsledek červencových koaličních jednání 2020 všech stran stávající radniční koalice. K této události vydána tisková zpráva, kterou zveřejňuji v plném znění zde. Současně byl tehdy publikován i další vysvětlující text s názvem "Program 27 statečných a reality aneb Páté kolo u vozu" Rada města pak do září  zasedala jako osmičlenná. Doplnění rady města na lichý počet členů, který vyžaduje Zákon o obcích, bylo provedeno na zářijovém jednání zastupitelstva města, devátým radním byl zvolen Ing. Michal Kadlec. Další změny, např. ve složení dozorčích rad městských společností  provedeny nebyly, zde má stále seskupení 27 statečných nadstandardní zastoupení. Jejich zástupci pracují v dozorčích radách spolehlivě a nebyl žádný důvod pro změnu složení. Z toho vyplývá, že zúžená radniční koalice v žádném případě neuplatňuje proti odcházejícímu sdružení ve svém působení žádné sankce a rozhodnutí z rady města odejít bylo pouze a výhradě rozhodnutím  tohoto sdružení. 
Zkušenosti z roční spolupráce nynější užší radniční koalice, která pracuje ve složení  KČT + ČSSD + ODS  jsou takové, že  se daří spolupráce snadněji. To neznamená, že na všechno je jen jeden jediný  správný názor, řešení se často vytváří až po diskuzích. Je-li problém složitější, tak se pro jeho řešení využívají i další  možnosti v pracovních skupinách, využívají se mimořádné konzultace s vedoucími odborů MěÚ. Pro řešení zásadnějších problémů, např. změny rozpočtu města nebo prodej městského majetku se osvědčily otevřená setkání pro všechny zastupitele organizované tak, aby se mohlo k řešení vyslovit více lidí. Tato metoda je také nezbytná pro řešení problémů, které ovlivní práci městské samosprávy v dalších volebních obdobích., kdy již bude ve městě pracovat po volbách nově zvolené zastupitelstvo a nebylo by správné, aby tyto problémy řešila pouze stávající rada města. (mm)
 
Chemická čistírna v Pardubicích jako původce škodlivin.
Kraj nyní pomůže s nápravou následků

V lokalitě Na Vrtálně je již od roku 1898 v provozu chemická čistírna a barvírna, která byla v minulosti původcem úniku škodlivých látek. V roce 1992 bylo původní čisticí zařízení nahrazeno novými stroji s uzavřeným okruhem, k dalšímu znečištění tak nedochází. Je ale nutné řešit ekologickou škodu, která zde v minulých letech vznikla. Pardubický kraj na řešení této situace poskytne v následujících letech až 14 milionů korun.
„K řešení problematiky eliminace ohnisek ekologických zátěží přistupuje Pardubický kraj zodpovědně a s rovným přístupem. V případě Vrtálny je ale podpora kraje o to důležitější, protože tudy vede veřejný vodovod. Ochrana zásobování občanů pitnou vodou je vždy na prvním místě. Je jednoznačně úkolem kraje takové situace řešit a pomoct tak životnímu prostředí,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Na základě zpracované studie by mělo dojít k sanaci ohniska kontaminace pro nápravu závadného stavu. Důležité je i následné třídění, úprava a odstranění odpadů. Ty se po opětovném posouzení vlastností mohou využít například k rekultivaci vhodné skládky odpadů, hrubým terénním úpravám nebo jako zásypový materiál na vhodných lokalitách ve stavebnictví.
 
Byla zahájena výstavba cyklostezky z Letohradu do Šedivce.

Investorem výstavby cyklostezky je Sdružení obcí Orlicko, které získalo 7 milionovou dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. Dofinancování do celkových nákladů cca 10ti milionové investice zajišťuje město Letohrad a obec Šedivec. "Město Letohrad hradí 95% a obec Šedivec 5% zbývající částky," uvedl starosta Letohradu Petr Fiala. Na přípravě cyklostezky se finančně podílely také obce Nekoř a Pastviny.

Před pěti lety (co bylo v létě 2016)

Připravovala se "Kozlovská výstava" ve Východočeské galerii Pardubice

Dne 10. srpna byla ve Východočeské galerii v Pardubicích v Zámku vernisáž výstavy věnovaná kozlovskému období působení  Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha.  Celá výstava byla věnována Kozlovu a byla tedy i výzvou pro Třebováky, aby se přijeli podívat. Také přijeli, z Kozlova byla velká výprava. Na zahájení přijel také starosta Jaroslav Zedník.
 
Česká Třebová přišla o hodiny v Riegriově ulici
Hodin ve veřejném prostoru máme ve Třebové celkem devět.  Na místě reklamních hodin firmy Hostalek-Werbung v Riegrově ulici (na vedlejším snímku) už je pět let  nová reklama, hodiny tam už nejsou.  Z jedné strany sice čas  neukazovaly, ale stejně to je škoda.
 
Nový asfalt v aréně v Benátkách je pětiletý.
V pondělí 18. července 2016  začala generální oprava hokejbalového hřiště v Benátkách. Hřiště už na novou sezónu 2016/2017 nedostalo licenci pro ligový hokejbal, jeho asfaltový povrch byl popraskán Hřiště připomínalo nerovný terén asfaltového hřiště v Dlouhé Třebové, kde českotřebovští hokejbalisté dříve hráli a přezdívali mu "tankodrom".  Přitom od vybudování a otevření arény v Benátkách v roce 2004 uplynulo let.  Práce tehdejší dodavatelské firmy ale nebyla kvalitní a projevilo se to po několika letech. Fotografie jsou z července 2016