Českotřebovský deník 195/2021 (13/7) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Jaký byl Českotřebovský cyklomaraton 2021

 Plná velikost videa ZDE
Jasným vítězem 12. ročníku Českotřebovského cyklomaratonu se stal pětadvacetiletý bajker Filip Rydval, který byl na vedoucí pozici od začátku do konce závodu. Na trati mu dělal společnost prakticky jen motorkář…
Na horské prémie, která byla na Andrlově chlumu (19. kilometr), měl Rydval více než dvouminutový náskok, Bylo víceméně jasné, že pokud neudělá nějakou fatální chybu nebo jej nepotká defekt, bude v cíli první.
Myslel jsem si, po odbočení do terénu, to bylo zhruba na třetím kilometru, že za to vezmeme z kolegy z týmu. Ani nevím, jak se to stalo, najednou jsem byl na špici sám. Od takového pátého kilometru jsem jel sólo závod. Valilo mi to dobře, konečně jsem mohl ze závodění dobrý pocit,“ líčil v cíli spokojený Filip Rydval.
Spokojený vítěz si pochvaloval náročnou a blátivou trať. „Byla parádní, bajková. I když jsem měl určitou výhodu, protože jsem měl na dohled vedoucí motorku, stačil jsem si všímat značení. Podle mého názoru bylo velmi dobré. Chce to jedno, nekoukat jen do země a sledovat okolí.“
Na jednu věc si Filip Rydval dával pozor. „Bylo jasné, že po vytrvalých deštích bude na trati hodně vody. V horních partiích trati jsem si opravdu dával pozor na kaluže. Některé se zdály být dost hluboké, proto jsem se jim snažil vyhýbat.“
V cílové rovince si nejrychlejší bajker stačil plácnout s motorkářem Tomášem Vavřinou, vzápětí se přivítal s přítelkyní Terezou a třináctiměsíční dcerkou Malvínkou…
Na trojnásobné vítězství Jaroslava Kulhavého navázal druhým místem závodník z jeho stáje, dvacetiletý Lukáš Elčkner. Pro krásné třetí místo si dojel o dva roky mladší Jakub Zemene, předloni nejrychlejší na krátké trati.
Hlavní závod žen vyhrála s velkým náskokem polská bajkerka Monika Wrona, na krátké trati dominovala Andrea Martincová.
Organizátoři přejí rychlé uzdravení Štěpánu Stloukalovi (zlomené zápěstí) a za poskytnutí první pomoci a přivolání záchranné služby děkují Lukáši Čápovi, který odstoupil ze závodu, aby pomohl zraněnému kolegovi. Tleskáme!  Výsledky najdete ZDE
 
TANEČNÍ ŠKOLA - zhodnocení soutěže IDO Contenent vs Continent

Každá krize s sebou přináší spousty negativních či pozitivních věcí. V souvislosti s uzavřením nejen ČR, ale i celého světa, přišla  Taneční škola Česká Třebová v minulém roce o své první účasti na mistrovství Evropy  v Německu a Mistrovství Světa v Itálii. Po té však nastaly nové výzvy a  možnosti.
Mezinárodní taneční organizace IDO zorganizovala on-line soutěž pro  tanečníky z celého světa.  Česká republika měla své postupové klíče národních kol, ty zajišťovaly postup do západní Evropy a dále pak na celý Evropský kontinent. Taneční škola  zařadila do soutěže celkem 8 videí v kategorii sólo a duo. Ze západní Evropy na Evropské finále se podařil postup všem kromě jednoho sóla. Avšak na absolutní Světový vrchol se podařilo postoupit duu Tomáš Kalousek a Kamila  Škrabálková, kde obsadili v celosvětovém žebříčku 12. místo.
Pro Taneční školu se jednalo  o premiérovou postupovou mezinárodní soutěž,  která přinesla mnoho zkušeností a její výsledek se stal pro všechny neuvěřitelným úspěchem a motivací. Děkujeme všem tanečníkům, trenérům a rodičům za neuvěřitelnou chuť přijímat  nové výzvy a tím překonávat překážky, které jsou v této době před ně postaveny.
Tanečníci IDO Contenent vs Continent
Sóla: Ema Jiroušková, Lenka Špajsová, Tomáš Kalousek, Martin Prossa, Marek Prossa.
Dua: Ema Jiroušková a Eliška Ježová, Tomáš Kalousek a Kamila
Škrabálková, Martin Prossa a Anděla Linhartová.

Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová

 

Na trať z Ústí nad Orlicí do Wroclawi se vrátí rychlíky.
Trasa se navíc prodlouží až do Gdaňsku

V příštích letech by na trati číslo 024 vedoucí z Ústí nad Orlicí až do polské Wroclawi mohly opět jezdit rychlíky. Celá trať by se navíc prodloužila až do Gdaňsku. O dalších záležitostech v oblasti železniční dopravy, ale například i o splavnění Labe z Pardubic do Hamburku jednal hejtman Martin Netolický s náměstkem ministra pro dopravu Janem Sechterem.
„Rychlíky na trati 024 již několik let nejezdí, jsem proto rád, že by se sem v budoucnu mohly vrátit. Případné prodloužení trasy do Gdaňsku je pro nás určitě pozitivní zprávou,“ uvedl hejtman Netolický. Předmětem jednání byl i nový systém řízení dopravy ECTS, který by měl postupně nahradit asi dvacet různých národních systémů vlakových zabezpečovačů, a umožnit tak vedení vlaků po celém území Evropy bez nutnosti výměn hnacích vozidel na hranicích. „Evropský vlakový zabezpečovací systém se dotkne i trati vedoucí Pardubickým krajem, v této souvislosti proto připravujeme modernizaci vozidel. Od roku 2023 by zde mělo jezdit 11 nových vozů Stadler RS1,“ vysvětlil Martin Netolický.
Kromě železniční dopravy včetně jejího mezinárodního propojení a možnosti podpory kombinované dopravy se řešila také vodní doprava. „S panem náměstkem jsme hovořili také o splavnění Labe z Pardubic do Hamburku v návaznosti na sjednanou dohodu s Německem o labské vodní cestě. Z tohoto kontextu vzešla debata i směrem k projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe. Pan náměstek mě ubezpečil, že se ještě celý projekt vyhodnotí ze všech hledisek včetně trasování Pardubickým krajem,“ uvedl hejtman Netolický. Podle Jana Sechtera se ještě před rozhodnutím o vodním koridoru musí pečlivě zvážit všechny přínosy i rizika projektu, jakož i kritéria ekonomická a ochrany životního prostředí.
   

Dotace na budování a regeneraci zdrojů pitné vody 

Více než 700 přijatých žádostí v dotační výši přes jednu miliardu korun, taková je bilance právě ukončené tříleté dotační výzvy na budování a regeneraci zdrojů pitné vody. Obce, které si nestihly žádost vyřídit, budou mít další možnost v září.
Ministerstvo životního prostředí v aktuálně zveřejněném tříletém rámci Národního programu Životní prostředí vyčlenilo na pokračování těchto oblíbených dotací dalších 450 milionů korun.
Dosavadní výzva se pro velký zájem se alokace musela dvakrát navyšovat. Celkem na Státní fond životního prostředí ČR dorazilo 709 žádostí v objemu 1,1 miliardy korun.
Tříletý dotační plán nabídne obcím 3 miliardy korun
Vedle dotací na zdroje pitné vody vypíše rezort pro zejména menší obce v následujících třech letech celou řadu dalších dotačních výzev, které jim pomohou řešit problémy, se kterými se často potýkají. Ještě letos se tak obce dočkají například nových dotací na vybudování domovních čistíren odpadních vod, intenzivně připravovány jsou i výzvy na komunitní výsadbu stromů, na odstranění nepovolených skládek i podporu obcí v národních parcích. Na rok 2022 se plánují dotace na environmentální vzdělávání, ozdravné pobyty ad. „Plán počítá s vyhlášením celkem 22 dotačních výzev a žadatelé si budou moci sáhnout na finance v objemu přes tři miliardy korun, které budou uvolněny z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, a u některých výzev dojde k následnému posílení alokace z prostředků Operačního programu Životní prostředí. Dokonce roku 2021 počítáme s vyhlášením celkem 13 výzev,“ informuje Petr Valdman.


K povinnému zavedení  interního procesu oznamování protiprávního jednání

Kde tato povinnost vznikne:
zaměstnavatel v průměru s více než 25 zaměstnanci,
veřejný zadavatel, vyjma obce nemající rozšířenou působnost a s méně než 5 000 obyvateli, 
orgán veřejné moci vykonávající působnost v oblasti správy daně z příjmů právnických osob nebo správy odvodu za porušení rozpočtové kázně,
zaměstnavatel v oblasti finančních služeb a finančních produktů, pojišťovnictví, vykonávající činnost v oblasti daně z příjmů právnických osob, a vybraný subjekt, na který dopadá zákon o podnikání na kapitálovém trhu nebo zákon o investičních společnostech a investičních fondech,
zaměstnavatel a orgán veřejné moci v oblasti bezpečnosti dopravy, přepravy a provozu na pozemních komunikacích, ochrany životního prostředí, veterinární ochrany a ochrany spotřebitele,
osoba oprávněná poskytovat nebo zprostředkovávat spotřebitelský úvěr podle zákona upravujícího spotřebitelský úvěr...
Pokud v těchto případech nebude nezajištěna odpovídající ochrana oznamovatele (whistleblowera), nebo bude postižen za výkon jeho úkolů, či bude proti němu provedeno odvetné opatření, může být podle zákona o ochraně oznamovatelů takovému zaměstnavateli uložena pokuta až do výše 1 000 000 Kč nebo až 5 % ročního obratu.
Směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 ze dne 23. října 2019 o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie, je Česká republika povinna transponovat do své legislativy nejpozději do 17. prosince 2021. Návrh zákona o ochraně oznamovatelů právě prochází legislativním procesem. 
 
Sněmovna stvrdila nový stavební zákon

Sněmovna stvrdila v úterý nový stavební zákon. S podporou některých komunistů a poslanců SPD přehlasovala senátní veto. Vláda si od zákona slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Na stavební úřady by se měl nově dohlížet jeden státní úřad.
Zákon umožní například budovat novou síť státní stavební správy a nabírat do ní nové lidi. Stavební úřady budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční správa

Smetanova Litomyšl 2021 skončila závěrečným koncertem 

Během 11 dnů vystoupilo na všech festivalových akcích 1222 účinkujících. Z celkového množství 13000 vstupenek bylo prodáno 97%.  Koncerty se konaly nejen na II. zámeckém nádvoří, v jízdárně litomyšlského zámku, v divadle, ale také ve Smetanové domě a 3 koncerty se ve dnech 1.. 2. a 3. července konaly také na zámku Nové hrady. Samostatnou akcí byly tzv. Festivalové zahrady, kde se konalo 34 volných pořadů, 20 akcí pro děti a 26 koncertů, na kterých vystoupilo 227 účinkujících. Stále ještě probíhá Smetanova výtvarná Litomyšl a to nejen v litomyšlských muzeích a galeriích, ale také ve volném veřejném prostoru.  Toto dění v Litomyšli obohacuje i naše město, nemáme sem vůbec daleko a řada Třebováků se navíc na zdaru zdejších akcí aktivně podílí. Českotřebovský deník přinesl reportáž ze zahajovacího koncertu, nyní uvádíme fotoreportáž z koncertu na závěr festivalu. Navíc  jsme informovali i vernisáži  výstavy Plán B, o které  připravujeme videoreportáž. Je totiž velmi inspirativní i pro nás,, pro město, které neoplývá takovým množstvím muzeí, památek i galerií. Uvádíme fotografie Luboše Kozla ze závěrečného koncertu České filharmonie 11. července:

Program závěrečného koncertu:

Nikolaj Rimskij-Korsakov Španělské capriccio  
Georges Bizet Carmen
Recitativ a Habanera Carmen z 1. dějství    
Introdukce a Escamillova árie z 2. dějství „Votre toast je peux vous le rendre…”
Georges Bizet  Arlézanka Suita č. 2  Farandola
Maurice Ravel Cikán  koncertní rapsodie pro housle a orchestr
Emmanuel Chabrier  España  rapsodie pro orchestr
Édouard Lalo Španělská symfonie d moll op. 21 pro housle a orchestr  Andante
Manuel de Falla  Čarodějná láska / El amor brujo  Rituální ohňový tanec/Danza ritual del fuego
William Gómez Vargas Ave Maria                                                           
Leo Delíbes Děvčata z Cádizu  bolero pro soprán a orchestr
Maurice Ravel Bolero op. 81