Českotřebovský deník 196/2021 (14/7) 
Streetballhus 2021: oficiálně 24. ročník (s číslem 23)

Letošní ročník DEKSTONE STREETBALLHUS číslo 23 s podtitulem "BER TO OSOBNĚ" se po tříletém azylu, kdy se akce konala na parkovišti a na zimním stadionu, uskutečnil v sobotu 10. července konečně v streetbalovém chrámu v areálu gymnázia!  Kapacita turnaje byla naplněna: 36 týmů v mužské kategorii, 12 v kategorii  žen a dalších 6 týmů dorostenců. Hrálo přes 280 hráčů! 
Hrálo se opět podle vlastního systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj byl i letos striktně založen na hře fair play všech účastníků. O slovo se navíc hrdě hlásí legendy minulých časů, proto vymyslíme příště něco i pro staré kmety. Už dva roky se chceme vrátit zpět ke kořenům - na asfalt, ale kvůli počasí nám zatím nebylo přáno. Letos to už ale musí klapnout.
V loňském roce jsme 23. ročník chtěli tematicky věnovat a zaměřit na "pana největšího", Michaela Jordana, proto #23. Vzhledem ke smutné události s Kobem jsme ale loni uskutečnili #24 věnovaný jemu a k původnímu záměru s Michaelem Jordanem  se vracíme letos. Místo konání proto bylo co možná nejvíce vyzdobeno motivy MJ a byl tomu přizpůsoben i doprovodný program a další aktivity během celé akce, jak jste zvyklí.
Stovky přátel tak o víkendu 10. a 11. července prožili další neopakovatelný ročník, pobavili se, přispěli společně opět na charitativní akci a měli radost z té nejkrásnější hry na světě. Letošním ročníkem pořadatelé vzdali holt nejlepšímu hráči všech dob, jehož přesah daleko přesáhl hranice sportu. Stejně jako Michael Jordan všechno bral osobně, proto jsme to tak brali v letošním turnaji!
Michael Jordan forever! #balliswhatwebreathefor #bertoosobne!  Marek Trejtnar připravuje každý rok doprovodný program. Letos bylo zajímavým zpestřením turnaje vystoupení světově proslulého polského  smečaře Piotra Grabowského. Předvedl skutečně zajímavé kousky a  vzbudil u všech přítomných baskeťáků (a nejen u nich) slova obdivu.  Mimo basketbalu  se věnuje také boxu.  Díky Marku Trejtnarovi přináší  českotřebovský letní turnaj každý rok něco nového.
Patroni akce = velká jména!  V minulých letech byly patrony turnaje reprezentanti České republiky Pavel Miloš, Kateřina Křížová, Ilona Burgrová, Jakub Houška, Kamil Švrdlík, Petra Kulichová, loni jimi byli Kateřina Elhotová, kapitánka reprezentace České republiky a Roman Marko, reprezentant Slovenska. Pro letošní rok se pořadatelům  opět  podařilo  domluvit  neskutečná  jména! Prvním z nich je legendární česká rozehrávačka, která byla jako druhý Čech uvedena do Síně slávy FIBA. Hanka Horáková, vicemistryně světa, mistryně Evropy, vítězka Euroligy, několikanásobná mistryně ČR, mistryně Turecka a nejlepší hráčka Evropy 2010! Druhým z nich je bývalá hvězda české reprezentace Pavel Pumprla, který jako kapitán dovedl národní tým k senzačnímu 6. místu na MS v Číně. Tento výsledek dorovnal historické maximum české reprezentace. Pavel je rovněž několikanásobným mistrem ČR!
Českotřebovský deník připravil z letošního turnaje další video, které má více než 18 minut. Je delší než obvykle, protože obsahuje velkou část z exhibičního zápasu hvězdných týmů, kterým bylo  obohaceno sobotní odpoledne. Opravdu  bylo na co se dívat a byla by škoda  tento zápas nezaznamenat. Tolik významných českých basketbalistů  na jednom kurtu  a to přímo u nás v České Třebové!  Video potřebuje ještě zkontrolovat a doplnit titulky, proto bude třeba počkat až na zítřek. 
Zatím si můžeme u loňského videa zavzpomínat na turnaj 2020, který byl   zasvěcen Kobe Briantovi a měl proto číslo #24. Hrálo se na zimním stadionu, viz ZDE.  (mm)

 

Kraj finančně podpoří výzkum Ústavu experimentální botaniky

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje vědeckou a výzkumnou činnost Akademie věd ČR a dalších vědeckých institucí. Dotaci ve výši 140 tisíc korun pro Ústav experimentální botaniky AV ČR schválili krajští zastupitelé. Tyto finanční prostředky poslouží projektu Koloběh fosforu v alternativních (kořenových) systémech čištění odpadních vod vzniklých v domácnostech a dešťovými srážkami.
„Kořenové čistírny jsou jednou z cest, jak zlepšit stav životního prostředí a mají pro budoucnost velký potenciál. Cílem projektu je snížení koncentrace fosforu a dusíku v čištěných vodách, a to za použití biouhlu, který řadíme mezi ekologické materiály,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Na tomto projektu bude s ústavem spolupracovat i Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice.

Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová

 

Dýchací přístroje zapůjčené od Státní správy hmotných rezerv si kraj ponechá až do příštího roku

Vzájemná komunikace mezi Státní správou hmotných rezerv (SSHR) a jednotlivými kraji prošla v poslední době řádnou zatěžkávací zkouškou. V Pardubickém kraji tento vztah prověřila nejen pandemie koronaviru, ale i loňská havárie v areálu SSHR v Kostelci u Heřmanova Městce, kdy přívalové deště vyplavily sklad s naftou, který se zde nachází.
Vzájemnou komunikaci a spolupráci si oba subjekty pochvalují. „Vnímám ve správě hmotných rezerv důležitého partnera a musím ocenit i přístup pana předsedy SSHR Pavla Švagra. Pandemie koronaviru, ale i loňská havárie u Heřmanova Městce, nám ukázala, že je potřeba být připraven na jakoukoliv situaci a často činit rychlá rozhodnutí. Jsem proto rád, že v takových krajních případech můžeme na SSHR spoléhat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Všem krajům bez rozdílu poskytla správa hmotných rezerv bezúplatnou půjčku v podobě HFNO přístrojů zajišťujících neinvazivní podporu dýchání, a to po dobu 12 měsíců (i po konci nouzového stavu). Tato lhůta končí v dubnu příštího roku. „Pardubický kraj si jich ponechal celkem 146 v hodnotě asi 27 milionů korun, zápůjční lhůtu využijeme v plném rozsahu. Pro případ další vlny koronaviru chceme mít tyto přístroje okamžitě k dispozici. U nás v kraji byla letos na jaře situace opravdu kritická a přístroje jsme využili fakticky všechny. Dnes máme již pouze jednotky lidí na infekčních lůžkách s covidem, ale na jaře jich tu bylo až 540, což je vzhledem k tomu, že nemáme fakultní nemocnici, opravdu vysoké číslo,“ uvedl hejtman Netolický.
Nákup těchto dýchacích přístrojů byl podle předsedy SSHR Pavla Švagra velmi dobrým krokem. „Tyto přístroje mohou navíc sloužit nejen během pandemie, ale i v běžném provozu nemocnice,“ dodal Pavel Švagr.
Kromě pandemie musel Pardubický kraj se Státní správou hmotných rezerv úzce spolupracovat i po havárii skladu správy v Kostelci u Heřmanova Městce, kterou způsobily přívalové deště v červnu loňského roku. „Situace se stabilizovala, stále tam ale ještě děláme řadu rekonstrukcí. Přestože jsme si od minulého roku společně prošli mnoha těžkými situacemi, naši vzájemnou komunikaci i spolupráci s Pardubickým krajem to jen posílilo,“ myslí si Švagr.


KDO CHCE VIDĚT LEGIOVLAK, MUSÍ DO ŽAMBERKA

Nádraží Žamberk je osmou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Široké veřejnosti bude Legiovlak v Žamberku přístupný zdarma od úterý 20. do neděle 25. července. Ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin. Legiovlak se skládá ze 114 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.
Prosíme návštěvníky, aby se chovali ohleduplně a v souladu s vládními nařízeními proti šíření COVID-19. Veškeré bezpečnostní pokyny pro návštěvníky budou uvedeny na místě expozice. Omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti a děkujeme za pochopení.
Více informací zde: https://www.csol.cz/legiovlak/.