Českotřebovský deník 197/2021 (15/7) 
Nové video Českotřebovského deníku: 24. ročník turnaje Streetballhus 2021
Plná velikost videa ZDE
Letošní ročník DEKSTONE STREETBALLHUS číslo 23 s podtitulem "BER TO OSOBNĚ" se po tříletém azylu, kdy se akce konala na parkovišti a na zimním stadionu, uskutečnil v sobotu 10. července konečně v streetbalovém chrámu v areálu gymnázia!  Kapacita turnaje byla naplněna: 36 týmů v mužské kategorii, 12 v kategorii  žen a dalších 6 týmů dorostenců.  
Hrálo se opět podle vlastního systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj byl i letos striktně založen na hře fair play všech účastníků.
Marek Trejtnar připravuje každý rok doprovodný program. Letos bylo zajímavým zpestřením turnaje vystoupení světově proslulého polského  smečaře Piotra Grabowského. Předvedl skutečně zajímavé kousky a  vzbudil u všech přítomných baskeťáků (a nejen u nich) slova obdivu.  Mimo basketbalu  se věnuje také boxu.  Díky Marku Trejtnarovi přináší  českotřebovský letní turnaj každý rok něco nového.
Závěr devatenáctiminutového videa: exhibice basketbalových hvězd. Obsahuje velkou část z exhibičního zápasu hvězdných týmů, kterým bylo  obohaceno sobotní turnajové odpoledne. Opravdu  bylo na co se dívat a byla by škoda  tento zápas nezaznamenat. Tolik významných českých basketbalistů  na jednom kurtu  a to přímo u nás v České Třebové! 

LUBOMÍR VAŠINA OBHÁJIL FUNKCIONÁŘSKÉ POZICE V ČESKÉM VOLEJBALOVÉM SVAZU

Jednou za čtyři roky se volí nové vedení ČVS. V letošním roce se opět objevil na kandidátkách do předsednictev těchto orgánů českotřebovský volejbalista, organizátor, trenér a funkcionář Lubomír Vašina. Postupně se stal místopředsedou Okresního výboru ČVS, místopředsedou Krajského výboru ČVS a byl zvolen mezi čtveřici zastupující Pardubický kraj na valné hromadě ČVS a za náš kraj navržen do statutárního 11 členného orgánu ČVS. Tady již chybělo několik hlasů ke zvolení do nejužšího vedení ČVS. Předsedou ČVS se stal již po druhé volební období další českotřebovák Marek Pakosta.  (MO)

 

Vysokomýtský autodrom bude hostit Supermoto World Championship

Na konci července se poprvé v České republice pojede mistrovství světa, mistrovství Evropy a mezinárodní mistrovství České republiky Supermoto. Akce se bude konat ve Vysokém Mýtě za podpory Pardubického kraje.
„Supermoto je velmi atraktivní motocyklová disciplína, ve které se závodníci musí vypořádat s kombinací asfaltového povrchu a off-road vložkou. Je skvělé, že Mezinárodní federace motocyklistů si pro konání závodů vybrala Českou republiku a Autoklub České republiky pověřil vysokomýtský autodrom.  Akce takového rozsahu je v Česku poprvé, a proto autoklubu na pořádání přispějeme částkou 80 tisíc korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Supermoto World Championship se uskuteční v termínu 24. až 25. července letošního roku. Na závodišti ve Vysokém Mýtě se sejdou největší hvězdy v disciplíně Supermoto. Mimo mistrovství světa bude součástí akce i mistrovství Evropy juniorů a české mistrovství.  Celý šampionát ale začne už v pátek, kdy bude Vysokým Mýtem projíždět Spanilá jízda složená z českých i světových předních jezdců.
„Autodrom ve Vysokém Mýtě je jeden z mála v České republice, který splňuje požadavky mezinárodní federace pro konání akce takového rozsahu. Spolupráce probíhá již několik let a ani tentokrát tomu není jinak. Jedním z důležitých cílů Pardubického kraje v oblasti sportu je podpora vrcholových soutěží,“ dodal radní Alexandr Krejčíř, zodpovědný za sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity.
Ve Vysokém Mýtě se ale nejezdí pouze závody. Své působiště zde má Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů, která pořádá akce pro policii, hasiče či vojenskou policii.  Autoklub dále pořádá kurzy pro veřejnost. Program Start driving cílí na řidiče do 25 let po nově získaném řidičském průkazu, aby si osvojili nově získané dovednosti a předcházelo se tak nehodovosti. Obdobný kurz Jedu s dobou je k dispozici pro seniory nad 65 let. Kurzy jsou pro veřejnost zdarma.
Ing. Pavla Sedláková


Ústí prodává starou budovu stacionáře

Město Ústí nad Orlicí nabízí k prodeji pozemek st.p.č. 171 v centru města – zastavěná plocha a nádvoří o výměře 460 m2, jehož součástí je stavba čp. 123, a část pozemku p.č. 318, vše v obci a k. ú. Ústí nad Orlicí. Nemovitost se nachází na ulici T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí. Minimální kupní cena je stanovena na 6.170.000 Kč. Nabídky je možno podávat ve lhůtě nejpozději do 25.10.2021.
 
Rekonstrukce mostu v Častolovicích omezí dopravu na I/11

Ředitelství silnic a dálnic ČR dnešním dnem zahajuje rekonstrukci mostu přes řeku Bělá ležícího těsně za okružní křižovatkou silnic I/11 a II/318. Oprava mostu bude prováděna za částečné uzavírky jednoho jízdního pruhu ve dvou etapách.
První etapa je naplánována od 15. července do 31. srpna – průjezd přes most bude veden jednosměrně od Hradce Králové do Vamberka. Druhá etapa pak od 1. září do 12. října – průjezd přes most bude opět jednosměrně, ovšem od Vamberka do Hradce Králové. Objízdná trasa je vedena ze silnice I/11 ve Vamberku po silnici I/14 do Rychnova nad Kněžnou a zpět do Častolovic po silnicích nižších tříd.
Pro zajištění průjezdu autobusové linkové dopravy, technických služeb města Častolovice, popř. vozidel IZS v případě nouze bude provoz v místě stavby zastaven pracovníky stavby. Termíny jsou uvedeny pouze jako orientační, mohou být pozměněny podle reálného průběhu stavebních prací. Úseky a etapy budou kontinuálně na sebe navazovat. Celkový termín uzavírky musí být dodržen.
 
Nehoda motorkáře v Potštejně si vyžádala smrt

Ve čtvrtek  15/7 dvacet minut po 13. hodině zasahovaly všechny složky IZS, včetně záchranářského vrtulníku, na silnici I/14 v Potštějně u tragické dopravní nehody dodávky a motocyklu. Příčiny dopravní nehody jsou předmětem šetření rychnovských policistů.
Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová
 

Litomyšl žije hudbou  i po skončení národního festivalu 

V Litomyšli žijí hudbou  dalších 11 dnů díky interpretačním kurzům V rámci nich zazní 10 komorních koncertů jako přehlídka interpretačních mágů, kteří jsou známi na mnoha místech všech poledníků a rovnoběžek. První koncert se konal 13/7 přímo ve velkém sále Smetanova domu koncertem houslistů Ivana a Michaely Štrausovými a klavíristy Miroslava Sekery Na druhém koncertě slyšeli posluchači další stálice našich koncertů – houslistu Leoše Čepického, violoncellistu Michala Kaňku a klavíristu Marka Kozáka a skladby Brahmse, Beethovena a Dvořáka. Třetí koncert se ve čtvrtek 15. 7.  konal  za účasti kontrabasisty Petra Riese, klavíristky Jany Vychodilové a Danielu Radanovičovi.
Zítra v pátek  16/7 na čtvrtý koncert můžeme přijet do krásného kostela Povýšení sv. Kříže, kam se vejde Komorní orchestr Jaroslava Kociána s dirigentem Bohuslavem Mimrou a sólisty - houslistou Matoušem Pěruškou a violoncellistkou Kristinou Vocetkovou. Na dalším koncertě v kostele 17. 7. přivítá Litomyšl Wihanovo kvarteto s violoncellistou Janem Zemenem a nebeský kvintet F. Schuberta. Další koncert v neděli 18. 7. bude patřit rodině Pěruškových a jejich hostům.


  •