Českotřebovský deník 198/2021 (16/7) 
Přívalové srážky a vítr v Němčicích u Litomyšle způsobily problémy

Zatímco Česká Třebová prožila páteční odpoledne 16. července prakticky v pohodě a pršelo jen malinko, tak Na Člupku a v Němčicích a v okolí to bylo mnohem horší, také na okraji Litomyšle. Potok tekoucí od Člupku v Němčicích nestačil a tak voda tekla i po silnici, kam přinesla spousty bláta a kamení. Úklid  byl pak provádět prakticky ihned po dešti. 
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek po poledni výstrahu před silnými bouřkami. Vyloučit nelze ani povodňovou aktivitu. Výstraha je v platnosti od dnešního odpoledne do nedělní 23. hodiny. "Během víkendu bude počasí v Česku pod vlivem výškové tlakové níže, která bude přinášet převážně velkou oblačnost a na většinu území déšť nebo přeháňky, místy i silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 45 mm," upřesnila víkendovou předpověď pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Výstraha před silnými bouřkami platí pro Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj a pro Prahu. Pravděpodobnost výskytu je vysoká.
Spadlý strom zatarasil dopravu a tak třeba muzikanti Komorního orchestru Jaroslava Kociana, přijížděli na odpolední zkoušku v kostele Povýšení svatého kříže až se zpožděním. Litomyšlský kostel  byl zaplněn do posledního místa. Koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana byl v pátek večer velkou událostí a  Českotřebovský deník tomu věnuje nejen samostatný text a fotoreportáž, ale natočil také videozáznam. Záznam bleskové povodně v plné velikosti obrazu najdete ZDE
 
4. září bude Regionální Den železnice v České Třebové 

Loni se takováto akce nekonala, nebyly pro to podmínky byla stanovena velká omezení. Letos již nouzový stav nehrozí a tak přípravy na Den železnice začaly.  Uskuteční se hned první zářijovou sobotu 4. září, opět v prostorách stanice Depa kolejových vozidel, byť již tato organizace  s právní subjektivitou neexistuje. Pořadatelem Regionálního dne železnice v České Třebové bude Regionální obchodní centrum Pardubice, nám. Jana Pernera 217, 530 02 Pardubice. Pardubický železniční uzel nyní připomíná staveniště, v České Třebové máme pro tuto akci dobré podmínky. Česká Třebová stále zůstává Mekkou železničářů v našem kraji. (mm)
 
Poslední prázdninové stavební zakázky mají dodavatele

Na základě výběrového řízení byl určen dodavatel pro rekonstrukci sociálního zařízení v I NP  v budově ZŠ Komenského. Stane se s ním společnost Sefir, s.r.o.  Zlonín za 636 700 Kč. Dodavatelem rekonstrukce elektroinstalace v budově ZŠ Parník (3NP) bude Bohuslav Kovář z Řetové za cenu 348 tis. Kč.
Rozšíření kapacity MŠ U Koupaliště Česká Třebová : dodávku modulového systému  vybaven přístavby zajistí NOMILAND s.r.o., Klimkovice,za nabídkovou cenu ve výši 301.137, - Kč, oprava hydroizolační funkce střechy ZŠ Nádražní zajistí dodavatel SEADON s.r.o.Hlučín za celkovou cenu ve výši 1.173.718,- Kč.
 
Náhradní aktivity za letošní akci Cihelna Králíky (Cihelna nebude).

Budou se konat se budou od 14. do 22. srpna.
Zahájí je spanilá jízda vojenské historické techniky, trasa povede Pardubickým a Královéhradeckým krajem. O víkendu 20. až 22. srpna se na koná Oživená pevnost, což budou ukázky činnosti dobových jednotek, výstava zbraní a výstroje na tvrzi Hůrka. Vojenské muzeum Králíky od 15. do 22. srpna uspořádá jízdy techniky na polygonu. Děti i dospělí pak mohou přijet na sportovně branný víkend, termín pořadatelé ještě upřesní. Tvrz Bouda a Hůrka a další části opevnění nabídnou rozšířený program, speciální vstupy. Všechny termíny a detailní plány aktivit budou upřesňovány na webech jednotlivých pořadatelů a centrálně pak na stránce www.kpo1938.com. Více ZDE
K REKONSTRUKCI ZEVNĚJŠKU
VCHODOVÉHO SRUBU K - S 22A TVRZE BOUDA

V první půli července 2021 jsou postupně ukončovány všechny práce na rekonstrukci zevnějšku vchodového srubu K - S 22a tvrze Bouda. Exteriér srubu se tak svojí podobou vrátil do prvních dnů října 1938. Omítka dozrála do toho správného odstínu. Ten přesně ladí k barvě všech kovových prvků. Odpovídají - tak jak mají - i světlejší pole maskovacího nátěru obou nově osazených pancéřových zvonů. Mříže vjezdu a vstupu nátěry správným odstínem teprve čekají. Ze stavebních prací už zbývají jen drobná doladění terénu odpovídající jeho původnímu vysvahování a úklid celého prostoru. Práce budou pokračovat uvnitř srubu a to celkem na 3 místech... Muzeum je však stále v plném provozu.
 
Městská galerie Litomyšl  vystavuje obrazy  Josefa Voleského

 
K právě pobíhající výstavě Příběhy z obrazů Josefa Voleského vzniklo krátké čtyřminutové video, na které se můžete v plné velikosti podívat zde:  https://www.youtube.com/watch?v=UUYhZz43lX8&t=9s. Městská galerie Litomyšl se nachází na Smetanově náměstí 110. Web: www.galerie.litomysl.cz
 
Na turistická místa nejen v Pardubickém kraji
láká výstava Regiony České republiky
Regiony České republiky -  to je název 20. ročníku výstavy, která představuje města, obce a regiony. Pardubický kraj se zde prezentuje prostřednictvím expozice Destinační společnosti Východní Čechy. Výstava probíhá až do neděle 18. července v Lysé nad Labem.
„Prezentace našeho kraje i v takové podobě, jakou je výstava, je v dnešní době důležitá. Pohovořit s návštěvníky na místě, doporučit výletní cíle nebo tipy na dovolenou, přidat i vhodný propagační materiál nebo mapu, to je to, co cílová skupina této výstavy oceňuje. Hned prvního dne akce se zúčastnily i organizované skupiny seniorů, kteří tento druh propagace vítají,“ řekl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch a majetek. „ Samozřejmě, že používáme prioritně formy online marketingu, ale vždy je nutné vybalancovat vhodný mix s ohledem na naše potenciální návštěvníky,“ dodal Alexandr Krejčíř.
Turistická nabídka Pardubického kraje se soustřeďuje na cykloturistiku, návštěvu hradů a zámků, představuje rozhledny v kraji, láká k návštěvě historických měst, nabízí unikátní projížďky v parních vlacích, ale samozřejmě myslí i na milovníky přírody nebo horských výšlapů. Navíc je u příležitosti oslav 500 let renesance ve východních Čechách v kraji připraveno mnoho zajímavých výstav a skvělých akcí.
Součástí výstavy je i národní soutěžní přehlídka propagačních materiálů Turistpropag 2021, která se koná již po sedmé. „ Ve velké konkurenci jsme zabodovali v kategorii Turistické noviny, kde jsme získali krásné třetí místo,“ uvedl René Živný, předseda výboru Zastupitelstva Pardubického kraje pro cestovní ruch. „Turistické noviny Východní Čechy jsou oblíbeným materiálem, který vydává Destinační společnost Východní Čechy dvakrát ročně, na letní a zimní sezónu,“ dodal René Živný.
V soutěži Turistpropag získala ocenění za svoje propagační materiály i města Vysoké Mýto, Svitavy a Litomyšl.

 

Dvě novinky v Domovu pod hradem Žampach¨

Pardubický kraj je jedním z mála krajů, který mění péči o zdravotně a mentálně hendikepované klienty ve všech svých pobytových zařízeních. Cílem je přiblížit jejich život co nejvíce tomu rodinnému a pokud to jde, zvyšovat i jejich samostatnost.
V minulých dnech představil dvě novinky v tomto směru Domov pod hradem Žampach.
Služby pro dětské klienty
„Domov pod hradem Žampach zajišťuje také péči o děti s hendikepem z celé východní části kraje. Nyní otevíráme samostatnou dětskou domácnost v domku v Žamberku pro pět dětí. Budou tady mít hezké rodinné prostředí a také blíž do speciální školy ve městě,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Současně v domku vznikla i kapacita odlehčovací služby. To jsou krátkodobé pobyty dětí, které takzvaně odlehčí celoročně pečujícím rodičům.“
Pořízení a následná rekonstrukce domku v Žamberku pro potřeby poskytování pobytových sociálních služeb stála Pardubický kraj necelých sedm milionů korun.
„Domov pod hradem Žampach dále zajišťuje specializovanou službu pro děti a mladé dospělé s náročným chováním (s poruchami autistického spektra). Tato služba bude nadále provozována v areálu na Žampachu. V současné době Pardubický kraj připravuje navýšení kapacity této nedostatkové služby,“ dodal Luděk Grätz, ředitel Domova pod hradem Žampach. V areálu na Žampachu je uživatelům k dispozici také špičkové centrum pro rozvoj smyslového vnímání – takzvaný snoezelen.
Centrum denních aktivit
Zároveň Domov představil veřejnosti prostory nového Centra denních aktivit U Šimona v areálu na Žampachu. To bylo dokončeno v době pandemie. Celkové náklady úprav budovy přesáhly 17 milion korun, z toho kraj získal evropskou dotaci 2,1 milionu korun na zateplení budovy z Operačního programu Životní prostředí.
„Vzniklo zde velmi dobré zázemí pro aktivizační činnosti uživatelů využívající jak pobytové, tak i nepobytové služby. Uživatelé se tu mohou zapojit nejen do různých dílenských činností, ale mohou využívat i sociálně terapeutické aktivity. Zde mají prostor například pro zdokonalení svých výtvarných nebo hudebních dovedností, nácvik praktických činností v kuchyni či dovedností týkající se běžného života,“ vysvětlil Šotola.
Areál na Žampachu poskytuje velmi dobré zázemí pro aktivizační činnosti uživatelů také v oblasti farmářské. Učí se tu třeba zahradnickým činnostem, chovu domácích zvířat či péči o parky.
Mnoho klientů se o sebe aspoň částečně postará
V posledních letech už 14 lidí ze Žampachu přešlo do podpory samostatného bydlení, 21 lidí do chráněného bydlení a 6 pracuje sociálně terapeutických dílnách.

Video z loňské výstavy kaktusů v Ekocentru Podorlicko je pozvánkou na výstavu letošní. začíná v úterý 20/7


Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová

V Chrasti slaví 600 a 300 let od významných událostí

Koncertem Hradišťanu Jiřího Pavlici začíná v Chrasti, na klášteřišti u kostela sv. Markéty v Podlažicích, připomínka významných událostí, které se týkají právě tohoto památného místa. Před 600 lety byl husity vypálen zdejší slavný podlažický klášter a před 300 lety byl na místě jeho ruin vysvěcen nový kostel sv. Markéty. Program nazvaný Podlažice 2021 pokračuje i v sobotu
Podlažice jsou v kulturním světě mezinárodní pojem zejména díky Codexu gigas, takzvané Ďáblově bibli. Tato největší rukopisná kniha světa tu byla napsána pravděpodobně počátkem 13. století. Za třicetileté války byla odvezena švédskými vojsky do Stockholmu, kde je dnes součástí sbírek Švédské národní knihovny. Kopie knihy v původní velikosti je k vidění v Městském muzeu v Chrasti. Klášteřiště, kde podlažický klášter stál, patří královéhradeckému biskupství. Kostel sv. Markéty je zatím otevřený jen po předchozím objednání a domluvě nárazově. Není do něj zavedena ani elektřina, voda či kanalizace a nevede k němu přístupová cesta.