Českotřebovský deník 199/2021 (17/7) 
Podhorský skok se koná letos v Třebovici ! 

Agility a Podhorské jumpingy byly z Podhorky na poslední  chvíli přesunuty na fotbalové hřiště ve Třebovici. Na Podhorce totiž probíhá stavba cyklostezky a tak zde není prostor dost vhodný pro velké akce, na které přijede mnoho psovodů motorovými vozidly.   Snad až na podzim až zase bude Třebovská stopa, to by už měla být cyklostezka před dokončením.
Akce v Třebovici se koná v sobotu a v neděli 17.7. a 18.7.
Občerstvení připravili hasiči ze Třebovice (guláš, uzený sýr,  točený Radegast,aj.
Vzhledem ke krátkosti změny místa konání chybí obecenstvo  i zákazníci stánku.
Přijďte se podívat a občerstvit. Fotografie z dnešního sobotního dopoledne poslal Václav Polák.
Program: neděle 7,30 – 8,00 prezence, veterinární přejímka od 8,15
Jumping 1, Jumping 2, Jumping 3 (nebude použit slalom, kratší trať max. 15 překážek)
Vyhlašování: vyhlašovat se bude každý běh, vždy kat. A1 zvlášť, A2+A3 dohromady, kat. XS+ S a ML+L sloučené 
Rozhodčí: Lenka Pánková

Velkolepý koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana v Litomyšli

Koncert se konal v pátek 16. července v rámci interpretačních kurzů Litomyšl2021, podobně jako v jiných letech. Letos byl pro KOJK výjimečný tím, že to bylo vlastně teprve první koncertní vystoupení v letošním kalendářním roce a prostor pro zkoušky nebyl příliš velký. Byl to koncert prestižní, protože se konal  v neskutečně "dobré společnosti" hudebních odborníků se znamenitými sólisty Kristinou Vocetkovou (violoncello) a Matoušem. Pěruškou (housle). Dějištěm koncertu byl zaplněný kostel  Povýšení svatého kříže v Litomyšli, na koncert přijela samozřejmě řada Českotřebováků, stejně jako posluchačů z dalších měst v okolí. Koncert ukázal, že KOJK je skutečně orchestrem se širokým regionálním významem, je to jeden z našich předních amatérských komorních orchestrů. 
 Více textu i fotografií najdete ZDE

Opět bude Svinnský Iscarex kros

Akce se uskuteční v pátek 6. srpna 2021 v 16:00  ve Svinné ve sportovním areálu firmy Iscarex  na tradičních tratích pro mládež, dospělé i veterány. Atrakcí je přehledná trať, dlouhá 5400 metrů, jeden okruh měří 900 metrů. Hlavní závod se běží tedy šestkrát .
 
Zemřel ústecký patriot,  funkcionář i kulturní činovník  Pavel Sedláček

Ve věku nedožitých 78 let zemřel Pavel Sedláček, který byl bezesporu jednou z nejvýraznějších osobností města Ústí nad Orlicí. Díky svému profesnímu zaměření, nekonfliktní a přátelské povaze, spolkové aktivitě, organizačním schopnostem a pracovitosti „patřil celému Ústí“. V okamžiku smutku nad ztrátou blízkého člověka, kterého jsem si velice vážil a uznával jeho hodnoty a přesah, je pro mě těžké vystihnout bez chyby či opomnění jeho život. Zvláště pak, jedná-li se o plnohodnotný život naplněný prací a různorodou činností. Pavel Sedláček prožil celý život v Ústí nad Orlicí, byl i předsedou MěNV, pak i místostarostou města, zejména působil v kultuře.
Celý nekrolog ústeckého starosty Petra Hájka najdete ZDE
Poslední rozloučení se koná v pátek 23. 7. 2021 ve 13 hodin v obřadní síni u městského hřbitova v Ústí nad Orlicí.


Litomyšl je známá hlavně díky kulturnímu dění

Uplynulé měsíce nám všem mnoho vzaly. Jednou z oblastí, která v podstatě přestala existovat, byla kultura. Věříme, že tyto časy jsou navždy pryč a kolotoč kulturních akcí se již nikdy nepřestane točit. Také jste si všimli, jak díky uměleckým intervencím Litomyšl ještě zkrásněla? Poděkování patří Smetanově výtvarné Litomyšli i organizátorům mnoha koncertů, veřejných čtení či divadelních představení.
V letošním roce si připomínáme 10. narozeniny Lázní ducha i Gastronomických slavností M. D. Rettigové. Ani jedna z akcí se na jaře pro veřejnost konat nemohla. Z toho důvodu i v letošním roce připravujeme na první víkend v září Litomyšlskou veselici aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností.
V pátek 3. září proběhne slavnostní odhalení pamětní desky Ladislava Horáčka na budově Portmonea a v doprovodném programu nebude chybět ani koncert Jiřího Šlupky Svěráka s kapelou Nejenblues.
Sobota a neděle poté budou plné chutí a vůní Gastroslavností M. D. Rettigové a myšlenek Lázní ducha. Zazní písničky ze Semaforu, zahraje Fast Food Orchestra, Epydemye či kapela Frontmen. Těšit se můžete i na povídání s lázeňským švihákem Václavem Žmolíkem.
Během prázdnin můžete navštívit maratón pohádek a koncertů na Špitálku – koná se již 23. ročník Toulovcových prázdninových pátků. Prázdninové středy patří pro změnu malebnému areálu u Smetanova domu.
Začátkem srpna přivítáme na Smetanově náměstí oblíbený Kinematograf bratří Čadíků. Poslední úterý v červenci a srpnu přijďte poležet na Lehátkovou vyhlídku u saletu ve Francouzské zahradě – půjčíme vám dalekohledy a na vlastní oči se můžete přesvědčit, že se ani jedno sgrafito na litomyšlském zámku opravdu neopakuje.
Poslední červencovou sobotu se bude konat Pivní festiválek – letos rozšířený i o food trucky. Jsme rádi, že si organizátoři velkých akcí oblíbili i první zámecké nádvoří – přes léto by se zde mělo konat hned několik zajímavých akcí. Koncertovat zde bude Lucie Bílá s Arakainem, Leoš Mareš, Praque Cello Quartet, Čechomor nebo Chinaski.
V sobotu 14. srpna budou druhým ročníkem pokračovat Slavnosti prosecca a od 15. do 22. srpna na různých místech Litomyšlské dny barokní tradice.
V pátek 20. srpna bude Litomyšl poprvé v historii hostit i festival pro křesťanskou mládež UNITED. Prázdniny uzavře festival Bez ambicí, Doku zahrady a Formanský den. Druhý víkend v září bude patřit Dnům otevřených dveří památek a Litomyšlským dvorkům. Další víkend bude ve znamení Mladé Smetanovy Litomyšle i starodávného jarmarku.
Začátkem října budeme již tradičně slavit Světový den architektury – u nás pod názvem ArchiMyšl. Na program tohoto festivalu plynule naváží Dny Václava Havla.
V listopadu nás čeká oblíbený Festival outdoorových filmů a prosinec již bude ve znamení Andělského adventu. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na první Andělskou adventní neděli 28. listopadu.
A ještě na dva celoroční projekty musíme upozornit – každý první čtvrtek v měsíci je 15 muzeí a galerií otevřeno zdarma – v rámci akce Víkend v Litomyšli začíná ve čtvrtek. A protože víme, že láska prochází žaludkem, zorganizovali jsme i letos soutěž Lázeňské prameny – celkem 29 restaurací, barů a hospod se již těší na vaši návštěvu. To by bylo, abyste si Litomyšl nezamilovali! Ale pozor, bývá to láska na celý život!

Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová
Před 20 lety byl v Ústí n.O. založen pěvecký sbor ALOU VIVAT

Pěvecký sbor ALOU VIVAT byl založen na jaře roku 2001. Po čtyřicetileté odmlce, kdy skončila činnost proslulého pěveckého sdružení Lukes, se v Ústí nad Orlicí zrodil nový pěvecký sbor, který později přijal oficiální název Smíšený pěvecký sbor ALOU VIVAT Ústí nad Orlicí. Do svého repertoáru zařazuje nejen klasické sborové skladby, ale svým repertoárem se řadí ke sborům, který se přizpůsobuje současnému trendu v hudbě a nebojí se do svého repertoáru zařadit i skladby moderní muziky. Příkladem je nastudování Bohemian Rapshody od skupiny Queen. Krédem tohoto sboru je perfektně intonačně a rytmicky odvedená skladba, ať je od kteréhokoliv autora nebo žánru.
Sbor vystupuje v Ústí nad Orlicí a jeho okolí, pořádá pravidelné jarní a adventní koncerty. Na podzim každoročně pořádá Festival smíšených sborů, na který si zve jako hosty spřátelené sbory z celé republiky. Účastní se benefičních akcí a reprezentoval město Ústí nad Orlicí v zahraničí.
Smíšený pěvecký sbor od jeho založení umělecky vedli a dirigovali manželé Josef a Stanislava Novotní. Po nečekaném odchodu Stanislavy Novotné na jaře 2010 stojí v čele sboru jako její sbormistr Josef Novotný a sbor s ním diriguje Kamila Pavlíková.
O klavírní doprovod se starala v letech 2002- 2007 Eva Felgrová a Mirek Němec. V letech 2007-2009 sbor doprovázeli Marta Mikulecká a Sláva Skalický. Potom sbor na klavír doprovází Zdenka Hájková a příležitostně i nadále vypomáhá Eva Felgrová.
Sbor ALOU VIVAT vystoupil také společně s pěveckým sborem Bendl na festivalovém koncertu hudebního festivalu Antonína Bennewitze v Přívratu v dubnu 2014 a také na Tříkrálovém koncertu v kostele sv. Jakuba.
Na fotografii nahoře v textu je sbor ALOU VIVAT na vernisáži u galerie Tomáše Šmilauera 24. 5. 2019 (na ulici TGM v Ústí n.O.), řídí Mgr. Kamila Pavlíková. Na druhém snímku je vystoupení sboru ALOU VVAT 22. dubna 2014 v sále U Coufalů v Přívratu, kde vystoupil společně se sborem  sbormistr Josef Novotný.