Českotřebovský deník 202/2021 (20/7) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Jabkancové šlapeto  hrálo pro seniory v Bezděkově

Termín pondělního koncertu již byl měsíc známý, pouze záleželo na počasí, zda se uskuteční venku na zahradě pod balkóny, nebo "doma v jídelně" Nakonec počasí koncert venku umožnilo, bylo příjemné počasí, nakrátko narušila koncert dešťová přeháňka. Nebyla dlouhá a vlastně se hrálo i během deštíku, pouze na improvizovaných pozicích po" balkónovou protidešťovou ochranou.  Náladu to nezkazilo, snad po deseti, patnácti minutách se mohlo zase pokračovat. Šňůra Jabkancového Šlapeta tak opět prodloužila, letos zde hrála kapela už podruhé. Nikoliv naposledy, za měsíc bude další vystoupení. Českotřebovský deník přináší z koncertu krátkou desetiminutovou reportáž, připravil však záznam celého koncertu, který uvedeme s určitým zpožděním. Na lesku zpívaných písniček se tím nic nezkazí, jde o evergreeny, které si každý rád zazpívá. Chceme-li však mít  představu jak vystoupení jabkancových umělců pro seniory v Bezděkově vypadá jako celek, bude stream z tohoto koncertu na webu Českotřebovského deníku během léta připraven pro přehrání vlastně kdykoliv v budoucnosti.
Lukáš Vašina se může pyšnit titulem Mistra ČR  

Po titulu mistra Evropy a vícemistra Evropy, titulech mistra ČR a několika dalších medailí v mládežnických kategoriích se Lukáš prosazuje i v seniorské kategorii.  Další vysněnou metu v seniorské kategorii, kdy  přesun z mládeže je vždy velmi těžký a mnoho talentů se v seniorské kategorii neuplatní,  se Lukášovi podařilo po loňském prvenství  s VK Karlovarsko potvrdit a získat tak titul mistra ČR a opět si zahrát s nejlepšími družstvy a hráči planety v prestižní lize mistrů. „Chtěl bych moc poděkovat za neuvěřitelný počet  SMS zpráv s gratulacemi od českotřebováků a i od paní starostky. Nečekal jsem, že až takové množství příznivců sledovalo finále. Je pravda, že to bylo dvanáct hodin přenosů TVČT sport a skvělá propagace volejbalu. I přesto mě obrovské množství překvapilo a jsem rád, že jsem mohl udělat radost lidem v našem městě a propagovat naše město a především můj oddíl SOKOLA II. v čele s mým taťkou, který mě do velkého světa sportu vychoval“.
 
Tři medaile ze dvou prestižních soutěží visí doma u Vašinů   

Profesionální volejbalové soutěže mají v sezoně dva vrcholy. Extraligu, kde se hraje o titul mistra ČR a poháry v Evropě a druhý, Český pohár, kde hrají družstva nejenom o vítězství, ale také o evropské či vyzývací poháry. Družstva tedy hrají o mnoho a především o zisk medailí. U Vašinů se po letošní sezoně sešli hned tři, tedy 50% z nich. Úspěšnější Lukáš má zlato z extraligy a stříbro z Českého poháru. Jeho otec Luboš pak bronzovou medaili z Českého poháru. Oba se tak podívají do soutěží v evropských pohárech. Lukáš do prestižní ligy mistrů s VK Karlovarsko a otec Luboš do vyzývacího evropského poháru s překvapením soutěže SKV Ústí nad Labem.
 
Vynikající úspěch trenéra Lubomíra Vašiny 

Po osmi letech působení v Ostravě, kde získal se svými svěřenci za tuto dobu jeden mistrovský titul a šest medailí, se přesunul na druhou stranu republiky, kde přijal výzvu k loni dvanáctému týmu extraligové tabulky. Za jednu sezonu se podařil trenérovi husarský kousek, když v právě skončeném ročníku extraligy skončilo jeho družstvo na vynikajícím 5 místě a poskočilo tak o celých sedm míst dopředu a po 22 letech zajistil SKV Ústí nad Labem účast v evropských pohárech. Třešničkou na dortu bylo pak třetí místo v Českém poháru. Zajímavostí je, že do finálového zápasu zkřížilo jeho družstvu cestu VK Karlovarsko s českotřebovským odchovancem a jeho synem Lukášem.   (MK)
 
Nezapomeňte na zajímavé srpnové akce městského muzea 

Výstava: Do plavek bude mít dernisáž!

Výstava potrvá do úterý 31. srpna 2021. Letní zábavná výstava (nejen) pro rodiny s dětmi dá nahlédnout do historie koupání v České Třebové, plavkové módy a trávení letních dovolených. Návštěvníci v plavkách mají vstup na výstavu volnýJ
Ve čtvrtek 26. srpna 2021 od 17 hodin se uskuteční dernisáž výstavy. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku, letní hry pro děti a zábavné scénky.

Akce: Piknik v Javorce

Zábavné odpoledne v sobotu 21. srpna 2021 v oblíbeném parku pořádají příspěvkové organizace Města Česká Třebová. Více informací na plakátech.
Městské muzeum si pro Vás připravilo hru pro děti O vodníkův poklad (15 – 17 hodin) a Perličky z historie České Třebové na téma Vrtošivé počasí (16,30 hodin).

Celá budova Ekocentra v Podbranské ulici bude sloužit ochráncům přírody

Dosud to tak nebylo, prostory v I. patře budovy využíval Sokol Česká Třebová II, zejména jako sklad a kancelář.  Bylo to tak od roku 2006, oficiálním důvodem byla ovšem potřeba využít prostory pro práci sportovní komise. Pro tento účel lze ovšem stejně dobře využít prostory v budově radnice, stejně jako u ostatních komisí zřízených radou města.  Ve skutečnosti prostory sloužily v té době nově vytvořenému T:J. Sokol II., byť byly provozovány městem. To se změnilo až po mnoha letech v roce 2019. Právě nyní Sokol II. své věci z místnosti v patře odstěhoval do nových prostor.
Přízemí sloužilo pro potřeby ekocentra Podorlicko a oddíl mladých chránců přírody. Tato organizace si musela na provozní náklady našetřit ze získaných grantových programů. Druhá českotřebovská organizace ČSOP Zlatá Studánka  měla pro svou činnost vyhrazeny prostory v budově ZŠ v Habrmanově ulici. Ty nyní škola potřebovala využít a tak Zlatá studánka hledala pro svou činnost nové působiště.  Dočasně a celkem logicky je získala v Ekocentrru v Podbranské ulici, byť se tím poněkud omezily podmínky pro práci  - nebylo kde pořádat výstavní a přednáškovou místnost.  Tím byla činnost ekocentra poněkud paralyzována.  V době koronaviru to  ovšem nebylo tak zřejmé.  Nyní po uplatnění výpovědi  z prostor v I. poschodí se Zlatá studánka stěhuje "nahoru" a tím bude opět uvolněna místnost pro přednášky a výstavy, činnost se bude moci rozběhnout jako dříve. Celá budova nyní bude sloužit ochráncům přírody. Také potom i dalším spolkům, pokud  budou mít zájem prostory využít.  Například se jedná o šachisty, kteří zde hrají svá soutěžní utkání, nebo spolek Lingvia Group, který zde pořádal před koronavirem své výstavy a další akce. 
Nyní se situace opět normalizuje a pro činnost vznikají nové lepší podmínky. Fotografie budovy ekocentra je ještě doby před opravou budovy, která se realizovala v roce 2012.  (mm)
Pro doplnění: úplně první ekocentrum vzniklo jako sídlo ZO ČSOP Podorlicko v jednom nevyužitém křídle MŠ U Stadionu v roce 2002, tehdy byla předsedkyní ještě nerozdělené organizace ochránců přírody Marie Pechancová.

Z Dolní Lipky do Hanušovic by mohly vlaky jezdit během letních prázdnin každý den

Region Králicka i blízkost Jeseníků směrem k Hanušovicím jsou pro turisty lákadlem. V současné době turisté během letních prázdnin naplní ze 70 až 80 procent kapacitu všech vlaků, které vedou z Dolní Lipky do Hanušovic. Vlakem se sem dopraví ale pouze o víkendu, což by se možná už od příštího roku mohlo změnit.
„Spoje bychom přidávali především z důvodu zvýšeného zájmu turistů během letního období. Trasa z Dolní Lipky do Hanušovic skýtá krásné přírodní scenérie a z hlediska turistického ruchu má potenciál, kterého by byla škoda nevyužít,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Od příštího roku by se tak během léta mohli nejen turisté z Dolní Lipky do Hanušovic dopravit každý den. Pokud se podaří dojednat spolupráci s Olomouckým krajem, kam Hanušovice spadají, nebrání nic tomu, aby se vlaky vydaly na trať. Pokud uspějeme, ve všední dny by tu mohly jezdit další tři páry vlaků, o víkendech pak čtyři,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Pardubickému kraji náleží na trase deset kilometrů, dalších dvanáct kilometrů má kraj Olomoucký.

Nové nákupní centrum u pardubického nádraží se bude jmenovat Pernerka

Z Litomyšle:

na zahájení výstavy s názvem Veronika Šrek Bromová – Časy mezi Časy, které se uskuteční v sobotu 31. července v 17.00 hodin před domem U Rytířů. Úvodní slovo pronese kurátor výstavy Tomáš Pospiszyl.   Během vernisáže vystoupí hudební skupina La Mimoza.
 
Výstavy v České Třebové:

Městské muzeum - Do plavek! - výstava je otevřena do 31. srpna 2021
Ekocentrum Podorlicko: Výstava kaktusů - otevřena do soboty 24. července denně od 9 - 17 hodin
 
Kurz kreslení  v České Třebové na Strojvůdcovské chatě

na kurz základy kresby zátiší v sobotu 7.8.2021 od 9 do 16 hod. pořádá Ing. Alice Formánková, více ZDE
Zase to bude pod vedením Emila Slámy a zase na Strojvůdcovské chatě. Udělejte si radost a pojďte se podívat do přírody.

Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.
Těší se na vás Šárka Prossová