Českotřebovský deník 203/2021 (21/7)
Orientační plán města na Starém náměstí potřebuje obnovu, je zastaralý a zkroucený a vybledlý

Dostal jsem fotografie, na kterými je třeba se zamyslet.  Orientační plán na náměstí je vizitka města v jeho centru u náměstí. Sluníčko a změny teploty a vlhkosti za ta léta co funguje udělaly své a podle toho to vypadá,  Myslím, že bychom si zasloužili nové řešení. Kolem této zasklené orientační tabulce denně chodíme a ani si ji pořádně neprohlédneme, jinak bychom si museli této situace všimnout. Obnovu nebo alespoň dočasné odstranění potřebují i orientační tabule na Horách, na zimáku, není to sice tak akutní jako na náměstí, ale mělo by se s tím také něco začít dělat.   Možná že by byl užitečnější nějaký takový další velký plán města instalovat u nádraží, kde také již 11 let chybí jakákoliv možnost instalovat plakáty, byť jde o nejatraktivnější a nejnavštěvovanější prostor ve městě.
 
Cyklostezky jsou velkou venkovní tělocvičnou

Síť cyklostezek svazku Region Orlicko-Třebovsko (ROT), jehož členem je i město Ústí nad Orlicí, patří k mimořádně zdařilým projektům, využívá ji velké množství lidí: cyklistů, in-line bruslařů i chodců. Cyklostezky, které hvězdicovitě propojují Ústí nad Orlicí s Letohradem, Českou Třebovou a Chocní, svazek provozuje již čtrnáct sezon. „Je to vlastně čtyřicet kilometrů dlouhá tělocvična v přírodě, celoročně a bezúplatně volně přístupná veřejnosti,“ říká o úspěšném projektu manažer cyklostezek svazku ROT Pavel Neumeister. Síť byla vybudována v letech 2006 – 2009 s významným přispěním z evropských fondů, za pomoci státních a krajských dotací a s příspěvky partnerů projektu, kterými jsou města a obce na trase - Brandýs nad Orlicí, Česká Třebová, Choceň, Letohrad, Ústí nad Orlicí, Dlouhá Třebová, Dolní Dobrouč, Hnátnice, Libchavy, Orlické Podhůří. Evidenční hodnota cyklostezek činí 140 milionů korun a pozemků pod nimi 6 milionů.
V letošním roce není možné kvůli opravám a velkým projektům na železničním koridoru využívat cyklostezky po celé jejich délce. Přivaděče z Dobrouče do Nebíčka se dotýká oprava krajské silnice a mostu, její dokončení je plánováno na podzim. Doprava není přerušena, provoz je veden po krátké objízdné komunikaci a provizorním mostě, pro cyklisty je zřízena zvláštní objízdná ministezka.
Pro rekreační cyklistiku bude také dlouhodobě omezeno využívání cyklostezky z Ústí nad Orlicí do Brandýsa nad Orlicí, v tomto úseku od letošního jara probíhá modernizace železničního koridoru. Trať projde kompletní rekonstrukcí, Správa železnice práce rozfázovala do srpna roku 2023. Náročná stavba vyžaduje v některých dnech i úplnou uzavírku cyklostezky. Region Orlicko-Třebovsko opakovaně na tuto skutečnost upozorňuje a apeluje na uživatele cyklostezky, aby byli opatrní a respektovali dopravní značení: „Prosíme všechny uživatele cyklostezky, aby i s ohledem na vlastní bezpečnost věnovali pozornost dopravnímu značení na vjezdech na cyklostezku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí, kde z technologických důvodů dojde k časově omezeným úplným lokálním uzavírkám. ´Dálkovým´ cyklistům a cyklistickým či rodinným skupinám doporučujeme volbu jiné trasy,“ vyzývá za svazek Pavel Neumeister.
Milovníci cyklistiky se však mohou vydat jiným směrem. Letos v červnu byla otevřena cyklostezka Valdštejn – Šušek, která propojila obce Písečná a Hnátnice. Investorem byl sousední svazek Orlicko, na jejím vybudování se podílel i svazek ROT. Cyklospojka s mlatovým povrchem má délku 1,185 metru, šířku 2,5 metru, spojuje hráz rybníka v Šušku s místní komunikací v Hnátnici-Valdštejně. Je dalším kouskem do mozaiky „tělocvičny v přírodě“, která je zdarma a celoročně přístupná veškeré veřejnosti.
Aby výlet neskončil nepříjemností nebo hůře úrazem, je třeba, aby uživatelé cyklostezek dodržovali jejich provozní řád. „Při pohybu po komunikaci se chovejte vzájemně ohleduplně tak, abyste neohrožovali sebe ani ostatní. Komunikace je obousměrná, proto vždy počítejte s možností, že někdo půjde nebo pojede proti vám. Zvláštní pozornost věnujte vjezdům na silnice a přejíždění silnic, kde musíte dát vždy přednost. Zvláštní pozornost věnujte rovněž železničním přejezdům,“ zní jedno z pravidel. Krajina po návštěvě uživatelů by měla také vypadat stejně, jako když do ní přišli. Provozní řád říká: „Nacházíte se v chráněném území Přírodního parku Orlice. Chovejte se k přírodě ohleduplně a nezapomínejte, že louka, les, řeka nebo křoví, ale ani cyklostezka nejsou odpadkové koše.“
V příštím roce bude tato síť cyklostezek prodloužena ještě v České Třebové přes Podhorku  do Rybníka (viz dvě uvedené fotografie) a zde naváže na další turistické (a cykloturistické) možnosti v údolí Skuhrovského potoka. Bezkolizně zde potom vyjedete po dobrém povrchu až na hřeben Třebovských stěn. Tuto cyklostezku již ovšem, buduje město Česká Třebová ve spolupráci s obcí Rybník a se svazkem obcí Region Orlicko Třebovsko již nemá po organizační, technické ani provozní stránce nic společného. Na tuto cyklostezku získalo město Česká Třebová velkou dotaci (85% uznatelných nákladů)  Otevření cyklostezky na tomto úseku se připravuje ještě letos na konec října 2021. 
 
Občané si pochvalují výdejní boxy pro alza.cz v obchodní zóně u Kauflandu

Umožňují vyzvednutí objednané zásilky u zásilkové služby, aniž byste byli omezeni prodejní nebo výdejní dobou zásilkovny, balíkovny apod.  Je to služby na dobré úrovni  Odběrné boxy alza.cz jsou umístěna v sousedství Kauflandu a prodejny CCC, na dobrém místě a slouží ke spokojenosti.  Jsou samozřejmě i jinde, v Ústí nad Orlicí např. u prodejny Vajnlich.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opravy a rekonstrukce na českotřebovských školách

Letní prázdniny jsou i tento rok využity na základních školách v České Třebové k takovým pracím, které by jen těžko mohly proběhnout v průběhu řádného školního roku.
Ze zmiňovaných probíhajících investičních akcí na školách je aktuálně z čistě finančního pohledu tou největší výměna vzduchotechniky ve školní jídelně ZŠ Habrmanova, kterou hojně ke stravování mimo letní měsíce využívá také veřejnost. Investiční projekt zahrnuje kromě již proběhlé demontáže stávající vzduchotechniky a následné montáže vzduchotechniky nové také montáž větracího stropu včetně nových svítidel a rekonstrukci sociálního zařízení. Předpokládaná cena investice je celkem 6.737.000 Kč. Díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu bude částka vynaložená městským rozpočtem nižší o téměř 5.200.000Kč. Předpokládaný termín předání hotového díla je 27. srpna letošního roku.
Celkem dvě investiční akce probíhají na prvním stupni ZŠ Ústecká, kde jsou měněna svítidla v 3. nadzemním podlaží a svojí druhou etapou pokračuje rekonstrukce hygienického zařízení. V minulém roce byla v rámci první etapy prací zrekonstruována WC pro chlapce. Letos se nových toalet dočkají také dívky. Investice zahrnuje i výměnu oken a opravu fasády v zadní části budovy směrem do zahrady. Celková cena druhé etapy těchto prací je 4.921.000 Kč, které jsou hrazeny kompletně z městského rozpočtu. Ten vykrývá také druhou samostatnou investiční akci v tomto objektu. Konkrétně se jedná o výměnu svítidel, která zahrnuje také výměnu silnoproudých a slaboproudých rozvodů. Předpokládaná cena výměny je 350.000 Kč. Rovněž práce na ZŠ Ústecká budou dle harmonogramu ukončeny ještě před začátkem školního roku.
Na ZŠ Nádražní momentálně probíhá pouze jedna investiční akce, která však budou ještě do konce července doplněna o další dvě. První zmíněnou a již probíhající rekonstrukcí je modernizace prostor školní knihovny, která zahrnuje rovněž dodávku nábytku a počítačové techniky. Předpokládaná cena této investice je 500.000 Kč. Prostřednictvím Místní akční skupiny Orlicko se podařilo zajistit finanční dotaci ve výši téměř 350.000 Kč. Práce ve školní knihovně budou hotové do 13. srpna tohoto roku. Další investiční akcí, která se bude týkat druhého stupně ZŠ Nádražní, bude oprava plochých střech nad šatnami, školní jídelnou, kuchyní a nad galerií tělocvičny. K této opravě dochází za účelem nápravy hydroizolační funkce střechy, která se postupem času ukázala jako nedostatečná. Celkem by tato oprava měla vyjít městský rozpočet na 1.650.000 Kč. Její zakončení je plánována na 30. září letošního roku a je tak pravděpodobné, že některé úkony budou na střeše ZŠ Nádražní probíhat i začátkem školního roku. Poslední prázdninová investiční akce na ZŠ Nádražní se bude odehrávat v budově prvního stupně, kde dojde k rekonstrukci sociálního zařízení. V jejím rámci bude provedena modernizace vnitřních prostor a výměna zařizovacích předmětů chlapců. Předpokládaná cena této investice, která rovněž bude kom pletně hrazena z městské pokladny, bude 700.000 Kč. 


Českotřebovák vystavuje v Litomyšli - pozvánka na výstavu - Galerie Pakosta 


Město Ústí nad Orlicí má špatnou městskou vlajku, jako jediné město v Česku

Městská vlajka byla vytvořena v hluboké minulosti a je v rozporu s pravidly stanovenými pro obecní symboly. Striktně je stanovuje vexilologie, věda zabývající se studiem vlajek a praporů. Kulturní komise města pracovala na nápravě, zastupitelstvu bude v září předložen ke schválení návrh nové vlajky, který již bude v souladu s vexilologickými pravidly.
Vybrána byla z variant, které vypracoval uznávaný heraldik a vexilolog Zdeněk Velebný, zastupitel města Ústí nad Orlicí. Zdeněk Velebný je autorem řady obecních vlajek a znaků, na nesprávnost podoby domovské městské vlajky upozorňoval již před lety. „Byla poslední dvě města, které ještě měla nesprávnou podobu vlajky, my a Prostějov. Prostějov už šel cestou nápravy, takže Ústí nad Orlicí je posledním městem, jehož vlajka není v pořádku,“ konstatoval Zdeněk Velebný.
Na současné modro-bílo-modré vodorovně dělené vlajce je umístěn znak města s vyobrazením radnice s červenou střechou, zlatými makovicemi a cihličková zeď s cimbuřím. „Vexilologie v Česku říká, že list, tedy pole vlajky, nemá být osazen znakem, protože v momentu, kdy vlajka vlaje, dochází k lámání znaku a tím k dehonestaci tohoto symbolu,“ vysvětlil Zdeněk Velebný. Rád proto bez nároku na odměnu vypracoval správné varianty. Společně s komisí se nakonec shodli na městské vlajce, kterou by tvořily modrý, bílý a modrý pruh a tři žluté makovice umístěné v horním modrém pruhu (žlutá barva na vlajce nahrazuje zlatou).
Návrh nyní čeká proces schvalování. Pokud s ním bude zastupitelstvo souhlasit, bude předložen Podvýboru pro heraldiku a vexilologii při Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, pro nějž pracují přední čeští odborníci z řad heraldiků a vexilologů. Za tři desetiletí své činnosti již projednal a posoudil více než pět a půl tisíce žádostí o udělení obecních symbolů.

Taneční škola - PRÁZDNINOVÉ CVIČENÍ PRO ŽENY
Každý čtvrtek  Studio Taneční školy, 18:00-19:00h  Těší se na vás Šárka Prossová
Přijďte si posílit a protáhnout tělo. Pomůže vám to udržet kondičku během léta. Pro přihlášení, informace a rezervaci místa, pošlete SMS na číslo 604972458 (jméno a počet míst). Akce je přístupná široké veřejnosti.

Automatické mlýny v Pardubicích - renovace fasády

Ani chladné jaro nezastavilo práce na obnově hlavní budovy Automatických mlýnů v Pardubicích pro nové sídlo galerie Pardubického kraje. V areálu navíc pracuje několik stavebních firem najednou i na dalších objektech pro město Pardubice a pro majitele Lukáše Smetanu. Většina objektů by měla být hotová v průběhu roku 2023.
Co se týká krajské stavby, v současné době se dokončují odsouhlasené bourací a zednické práce, dělají se nové stropy, výtahové šachty a ke slovu přichází řada odborných tesařských a zámečnických prací. Zároveň se instalují infrastrukturní rozvody a přípojky sítí. „Dokončena je renovace hlavní fasády budovy od řeky Chrudimky, kde už zmizelo lešení. Tam byla vyspravena nejen fasáda včetně kamenných prvků, ale jsou kompletně obnoveny i vnější části oken. Těžiště prací se nyní přesunulo na čelní fasádu, na které bude renovován a nově podsvícen původní nápis AUTOMATICKÉ MLÝNY,“ říká za Pardubický kraj náměstek hejtmana Roman Línek."
Fasáda má jizvy po odbouraném schodišti
Vzhledem k tomu, že se se staví ve staré továrně, která je pro svou ojedinělou architekturu zároveň národní kulturní památkou, je logické, že po odstranění původní konstrukce dochází občas ke změnám proti předpokladům projektové dokumentace. Na to musí aktuálně reagovat projektant a provést projekční změny před vlastní realizací. Jedná se třeba o výměnu některých statických prvků, jako jsou ocelové sloupy, trámy a podobně.
„Komplikace vznikla při návratu dvorního schodiště dovnitř hlavního objektu podle originálního Gočárova návrhu. Tím se sice umocnila krása spojovacího oblouku a zvýšila užitná hodnota vnitřního nádvoří, ale na stavbě teď s projektantem řeší, jak finálně upravit fasádu, kterou schodiště z dvorní strany logicky výrazně poničilo a zejí na ní pořádné jizvy po odbourání schodiště,“ vysvětluje jeden z příkladů Línek. Pardubický kraj nyní zahajuje práce na přípravě projektu odstranění stávající trafostanice a obnovení fasády v místě, kde trafostanice přiléhá budově, což nebylo zahrnuto v původním projektu. S realizací se počítá v příštím roce. Další drobnou, ale zajímavou změnou, která se nijak neprojeví v ceně, je například změna sklonu střešních světlíků, ze kterých půjde denní světlo do nejvyššího patra expozice. Původně byly všechny světlíky orientovány na sever, nyní budou obráceny střídavě na jih a na sever a budou tak tvořit písmeno V, které naváže na takzvané vlaštovčí ocasy na střešních římsách navržených Josefem Gočárem.

Svitavští Tuři se neudrželi v NBL, budou hrát 1. ligu
Profesionální tým se rozpadá - aneb - rub a líc profesionálního sportu

Jedenáct minulých let hráli svitavští basketbalisté v naší nejvyšší soutěži Kooperativa NBL. Nyní budou hrát první ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž v hierarchii tuzemského basketbalu, bude zde hrát dvacet klubů rozdělených zpočátku na dvě desetičlenné skupiny – východní a západní. V nich odehraje každý tým od září do ledna osmnáct utkání systémem každý s každým dvoukolově doma a venku. Potom bude následovat nadstavbová část, v níž se obě skupiny na základě umístění prolnou. Sezona vyvrcholí závěrečným play off, z něhož vzejdou dvě družstva, která se v baráži utkají s posledním celkem Kooperativa NBL.
Svitavští Tuři byli zařazeni do východní moravské skupiny, kterou rozehrají 17. září na domácí palubovce proti týmu BCM Orli Prostějov. Dalšími soupeři budou BC Vysočina, Basketbal Olomouc, Strabag Zlín, BC Nový Jičín, Basket Brno, Snakes Ostrava, Basket Opava 2010 a BK Vividbooks Pardubice. Prvoligové zápasy jsou termínovány na páteční večery.
Západní skupinu první ligy pak tvoří Sokol Vyšehrad, BK Levharti Chomutov, USK Praha B, Lokomotiva Plzeň, Slavoj BK Litoměřice, Sokol pražský, Basketbal Polabí, Slavia Praha, GBA Sojky Pelhřimov a Sokol Sršni Písek.
Dosavadní kádr Turů se ovšem rozpadl a jeho profesionálové zamířili hrát jinam. Podobně se rozpadl např. tým českotřebovských kuželkářů po té, co se odhlásili z česko-slovenské interligy.  (Welsch, Dragoun) navíc ještě není jejich další působiště zveřejněno.
(Bývalý) kapitán Turů Roman Marko spojil svoji další kariéru s Brnem, k děčínským Válečníkům zamířil křídelník Matěj Svoboda
Do Ústí n.L. odchází  také Delvon Johnson, vítěz Kooperativa Faktoru hodnotícího atraktivitu hry, Václav Bujoch odchází do Ostravy.