Českotřebovský deník 204/2021 (22/7)
Hledáme nového kolegu – kolegyni 

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021
Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace.

Cestování cyklobusem Českomoravským pomezím je Třebovákům houby platné

Díky spolupráci měst Litomyšl, Polička, Svitavy, Moravská Třebová, Vysoké Mýto a destinační společnosti Českomoravské pomezí za podpory Pardubického kraje máte i v roce 2020 opět možnost dostat se pomocí cyklobusů blíž k atraktivitám na území nejen Sdružení obcí Toulovcovy Maštale a také po celé oblasti Českomoravského pomezí. Můžete se přiblížit třeba na zámek v Nových Hradech, na Hřebečské důlní stezky, do Toulovcových maštalí, na rozhlednu Terezku či na rozhlednu na Kozlovském kopci. Cyklobusy budou ale vyjíždět také do Orlických hor a na Králický Sněžník.
Turistické autobusy pro pěší i cyklisty, které každé léto brázdí území regionu na pomezí Čech a Moravy, oslaví letos již patnáctý rok provozu.  Budou v provozu o sobotách, nedělích i státních svátcích od 30. května do 28. září 2020 a to na stejných linkách jako v předchozích letech. Na výlet se tak můžete od konce května do září vydat pěti autobusy uzpůsobenými pro převoz kol a navštívit ještě více zajímavých míst než v předchozích letech.
V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací však dojde k drobným změnám, kdy např. s koly při nakládce budou manipulovat výhradně cestující, aby bylo možné dodržet maximální hygienická opatření.
Takto vypadá text na propagačních webových stránkách cyklobusu vedenému přes nedalekou oblast Toulovcových maštalí, ale i Českou Třebovou.  Když si však prozkoumáme jízdní řád dále podrobněji, tak zjistíme, že pro Českou Třebovou je tato zvolená trasa skutečně k ničemu. Spoj sice projíždí také přes Českou Třebovou, ale v podstatě v poledním čase a to jen jednosměrně ve směru Litomyšl - Č. Třebová na Ústí n.O., Choceň a Vysoké Mýto. Do atraktivní turistické oblasti Nové Hrady, Budislavi, Proseče, Boru u Skutče nás tedy nedoveze. Organizátorem, který zřejmě také tvoří objednávku a jízdní řády je destinační společnost Českomoravské pomezí, co kterého patří města Litomyšl, Polička, Svitavy, Moravská Třebová a Vysoké Mýto. Město Česká Třebová do této oblasti sice logicky patří, ale nejsme členy a tak do toho mluvit nemůžeme. Příspěvek na provoz cyklobusů však organizátorům posíláme.  Není sice velký, ale  měli bychom za svoje peníze požadovat službu pro nás výhodnější.
Další cyklobusy, které zavezou bikery směr Orlické hory (Suchý vrch) nebo na Dolní Moravu pro nás mají smysl, dělají pro nás tyto oblasti přístupnější. Jen tento cyklobus, kterýž jede z oblasti Toulovcových maštalí k nám, tedy obráceným směrem, než bychom potřebovali,  nám v podstatě není k ničemu.
Tím se dostávám k podstatě věci: nezůstávejme ve vzduchoprázdnu !

V loňském roce město Česká Třebová ukončilo spolupráci s destinační společností "Orlické hory a Podorlicko", neboť svýmn umístěním na samém okraji oblasti se  činnost destinační společnosti s potřebami města míjela. Pomocí této destinační společnosti se nedařila vlastně jakákoliv propagace akcí i sportovních možností v České Třebové, ve vydávaných "Turistických novinách jste se nic nedozvěděli o možnostech Bikeareálu Peklák, byť byl právě nově otevřený ani o dalších událostech. Přispívali jsme na členství v organizaci, kterou jsme nepotřebovali. Proto bylo logické, že zastupitelstvo odsouhlasilo vystoupení z toho celku.
Jsme tedy v jakémsi vakuu, ve vzduchoprázdnu. Ukazuje se sice, že vlastní propagaci lokality si musí zajistit každý sám, ale na druhé straně je dobré využít možností které se nabízejí . A pro Českou Třebovou to právě je zvážit členství v destinační společnosti "Českomoravské pomezí", které je pro naše město daleko logičtější a která nás více přimkne přímo k městům v našem sousedství  a to dokonce k městům se zajímavými turistickými cíli. Považuji to za mnohem lepší variantu než se hlásit ke vzdáleným Orlickým horám, když Česká Třebová přece leží přece zcela jinde a to právě na Českomoravském pomezí!
O jaká města jde bylo řečeno: Litomyšl, Polička, Svitavy, Moravská Třebová a Vysoké Mýto. Všude blízko, všude lze najít rovnocené partnery, kteří s námi dokonce chtějí spolupracovat! Přesvědčil jsem se o tom vícekrát, např. při jednání a výstavách v Městském či Espertantském muzeum ve Svitavách, v městské galerii Litomyšl, nebo i v Poličce. A Česká Třebová by byla přece logickým partnerem Moravské Třebové v rámci jedné destinační společnosti.  Právě letos jsem absolvoval několik jednání v Litomyšli, ze který je jasné, že budoucí spolupráce má mnoho styčných bodů nebo i celých ploch.  A tak přicházím s výzvou: nezůstávejme ve vzduchoprázdnu, ale přidejme se do destinační společnosti Českomoravské pomezí, kam logicky patříme!
P.S. Prostudujte si Destinační společnost, ceskomoravskepomezi.cz
 
Chybí stánek v Javorce ?

Chodím s vnučkou do Javorky na pohádky, včera také. Když si chceme koupit limonádu, tak musíme vystát šílenou frontu s pivaři v hospodě. Na pohádce jsme byly také loni, v Litomyšli na Toulovcově náměstí. A přesto, že je kolem náměstíčka více restaurací než v Javorce, tak tam byly pro děti stánky s dětským sortimentem – popkorn, limonády, …
Včera jsem v Javorce mluvila s jednou maminkou, a ta mi říkala, že prý její známý chtěl na letních akcích v Javorce ( pohádky, hudební programy) prodávat ze svého stánku občerstvení. Povolení prý nedostal, že prý se stánkový prodej neslučuje ,,s rázem parku“. Připadalo mi to jako vtip ! To snad nemůže být ani pravda ! Nevím, slyšela jsem to …
Hlavně že se s rázem parku slučuje griloviště.  Mirka Valentinová
 
Co se slučuje a co neslučuje s rázem parku

Jednání o možné instalaci mobilního kontejneru "Café Javor" skutečně proběhla. Byla to jednání v orgánech města a protože nevedla k nějakému závěru pro veřejnost, tak jsem o tom nic nikam nepsal. Takových jednání se na radnici během času spousta a také se o nic nedávají žádné tiskové zprávy. Skutečně v průběhu brzkého jara proběhlo jednání o žádosti instalovat do parku mobilní kavárnu, která by mohla doplnit služby stávající restaurace a zpříjemnit pobyt pro návštěvníky parku.
 
Přišel i návrh. Tím prvním byl námořní kontejner, který známe v mnoha provedeních na vlacích nebo na terminálu Metrans s výdejním okénkem a vnitřní úpravou umístěný do prostoru vydlážděné části Javorky "před selkou", který posoudila i rada města jako "první nástřel". Tento první návrh umístění dolů na dlažbu před selku nemohu v počítači najít. Čelové rady města uznali, že v této podobě a lokalitě návrh není dobrý,  potřebuje úpravy, změny. A tak jsme dali hlavy dohromady navrhli přemístění jinam, více na okraj parku a obložení dřevem. S žadatelem spolupracovala i architektka Lucie Kubínková. 
Ten první návrh byl tedy zamítnutý hned na prvním jednání nekdy začátkem března. Aby nápad nezanikl, tak jsem se snažil hledat jiné místo. Výše uvedený první obrázek ukazuje jen na hnědo natřený kontejner přemístěný do lokality nad plochu s cvičebními stroji.
Aby bylo zřejmé, kde to je , uvádím  obrázek číslo 2 (stav z března 2021), jde o plochu poblíž vstupu do parku a přitom umístění není centrem pozornosti  návštěvníků, "záda kontejneru" jsou umístěna k obslužné komunikaci..
Tento druhý návrh s dřevěným obkladem již získal u některých radních podporu, ovšem stále zde byly připomínky k velkým rozměrům 12,4 x 2,7 metru  a problémy se ukázaly s nutností připojit zařízení na sítě napevno, byla to vlastně stavba. Vše také muselo odpovídat hygienickým požadavkům. To byla věc samotného žadatele, do toho nikdo nezasahoval. Bylo nutné vybudovat elektrickou přípojku (snad jako nejsnadnější), ale také vodovodní přípojku s vodoměrnou šachtou a vhodné připojení na městskou kanalizaci. I tyto podmínky byly splnitelné, stálo by to ovšem několik desítek tisíc korun a s těmi městský rozpočet nepočítal.  Stavební odbor vyžadoval patřičné dokumenty a realizovat územní řízení, žadatel si naopak představoval rychlou možnost zahájení činnosti ve stylu "my máme nápad, máme kontejner zajistíme jeho obložení i vybavení, zajistíme i spoluúčast na přípravě sítí, pomozte a zařiďte ostatní". Šlo i o rychlost, "mobilcafé Javorka"  mělo fungovat od jara nebo od léta letošního roku!
Představa, že jde o mobilní zařízení, díky kterému odpadnou starosti se stavebním úřadem, byla mylná. Výhrady byly také především k rozměrům kontejneru a k tomu, že zatím stále není v Javorce WC, i když už projekt existuje. Navrhoval jsem udělat veřejnou anketu a nechat si záměr posoudit veřejností a tím získat pro tento záměr podporu. Jenže žadatel již o velikonocích (začátkem dubna) od záměru odstoupil s tím, že svůj projekt bude řešit jinak, zřejmě bez účasti města. Abych ukázal o jaké návrhy šlo, tak je uvádím jako součást tohoto textu. Toto umístění  a rozměry jsem právě chtěl nechat veřejně posoudit, aby se  ukázalo, jak veřejnost vnímá upravený kontejner jako mobilní kavárnu u příchodu do Javorky od Kozlovské ulice a Národního domu. Obdobu  záměru vidím u cyklostezky v Pardubicích u přístaviště, kde je obdobně velká stavba, ale obsahuje současně WC, viz obrázek. Je to ale stavba trvalá.
Nějaké řešení se pak začalo rýsovat později v květnu, kdy se kontejner jako základ projektu objevil na soukromém pozemku nad  Javorkou, kde by  nebylo třeba budovat síťová připojení na městském pozemku a tedy snad snadněji. Jak se věc vyvíjí dál ovšem nevím, nechci strkat nos do soukromých věcí. I zde v případě realizace neodpadnou problémy se stavebním úřadem.
To je tedy  popis  problému, o kterém se ve výše uvedeném  článku píše jako o vtipu, míněném snad jako nějaká schválnost proti žadateli. Není to pravda, ukazuji, že jsme se snažili brát situaci se všemi problémy, které vznikají a jednali na tom na více úrovních.  A vyjádření o tom , že žadatel "povolení stánkového prodeje nedostal" je nejen nepřesné, ale nepravdivé. O žádné povolení stránkového prodeje se nejednalo,. ale o zřízení mobilní stavby připojené na sítě.
Když už bylo vše takto popsáno, chtěl bych se zeptat, zda si myslíte, že by opravdu dělal námořní kontejner v parku Javorka dobrou službu. Za určitých podmínek si to osobně představit dovedu, proto jsem nad tím strávil poměrně hodně času a vedl různá jednání.  A nelíbí se mi, když je pak záměr zjednodušen na problém "nepovolení stánkového prodeje".  Takové povolení je běžně dáváno pro prodejní činnost kdekoliv ve městě a proč ne i v parku Javorka.  A stejně jako by asi nebylo možné zaparkovat námořní kontejner např. na Starém náměstí nebo na terminálu, tak  vznikly pochybnosti o jeho umístění v Javorce.
Nevěřte všemu co lidé říkají! Milan Mikolecký
 
Nikdo z radnice prý neví, co s krásnými, i když už velmi zdevastovanými, dřevěnými stánky z Hor.

Co kdyby se přestěhovaly do prostor Javorky ? Tam by mohly sloužit jako stánky na občerstvení.
Pokud stánky zůstanou Na Horách,  tak se prostě rozpadnou !!! Nenávratná škoda ! V kterém městě by to dopustili ? Ale my jsme na to zvyklí ( koupaliště, letní kino, …) Ale asi to určitě NEPŮJDE !!!
Je polovina léta, tak by mě zajímalo, jaký malý městský mobiliář přibyl v centru města, v Javorce, v parku Na Zámostí, v parčíku u hřbitova … Třeba v klidové zóně na Starém náměstí, před kontejnery na odpad ( jaká hrůza uprostřed náměstí), jakýsi paraván, před kterým by stály lavičky, v Javorce betonová lavičkolehátka ( také jsem už navrhovala), v parku Na Zámostí lavičky, v parku u hřbitova bývala jedna lavička, proč tam není, proč tam nejsou alespoň tři ? Než se vybuduje park nový ( za několik let), tak budeme opět bez laviček ? atd.  Krásné léto  Mirka Valentinová
 
Boudy na Horách 

Byly využity v posledních letech jako sklady pro mobiliář Skiklubu Česká Třebová. Skiklub však v podstatě ukončil běžeckou závodní činnost, vzdal se věže rozhodčích, prodal  některý majetek a funguje v podstatě jen v Čenkovicích. Novým sportovním lyžařským oddílem v České Třebové je Skiteam z.s., který neprojevil o pronájem zájem.  Stav staveb je ovšem takový, že by zřejmě přemístění nepřežily.  Jde o možnost rozvoje areálu na Horách, do kterého patří. Nový zájemce se měl vyjádřit do konce června. I na Horách se během běžného roku koná řada zajímavých akcí... Velký zájem ovšem není patrný.  Těžko komentovat kontejnery na náměstí, myslím, že na ně taky někdy dojde, jsou fakt však důležitější věci. O lavičkách píšu často. Mrzí mne, že byly zbytečně ve velkém umístěny k rotundě, aby dole v parku nebylo nic. Pokusím se tomu více věnovat, vidím v tom rezervy.... (mm)