Českotřebovský deník 208/2021 (26/(7)
CZ LOKO finišuje s přípravami na získání certifikátu ECM 

Společnost CZ LOKO intenzivně pracuje na získání certifikátu ECM (Entity in Charge of Maintenance), který opravňuje stát se tzv. „subjektem odpovědným za údržbu kolejových vozidel“. To v praxi znamená, že tyto firmy odpovídají za řádnou a včasně provedenou údržbu jednotlivých vozidel ve sféře jejich působnosti.
 „Sice je to do jisté míry administrativní komplikace, nicméně jedná se o nutnou legislativní úpravu, která prospěje ke zkvalitnění provozu a zvýšení bezpečnosti na železnici obecně. Situaci zároveň vnímáme jako obrovskou tržní příležitost a přípravě se již několik měsíců plně věnujeme,“ říká Jan Kutálek, obchodní ředitel a člen představenstva CZ LOKO.
Certifikace ECM zasahuje prakticky do všech procesů a systémů fungování firmy. Ta od července otevřela nové oddělení Zákaznického servisu a intenzivně pracuje na přípravě aplikace MyLoko, která od ledna 2022 převede celou problematiku poprodejních služeb do přehledného, intuitivního a moderního online prostředí.
Pilotní verze desktopové aplikace MyLoko bude vybraným zákazníkům k dispozici již od října. Všechny procesy spojené s managementem fleetu tak budou přehledně převedeny do online prostředí.
Klienti pak mohou být v kontaktu s pracovníky našeho zákaznického servisu prakticky nonstop,“ vysvětluje Jan Kutálek. Součástí prostředí bude také on-line monitoring a sledování jednotlivých vozidel pomocí systému dlouhodobého partnera společnosti GX Corpfin, který bude do MyLoko plně implementován.
„Jsem přesvědčen, že tato služba přinese všem uživatelům značnou finanční úsporu, a to nejen v nákladech na plánování a zajišťování pravidelné údržby svých vozidel,“ uzavřel Jan Kutálek.
Novou povinnost požaduje IV. železniční balíček Evropské unie, který do nutné certifikace systému údržby, týkající se dosud jen nákladních vozů, zařadil všechna železniční vozidla. Tedy i lokomotivy, ucelené jednotky, osobní vozy a speciální vozidla. Evropská unie tím chce sjednotit kvalitu prováděné údržby železničních vozidel provozovaných na veřejné železniční síti. Každé pak bude mít od poloviny června 2022 svou registraci a tedy garanci, že je v bezpečném a provozuschopné stavu.
 
Nové video Českotřebovského deníku:
Podhorské jumpingy byly letos v Třebovici

 
2. ročník oficiálního agility závodu "Podhorské jumpingy" letos na Podhorce ohrozila stavba cyklostezky. Kolem areálu kynologů na Podhorce je rozsáhlé staveniště.  Proto bylo již v květnu rozhodnuto o získání azylu na hřišti v Třebovici. Předsedkyně organizace Hana Petrová je třebovická rodačka, zajistila vzornou úpravu hřiště, občerstvení bylo zajištěno ve spolupráci s hasiči.
Závody se konaly o víkendu 17. a 18. července. Podmínky pro závod velmi ovlivnila průtrž mračen v sobotu podvečer. Zatímco jinde v okolí  byl jen slabý déšť, tak v Třebovici  během krátké chvíle napadlo přes 20 mm vody a hřiště se místy změnilo v bažinu. Hluboké laguny zde byly na několika místech ještě druhý den. Závody to však  neovlivnilo, uskutečnily se podle plánu.
Výkony psů přijela posuzovat skvělá rozhodčí paní Lenka Pánková.
Nejdříve byl na programu parkur pro malé psy s nízkými překážkami. Byly zde velké rozdíly mezi začínajícími a zkušenými psy. Podmínkou účasti bylo stáří psa nad 18 měsíců.  Po úpravě spočívající ve  stěhování a zvýšení překážek rozhodčí délku trasy parkuru ještě přeměřila, pro oficiální závod musí mít stanovenou délku. Psovodi pak měli deset minut  na prozkoumání a prohlídku parkuru tak, aby dokázali  při závodu správně řídit pohyb psa.
Přinášíme ukázky zejména ze závodu kategorie větších psů, ukazují, že agility je zajímavé nejen pro samotné majitele psů a jejich doprovod, ale také pro diváky. Do závodu se přihlásili psovodi i ze vzdálených míst, velmi dobré výkony předvedli také domácí závodníci z Podhorky.  Výsledky jsou na webu kynologické organizace Podhorka. Pro závodníky připravili pořadatelé hodnotné ceny.
Přidáváme také video z loňského závodu ještě pod názvem Podhorský skok, ktzerý se uskutečnil v areálku ZKO Česká Třebová Podhorka

Pfizerem od zítřka bez registrace v kraji ve čtyřech očkovacích centrech !

Od úterního rána bude možné očkování vakcínou Pfizer bez předchozí registrace v očkovacích místech Nemocnice Pardubického kraje, která mají volné kapacity. Jedná se o Pardubice, Ústí nad Orlicí, Litomyšl a Chrudim. V Chrudimské nemocnici se bude očkovat s výjimkou pátku 30. července.
„Počínaje zítřejším ránem dle provozní doby jednotlivých očkovacích míst spouštíme možnost očkování první dávkou vakcíny Pfizer bez předchozí registrace v našich očkovacích místech v sále Jana Kašpara v Pardubicích, v Litomyšlské, Orlickoústecké a Chrudimské nemocnici. Chceme tímto umožnit lidem se nechat naočkovat první dávkou vakcíny od společnosti Pfizer a využít tak volné kapacity v očkovacích místech Nemocnice Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že volné kapacity v sále Jana Kašpara jsou v úterý a ve středu vždy 20 míst a na konci týdne v řádu jednotek. „V dalších třech očkovacích centrech se pohybujeme vždy okolo stovky volných míst na jeden den,“ doplnil hejtman Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové je jedním z důvodů blížící se začátek školního roku a konec prázdnin. „Vzhledem k avizovanému zpoplatnění preventivního testování je středa posledním dnem pro zahájení očkování v případě dvou vakcín a zvládnout tak kompletní očkování před začátkem školního roku tak, aby následně nebylo nutné hradit si preventivní testy, které budou právě od září již zpoplatněné,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Hledáme nového kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021  Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace.

„Až budu tvrdě spát, přijdu se na sebe podívat." 

Inspirativní věta z Portmanovy postele, která nás možná zavede do nehmotných světů. Nechte se zlákat technikou malby suchým pastelem, pro kterou je příznačný její sametový povrch, široká škála zářivých i tlumených barevných odstínů, malířský nebo kresebný rukopis. Průvodkyní vám bude litomyšlská výtvarnice Míla Gloserová. Na dílnu je nutné se předem přihlásit na email klimesova@rml.cz nebo na tel. 777 840 425. Kapacita je 8 osob. Vhodné pro dospělé a děti od 15 let. Cena dílny 400 Kč včetně vstupu do expozice. Portmoneum bude otevřeno výhradně pro účastníky kurzu. Akce se bude řídit aktuálně platnými protiepidemickými opatřeními vlády ČR.
Portmoneum - Dílna v muzeu Museum Josefa Váchala Litomyšl

Podílejte se na anketě: Je turistický ruch přínosem pro oblast, kde žijete?

Cestovní ruch je jistě odvětvím budoucnosti, musí se však rozvíjet tak, jak si přejí místní obyvatelé. Destinační společnost Východní Čechy připravuje doplnění koncepce cestovního ruchu v kraji. Při té příležitosti se obrací i na veřejnost. Prosí zejména obyvatele našeho kraje, aby se vyjádřili v krátké anketě k tomu, jestli je turistický ruch pro rezidenční obyvatele přínosem, zda je náš kraj atraktivní, má co nabídnout turistům a jak to může být prospěšné lidem, kteří tady žijí. Vyplněním jednoduchého anonymního dotazníku pomůžete stanovit priority v cestovním ruchu a zlepšit podmínky pro jeho udržitelný rozvoj. Na otázky je však třeba odpovídat jako v situaci před Covidem 19.
Dotazník najdete na odkazu: https://1url.cz/3KpSy

Česká Třebová nyní nepatří nikam

Destinační společnost k výše uvedenému dotazníku využívá i přiloženou mapku. Z ní je vidět, že území kraje je zdánlivě rozděleno na 5 částí a do některé prostě patřit musíte. Mapka  to tak alespoň popisuje.  Není to tak pravda. Připomínám, že město Česká Třebová loni vystoupilo ze zeleně vyznačené destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko a vlastně tedy nepatří nikam. Mapka je navíc poněkud zavádějící, neboť neukazuje, že větší část území Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko patří do Královéhradeckého kraje a zahrnuje celý okres Rychnov nad Kněžnou. Kralicko a Dolní Morava se odtud dokázaly oddělit a mají v mapce jakousi samostatnost. Svobodnou vůli města Česká Třebová "nepatřit" do destinační společnosti Orlické hory autoři mapky a také dotazníku nevzali v potaz.
Z mapy ovšem vyplývá důležité sdělení: Neměli bychom zůstávat nezařazeni. Nevracejme se však zpátky do zelené oblasti, s jejíž činností jsme nebyli spokojeni, ale vyjednávejme o přijetí do "červené oblasti" "Českomoravské pomezí", kam logicky patříme. Máme daleko více společného s městy Litomyšl, Svitavy, Moravská Třebová, Polička a Vysoké Mýto. Vždyť  zeměpisná českomoravská hranice není od České Třebové tak daleko a patří - li sem Moravská Třebová, tak právě Česká Třebová bude tvořit její protiváhu.  Důležité také je, že by  města uvedené oblasti o spolupráci s Českou Třebovou zájem měla.... (mm)

V Provodově mají dostavník z dob Divokého západu

Obec Provodov - Šonov u Nového Města nad Mezují se pyšní raritou, která pravděpodobně není k vidění nikde jinde v celé České republice! Místní obyvatel Jiří Valášek spolu s partou nadšenců si splnil životní sen a postavil ve své stodole dostavník z dob Divokého západu, který uveze téměř třicet osob. Parta lidí se v malé vesničce rozhodla postavit koráb divokého západu - dostavník pro 27 osob. A 11. července zapřáhli osm koní v dostavniku. "Cestou necestou jsme se podívali na novou cyklostezku okolo Provodova-Šonova, obdivovali jsme výhled ze střechy dostavniku na přehradu Rozkoš a užívali si nezapomenutelnou jízdu," napsali po jízdě na facebookovou stránku
Železniční muzeum v Rokytnici si pochvaluje sezónu

Muzeum lokálky Rokytnice - Vamberk - Doudleby, která se nachází na okraji vlakového nádraží v Rokytnici v Orlických horách v těsném sousedství bývalých kasáren si pochvaluje letošní turistickou sezónu.
"Léto budiž pochváleno! A tak děkujeme těm co nás už navštívili, ale i těm co ještě přijdou. Sezóna i přes všechny prapodivné okolnosti jede. A je hezké, že si mnoho lidí uvědomuje, že je u nás hezky a bez stresu se toulají po krajině Orlických hor," napsali na sociální síť dobrovolníci ze spolku Letohradský železniční klub, který muzeum provozuje.
Dobrovolníci tu vedle výtopny mají i několik vagónů. A v opravě dalších pokračují. "I přes letní teploty u nás práce nestojí. Blíží se finiš renovace výstavního vozu původem z Neratova, pracuje se i na vozidlech a též další část budované expozice v bývalých garážích sousedících s výtopnou. A nějaká překvapení máme i v záloze. U nás nemusí pršet, stačí když kape," vzkazují železničáři.
Muzeum má teď o prázdninách otevřeno každou sobotu a neděli od 10 do 16 hodin. Děti od 6 do 15let za 30 Kč, dospělí za 40 Kč a rodinné vstupné pro celkem 4 osoby je za 120 Kč. Vstup mimo otevírací dobu je možné domluvit alespoň dva dny předem, za podmínky alespoň 10 osob nebo vstupného minimálně ve výši 500 Kč. Veškerý výtěžek jde na renovaci budovy a rozšíření expozice