Českotřebovský deník 211/2021 (29/7)
Zimní stadion zahájí ledovou sezónu v neděli  8. srpna

Od 8. 8. 2021 se spouští provoz Zimního stadionu Česká Třebová s ledovou plochou.
V neděli 8.8.2021 bude zahájena sezona veřejným bruslením. Více viz „ROZPIS VYUŽITÍ“ na webu zimního stadionu. Připravujeme další 14. ročník Městské hokejové ligy „O pohár starostky města Česká Třebová“. Předpokládané zahájení je 13.9.2021, stále čekáme na přihlášky do soutěže.
Osoby musí ve vnitřních prostorech Zimního stadionu používat ochranný prostředek horních cest dýchacích (respirátor FFP 2), vyjma prostor, kde je vykonávána sportovní činnost (hrací plocha). V případě skupinových lekcí se osobám nařizuje dodržovat mezi sebou rozestupy alespoň 1,5 metru, neplatí pro osoby vykonávající sportovní činnost.  Opatření se řídí „Mimořádným opatřením vlády ČR“ vydaným dne 26. 7. 2021 Více ZDE

K problematice legálních parkovacích míst


Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. ve znění účinném od 1. října 2018 upravuje zastavení a stání vozidel paragraf 25. Kdybychom jej doslova uplatňovali na místních komunikacích v České Třebové, nebylo by možné parkování vozidel téměř nikde, snad mimo Masarykovy a Krátké ulice. Pro umožnění parkování by bylo nutné zřídit jednosměrky. K tomu nakonec nedávno přistoupili na sídlišti v Ústí nad Orlicí, občanům se to moc nelíbilo. (více ZDE)
Na fotografii Sadová ulice - ideální stav bez parkujících aut vlevo a skutečnost vpravo
Upravené výletní místo Na Palici

Z vlastní iniciativy a po domluvě s hajným vyrobila  osada Poutníci Česká Třebová nové pěkné  posezení na nejvyšším vrcholu na katastru České Třebové - na Palici.  Současně bylo trochu upraveno a vyzdobeno okolí, které je cílem mnoha turistů. Můžete sem zavítat například již o víkendu, protože zítra v pátek 30. července odpoledne se koná slavnostní předání a otevření.  Samozřejmě za účasti Poutníků, kteří zde ukázali, jak jim naše okolí leží na srdci.  Připomeňme si zatím, jaký byl vrchol palice zejména při zimních silvestrovských výstupech...

Čas se zastavil - aneb hodiny na terminálu stávkují

Už několik dní zde trvale ukazují za deset minut půl jedenácté a cestující  spěchající na vlak či autobus  jsou pak nejistí.  Naštěstí zde je ukazatelů času více, ale chtělo by to i tak rychlou opravu.
 
Nový cenový výměr zlevní předražené vodné

Výměr lépe a jednoznačněji definuje oprávněné náklady a kde to bylo možné, přibližuje je nákladům daňově uznatelným. To by mělo opět zvýšit právní jistotu regulovaných subjektů, ale i schopnost státní správy pravidla kontrolovat a vymáhat.
Ministerstvo financí zveřejnilo nový výměr o regulaci cen v oboru vodovodů a kanalizací pro období 2022-2026, který nabude účinnosti 1. ledna 2022. Po loňském snížení DPH na vodné a stočné z 15 % na 10 % tak úřad pokračuje v aktivním přístupu k cenové regulaci vodárenství. Díky aktuálnímu výměru budou nastavena zcela nová pravidla pro náklady, které mohou být zahrnuty v ceně vody, aby spotřebitel zaplatil pouze tolik, kolik je nutné.
„Cenový výměr přináší hned několik novinek, které budou mít pozitivní dopad na cenu vody pro spotřebitele. Tou nejdůležitější je, že pokud vodárenská společnost vybere ve vodném a stočném o korunu více, než kolik smí, bude nově každou tuhle korunu vracet formou snížení ceny v budoucích letech,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.
Ministerstvo financí, jako cenový regulátor, věnuje pozornost oboru vodovodů a kanalizací dlouhodobě, a to právě kvůli celospolečenskému významu tohoto síťového odvětví, které má přímý dopad na uspokojování základních životních potřeb i na životní prostředí. Cílem úřadu je na jedné straně vytvářet tlak na co nejnižší cenu vody, na straně druhé umožnit dlouhodobou udržitelnost oboru jeho zdravým financováním, bez kterých není možné realizovat nutné opravy a investice do infrastruktury.
Hlavní změnou výměru je zavedení tzv. vyrovnání. Pokud společnost vybere ve vodném a stočném více než měla, bude tyto prostředky v následujících letech vracet spotřebitelům formou nižší ceny. Tento princip je již aplikován v projektech financovaných z Operačního programu Životní prostředí a nově je aplikován na celé odvětví.
Z důvodu odstranění nerovností na trhu dochází k úpravě výpočtu zisku. Maximální výše zisku zůstává stejná. Nově se zavádí jednoznačné rozdělení zisku vlastníka a provozovatele a současným zrušením historických dohod o rozdělení majetku pro účely stanovení zisku. Uplatňovaný zisk zůstane i nadále omezen maximálním meziročním nárůstem. Dále dochází ke změnám ve výkaznictví vůči státní správě a ke sjednocení výkaznictví společně s ostatními regulátory, což postupně sníží administrativní zátěž oboru vůči státní správě. Těmito změnami dojde k větší a hlavně jednodušší kontrolovatelnosti ze strany státní správy.
V České Třebové máme vodárenskou společnost  jako společnost s 99% majetkovým podílem  města, zbytek do stovky tvoří podíl obce Přívrat a Zhoř.  To znamená že ekonomika a investiční činnost Vodárenské společnosti je přímo pod kontrolou městské samosprávy a excesy známé ze společností, kam vstoupil zahraniční kapitál zde žádné nejsou. Také na činnosti dozorčí rady Vodárenské společnosti se podílí jak radniční koalice, tak opozice, počet členů dozorčí rady byl z tohoto důvodu proti minulému období  rozšířen.

Hledáme nového kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021  Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350, kde také získáte bližší informace.

Protipovodňová opatření na Třebovce - Bezděkov bude mít vakový jez   

Práce už měly být dokončeny, ale posunutí termínu  o jeden rok je skutečností.  To neznamená, že je vše ještě "skoro hotové". V Bezděkově u budovy Domova důchodců se však opět o po čase něco děje a  už zde získává úprava vakového jezu s rybím přechodem nabývá definitivní obrysy: Dokončení prací v této lokalitě se tak postupně přibližuje. Definitivní úpravu si zaslouží i okolí řeky, už dva roky je zde staveniště. Také zázemí stavbařů na Petržálkově zahradě.

Testovací centra v České Třebové i v Pardubicích mají stejného zřizovatele

Vlevo Pardubice, vpravo Česká Třebová. V obou případech jde o velmi užitečná zařízení, o čemž se přesvědčujeme dnes a denně. A protože jezdím nyní do Pardubic denně, tak se mi tam zdá daleko větší klid než u nás ve městě, kde jsou někdy docela slušné fronty. A to se musíte na PCR test včas registrovat.   V určité fázi vývoje bylo důležité především očkovací centrum, nyní získává na významu testovací místo.  Výsledky testu jsou spolehlivě dodávány ve stanovených termínech  z pardubické laboratoře SCIMED

Ve Svitavách se připravuje převod nevyužité státní vily na kraj 

Jedná se o připravovaný bezplatný převod nevyužité budovy v Pavlovově ulici čp. 6 vzdálenou cca 200 metrů od nemocnice a 200 metrů od autobusového nádraží, bývalý německý majetek. Budova je podsklepena a místy je ve sklepních prostorách omítka otlučena až na cihly, ale všude je i po deštích sucho.  Celá budova má vytápění na plyn a všude jsou nové radiátory (v přízemí v mědi). Okna kromě dvou v hale jsou nová vakuovaná. Půda je prostorná suchá a lze ji do budoucna využít na vestavbu. Střecha je plechová - bez závad. . Dešťová voda je částečně vedena také v měděných rourách. Pěkná venkovní omítka a velmi pěkná a rozlehlá zahrada. Objekt je vybaven zabezpečovacím zařízením s možností přenosu na PCO. Mají to ve Svitavách štěstí, tam se daří převod majetku ze státu bezplatně, i když zatím na kraj. Připomeňme, že nevyužitý kryt CO v Javorce si muselo město Česká Třebová od stát odkoupit. Stálo to 2 miliony....


Libchavy chystají kompletní rekonstrukci tělocvičny

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek obec Libchavy nedaleko Ústí nad Orlicí. Se starostkou Janou Hodovalovou jednal o plánu na kompletní rekonstrukci tělocvičny, která slouží nejen základní škole, ale také široké veřejnosti či o projektu na vybudování kulturního a společenského centra.
„V obci je tělocvična z roku 1987, kterou využívá jak místní škola v dopoledních hodinách, tak oddíly a sportující veřejnost v odpoledních a večerních hodinách. V minulosti došlo k dílčím provozním úpravám, avšak tělocvična vyžaduje kompletní rekonstrukci, jelikož je zde problém s vytápěním, kanalizací či s úniky tepla. Vyměněna bude také podlaha a upraveno zázemí včetně šaten,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že hodnota stavby se pohybuje na 35 milionech korun. „Obec je připravena financovat celý projekt ze svých zdrojů, protože se nepodařilo získat finanční prostředky ze státního rozpočtu. V tuto chvíli je však ještě podaná žádost na Národní sportovní agenturu,“ doplnil hejtman.
Vedle sportu řeší obec také zázemí pro kulturní a společenské akce. V Libchavách totiž není kulturní dům. „Součástí projektu by kromě velkého společenského sálu se zázemím také knihovna a školní družina, která by se tak přesunula z nedaleké školy. Je otázkou, zda na tento typ projektů bude možné čerpat národní či evropské zdroje,“ řekl hejtman.
 
Veřejná konzultaci k znečištění vod – pravidlům EU

Připravuje se aktualizace směrnice EU o čištění městských odpadních vod. Byla přijata před 30 lety s cílem chránit životní prostředí před škodlivými účinky vypouštění nečištěných odpadních vod. Při hodnocení, které bylo zveřejněno v roce 2019, bylo zjištěno, že směrnice funguje celkově dobře, ale některé oblasti je třeba zlepšit. Směrnice musí také s ohledem na Zelenou dohodu pro Evropu odpovídat novým ambicím v oblasti životního prostředí a klimatu.
Hodnocení ukázalo, že směrnice by se mohla zdokonalit v těchto oblastech: přelití v důsledku přívalových srážek a městský odtok, individuální či jiné vhodné systémy (jako jsou septiky), malé aglomerace aktualizované požadavky na sledování a podávání zpráv. Kromě toho je nutno řešit vypouštění mikroskopických znečišťujících látek, např. léčivých přípravků a mikroplastů, do jezer, řek a pobřežních oblastí. Dále bude možná potřeba zlepšit nakládání s nepřímým průmyslovým vypouštěním.
 
Kompostování na území obce

Podpora kompostování na úrovni obce může být důležitým nástrojem pro obce, pomocí kterých obec splní nastavené recyklační cíle. Tyto recyklační cíle nově obcím ukládá NZOO v ustanovení § 59 odst. 3, avšak cíle nepochází z pera zákonodárce, ale jsou odvozeny od evropských cílů, kterých musí dosahovat Česká republika. Po obcích se tedy požaduje, aby odděleně soustřeďované recyklovatelné složky komunálního odpadu tvořily v kalendářním roce 2025 a následujících letech alespoň 60 %, v kalendářním roce 2030 a následujících letech alespoň 65 % a v kalendářním roce 2035 a následujících letech alespoň 70 % z celkového…