Českotřebovský deník 212/2021 (30/7)
Aktuální fotografie představují dění na dětském hřiště "U selky" v Javorce, které bude mít novou modernější podobu a stane se jistě atraktivním místem pro rodiny s dětmi. Návštěva v parku  nyní bude mít jistě novou motivaci. Sliby dané před několika dny po odstranění dřívější  17 let staré konstrukce se proměňují ve skutečnost. Park Javorka si to zaslouží.  dalším slibem daným veřejnosti bylo pořízení veřejných WC v parku Javorka.  Projekt na tuto stavbu, která má stát v areálu bývalého zahradnictví Eko Bi vypracoval projekční ateliér KIP Litomyšl, již v jarním období, K projektu však byly připomínky a tak projektant musel návrh upravit. Realizace by měla začít ještě letos, finanční krytí akce bude zařazeno do další rozpočtové změny, která bude projednána v září 2021.

Letní kino v Ústí v parku za divadlem do 8. srpna

Od 26. července každý den, až do 8. srpna, promítá v parku u Roškotova divadla vždy od 21 hodin letní kino. Těšit se můžete na sérii českých filmů za jednotné vstupné 70 Kč za každý film. Připraveny jsou například snímky DONT STOP, ŠTĚSTÍ JE KRÁSNÁ VĚC, PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE, NÁRODNÍ TŘÍDA, BOURÁK, MATKY, PŘES PRSTY nebo ŠARLATÁN.
Připraveno je také občerstvení a v případě nepříznivého počasí bude projekce přesunuta do Roškotova divadla.
 
S novou ledovou sezónou zahájí Městská hokejová liga  CHL

14. ročník CHL se bude hrát podruhé !"
Dne 1.8.2021 začínáme na Zimním stadionu v České Třebové vyrábět ledovou plochu. řipravujeme další ročník CHL, nadcházející ročník jsme opět nazvali 14. ročník „O pohár starostky města Česká Třebová – CHL“, protože se nám loni 14. ročník ještě nepovedlo dohrát. Zatím  nám nepřišla žádná připomínka k pravidlům, proto zůstávají neměnná, dle předchozích ročníků. To samé platí pro herní systém. Tady bude konkrétní úprava provedena na základě konečného počtu přihlášených týmů. Je tgedy důležité, aby oprávnění zástupci týmů včas poslali přihlášku na novou sezonu. Vzhledem k předchozímu vyúčtování předpokládáme, že většina z Vás bude pokračovat, ale potřebujeme to potvrzené, k 9.8.2021 pošlete alespoň přihlášku, soupisky budou následovat. 
 
Kolovratník nebude lídrem ANO v našem kraji. Asi by neuspěl?

Kandidátku hnutí ANO v Pardubickém kraji do říjnových sněmovních voleb povede překvapivě chrudimský lékař a poslanec David Kasal, následovaný ekonomkou Janou Hanzlíkovou.
Doposud se předpokládalo, že lídrem bude opět Martin Kolovratník, kandidátka doznala změn na poslední chvíli. Výměna lídrů na kandidátce je podle Kolovratníka způsobená změnou volebního tématu - z dosavadní dopravy, v níž je expert on, na zdravotnictví.
 
COVID v kraji na průměru republiky

Laboratoře v Česku ve čtvrtek odhalily 203 případů onemocnění covidem-19, je to o deset víc než před týdnem. Počty v posledních dnech spíše mezitýdenně klesaly. Reprodukční číslo stouplo z 0,85 na 0,90. Pod hodnotou jedna, která značí zpomalování epidemie, zůstává dvanáctý den. Na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden zhruba 12 nakažených, právě taková jsou i čísla za náš Pardubický kraj.  Zde je největší nárůst v Pardubicích a okolí.
 
Krajská očkovací infolinka odbavila zatím 10400 hovorů

Pro pomoc zájemcům o očkování byla v polovině ledna na krajském úřadě vytvořena speciální infolinka, na jejíž obsluze se vystřídalo 13 zaměstnanců úřadu. Ti k 27. červenci obsloužili téměř 10 400 hovorů. Fungování infolinky je předpokládáno i v příštích měsících, jelikož zájemci o očkování stále volají se svými dotazy.
„Infolinku jsme vytvořili, protože jsme cítili potřebu pomoci občanům, a to především těm starším v prvních týdnech a měsících očkování, protože proces registrace a následně rezervace termínu se jevil jako komplikovaný. Především v prvních dnech byla infolinka skutečně přetížená, i když jsme ji personálně posilovali. Celkem kolegové odbavili prozatím téměř 10 400 hovorů, což je obdivuhodné číslo. Vzhledem k tomu, že v očkování dochází stále k dalším změnám a úpravám, tak považujeme za správné, aby linka pokračovala,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové se infolince nevyhnuly humorné momenty. „Je běžné, že volající překřtí sál Jana Kašpara na Jana Palacha, Jana Pernera nebo dokonce na sál Mistra Jana Husa. Samozřejmě ne všichni volající byli vždy dobře naladění, a tak vzkazovali různé zprávy představitelům státu. Veselou příhodou je zajištění očkování pro 96 letou seniorku, která s pomocí linky sama zaregistrovala, zajistila si dopravu do očkovacího místa a nechala se naočkovat. Každý takový příběh, který skončí dobře, nám dělá radost,“ řekla Michaela Matoušková.
 
36. Janouškovo Ústí bude v Cakli 13. a 14. srpna 

Letošní festival folk a country hudby JANOUŠKOVO ÚSTÍ neboli Muzikanti v Cakli, který proběhne ve dnech 13. a 14. srpna 2021 v areálu Cakle v Ústí nad Orlicí, má už pořadové číslo 36. Dokonce se konal i loni. Podobně je tomu i letos v roce 2021, kdy se opět řada různých festivalů neuskutečnila či neuskuteční. V České republice už není mnoho tak dlouho trvajících festivalů jako je ten ústecký. Za tu dobu na něm zahrála dlouhá řada kapel a písničkářů z Čech i ze světa. Ohlasy od diváků i muzikantů a nezapomenutelné zážitky nám i přes všechny těžkosti a problémy dávají pořadatelům chuť nepolevit v této tradici.  Na jaře to opět vypadalo, že festival nebude, ale nakonec vše dobře dopadlo. Dramaturgie i letošního ročníku vznikala se zpožděním. Jako vždy se odvíjela od toho, koho jsem při různé spolupráci během roku potkal, kdo se mi líbil či líbí a už tu dlouho nebo ještě nikdy nebyl. Letos je opět kladen důraz na písničkáře, jak ty dávné bardy, tak ty mladší...  Celý program najdete ZDE


V Dolní Lipce by mohlo vzniknout železniční muzeum

Pardubický kraj jedná se Správou železnic o získání areálu bývalé výtopny u železniční stanice v Dolní Lipce. Ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku mohl být areál přeměněn na železniční muzeum. V tuto chvíli je v areálu deponována parní lokomotiva, která celé léto každou sobotu vyráží na trať Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice. O možnostech rozvoje jednal v pátek s majiteli žambereckého muzea hejtman Martin Netolický.
„Se Správou železnic jednáme o způsobu trvalého převodu areálu bývalé výtopny. Tu nyní máme v nájmu, aby bylo možné zde deponovat lokomotivy pro sobotní prázdninový provoz parních vlaků. Naším cílem je však dlouhodobý rozvoj areálu, který je z mého pohledu unikátní v tom, že v něm je většina zařízení dochována a především ve funkčním stavu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chceme ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií připravit záměr náplně potenciálního železničního muzea. Budeme také zjišťovat možnosti čerpání evropských fondů v rámci přeshraniční spolupráce. Proto budeme hledat partnera na polské straně. Jsem přesvědčený, že by tímto mohla oblast Králicka získat do budoucna další turistickou atrakci,“ řekl Martin Netolický.
 
Poznámka: Výtopna v Chocni je už ze hry? 

Je dobré připomenout i dřívější záměry, které vypadaly poměrně nadějně. Bývalá zrušená kruhová výtopna je unikátem. Ministerstvo kultury prohlásilo kruhovou výtopnu depa v Chocni na Orlickoústecku za kulturní památku a to byl základ dalšího postupu. . Účastníky řízení však byly České dráhy a Správa železnic. První organizaci patří budovy a okolní pozemky, druhé zase pozemky pod budovami. Správa železnic už v minulosti proti památkové ochraně vystupovala a namítala, že některé související pozemky není možné prohlásit za kulturní památku, protože jsou dotčené plánovanými úpravami trati.  Kvůli možné památkové ochraně ale Správa železnic přehodnotila svůj původní záměr na modernizaci traťového úseku Týniště nad Orlicí – Choceň a zpracovala i variantu, která se výtopny nedotkne. Výtopna má historickou i technickou hodnotu, byla vybudována v roce 1875. Kruhová budova ve stylu typových projektů rakouskouherských státních drah StEG z roku 1875 je podle Národního památkového ústavu jedinečně dochovaným zástupcem svého druhu. Stavba zahrnuje správní část a deset stání pro lokomotivy přístupných přes střední točnu. Klub přátel kolejových vozidel Brno chtěl z výtopny vytvořit železniční muzeum. Na jejím odkoupení by se mohl podílet Pardubický kraj.
Do jednání s Českými drahami vstoupilo i město Choceň. Nepodařilo se ale dosáhnout dohody.  Klub přátel kolejových vozidel Brno už je k myšlence muzea, s níž před několika lety přišel, skeptický. „Chtěli jsme vytvořit expozici, ale ani město nakonec se získáním výtopny neuspělo. Řešilo se to i přes hejtmana, ale marně. Mezitím to tam bezdomovci a zloději kovů zničí, za chvíli tam nebudou ani vrata,“ uvedl Jiří Kotas z klubu. 
Pokud bychom měli porovnat význam   zachování bývalé výtopny v Chocni se vznikem dalšího muzea v Dolní Lipce, je to jasné, Choceň je skutečným skvostem, jen při průjezdu kolem na vás dýchne železniční historie z pohádek o mašince Tomáš...  Máme ještě poslance, probíhá volební kampaň. Cožpak se nikdo z kandidátů nechce zalíbit železničním nadšencům (kterých není málo) a prosadit, aby návrh Ministerstva kultury na prohlášení výtopny Choceň za kulturní památku prosadil?  (mm)

Smlouvy s novými dopravci hromadné autobusové dopravy v kraji podepsány

Nové desetileté smlouvy na zajištění autobusové dopravní obslužnosti v Pardubickém kraji jsou podepsány. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zamítl námitky jedné z neúspěšných společností. Dopravci by měli v kraji jezdit od 12. prosince. Konkrétní termín je však v jednání.
"Zamítnutí námitek ze strany úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro nás bylo samozřejmě dobrou zprávou, protože tak končí anabáze, která nám neumožnila podepsat smlouvy s vítěznými dopravci dříve. Nutno dodat, že podobný postup řešili dopravci také v jiných krajích. Už nyní tak jezdíme v takzvaném provizoriu, které v tuto chvíli končí v prosinci," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. "Naplánovaný prosincový termín je z důvodu neustálého prodlužování a odvolávání firem ohrožen, a proto budeme intenzivně jednat s novými dopravci o tom, kdy je z jejich pohledu reálný termín zahájení provozu,“ řekl Kortyš.
Podle hejtmana Martina Netolického dává rozhodnutí antimonopolního úřadu kraji za pravdu, že kritéria byla nastavena dobře. "Jsme přesvědčeni, že se na naší straně chyba nestala a jsem rád, že nakonec ÚOHS rozhodl v náš prospěch. Pevně věřím, že se v rámci nové desetileté smlouvy zlepší komfort pro cestující, protože se zvýší konkurenční prostředí mezi dopravci. Důležité je, že všechny společnosti budou zařazeny do našeho integrovaného dopravního systému IREDO," řekl hejtman Martin Netolický. "Celková hodnota desetileté zakázky pro všechny oblasti a dopravce činí 6,745 miliard korun," doplnil hejtman, který je v krajské radě zodpovědný za rozpočet a finance.
Výběrové řízení bylo rozděleno na osm jednotlivých oblastí. "Na Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku zvítězilo sdružení firem BusLine LK a BL14. Přeloučsko bude zajišťovat společnost Umbrella Coach & Buses, Poličsko pak společnost ZDAR. Na Chrudimsku bude i nadále jezdit Arriva Východní Čechy a Holicko pro nás zajistí firma Car-Tour," vyjmenoval náměstek hejtmana Michal Kortyš s tím, že portfolio společností je tak pestřejší, než tomu bylo doposud.