A tak to tady v Austrálii je ...                

Článek z českých Lidových novin poslala z Austrálie Marta Pelikánová. A potvrdila, že to je tak, jak zde píše....

Polovina populace je v tvrdé karanténě
i přes minimální výskyt koronaviru tempo očkování zaostává

  • Lidové noviny 22 Jul 2021 VÍT ŠTĚPÁNEK

Liduprázdné Sydney. Současný přísný lockdown v největším australském městě a jeho okolí trvá od 26. června. V minulém týdnu byl kvůli 97 novým případům nákazy ve státě Nový Jižní Wales prodloužen nejméně do konce července.

„S ohledem na rychlost vakcinace nám nezbývá nic jiného, než potlačit současná ohniska nákazy na hodnoty blízké nule. Bez toho nebudeme moci žít svobodně.“Včera vyřčená slova Gladys Berejiklianové, premiérky nejlidnatějšího australského svazového státu Nového Jižního Walesu, shrnují taktiku australských úřadů v boji proti koronaviru. Ta spočívá v přísném omezování mezilidských kontaktů i v případech, kdy se objeví byť nepatrné ohnisko nákazy v řádu jednotek případů.

Taková situace svírá Austrálii i v těchto dnech. Tvrdá karanténa doléhá na velkou část Nového Jižního Walesu včetně nejlidnatější aglomerace Sydney, dále na Victorii a nově se k drakonickým protiepidemickým opatřením připojil i svazový stát Jižní Austrálie. Dohromady to znamená, že opustit svůj domov s výjimkou nejnutnějších případů (mezi ně patří nákup potravin, dojížďka do práce, není-li možný home office, či přístup ke zdravotní péči) nesmí asi 13 milionů Australanů. Tedy přibližně polovina obyvatelstva.

Karanténní opatření jsou v Austrálii pečlivě kontrolována policií i hygienickou službou a v zemi funguje velmi propracovaný trasovací systém. Porušení nařízení, zejména když je pozitivně testovaným osobám nařízena izolace, má za následek vysoké pokuty, jejichž výše může v přepočtu přesáhnout milion korun. V řadě případů lidé za nerespektování protikoronavirových nařízení skončili ve vězení.

Optikou základních čísel je australská taktika velmi úspěšná, v šestadvacetimilionové zemi od začátku epidemie zaznamenali jen 915 úmrtí na nemoc covid-19. To je v přepočtu na jednotku populace mnohonásobně méně než např. v evropských zemích či v USA.

Díky, AstraZeneku ne Australský konzervativní premiér Scott Morrison tento úspěch často zdůrazňuje. „Podívejte se, jen v úterý zemřelo ve Spojeném království 90 lidí. To je neporovnatelné,“řekl včera předseda vlády novinářům.

V odpovědi na dotazy, proč Canberra dalece zaostává za jinými státy v tempu vakcinace – v současnosti je v Austrálii proti nemoci covid-19 plně naočkováno sotva 12 procent obyvatel, tedy nejméně ze všech ekonomicky vyspělých zemí světa – už ale ministerský předseda tak přesvědčivý nebyl. „Žádná země nedokázala být v boji proti koronaviru úplně perfektní. Jsem přesvědčen, že Australané to dovedou pochopit,“řekl Morrison vyhýbavě.

Podle australských médií je ovšem „pochopení“řadových obyvatel pro drakonická protivirová opatření čím dál tím menší a roste počet lidí, kteří se je snaží obcházet. Mnozí totiž žijí v neustále prodlužovaných lockdownech již rok a půl téměř bez přerušení. Politici ale zatím zůstávají neoblomní. „Obyvatelé Sydney se musí zlepšit v dodržování opatření, jinak čísla k nule nikdy nesrazíme,“řekla premiérka Berejiklianová.

Důležitou roli v pomalém tempu očkování v Austrálii hraje všeobecná nedůvěra populace v látku vyvinutou společností AstraZeneca. Většina Australanů ji odmítá s ohledem na výskyt krevních sraženin, které se po aplikaci této vakcíny u mnoha osob objevily. Řada případů v různých zemích skončila smrtí.

Potvrzuje to i ministr zdravotnictví Nového Jižního Walesu Brad Hazzard. „Je to jednoduché, AstraZeneky máme ve státem řízených vakcinačních místech přehršel, ale lidé to nechtějí. Kritické je, že schází vakcína od Pfizeru,“řekl Hazzard listu The Sydney Morning Herald.

Na návrat si počkáte

Dlouhé a tvrdé uzávěry pod hrozbou vysokých trestů i při nepatrném výskytu infekce nejsou jediným faktorem, který Austrálii co do boje proti koronaviru přibližuje nedemokratickým režimům typu Číny. Canberra od začátku epidemie nasadila nebývale drsný kurz proti svým vlastním občanům, kteří se v době epidemie octli za hranicemi. Mnozí nyní čekají na návrat do domoviny již dlouhé měsíce.

Příjezdy do geograficky izolované země se snadno kontrolují, v úvahu prakticky přichází jen letecká doprava. Australská vláda přílety tvrdě reguluje a před několika dny dokonce dále omezila již tak nízký maximální počet navrátilců na 3000 týdně. Nadále platí, že všichni bez výjimky se musí ihned odebrat na dva týdny do karanténního hotelu. Přijíždějící za to zaplatí sumu ve výši 3220 australských dolarů (asi 51 000 korun).

Výsledkem jsou desetitisíce Australanů nuceně setrvávajících dlouhou dobu v zahraničí. Týká se to i mnoha rozdělených rodin s tím, že finanční nadnáklady dotyčným nikdo neuhradí. Úřady v Canbeře dokonce dočasně zakázaly návrat svým občanům do vlasti z vybraných zemí pod hrozbou uvěznění. Naposledy tak byli postiženi Australané nacházející se v Indii; australská vláda to odůvodnila vysokým rizikem zavlečení nové varianty viru.

Premiér Morrison je kvůli těmto drsným opatřením pod palbou kritiky, svoji politiku však hájí. „Hranice neuvolníme, dokud nebude většina obyvatel naočkovaná,“trvá na svém předseda vlády.