Highland Games (Skotské hry)

Na Horách v České Třebové


Dnes v sobotu 17. červencejsem měl tu čest být přítomen klání Highland Games Na Horách v České Třebové. 
Jedná se o závody v tradičních skotských těžkoatletických disciplínách, jako jsou hod kládou, vrh kamenem, hod závažím do výšky i do dálky a hod skotským kladivem.
Letos už třetím rokem probíhá česká národní liga v Highland games, a na fotografiích můžete vidět i druhého muže ve světovém žebříčku pana Vladislava Tuláčka. Když se před skotskými šampiony v Highland Games, neboli Skotských hrách řekne „Vlad“, tak vědí, že jde do tuhého. Teplický rodák Vladislav Tuláček budí díky svým výkonům respekt u soupeřů nejen v domovině Skotských her ve Skotsku, ale i ve Spojených státech amerických. Jeho výkonům přihlížela a k výhře gratulovala dokonce i samotná královna Alžběta II. Navíc Vám mohu říct že pan Tuláček je velký sympaťák a celá soutěž a atmosféra byla "FANTASTICKÁ".
Příští rok přijdu určitě znova, ale pojďme se již podívat, jak to vše v České Třebové vypadalo ...   (Luboš Kozel)
Skotské hry (angl. Highland games) jsou tradiční kulturní a sportovní setkání, pocházející ze Skotské vysočiny.
Je to oslava skotské kultury, na které je bohatě zastoupený skotský folklór, typické skotské dudy a skotský kilt. Za doprovodu dud a bubnů se soutěží ve skotském tanci.
Sportovní discíplíny představují například individuální disciplíny hod kládou (caber toss), vrh kamenem (stone put), hod závažím do dálky (weight throw), hod závažím do výšky (weight over the bar) či skotský hod kladivem (Scottish hammer throw). Typickou týmovou disciplínou bývá přetahování lanem (tug-of-war).
Ukázka skotských her na Světové výstavě v Paříži měla podpořit Coubertina v jeho rozhodnutí uspořádat moderní olympijské hry.
Popularita skotských her přesáhla hranice Skotské vysočiny, kromě SkotskaKanady a USA se tato setkání pořádají pravidelně též na Bermudských ostrovech, v BrazíliíMaďarskuIndonésii, ve Švýcarsku a na Novém Zélandu. V Česku se pořádají skotské hry od roku 2001 např. na zámku Sychrov v Libereckém kraji.

Fotoreportáž Luboše Kozla


První disciplína  - skotský hod kladivem

 


  • Pokračováíní fotoseroálůu zístra, Luboš Kozel poslal stovku fotografií... Nazávěr ještě skupinovka: