Houslista Jiří Němeček pětačtyřicetiletý                             

Je to "švýcarský Českotřebovák", hudebník, jehož první krůčky na hudebních besídkách a koncertech a vernisážích jsme mohli sledovat u nás v České Třebové. Sám si jej pamatuji jako souseda  a kamaráda mých dětí z ulice V zahrádkách, pro kterého byla nade všechno především hudba. Jeho učitelem houslí byl Josef Petrák, ke kterému si Jiří Němeček stále hlásí, i když se dnes už v České Třebové běžně nepotkáváme. Po absolvování českotřebovské ZUŠky  se dále věnoval studiu houslí na brněnské konzervatoř, kam na konec jezdil na konzultace ještě jako žák základky s maminkou.  Je jedním z absolventů českotřebovské základní umělecké školy, který to dotáhl skutečně až do velkého světa a může být pro ostatní skutečným vzorem.
Potom studium na Hudební fakultě AMU. To už byla slavná léta spojená se založením "Kvarteta HAMU", ze kterého se nakonec v souvislosti se založením "našeho" hudebního festivalu Antonína Bennewitze stalo Bennewitzovo kvarteto. Zde byl Jiří Němeček  na postu primaria, jezdil s ním po republice a vlastně po celém světě, dosáhl řady úspěchů. Několikrát vystupoval také u nás v České Třebové, zejména opět na festivalu Bennewitz, ale také jako sólista společně s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana.
Studoval dále na prestižních školách, např. Escuela Superior de Música Reina Sofia v Madridu, koncertoval nejen v Londýně, v Madridu, Paříži, v Japonsku, ale třeba  také v okolním regionu, připomeňme třeba koncert Bennewitzova kvarteta v kostele v Hemži nedaleko Chocně a na koncert "Němečkova kvarteta" jsem narazil také např. při mé návštěvě v Litoměřicích.  Bylo to samé cestování a tak se nelze divit, že se hudebník snaží získat stálé angažmá v nějakém prestižní institutu. Proto se účastnil několika konkurzů, nakonec byl úspěšný v jeho novém "domácím prostředí" ve městě Arlesheim ve Švýcarsku, nedaleko Basileje, kde se oženil a společně s manželkou, violistkou Martinou Bischof se věnují hudbě formou koncertní i pedagogické činnosti na Arlesheim Musikschule..
Oba vystupovali také v České Třebové, např. v létě 2008 v rotundě sv. Kateřiny a také na festivalu Bennewitz v roce 2019 a to s komorním orchestrem a českotřebovským KOJKem. KOJK se pak na pozvání Jiřího Němečka zúčastnil zájezdu do Švýcarska.
Dne 26. dubna 2019 se konal festivalový koncert  Komorního orchestr Jaroslava Kociana  společně se švýcarským komorním orchestrem KEF Farandole s Českotřebovákem Jiřím Němečkem  ve funkci uměleckého vedoucího tohoto orchestru. Jde o neprofesionální orchestr bez dirigenta, který Jiří Němeček jako umělecký vedoucí řídí z postu prvního houslisty. Před koncertem tento orchestr přijala v obřadní síni českotřebovské radnice starostka města Magdaléna Peterková. 
Na oplátku pak KEF = Kammer Enseble Farandole, těleso, jenž se stalo partnerem našemu českotřebovskému orchestru, pak pozvalo Komorní orchestr Jaroslava Kociana s dirigentem Bohuslavem Mimrou  na  zájezd do Basileje, kde společně vystoupili na několika koncertech.  V současné době se Jiří Němeček realizuje s dalším tělesem SONOS QUARTET, se kterým podle facebookových pozvánek opět koncertuje a to i v širším složení s dalšími svými přáteli. Právě poslední červnový víkend se v  Arlesheimu a také v Basileji uskutečnila  další pokoronavirová premiéra, program přináším v závěru příspěvku.
K dnešním 45. narozeninám  (5.7. 2021) Jiřího Němečka popřejme především zdraví, rodinné štěstí a úspěchy v dalším profesním životě. Milan Mikolecký
 
Ocenění Bennewitzova kvarteta  

1999 ‑ soutěž "O cenu Beethovenova Hradce", 2. cena, Česká republika,  2001 - Bartók Preis, mezinárodní mistrovské kurzy, Rakousko‑ soutěž Nadace Bohuslava Martinů, 1. cena a cena za nejlepší provedení 3. kvartetu Bohuslava Martinů ‑ Toto‑Lotto Preis, mezinárodní mistrovské kurzy Prof. Henryho Meyera (La Salle Q.), Německo2002  - semifinále soutěže New Talent, Rumunsko, 2003 ‑ diplom pro nejlepší soubor na Escuela Superior de Música Reina Sofía, převzatý z rukou španělské královny Berg Preis, Martinů Preis a Thomastik-Infeld Preis, mezinárodní mistrovské kurzy, Rakousko, 2004 ‑ Laureát Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii‑ vítězství v soutěži National Presentation Concerts, Amsterdam ve spolupráci s holandským klarinetistou Harry‑Imre Dijkstra ‑ účast ve finále mezinárodní soutěže ARD Mnichov se ziskem dvou ocenění: Jahresstipendium der Theodor-Rogler-Stiftung a Bärenreiter Urtext Preis2005Bennewitzovo kvarteto získalo první cenu na International Chamber Music Competition v Ósace.Soubor pak absolvoval Grand Prix koncertní turné v listopadu 2005 v jedenácti městech Japonska....