Velkolepý koncert Komorního orchetru Jaroslava Kociana v Litomyšli


Koncert se konal v pátek 16. července v rámci interpretačních kurzů Litomyšl2021, podobně jako v jiných letech. Letos byl pro KOJK výjimečný tím, že to bylo vlastně teprve první koncertní vystoupení v letošním kalendářním roce a prostor pro zkoušky nebyl příliš velký. Dějištěm koncertu byl kostel Povýšení svatého kříže v Litomyšl.i Byl to koncert prestižní, protože se konal  v neskutečně "dobré společnosti" hudebních odborníků se znamenitými sólisty Kristinou Vocetkovou (violoncello) a Matoušem. Pěruškou (housle). Dějištěm koncertu byl zaplněný kostel  Povýšení svatého kříže v Litomyšli, na koncert přijela samozřejmě řada Českotřebováků, stejně jako posluchačů z dalších měst v okolí. Nechyběl ani starosta Litomyšle Daniel Brýdl s manželkou. Koncert ukázal, že KOJK je skutečně orchestrem se širokým regionálním významem, je to jeden z našich předních amatérských komorních orchestrů.
Program koncertu:
G.F. Händel Concerto grosso G dur 
(sólisté Zdeňka Felgrová, housle, Martina Mikulecká (housle) Radim Čada (Violoncello, Miluše Mimrová (cembalo)
J. S. Bach: Braniborský koncert G dur
W.A. Mozart: Diverdimento D dur
A.Dvořák: Serenáda E dur op. 22
A. Vivaldi: Koncert B dur pro housle, Violoncello a smyčce
Sólisté Matouš Pěruška (housle) Kristina Vocetková (violoncello, Miluše Mimrová (Cembalo) Radim Čada (viloloncello)
Obrovský úspěch
Potlesk po po zahraných skladnách, ale především po koncertu nebral konce, orchestr musel přidávat, 3. věta koncertu A. Vivaldiho, skutečně zahraná jak orchestrem, tak sólisty zcela naplno se musela opakovat.
Ale ani potom nebyl program koncertu vyčerpán. Po známé populární melodii "Happy birthday to you"  došlo k předání dárku dirigentovi Bohuslavu Mimrovi  k jeho nedávným červencovým narozeninám.  To byl samozřejmě impulz pro obecenstvo vesměs přátele komorní hudby, KOJKu a jeho dirigenta a tak  fronta gratulantů po koncertu nebrala konce....