Revoluce v Tkalcovské ulici ?               

K připravovaným změnám plochy pod parkovištěm Billa
Probíhá příprava změny č. 1 územního plánu města, její návrh je vystaven  na webu města Česká Třebová. Zahrnuje návrhy na změny využití ploch podaných zejména jejich majiteli. Mezi řadou změn, zahrnutých do tohoto návrhu je zařazena změna využití plochy   celkem 6 parcel. Na katastru jsou tyto parcely vedeny jako zbořeniště nebo ostatní plocha, ovšem v územním plánu jsou nyní zavedeny jako sídlištní zeleň. Zatímco zařazení na katastru lze průběžně měnit, tak změnu využití plochy v územním plánu města samovolně změnit majitel nemůže, musí požádat o schválení a dodržet stanovený postup, který není vůbec jednoduchý. Územní plán si lze představit jako dohodu mezi městem a občany na využití území obce ovšem za předpokladu splnění mnoha parametrů a zákonů. Územním plánem může obec podpořit některé aktivity nebo jim naopak zabránit. Připomenu v poslední době mediálně probírané téma na změnu využití zemědělské plochy u koupaliště v Žamberku, kde by díky tomu mohla vzniknout obchodní zóna, která by ovšem  omezila sportovní areál. Návrh majitele (zámeckého pána) pana Páriše neprošel a tak tam ta obchodní zóna nebude.
Jiný příklad  z České Třebové: Na Zámostí požadovalo stavební bytové družstvo změnu vžití části parcely pro legalizaci truhlářské díly v obytné zóně. Díky odůvodněným námitkám sousedů tuto změnu zastupitelé neakceptovali a do změny územního plánu nezařadili.
Nyní jde o území v Tkalcovské ulici, kde se jedná o změnu využití plochy nyní zařazené jako sídlištní zeleň na městské bydlení. Sousedé bydlící v domech v Habrmanově ulici s touto změnou nesouhlasí, požadují, aby tato navržená změna územního plánu neprošla. 
Sousedé připravují petici, která by to měla zvrátit. Jenže návrh byl podán. Majitelé pozemků mají plné právo návrh na využití svých pozemků podat a logicky jej mohou odůvodnit tím, že staví na místě zbořeniště, domy (správněji nízké domy) zde byly zbourány v roce 1999.  Není zde evidován ani žádný zemědělský půdní fond, dokonce se jedná také o stavební parcely!
Jak je tato navržená změna v návrhu ÚP odůvodněna:
"Změna stabilizovaného využití p.č.st. 340, 341 a 1133/2 a p.p.č. 356/5 a 359/1, k.ú. Česká Třebová, z ploch sídelní zeleně (ZS) na plochy smíšené obytné - městské (SM). (Majitelé pozemků Pavel Hildebrand a Helena Sršňová)
Jedná se o záměr využití pozemků původně vymezených jako stabilizovaná sídelní zeleň v zastavěném území města ke stavbě bytového domu. Využití plochy nebude mít kumulativní vliv na životní prostředí, odpovídá charakteru cílové krajiny řešeného území dle ZÚR PK (sídelní krajina, urbanizované území, intenzifikace zastavěného území)."
 
Jedním z argumentů sousedů je i to, že tehdejší radnice (za starosty Jiřího Páska) slíbila sousedům, že se zde nic stavět nebude. A slib nakonec dodržela, v územním plánu se opravdu objevila "plocha pro sídlištní zeleň". Kupodivu však tak, že sami tehdejší majitelé pozemků o to nežádali! Takový postup je sice při řešení většího počtu pozemků (jako zde) možný, ale čestný není. Jak by se  komukoliv z vás vlastníků líbilo, když by město bez vašeho vědomí změnilo účel využití vašeho vlastnictví?  A to se zde stalo. A protože zde zůstaly stavební parcely stavebními parcelami, tak byla udělána jen poloviční práce, s dalšími změnami parcel v katastru si nikdo už hlavu nelámal.
Ještě k usnesením městského zastupitelstva: Všechno, co bylo v minulosti schváleno může být revokovatelné, je možné o problému hlasovat znovu. Připomeňme např. nešťastné usnesení ZM o tom, že Česká Třebová nechce nechce dálniční sjezd u Litomyšle, který byl nahrazen v loňském roce novým opačným usnesením. Sice nám to bylo již houby platné, ale původní usnesení už neplatí. A podobně lze tedy opravovat dřívější usnesení i v jiných případech, pokud je lze vrátit. Tak třeba rozhodnutí ZM o tom, že se nebude privatizovat obytný soubor "čtverec"  může příští zastupitelstvo změnit, najde-li k tomu  většinu a občané si to budou přát.
Je možné proti návrhu na změnu územního  plánu protestovat?
Možné to samozřejmě je, sousedé mohou při veřejném projednávání nebo do stanoveného termínu podat písemně na odbor rozvoje města a investic odůvodněné námitky, které budou projednány a budou-li správně zdůvodněny, tak návrh na změnu využití plochy umíněných parcel pro bytové účely s využitím "SM" projít nemusí. Ale námitka bez důvodu  by to být neměla!
Budou-li uvedeny významné důvody, mělo by to za následek že změna v územním plánu provedena nebude. Tím pak následně odpadnou další licitace např. o tom, jak má být dům vysoký. Jeho zastavěná plocha je navržena 40 x 14 metrů právě tak, aby byly pozemky vlastníků co nejlépe  využity
 
Vraťme se do Tkalcovské ulice:
Na uvedené pozemky již projekční kancelář TIPOS Ústí nad Orlicí připravila projektový záměr na výstavbu čtyřpodlažního objektu  40 x 14 m s 18 byty. V I. NP. jsou umístěna garážová stáni a zázemí bytového domu. Ve 2.,  3.  a 4 NP. jsou umístěny bytové jednotky.Komise architekta návrh stavebního záměru  projednala v únoru t.r. Požaduje dodržet všechny zákonné požadavky na výstavbu dané stavebním zákonem a prováděcími vyhláškami, včetně požárních norem a předpisů s přihlédnutím na požárně nebezpečny prostor. Komise dále doporučila při dalším rozpracováni stavebního záměru konzultace s městským architektem.
Novostavba má vzniknout na pozemcích, které v nedávné době investoři Pavel Hildebrand a Eliška Sršňová, odkoupili od Petra Nejedlého. Návrh je koncipován tak, že tzv. "sousedský souhlas" potřebuje investor pouze od přímých sousedů, tedy od Města Česká Třebová, majitele parkoviště  Billa  ALLIB Leasing, s.r.o.a stanovisko sousedů, kteří bydlí v domech při Habrmanově ulici nepotřebuje. To se mi zdá nesprávné, právě ti budou novou výstavou, pokud k ní dojde, přece omezeni. Nejzásadnější možná nebude ani zastínění dané vysokou stavbou (i když je třeba také významné), ale narušení dosavadního soukromí obyvatel domů. Nový investor musí vycházet z toho, že přichází do lokality nově a musí se přizpůsobit stávající situaci. Město nemá pro tuto lokalitu žádnou nastavenou regulaci. Nebylo to třeba, byla zde přece sídlištní zeleň.
 
Zatím jsme stále v bodě nula.
Je zde záměr na využití pozemku, který má stavební charakter a obsahuje dokonce také stavební parcely. Stavebních míst v České Třebové máme žalostně málo.  Domnívám se, že těžko může někdo zakázat majitelům pozemku stavět na stavebních parcelách. Změna územního plánu může být tedy do jisté míry logická. Ve věci jsem se snažil získat co nejvíce informací také od stěžující strany.
Chápu jejich problém, kdybych tam bydlel, tak bych taky asi nebyl nadšen  a to zejména nad tím, že mě bude někdo z oken domu sledovat, co dělám na zahrádce nebo na dvorku.  To dosud nebylo, byl zde klid a po stavbě už být nemusí.
V tom případě by byl ideální nízký, řekněme maximálně dvoupodlažní objekt.  Výhled z něho pak také moc pěkný nebude. Jeho obyvatelé budou moci buď pozorovat parkoviště u Billy nebo zahrádky sousedů. Tím se dostáváme k možnosti individuální výstavby, která zde již vlastně byla. Můžeme si připomenout poslední zbouraný objekt  - bývalou Vorlovu vilku čp. 130 postavenou v roce 1930 (na přiložené fotografii). Nakonec byla také demolována, ale zbyla po ní stavební parcela. V tom případě by pak změna územního plánu musela vypadat jinak, nikoliv na bydlení smíšené obytné - městské (SM), ale bydlení individuální.  To by pak byl návrat do stavu, který zde byl před demolicí objektů v roce 1999 (viz obrázky za článkem). 
 
Domnívám se proto, že  taková změna, tedy vlastně návrat územního plánu do dřívějška s individuální výstavbou, se podařit může. Změna nezabere žádný zemědělský půdní fond a jsou zde přece stavební parcely.  Tím by bylo umožněno stavět, ale nikoliv čtyřpodlažní objekt narušující soukromí všem okolo.
Jinak po převedení plochy na městské smíšené bydlení se budou sousedé navrženému čtyřpodlažnímu domu těžko bránit. Je třeba získat na svou stranu komisi městského architekta i komisi pro územní plán, oslovit zastupitele, uplatnit dobře odůvodněné námitky. Sám bych se pokusil o nějaký kompromis, umožňující individuální  nebo řadovou výstavbu.  Třeba bude nových bytů ve městě dost a tato stavba nízkopodlažního domu pak nebude dost atraktivní. 128 bytů má vyrůst na Primoně, dalších skoro 90 v hotelovém domě, jsou i další projekty, např. v lokalitě Křivolík  na bývalém koupališti, u krematoria, na Roubáku.. 
 
Na druhé straně se vžijme i do role  majitelů pozemků. Svůj majetek chtějí dobře využít.  Je třeba zvolit správný veřejný zájem.   Při velké nouzi o využitelné stavební parcely takové projekty potřebujeme. Mohu posloužit informací o velkém zájmu o připravovaný prodej  pozemků pro cca 8 parcel na Robově kopci, kde byly desítky zájemců.... Zatím Českotřebováci stavěli v obcích v okolí a byty kupovali v Ústí nad Orlicí.... To pro nás přece není uspokojivá situace... A byty nemůže stavět město, to musí zajistit fungování škol, školek, a služeb. Existuje-li investor, je logické, že by mu město nemělo házet klacky pod nohy, ale najít rozumné a vyhovující řešení. Musí ale přitom dbát také o názor veřejnosti. A ta vícepodlažní objekt v této lokalitě nechce.
Milan Mikolecký
 
Proč je názvu "revoluce"- protože jde o revoluční změny. Revoluční je jednak záměr na stavbu bytového domu - takový zde v lokalitě nikdy nestál a nejsem si jist, zda by sem v navržené velikosti patřil. Revoluční je také nálada sousedů, kterým se záměr nelíbí, takový objekt zde nechtějí. Nesnažím se stranit nikomu, lokalita je zralá k rozumnému působení nejlépe nezainteresovaného člověka, aby řekl co snese a co lze udělat, aby byla lépe využita.  je třeba zvážit velikost i způsob řešení, už jsme ve městě udělali řadu blbostí. Připomenu stavbu tenisové haly, nadšení nebylo ani z objektu RYDA u Kapounova mlýna, petice pro změnu stavby u Kateřiny mluví za vše. Snad pod tímto dojmem nyní protestují sousedé z Habrmanovy ulice, jsou si vědomi, že jedině hlasité protesty mohou zabrat.
 
Fotografie z bourání lokality v roce 1999  (archiv Martina Šebely)                

Plán znázorňuje zástavbu Tkalcovské ulice kolem roku 1930                             

Současný stav lokality

Je třeba napřed zajistit změnu územního plánu z plocha sídlištní zeleň na území pro městskou nebo individuální výstavbu. Na uvedené ploše již dříve domy stály a katastru po nich zůstaly dokonce i stavební parcely, město zařídilo změnu určení plochy, ale dál už nic podniknout nemohlo, protože to jsou pozemky v soukromém vlastnictví  A tak zde vlastně žádná "sídlištní zeleň" neexistuje.   Na uvedených fotografiích toto území představuji.  Ze snímků vyplývá, že je škoda, aby tento prostor poměrně v prestižní poloze zůstal nevyužit a je žádoucí, aby došlo k dohodě o jeho využití ... (mm)