Týden s hudbou                                     

Praha

V rámci cyklu Letní koncerty představí Česká filharmonie v pátek 23. července od 19:30 v Sukově síni český ansámbl Quintetto della Trotta. Zazní Klavírní trio č. 39 G dur Josepha Haydna, Klavírní kvintet A dur, op. 114 „Pstruh“ Franze Schuberta, Klavírní trio Dumky, op. 90 Antonína Dvořáka, Musikalisches Blumengärtlein un Leyptziger Allerley Paula Hindemitha a na závěr Primavera Porteña Astora Piazzolly.

Musica Florea vystoupí v úterý 20. července od 20:00 na Letní scéně HAMU. Zazní balet Don Juan (1761) Christopha Willibalda Glucka a pantomima Pantalon a Kolombína (1783) Wolfganga Amadea Mozarta. Choreografie se ujala Helena Kazárová, hudebního nastudování se ujal Marek Štryncl, tančí Hartig Ensemble.

Festival Letní slavnosti staré hudby bude zahájen v úterý 20. července. Na prvním koncertě v kostele Panny Marie na Slovanech (Vyšehradská 49) vystoupí Ensemble Calmus. Zazní skladby Orlanda di Lasso, Thomase Stoltzera a Leonharda Lechnera.

Ve čtvrtek 22. července účinkuje v kostele sv. Martina ve zdi ansámbl La fonte musica s uměleckým vedoucím Michelem Pasottimn. Na koncertě La strada del cielo zazní kompozice Johannese Ciconie a některé anonymní skladby.

Ve Šlechtovce v sobotu 24. července vystoupí flétnistka Jana Semerádová a Erich Traxler. Program nazvaný Chaconne pro princeznu uvede skladby Jeana-Marie Leclaira a Georga Friedricha Händela psané pro princeznu Annu Oranžskou.

Olomouc

Provedení díla Opella Ecclesiastica Josefa Antonína Plánického plánované na Olomouckých barokních slavnostech na čtvrtek, pátek a sobotu byl pořadatel nucen zrušit z důvodu nejasných podmínek pro cestování mezi státy. 

Teplice

Severočeská filharmonie Teplice vystoupí v rámci cyklu Letní koncerty ve středu 21. července v 19:00 v Zahradním domě s dirigentem Petrem Vronským. Zazní předehra Egmont Ludwiga van Beethovena, Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 a moll, op. 33 Camilla Saint-Saënse (sólistka Evelyn Aguirre-Araya) a Symfonie č. 5 B dur Franze Schuberta.

Teplická filharmonie účinkuje v Zahradním domě i v pátek 23. července od 16:30, tentokrát s dirigentem Charlesem Olivieri-Munroem. Pestrý program sestává z děl Adolpha-Charlese Adama, Antonína Dvořáka, Ronalba Bingeho, Ernsta Fischera, Oskara Nedbala, Giuseppe Verdiho, Edvarda Griega a dalších.

Další regiony

Jeseníku v pondělí 19. 7. v 20:00 v Kongresovém sále PLL vystoupí Ensemble Damian. Zazní opera Endymio v neobarokním zhudebněním Tomáše Hanzlíka na libreto P. Davida Kopeckého 

Adam Plachetka provede sólový recitál v úterý 20. července v 19:00 na zámku ve Vranově nad Dyjí. Zazní pestrý program věnovaný libretistovi Pietrovi Metastasiovi. Zazní árie z oper Georga Friedricha Händela a Wolfganga Amadea Mozarta na Metastastiovy texty. Program doplní díla Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Salieriho a Antonia Caldary.

Na zámku v Uherčicích vystoupí ve středu 21. července v 19:00 Gentleman Singers.

Vilém Veverka se svým triem vystoupí 22. července na zámku v Děčíně. Zazní díla mj. Johanna Sebastiana Bacha, Cicka Coery, Astora Piazzoly a dalších.

Agentura Nachtigall Artists uspořádá v sobotu 24. července v 19:00 koncert na Hradním nádvoří v Polné. Vystoupí polenský rodák, tenorista Petr Nekoranec a jeho hosté. Spoluúčinkují Lada Bočková (soprán) a klavírista Vincent Scalera.

Slovensko

Státní filharmonie Košice uvádí v pondělí 19. července od 19:00 klavírní recitál Daniela Kharitonova. Zazní skladby Ludwiga van Beethovena, Petra Iljiče Čajkovského a Sergeje Rachmaninova.

Ve čtvrtek 22. července vystoupí Státní filharmonie Košice s dirigentem Zbyňkem Müllerem od 19:00 v Domě umění. Zazní Proměny vzpomínek, op. 71 Jozefa Podprockého, Concertino pro klavír a orchestr, op. 5 Jána Cikkera (sólistka Jordana Palovičová) a Symfonie č. 3 Es dur, op. 55 „Eroica“ Ludwiga van Beethovena.

V neděli 25. července v 20:00 v košickém dómu sv. Alžběty účinkuje titulární varhaník pařížské katedrály Notre Damme Olivier Latry. Zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Franze Liszta a Louise Vierneho. Program zakončí improvizační blok sólisty.

Čeští umělci v zahraničí

V pondělí 19. července vystoupí ve 20:00 hodin na společném recitálu houslista Augustin Hadelich a český pianista a skladatel Adam Skoumal. Koncert se uskuteční v rámci mezinárodního festivalu komorní hudby Musica Mundi. Na programu zazní skladby L. van Beethovena, L. Janáčka, S. Hartkeho a M. Ravela.

Ve středu 21. července od 19:30 účinkuje Pražský filharmonický sbor na operním festivalu v Festspielhausu v Bregenz (Rakousko). Podílí se na provedení opery Nerone Arigia Boita. Spoluúčinkují Vídeňští filharmonikové s dirigentem Dirkem Kaftanem. Jako sólisté se představí Rafael Rojas, Mago Lucio Gallo, Brett Polegato, Svetlana Aksenova, Alessandra Volpe, Miklós Sebestyén, Taylan Reinhard, Ilya Kutyukhin,  Katrin Wundsam, Hyunduk Kim a Shira Patchornik. Představení se opakuje v neděli 25. července v 11:00 hodin.

Ve čtvrtek 22. července na Jezerní scéně v Bregenz od 21:15 zazní premiéra nové inscenace opery Giuseppe Verdiho Rigoleto v nastudování Julie Jones a Daniela Cohena v režii Philippa Stölzla. Na představení participuje Pražský filharmonický sbor a Vídeňští filharmonikové.

Český filharmonický sbor Brno vystoupí na operním festivalu Heidenheimu (Německo). V sobotu 24. července od 20:00 zazní koncertní provedení Verdiho opery Trubadúr. V hlavních rolích se představí Luca Grassi, Kateřina Hebelková, Hector Sandoval, Ania Jeruc, Julia Stein, Ivo Stanchev a Musa Nkuna. Spoluúčinkuje Cappela Aquileia, provedení řídí Marcus Bosh.

Streamy a televizní přenosy

Pondělí 19. července

Na ČT Art si od 20:15 poslechněte Italskou noc Jonase Kaufmanna. Spoluúčinkuje mezzosopranistka Anita Rachvelischili. Berlínský rozhlasový orchestr, řídí Jochen Rieder.

Komorní orchestr Jaroslava Kociana - stream koncertu v Litomyšli v kostele povýšení sv. Kříže z 16.7.  Sólisté Matouš Pěruška (housle)  a Kristina Vocetková (viloncello) na Českotřebovském deníku ZDE