Na radnici  se jednalo o problematice likvidace odpadu ekologickým spalováním 
V pátek dopoledne se konalo na českotřebovské radnici jednání, jehož cílem bylo zjistit  možnosti spolupráce při zajištění  likvidace odpadů, které nebude možné skladovat na skládkách ani zpracovávat v kompostárnách.  Jednání se mimo kompletního vedení našeho města zúčastnil také hejtman Martin Netolický, Radko Martínek starosta Svitav David Šimek a místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar. Tématem jednání byla likvidace odpadu v podmínkách nového odpadového zákona. Řešením může být ZEVO = zařízení na energetické využití odpadů. Studii na možné využití ZEVO v podmínkách České Třebové  dalo  vypracovat město Česká Třebová již v loňském roce. Zmíněná studie byla letos v jarním období dokončena, odevzdána předvedena v radě města, některé informace z této studie publikoval také Českotřebovský deník.  Není to všechno, seriál "ZEVO" bude ještě pokračovat, je tam ještě hodně věcí k vysvětlování. Bude to postupně podle mého volného času.  
Jednání na českotřebovské radnici bylo důležité, protože pro takový projekt je zapotřebí počítat s regionální spoluprací. Setkání bylo využito na seznámení představitelů sousedních měst a také vedení Pardubického kraje s dokončenou studií ZEVO Česká Třebová jako možným projektem pro budoucnost. Je to zařízení překračující parametry města, pro zřízení by bylo možné využít stávající uzlovou kotelnu ČD v Semanínské ulici. Pro ZEVO by bylo zapotřebí zajistit zejména podmínky pro stabilní provoz, dostatek suroviny (to asi není neřešitelný problém), ale hlavně dostatečné množství odběratelů vznikající tepelné energie a to pokud možno co nejrovnoměrněji během celého roku.  A tady je třeba vidět to největší úskalí, ze zpracované studie je zřejmé, že spotřeba tepla v České Třebové i po započtení všech potenciálních odběratelů nedosahuje hodnoty, které je nutné pro ZEVO zajistit.  Dalším až odstrašující hodnotou je  pořizovací cena  a provozní náklady.  Při zapojení vícezdrojového financování, regionální spolupráci a zapojení dalších investorů to také nemusí být neřešitelné.
Studii ZEVO pro Českou Třebovou připravila společnost Damaris Solutions, s.r.o.  Ve studii odpovědné osoby za společnost: Ing. Marek Filip, Ph. D. Ing. Marek Šarlej, Ph. D . navrhli zařízení s parametry většími, než Česká Třebová potřebuje s tím, že zpracování menšího množství by bylo neekonomické a problematické. Právě to je problém. Ani zařízení tohoto výkonu se spotřebou 40 000 tun odpadu ročně v Česku nikde nepracuje, pouze v zahraničí.  To podle jejich informací. Reference ve studii jsou pouze z Německa, Švýcarska, Holandska.... Potřebovali bychom zařízení menší.  Jak Českotřebovský deník zjistil, navrženo a realizováno bylo a to společností EVECO s.r.o. Brno s výkonem  odpovídajícím cca 15000 tun (upraveného) odpadu. Je tedy otázka, proč autoři této studie tuto možnost nezmiňují ....
K  jednání i celému problému ZEVO se ještě vrátím v dalších dnech podrobněji, chtěl bych k této otázce informace dávkovat formou seriálu...   (mm)