Českotřebovský deník 214/2021 (1.8.)
Nové video Českotřebovského deníku: Slet ultralightů na letišti U Dvora

 
Poslední červencová sobota byla i letos - již po pětadvacáté - spojena se sletem ultalehkých letadel na českotřebovském letišti  U Dvora.  Pořadatelům vyšlo počasí, s ostatním si už poradili sami. Spousta lidí, spousta letadel - ultralightů i modelů mnoha typů, seskoky parašutistů. Ukázky dovednosti pilotů, rychlé nízké průlety letadel, ukázky letů replik historických strojů, také v "bojovém" provedení.  K tomu zasvěcený komentář vedený přímo řídícím letového provozu Janem Kaderkou. Musel se hodně ohánět, tolik letadel možná na našem malém letišti ještě nebylo. Nedílnou součásti leteckého odpoledne jsou tradičně také modeláři a ukázky dovednosti modelů.  Práci s modely věnují stovky hodin a dosahují mnoha úspěchů. Dříve bývali rozhodujícím prvkem leteckého odpoledne, nyní se převaha ultralightů projevuje každým rokem více.
Letecký den v České Třebové má stále bohatší program. Vracíme se se každý rok a vždy je zde něco nového. Můžeme proto porovnat videoreportáž  o průběhu z loňského a také z letošního roku.
Na leteckém dnu také fotografoval Luboš Kozel a poslal spoustu pěkných fotek. Jejich prezentaci připravím je na zítra. (mm)

Smutná zpráva:
Zemřela Zdena Chudá, bývalá profesorka českotřebovského gymnázia

Narozena 8.1.1943 a zemřela 1.8.2021, bylo jí 78 let. Na českotřebovském gymnáziu učila  od roku 1965, kde na ni jistě vzpomenou stovky absolventů, vyučovala matematiku a fyziku.Já osobně jsem se jako student gymnázia se Zdenou Chudou nesetkal, při maturitě   byla ještě funkci přísedící se dívčím jménem Pecháčková. Zkoušel Miroslav Chudý (Minda), který sekci matematiky na gymnáziu doplňoval. Ráda se vracela za svými bývalými žáky a účastnila se maturitních srazů, poslední sraz 12. září 2020 už vynechala a podle dnešní smutné zprávy už příště nepřijde. Posledních výročních oslav 110 let založení českotřebovského gymnázia v roce 2019 se však zúčastnila v plné síle. Během své pedagogické kariéry z České Třebové odešla "domů" na gymnázium do Ústí nad Orlicí, kde do roku 1990 zastávala funkci zástupkyně ředitele. Zde jsem měl možnost se setkat se Zdenou Chudou podruhé jako kolega na sesterské střední zdravotnické škole, která zde na ústeckém gymnáziu získala v prvních 13 letech své existence azyl.
Na svou bývalou vynikající učitelku matematiky si jistě vzpomenou mnozí  abiturienti našeho gymnázia. Čest její památce! (mm)
Připomeňme si Zdenu Chudou se svými kolegy a kolegyněmi z našeho gymnázia na několika fotografiích. Bohužel všichni, které zde najdete již nejsou mezi námi: Zdena Chudá, Marie Pechancová, Jaroslava Víšová, Věra Dobiášová, Jiří Štyrský, František Doležal.
Poslední snímek  z roku 2019, z oslav 110 let gymnázia Česká Třebová:

Co dělá mořeplavec Rudolf Krauschneider ?

Ve svých 78 letech staví 10. loď a chystá další cestu kolem světa. 
"Věnuji se rodině a přátelům. Rodině fyzicky a přátelům telefonicky. Jako obvykle píši další knihu, stavím plachetnici a těším se, až covid zeslábne, na návštěvu dětí z dětských domovů. Budeme společně stavět veslici s plachtou na naši plavbu po řekách. Velké úsilí věnuji tomu, abych nebyl dospělý, protože jenom dospělý vymýšlí hrůzy světa a války.
Když se náhodou ve svých aktivitách zastavím, dělám si úklid. Kde? V Hlavě. Chci odpustit těm, co mi uškodili, a sám se snažím nikomu neškodit. Když se mi podaří někomu pomoci, tak je mi odměnou klidný spánek. Připravuji si mapy na mořskou plavbu a těším se z dalšího dne, který nemusel nastat, protože moje osmdesátka je již na dohled.
Je důležité si i zpívat. Třeba jen tak pro sebe. A kdyby se mi občas náš svět nelíbil, pak si hned uvědomím, že stejně nemám jiný k dispozici."
Při příležitosti oslavy 40 let od založení Jachetního oddílu v Litomyšli (YCL - vodní sporty) pozdravil oslavence v živém vstupu světoznámý mořeplavec a spisovatel Rudolf Krautschneider. S velkou energií sobě vlastní promluvil ke všem 3 generacím jachetního klubu v Litomyšli. V  krátkém vstupu se mu podařilo předat vtipnou formou řadu cenných zkušeností i životního poslání nejen mladým, ale i zkušeným mořeplavcům. V životě vnímá jako podstatné, co a jak člověk prožije, bez ohledu na to, zda se plaví na menším rybníce u Litomyšle, nebo po oceánu.

Červenec zakončili v Ústí triatlonem

8. ročník oblíbené sportovní akce "ÚSTECKÝ TRIATLON" se uskutečnil poslední červencovou sobotu v Ústí nad Orlicí.Jedná se závod pro širokou veřejnost, všech věkových kategorií, strovalo se podle pokynů hlasatele v pořadí jak kdo přišel.
Závod začal tradičně v aquaparku, kde na závodníky čekala trať dlouhá 500 metrů – 20 bazénů. Druhou disciplínou byla jízda na kole v celkové délce 15 km, která vedla přes Libchavy a Říčky do Kerhartic a zpět. Poslední částí závodu byl běh v délce 6 km v okolí aquaparku. Dětských kategorií se letos účastnilo 22 dětí ve dvou disciplínách a to plavání a běhu.
Hlavního závodu se zúčastnilo 45 závodníků a závodnic v celkem 7 kategoriích.
Absolutně nejrychlejším závodníkem se stal Pavel Pešek y SBR TRI-TEAM Litomyšl s časem 54 minut a 10 sekund. Druhý skončil domácí Jan Skotálek z týmu CTC FORT SMC Ústí nad Orlicí s časem 54 minut a 40 sekund. Třetím nejrychlejším závodníkem se stal místní závodník Vojtěch Velínský bez týmové příslušnosti s časem 57 minut. V kategorii žen zvítězila s časem 1 hodina, 11 minut a 16 sekund, Jaroslava Hurychová z Litomyšle, Martina Šebková z České Třebové skončila třetí.. V kategorii juniorů pak zvítězil Jan Hurych z Lokomotivy Česká Třebová

Občanské průkazy s biometrickými údaji. Čeká se na schválení Senátu

Od srpna budou úřady po celé republice vydávat nové typy občanských průkazů s biometrickými údaji. Součástí dokumentu bude zabezpečený bezkontaktní čip, na kterém budou uloženy biometrické údaje, včetně otisků prstů. Podle zákonodárců se tak sníží možnost občanky padělat a zneužívat. Změnu musí ještě posvětit Senát Parlamentu ČR.
Jak to bude probíhat?
Žádost o vydání občanského průkazu podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona, lze podat u orgánu příslušného k jeho vydání nejpozději do 28. července.
Od 30. července do 1. srpna nelze převzít občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona.
V době od 29. července do 1. srpna může občan požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona, s dobou platnosti jeden měsíc.
V době od 29. července do 1. srpna nelze podat žádost o vydání cestovního pasu podle zákona č. 329/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely zákona.
Od 30. července do 1. srpna nelze převzít cestovní pas podle zákona č. 329/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely zákona.
 Proč se to dělá?
Biometrické údaje se povedou v informačním systému evidence občanských průkazů nejdéle po dobu 90 dnů od vyrobení dokladu, a to pro účely vyřízení jeho případné reklamace. Poté dojde k jejich smazán. Děti mladší dvanácti let nebudou mít povinnost poskytnout otisky prstů. Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení.  V případě, že by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí.
Nařízení počítá s postupnou obměnou. Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Pokud tedy má občan vydaný občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, ale bez biometrických údajů s dobou platnosti deset let, může s ním cestovat v rámci EU do konce jeho platnosti. To platí jak pro růžovo-modré (polykarbonátová kartička velikosti kreditní karty), tak pro zelené občanské průkazy. Občanské průkazy, které neobsahují strojově čitelnou zónu, musí být vyměněny do pěti let, jinak s nimi nebude možné cestovat.


Zimní stadion zahájí ledovou sezónu v neděli  8. srpna

Od 8. 8. 2021 se spouští provoz Zimního stadionu Česká Třebová s ledovou plochou.
V neděli 8.8.2021 bude zahájena sezona veřejným bruslením. Více viz „ROZPIS VYUŽITÍ“ na webu zimního stadionu. Připravujeme další 14. ročník Městské hokejové ligy „O pohár starostky města Česká Třebová“. Předpokládané zahájení je 13.9.2021, stále čekáme na přihlášky do soutěže.  Osoby musí ve vnitřních prostorech Zimního stadionu používat ochranný prostředek horních cest dýchacích (respirátor FFP 2), vyjma prostor, kde je vykonávána sportovní činnost (hrací plocha). V případě skupinových lekcí se osobám nařizuje dodržovat mezi sebou rozestupy alespoň 1,5 metru, neplatí pro osoby vykonávající sportovní činnost.  Opatření se řídí „Mimořádným opatřením vlády ČR“ vydaným dne 26. 7. 2021 Více ZDE