Českotřebovský deník 215/2021 (2/8) 
Ze zbytku Primony bude brzo jen hromada suti 

Silné stroje se doslova zakusují do objektů, které dosud na panoramatu města kazily celkový dojem. Snad zítra už bude nejvyšší stavba odstraněna. Moc práce  její likvidace nedá, alespoň podle toho  co můžeme pozorovat. Silný stroj si se vším hravě poradí.  Je to důležitá práce, udělat místo pro novou výstavu, která nebude nikomu   zabírat zemědělskou půdu, nebudou zde problémy  s hlukem od dopravy, je to lokalita, kterou Česká Třebová zastavět potřebovala. Také  studie nové výstavby vypadá velmi dobře, vznikne zde nový stejnorodý obytný soubor, vlastně nová čtvrť.  Vrásky mohou dělat málo vzhledné objekty niťárny, dosud zcela zastrčené, věřme že tato otázka bude nějak vyřešena.  Pokud se podaří likvidace  "Velkého domu" za Třebovkou, kterou vlastníci zdá se že úspěšně nabídli l developerovi, tak se počet šeredných míst v České Třebové o hodně zmenší.  Z likvidace objektů Primony poctivě natáčím video, každý den trochu, aby to dalo pak ucelený dojem z toho co zde bylo, a jak se to postupně proměňuje.  (mm)

Třetí ročník atletického mítinku RIETER

Atleti a atletky ze šesti zemí startovali vloni a předloni na mítinku RIETER v Ústí nad Orlicí, kde se představili závodníci ze Spojených států amerických, Anglie, Indie, Ukrajiny, Slovenska a pochopitelně České republiky. Byli mezi nimi medailisté z olympijských her, ze světových a evropských šampionátů. Letošní mítink se uskuteční ve středu 18. srpna.
Ano, letos se bude v Ústí nad Orlicí závodit v netradičním termínu, uprostřed pracovního týdne. „Hledat nějaký vhodný termín v covidem totálně rozbitém domácím a mezinárodním kalendáři, to je úkol pro kouzelníka. Oslovili jsme manažery předních českých atletů a uvidíme,“ říká manažer mítinku Vladimír Vaněk, který je optimistou. „Řekl bych, spíše opatrným optimistou. Nikdo neví, v jakém zdravotním stavu a rozpoložení se atleti vrátí z olympiády v Tokiu. Jména budou s největší pravděpodobností známa takříkajíc na poslední chvíli, ale věřím, že nějaké hvězdy na mítinku přivítáme.“
Pořadatelé si od začátku nastavili laťku hodně vysoko, vždyť hned na prvním ročníku atletického mítinku startovala plejáda skvělých českých závodníků v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a trojnásobnou mistryní světa, oštěpařkou Bárou Špotákovou, trojnásobným halovým mistrem světa v běhu na 400 metrů Pavlem Maslákem nebo mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzanou Hejnovou.
Ozdobou druhého ročníku atletického mítinku RIETER byli nejen nejlepší čeští atleti, ale také špičkoví sprinteři ze Spojených států amerických a Velké Británie. Vyvrcholením loňského mítinku byla mužská stovka, kterou ozdobil svoji účastí 35letý Američan Mike Rodgers s osobním rekordem 9.85!! Člen zlaté americké štafety na 4x100 metrů z loňského mistrovství světa byl v cíli o pouhou setinu dříve než Jan Veleba. „Byla tady úžasná atmosféra. Udělal jsem dobře, že jsem na tenhle mítink přijel,“ řekl nejrychlejší americký sprinter.
Na dvoustovce vyhrál trojnásobný halový mistr světa a Evropy na šedesátce a člen stříbrné britské štafety na 4x100 metrů z loňského světového šampionátu Richard Kilty. „Líbilo se mi tady, diváci byli fantastičtí,“ řekl Kilty.
Pořadatelem mítinku je agentura Vaněk Agency, spolupořadatelem atletický oddíl TJ Jiskra. Titulárním sponzorem akce je strojírenská společnost Rieter CZ Ústí nad Orlicí, která v Ústí nad Orlicí dlouhých čtyřiadvacet let podporovala konání domácích a mezinárodních tenisových turnajů.
Disciplíny pro rok 2021: Muži: 100 m, 200 m, 300 m, 800 m, 110 m př., skok daleký, vrh koulí, hod oštěpem.
Ženy: 100 m, 200 m, 300 m, skok daleký, hod oštěpem.
Letošní mítink bude 18. srpna zahájen v 16 hodin. Hlavním moderátorem bude legendární Štěpán Škorpil.

Soutěž stavba roku 2021 odstartována

V soutěži Stavba roku v Pardubickém kraji rozhoduje o cenách odborná porota. Svůj hlas ale může vyjádřit i veřejnost. Po celý srpen je možné hlasovat na webové stránce - (viz závěr textu).  Ceny budou vyhlášeny 21. září 2021.
„Hlavními kritérii poroty jsou architektonická kvalita stavby, ale také její začlenění do okolního prostředí. Nezanedbatelná je pro nás kvalita stavebních prací a samozřejmě chceme vědět i to, jak je spokojený stavebník s funkčností stavby po jejím dokončení,“ říká předseda poroty, náměstek hejtmana Roman Línek. „Veřejnost může na rozdíl od poroty posuzovat stavby pocitově a podle vlastních priorit,“ dodává.
   Na fotografii je oceněná stavba za rok 2019 - budova Střední zemědělské technické školy  v Litomyšli. Do soutěže je letos přihlášeno 18 staveb, které byly dokončeny v Pardubickém kraji v posledních dvou letech.
Jsou to:
1.       Dům u cesty pod Kunětickou horou, Ráby
2.       Rodinný dům u lesa, Pardubice
3.       Hasičská zbrojnice, Hradiště na Písku
4.       Kulturní a společenské centrum, Staré Hradiště
5.       Podpora veřejné dopravy v obci Vysočina, část Rváčov
6.       Dostavba a navýšení kapacity mateřské školy, Nasavrky
7.       Jablonné nad Orlicí - Nádražní ulice, zvýšení podílu udržitelných forem dopravy
8.       Dům hudby, Pardubice
9.       Lávka pro pěší a cyklisty, Rosice
10.   Modernizace silnice II/343 Vršov - Trhová Kamenice
11.   Administrativní budova Vápenka, Pardubice
12.   Silniční most přes Labe mezi Valy a Mělicemi
13.   Modernizace silnice II/358 Litomyšl - Česká Třebová
14.   Mateřská škola Doubek, Svítkov
15.   Divoká Orlice, Žamberk, protipovodňová ochrana
16.   Modernizace silnice II/315 , Křižovatka s III/36016
17.   Pardubice - Černá za Bory, malá okružní křižovatka silnic II/322 a III/2983
18.   Příhrádek, Pardubice

https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/hlasovani-cena-verejnosti/

Regionem Orlicka po pětatřicáté 

Ve dnech 30.7. – 1. 8. se jel 35. ročník jednoho z nejprestižnějších juniorských etapových závodů v Evropě „REGIONEM ORLICKA“ - Český pohár juniorů v silniční cyklistice s mezinárodní účastní.
Závod byl tradičně rozdělen do 4 etap. Poslední čtvrtá etapa, která se jela v neděli 1. srpna vedla také přes Ústí nad Orlicí a českou Třebovou ve směru od Kohouta přes Litomyšlskou, Hýblovu, Staré náměstí a Lidickou ulici na Skuhrov.  Letos měřila 85 km. Všechny etapy měly start i cíl v Lanškrouně a pořádal je SKP DUHA Lanškroun. Letošního ročníku závodů se účastnilo podle startoivní listiny 142 závodníků z 22 týmů a 8 zemí, což překročilo plánované maximum. V České Třebové na náměstí byla rychlostní prémie. Prémii v České Třebové na 70 km trasy vyhrál Milan Kadlec z Prahy, před německým závodníkem Kevinem Genzmerem a na třetím místě se umístil Matyáš Kopecký z týmu Acrog.
V minulosti v závodě zvítězili sportovci, kteří nám dělají radost i v současné době. Jen namátkou jména sportovců, kteří uspěli v tomto závodě a později objevují ve výsledkových listinách světových soutěží: V ročníku 2005 zvítězil závodník SKP DUHA Lanškroun Leopold Konig, o rok později byl nejlepší Slovenský reprezentant Peter Sagan, v ročníku 2011 zvítězil další odchovanec pořádajícího klubu Daniel Turek, kterého v roce 2013 nahradil další bývalý závodník klubu SKP DUHA Michal Schlégel. Naposledy Český závodník vyhrál v roce 2016, kdy se vítězem stal dnešní reprezentant ČR Jakub Otruba.
Celkovým vítězem letošního 35. ročníku závodu se stal  Matyáš Kopec (ACROG) pouze o 4 sekundy před Pavlem Novákem z Prostějova. O další dvě sekundy zaostal třetí v pořadí byl německý závodník Kevin Genzmer. Také o umístění na dalších místech rozhodovaly sekundy. Závod byl dotovám celkovou částkou 22 tisíc Kč. Vrchořskou soputěž vyhrál Milan Kadlec z Dukly Praha.
Více informací a výsledky naleznete na webu http://www.skpduha.cz/.
 
Dražba pronájmu volných nově rekonstruovaných městských bytů 

 volný byt č.3 v č.p. 1741 v ul. Nové náměstí v České Třebové - II. kolo  velikost 1 + kk  Více ZDE
 volný byt č.10 v č.p. 1109 ul. Na Trubech v České Třebové  Velikost 1+2 Více ZDE
 volný byt bytu č. 7 v č.p. 1108 ul. Na Trubech v České Třebové Velikost 1+2  Více ZDE
·         Karty bytů jsou uvedeny na webu města Česká Třebová. Datum dražby byl stanoven na 6. září 2021.  Byty prošly komplexní rekonstrukcí. Jde tedy o nové byty se stanoveným základním nájemným ve výši 100 Kč/m2.

Do Polska na nákupy s testem

Turisticky oblíbené příhraniční oblasti Polska jsou zase plné Čechů. Zatímco ještě před několika týdny prodejci nakupující teprve s nadějí vyhlíželi, teď mají plné ruce práce s jejich obsluhou. Lidé cestující do Polska by ale neměli zapomínat na potřebná potvrzení souvisejících s koronavirem, kontrolovat je tamní policisté mohou i ve vnitrozemí. Základem je covid pas o očkování, nebo test.

Na I/35 začala stavba kruháče u Zámrsku 

Dnešním dnem od 2. srpna začaly přípravné práce silničářů na přestavbě křižovatky silnic I/35 a I/17 na obchvatu Zámrsku. Pro mnohé řidiče nebezpečné křížení, kde se jezdí příliš rychle, nahradí kruhový objezd.
Hlavním důvodem přestavby křižovatky je podle investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic, blížící se otevření nové dálnice D35, kterou v příštím roce zakončí stavbaři sjezdem na silnici i/17 u Ostrova. A odtud veškerá doprava směřující na Moravu bude muset projet právě křižovatkou u Zámrsku.
Stavba okružní křižovatky bude probíhat na etapy. "Na silnici I/35 v pondělí 2. srpna zahajujeme v Zámrsku u Vysokého Mýta výstavbu kruhového objezdu na křižovatce se silnicí I/17 směr Chrudim. V úseku bude snížena rychlost. Výstavbu v hodnotě 59 milionů Kč bez DPH plánujeme dokončit do poloviny října. Projíždějte opatrně," napsalo ŘSD na svém twitterovém účtu.
Od dnešního dne do 8. srpna budou probíhat přípravné práce a stavbaři budou mít vyznačené jen pracovní místo na obou silnicích. První etapa následně začne 9. srpna, kdy stavbaři budou realizovat výstavbu pravé poloviny okružní křižovatky ve směru na Hradec Králové včetně výstavby napojení silnice od Zámrsku, zároveň bude probíhat výstavba provizorní komunikace. Tato etapa by měla skončit 7. září 2021.
V termínu od 8. září do 17. října 2021 je naplánována druhá etapa, kdy bude probíhat výstavba levé poloviny okružní křižovatky ve směru na Hradec Králové. Ve směru od Chrudimi bude veškerá doprava vedena po souběžné provizorní přeložce silnice I/17.
Krajský úřad Pardubického kraje pro zamezení objíždění stavby po silnicích nižších tříd zejména nákladními automobily stanovil na okolních komunikacích umístění omezení jízdy pro vozidla s tonáží vyšší než 12 tun. Značení na silnicích II. a III. třídy a místních komunikacích vydá příslušný silniční správní úřad.

Mgr. Marie TESAŘOVÁ – HONDLOVÁ oslavila devadesátku

Narodila se 22.7. 1931 na Parníku u České Třebové jako jediné dítě. Nemoc rodičů ovlivnila život malé Marie. V blízkosti maminky mohla strávit pouze šest týdnů a do tří let života bojovala o přežití. Otec zemřel třináct měsíců po svatbě, aniž se svého dítěte dočkal. Jeho manželka ho přežila o pouhé tři roky. Malá Marie se dostala do péče matčina bratra Josefa Habigera, šestadvacetiletého svobodného mládence. V té době byl ještě na studiích, ale to mu nebránilo starat se o malou neteř. Hlavně po zdravotní stránce (pravidelné prohlídky v TBC lize, ústavně kontrolovaná kvalita mléka). Když byly holčičce tři roky, byla zcela zdráva. Tehdy ji adoptovali prarodiče, kteří si ji vzali do České Třebové, kde ji vychovali na zemědělské usedlosti. Marie absolvovala parnickou obecnou a měšťanskou školu, českotřebovskou Jedenáctiletou střední školu a nakonec Karlovu univerzitu v Praze (3 roky Pedagogická fakulta – chemie, biologie, zeměpis a 4 roky Přírodovědecká fakulta – biologie, chemie). Po studiích velice často měnila učitelská místa. Jednak za vším byl živnostenský původ  a katolická víra. Učila na gymnáziích v Litomyšli, České Třebové, v Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, Vysokém Mýtě, také na ZŠ v České Třebové – Parníku, Pedagogické škole v Litomyšli a na českotřebovské průmyslové škole železniční, odkud odešla do zaslouženého důchodu. Když nemohla učit, pracovala také určitou dobu v ÚZCHV v České Třebové. V roce 1954 se provdala za Ing. Miloslava Tesaře. Po svatbě bydleli v domě po manželčiných rodičích na Parníku. Spolu vychovali čtyři děti. V současné době bydlí u dcery v Praze.
Marie Tesařová byla za zásluhy o Lidovou stranu oceněna také na krajské úrovni, zasloužila se mj. o záchranu několika sochařských děl náboženského významu a zajistila opravu hřbitovní zdi na parnickém hřbitově. Byla dlouholetou kronikářkou Spolku Parník. Hodně zdraví do dalších let ! (mm)


Na kulturní akce s testem nebo očkováním

V Česku se znovu částečně rozvolňují protiepidemická opatření. Od 1. srpna 2021 smí být na kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s ukončeným očkováním. Kapacita dějiště může být plně využita, nad zmíněné limity ji však smí doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Do konce července se hromadných událostí mohlo účastnit 5000 lidí venku a 2000 uvnitř.
U stojících diváků se zmenšují povinné rozestupy. Nově platí nutnost dvou metrů čtverečních na člověka, doposud to byly čtyři metry. Provozovatelé výstavních a další podobných vnitřních prostor si mohou vybrat, zda dodrží limit návštěvníků na metry čtvereční, který platil dosud, nebo využijí nově 75 procent kapacity. Nadále tam ale mají přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem