Českotřebovský deník 216/2021 (3/8)  
Zůstal jen poslední zbyteček Primony

Každý den něco silné stroje uloupnou a rozdrtí. Zdánlivě jim to moc práce nedá.  Je to smutná práce, ale současně to je přece začátek něčeho další budoucího. Ještě dá hodně práce než se odveze všechna suť. Zatím zůstává poslední pilíř, který drží komíny z kotelny patřící niťárně a kde bude tedy třeba přijít s nějakým technickým řešením...Fotografie 3/8 odpoledne.
 
Definitivní konec Primony i textilní tradice - vzpomíná Pavel Langhans

Primona šla ke dnu již dlouhou dobu a nyní za ní děláme definitivní tečku. Nic z ní nezbude, pomineme-li niťárnu krčící se u Třebovky za areálem, který bude sloužit bydlení. Dopadlo to tedy vlastně dobře, nebude zde území nikoho, ale má majitele, který se začal starat. A právě to bourání, které sledujeme  je začátkem toho nového života...  Přesto bourání přivádí hlavně bývalé pracovníky k nostalgii. A nebylo jich přece málo. Jedním z nich je právě Pavel Langhans, který loni při svých 75. narozeninách zavzpomínal na mládí, ale také na Primonu. Pavel Langhans a Primona - to k sobě patřilo po dlouhá léta. Vždyť nedaleko ve Vilách se narodil a také vyrůstal. A na dětství má stále živé vzpomínky. Na Primonu také i nyní vzpomíná, například s videu, připraveném k jeho 75. narozeninám.  Můžeme si to připomenout  na tomto odkazu ZDE, odkaz je také pod uvedenými obrázky....
 
Bourání Primony zítra ve středu 4. srpna na Českém rozhlasu Pardubice 

O historii a o tom co současnému bourání Primony předcházelo, bude ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice mluvit ve středu 4. srpna v 15:35 minut  českotřebovský historik a autor knihy o historii Primony Martin Šebela.
 
Region Orlicko - Třebovsko, letos dvacetiletý,  má ale mizernou propagaci

Region Orlicko-Třebovsko potřebuje aktualizovanou propagaci vycházející z potřeb  regionu a jeho měst a obcí. V současné podobě m noho z proklamovaných věcí neplní, ačkoliv obce a města platí každoročně do společné pokladny nemalé částky. Za provoz webových stránek je v rozpočtu uvedena částka 15000 Kč a výsledkem jsou nevypovídající a zastaralé informace, na které se nelze spolehnout. Je to trvalý problém který lze pozorovat od vzniku tohoto svazku obcí. 
Nejvyšším orgánem svazku obcí je valná hromada. Předsedou ROT  je nyní Petr Hájek, starosta města Ústí nad Orlicí. Tím se  svazek obcí vrátil předchozímu modelu, platnému do roku 2010, kdy byl předsedou Luboš Bauchel, místostarosta města Ústí. Po té, když se změnilo na ústecké radnici vedení, z funkce odstoupil a novým předsedou byl tehdy zvolen  starosta Brandýsa nad Orlicí Petr Tomášek.
Města Ústí nad Orlicí a Česká Třebová měli pak zastoupení na místech místopředsedů  (Jiří Holubář a Dobromil Keprt). Tím byly vlastně vyřešeny  některé připomínky občanů z České Třebové, které říkaly že není správné, aby byl předsedou svazku trvale zástupce města Ústí nad Orlicí a že je na čase, aby se vedení svazku obcí zase na další léta přestěhovalo na naši radnici. Snad proto, že se jedná o region převážně venkovského charakteru přilehlého ke dvěma výrazným městům Ústí nad Orlicí a České Třebové, se ukazuje jako lepší, bude-li předsedou svazku někdo jiný než Třebovák nebo Oušťák. 
Tato změna ovšem netrvala dlouho a po volbách v roce 2014 se vše změnilo zase do starého modelu. Českotřebovák tedy ještě v čele ROT nikdy nebyl. Možná o to ani nebyl ze strany České Třebové patřičný zájem. Většina projektů se týkala budování cyklostezek, pro které byla získána dotace EU. Přesto se úvěr splácel ještě dost dlouho a přispívali jsme na to i ze Třebové.  Cyklostezky však potřebují i údržbu a to není jednoduchá  záležitost. Přispívá na to i Česká Třebová, přestože zmíněná cyklostezka vedená zejména údolím  Tiché Orlice  zasahuje k nám jen malým kouskem .
Další projekt Bikerezort Regionu Orlicko-Třebovsko se nakonec během let smrskl jen na Peklák. Nedá se nic dělat. Jde jen o to, že zde si všechno budeme udržovat a provozovat za své a ROT nám, nezajišťuje ani sebemenší propagaci. To mi nezdá dost férové.
Neaktuální komise pro strategický rozvoj
Na webu Regionu Orlicko-Třebovsko nejsou odděleny současné platné dokumenty od těch, které platily v době vzniku, které patří někam do archivu, kde dokreslují historii, tvoří takovou směs, ve které se málokdo vyzná. Za všechno hovoří uvedení seznamu členů komise pro strategický rozvoj, která byla aktuální v červnu 2004.  Přesto stojí za prohlédnutí, řadu jmen si připomeneme, jenže dnes už je všechno dávno jinak....
Bohuslav Halva – starosta obce Dlouhá Třebová
Jiří Čepelka – starosta Ústí nad Orlicí
Jiří Pásek – starosta České Třebové
Karel Škarka – zástupce starosty Ústí nad Orlicí
František Čech – zástupce starosty České Třebové
Pavel Neumeister – starosta obce Dolní Dobrouč
Ladislav Kacálek – starosta obce Libchavy
Ivan Týče – přednosta okresního úřadu
Milan Zeman – vedoucí RRR OkÚ
Miroslav Smejkal – RRR OkÚ
Oldřich Kopecký – městský úřad Ústí nad Orlicí
Věra Pirklová – městský úřad Česká Třebová
Vladislav Kučík – ředitel, Školský úřad Ústí nad Orlicí
Jiří Škoda – ředitel, Finanční úřad Ústí nad Orlicí
Martin Procházka – ředitel, Nemocnice Ústí nad Orlicí
Jaroslav Demel – ředitel, SOŠ, SOU a U Ústí nad Orlicí
František Horllík – ředitel, VÚB Ústí nad Orlicí
Pavel Lustig – Komerční banka Ústí nad Orlicí
Václav Klička – Rieter Elitex
Vlastimil Dytrt – LDM Česká Třebová
Zdeněk Havelka – A-21 Moravská Třebová
Milan Kment VDA Č. Třebová
Jan Rufer – Avena Dlouhá Třebová
Oldřich Vašina – ZD Sloupnice
Josef Škeřík – obec Sloupnice
Libor Zajíček - obec Rybník
Stanislav Faltýnek – PRIMONA Česká Třebová
Renata Frimlová – Orlická hydrogeologická společnost
Co tomu říkáte? Co myslíte - kolikrát se tato komise v tomto složení asi sešla?

Rekonstrukce mostu  v Řetůvce omezí dopravu na II/360 Sloupnice - Ústí n.O.

Je to už druhé omezení na silničním spoji z Ústí na Litomyšl. Pro Oušťáky je mnohem výhodnější jezdit do Litomyšle přes Českou Třebovou. Modernizace tohoto úseku bude pokračovat i příští rok a tak patálie na trase budou dlouhodobé. Nyní byl úplně uzavřen úsek silnice přes Vilámov a je třeba jej objíždět ze Sloupnice na Řetovou kolem hřiště k poště a obecnímu úřadu a odtud  do Řetůvky a Ústí nad Orlicí. Komplikuje se tím i samotný příjezd do Řetůvky od Litomyšle i od Řetové, je třeba jet po místní komunikaci nahoru směr Andrlův chlum a potom sjet do II/360 dolů na Řetůvku. Je to patrné z dále připojené mapy. Uzavírka je dlouhodobá, byla  povolena od 9.srpna 2021 do 20.prosince 2021.

Pardubický kraj připravuje projekty pro čerpání eurofondů za 10 miliard

Již v roce 2019 zahájil kraj přípravu na programové období 2021+ shromažďováním projektů, které mají ambici získat podporu z evropských fondů. Krajské portfolio nyní čítá celkem 155 projektů ve výši přes deset miliard korun. 
„Seznam projektů včetně jejich harmonogramů a zdrojů financování byl průběžně aktualizován i se zřetelem na jejich finanční aspekty. Projekty musí být řádně a včas připraveny tak, aby měly šanci obstát a získat z fondů Evropské unie dotaci na realizaci. Všechny gesční odbory krajského úřadu udělaly veliký kus poctivé práce. Je to však teprve začátek, protože nyní je potřeby dovést projekty ke zdárné realizaci a získání evropských peněz,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jedná se o projekty uplatnitelné v Integrovaných územních investicích (ITI), v Regionálním akčním plánu (RAP), v individuálních výzvách nebo v dalších nových programech a finančních nástrojích. Mezi ně se řadí například ReactEU, Modernizační fond nebo Národní plán obnovy,“ doplnil hejtman.
Do ITI 21+ byly vybrány projekty pro oblast kultury, IT a sociální oblast. „Prioritou je pro Pardubický kraj projekt Zámek Pardubice. U projektu Archeodepozitáře a pracoviště pro Východočeské muzeum v Pardubicích doufáme ve využití individuálních výzev,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
„V rámci Regionálního akčního plánu Pardubického kraje se pak projekty zaměřují především na oblast středoškolského vzdělávání a speciálních škol, ale také na dopravu, sociální služby nebo zdravotnickou záchrannou službu,“ upřesnil Ladislav Valtr. Jedním z řady projektů je například projekt části areálu Perla v Ústí nad Orlicí, ve kterém by měla v budoucnu sídlit Střední škola uměleckoprůmyslová.  Areál je navíc zařazen mezi brownfieldy a splňuje kritéria pro podporu i z Národního plánu obnovy.
„Součástí portfolia jsou také projekty v rámci programu Interreg Česká republika - Polsko, které řeší rozvoj území po obou stranách hranice. V tomto případě je naším cílem sestavit takové projekty, které budou mít maximální synergický přeshraniční efekt,“ dodal radní Ladislav Valtr.
Prioritou je v případě česko-polské spolupráce doprava, cestovní ruch, ale také integrovaný záchranný systém a životní prostředí.
 
Začaly fotbalové soutěže.

FK Česká Třebová zahájil soutěž nečekanou výhrou v Lanškrouně 3 : 2, když Třebováci již prohrávali 1 : 2. Grepl zajistil ale dvěma úspěšnými penaltami vítězství a 3 body. Doufejme, že to je začátek dobré sezóny, loni byla sezóna katastrofální, ještě že skončila nedohraná.  Českotřebovští fotbalisté v ní byli nejhorší.

Hygiena musela v červenci v Pardubickém kraji rozpustit tři dětské tábory

U prvního v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku antigenní test ukázal, že jedno z dětí je pozitivní, PCR test podezření potvrdil. Tábor byl ukončen.. Ostatní  doma v karanténě bez projevu nákazy. Další tábor u Hlinskaskončil hned první den. Jednomu z dětí v den příjezdu na tábor přišly výsledky PCR testu, podle nichž bylo dítě nakažené koronavirem. 13 dětí, které opustily zážitkový pobyt předčasně jsou v pořádku, stále ale v karanténě.  Tanečního soustředění v Horním Bradle skončilo v plánovaném termínu, ale doma byly u jedné z účastnic příznaky, testy měly pozitivní výsledek. Onemocnění se pak začalo objevovat u více lidí, takže karanténa byla rozšířena na celou skupinu čítající 158 účastníků. Na začátku tohoto týdne bylo již 48 z nich pozitivních.
Celkově se ale epidemiologická situace v Pardubickém kraji nevyvíjí znepokojivě. Počty nově zjištěných nakažených stagnují celorepublikově a mnozí epidemiologové vyjadřují mírný optimismus ohledně dalšího vývoje. A to jak díky zvyšující se proočkovanosti, tak díky novým mutacím viru, které se podle předběžných závěrů nezdají být tak zákeřné jako v předcházejících měsících. Neroste ani počet hospitalizovaných.  V České Třebové byl nárůst počtu pozitivních případu covid-19 za posledních 7 dní nulový, jsou zde evidovány dva starší případy. (S využitím dat Orlického deníku)
 
Vakový jez v Žamberku doplňuje služby koupaliště. Obnovili do za 1,9 mil. Kč.

Vakový jez na městském koupališti slouží k vzdouvání vody pro rekreační účely od 80. let minulého století a je zajímavou nadstavbou koupaliště. Za dobu využití došlo k postupnému poškození vaku a také mechanické ovládání jezu bylo značně komplikované a nezaručovalo včasnou reakci na zvýšené průtoky v korytě Divoké Orlice.
Jez byl na hranici své životnosti, a proto se město rozhodlo pro rekonstrukci tohoto vodního díla. Zabezpečení vlastní výměny pryžového tělesa bylo velmi náročné, protože nový vak se musel pokládat do suchého koryta. Zadržená voda musela být odvedena při sníženém průtoku bočním odtokem a rovněž se čerpala výkonným čerpadlem po celou dobu prací – od 30. června do 2. července 2021. Rekonstrukci jezu, která sestávala z výměny pryžového vaku, přívodu elektrické energie k ovládací šachtě, montáže automatického ovládání včetně GSM modulu a instalace měrné sondy, provedla společnost AQUATIS Brno. Cena díla činí 1,9 milionu Kč. Zabezpečovací práce zajišťoval odbor obrany a krizového řízení MěÚ za přispění Technických služeb Žamberk a dobrovolníků z řad jednotky SDH Žamberk. Dle vyjádření dodavatele by měl tento jez sloužit svému účelu bez většího zásahu minimálně 40 let.
Obdobný vakový jez se buduje také na Třebovce v Bezděkově, kde bude výsledkem také vzedmutá hladina v lokalitě, známé jako "Staré koupadlo". Plocha  ke koupání ovšem upravena nebude, výšku hladiny nyní těžko odhadnout. Investici do vakového jezu s rybím přechodem financuje Povodí Labe v rámci protipovodňových úprav Třebovky. Další fotografie jsou z úprav jezu v Bezděkově:

Kraj připravuje rekonstrukci domova mládeže v Přelouči

S pomocí evropských fondů pokračuje Pardubický kraj ve zvelebování školních budov, které má ve svém majetku. Některé z nich prozatím na rozsáhlejší investice čekají. Jednou z nich je budova domova mládeže patřící k přeloučskému gymnáziu. Aktualizovaný investiční záměr v hodnotě téměř 27 milionů korun schválila na svém pondělním jednání krajská rada.
„Interiéry budovy nejsou v nejlepší kondici. Část budovy je navíc zcela nevyužívána. Proto chceme v rámci projektu především využít všech prostor s rozšířením kapacity domova mládeže, ale také vytvořit nové učebny, což nám umožní opustit a prodat jiný objekt sloužící nyní škole. Celkové náklady dosahují v tuto chvíli necelých 27 milionů korun, avšak předpokládáme, že mohou doznat změn v průběhu projektování a následného výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ uvedl hejtman Martin Netolický a doplnil, že nové interiéry by mohly studentům sloužit od školního roku 2022/23.
Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla zapadá připravovaná investice do plánu kraje na další rozvoj školy. „Postupně se snažíme ucelit oborovou skladbu na střední odborné škole, která je součástí gymnázia a k tomu patří také odpovídající zázemí pro studenty a jejich ubytování. Obory jako polygraf či fotograf jsou jednoznačně přesahové do celé republiky, a proto chceme studentům kromě moderních učeben nabídnout i kvalitní ubytování,“ řekl radní Josef Kozel s tím, že ubytovací kapacita se po rekonstrukci navýší z 50 na 60 lůžek.


Když byla redakce Orlického deníku ještě v České Třebové....

To se musíme přenést do historie. Nejdříve zahájily činnost "Listy Podorlicka", později "Orlické noviny",  pak již  nynější "Orlický deník". Redakce sídlila od devadesátých let ve II. podlaží domu čp. 340 v Moravské ulici a zdálo se, že to je dobré místo.  Pak přišly zvěsti o stěhování do Ústí nad Orlicí,  už byla známa adresa ústeckého sídla, ale pak přišlo dementi, redakce růstala. Přesto v roce 2010 změnila redakce alespoň ulici, po stěhování do tehdy opuštěného bývalého fotoateliéru na Nádražní ulici. Bývala zde také prodejna proutěného zboží  "Útulný domov". Tabule Orlický deník - nejčtenější regionální noviny zde pak zůstala i po definitivním odstěhování do Ústí nad Orlicí. Jde o regionální redakci  soustavy deníků pro všechny okresy, zvykli jsme si že zde najdeme zprávy místní,. krajské i celostátní. Redakci ale už ve Třebové nemáme....