Českotřebovský deník 219/2021 (6/8) 
Českotřebovský pramen se nedaleko Lázní Jeseník najít a vyfotit podařilo! 
Děkuji Zbyňkovi Rudovi za  jeho objevy, Českotřebovský pramem (Bömich Trübauer Quelle) se najít podařilo. 
Také vyfotografovat  ve stavu uvedeném v dokumentaci pramenů.  Nejde tedy o snímek aktuální.
Nachází se přímo u naučené stezky Živá voda v sousedství Vídeňského pramene, je neupravený a myslím proto, že by stálo za  úvahu jeho okolí vylepšit, samozřejmě po dohodě s majitelem pozemku, na kterém se nachází a po odborném prozkoumání, zda nejde o boční prameniště Vídeňského pramene.  V popisu je využitelnost "sotva pro zvěř". Vydatnost tedy nebude velká, v suchých letech může i vysychat. To je třeba mít na mysli, bychom nebudovali něco co nefunguje.
Úprava sama může mít nakonec několik stupňů, nejdříve jednoduchá a "netrvanlivá", později  lze úpravu zdokonalit. Vhodné by ovšem bylo, kdyby lokalitu navštívil zkušený studánkář  a poradil "co s tím". Bylo by samozřejmě také zajímavé zjistit původ tohoto názvu, resp. příběh, který se k prameni či pramenům v lokalitě vypráví. A nijak bych se ani nebránil tomu, aby zde byl skutečně název dvoujazyčný, vždyť na tomto území se historicky mluvilo německy.. (mm

Stručně ze města

Hodiny na terminálu byly po upozornění rychle opraveny. 
Opravu zajistila společnost Starmon, která má tuto činnost v popisu práce. pouze je třeba problém včas nahlásit, potom již půjde velmi rychle. V posledním případě před několika dny právě nebyla zpráva o poruše v čas předána na správné místo. 
 
Podzemní parkoviště na terminálu se postupně opět zaplňuje.
Po dobu covidu lidé opravu necestovali a tak parkoviště u nádraží bývalo poloprázdné a počet volných míst byl v noci 180 a ve dne 140.  To současně přineslo ekonomické problémy (ztrátu) pro Eko Bi, které má terminál od města pronajatý a nájem platit musí. Nyní se to mění,  přes  den je již v podzemí třeba jen 30 - 40 volných míst.
 
Na nádraží by se šikla velkoplošná obrazovka informující o dění ve městě
Mohla by být umístěna v hale nádraží v málo využitém prostoru po elektronickou tabulí s odjezdy vlaků. Právě tam všichni často koukají a zde umístěná opravdu velká obrazovka by mohla mít velký informační potenciál. provoz by jistě zaplatily reklamy. Ovšem za umístění by jistě RSM požadovalo velký nájem. I za tuto cenu by to bylo vhodné místo o propagaci dění ve městě. Nádražím projde opravdu velká spousta lidí, kteří čekají na vlak a sledování informací by tedy bylo velmi logické  a užitečné.
 
Vybíráte  atrakci pro děti ? zajeďte se podívat na "Šimůnkovo"!
V pátek 6. srpna podvečer se ve Svinné běžel další roční Svinnského Iscarex krosu, opět za velké účasti dětí i závodníků. Jen hlavní závod běželo  69 běžců. Ti přijeli i s dětmi, které jednak také závodily na krátkých  a středních tratích,  ale také si mohly zastkotačit na  instalovaných dětských atrakcích. Právě zde jsme mohli porovnat vydařenou dřevěnou konstrukci s vhodnými rozměry a skluzavkami s nově instalovaným hracím prvkem v Javorce u Selky, vhodné zejména pro nejmenší děti ve věku nižších ročníků mateřské školy.  Nakonec to porovnejte na obrázcích. K vlastnímu závodu se vrátím zítra. Konal se až večer a odkládání startu na 19. hodinu se skoro nevyplatilo. Hlášený déšť se opravdu dostavil a tak předávání cen již bylo za mokra. Ještě že zde  byla krytá tribuna užívaná dříve na Týdnu sportu.
 
Hotelový dům  na Novém náměstí  v pohybu.
Ne že by nějak běžel nebo odjel, ale uvnitř budovy se něco děje. Je to tedy zpráva pozitivní, protože práce dodavatelské firmy nejen přinese nové byty, ale vlastně budovu zachrání, V případě, že by se se stavbou otálelo, mohlo nakonec dojít až na demolici objektu. Nové stavební povolení pro přestavbu by se již shánělo velmi těžce, podmínky jsou nyní velmi přísné a v případě nového stavebního povolení pro tento objekt nesplnitelné.

U Běstovic došlo k sesuvu půdy, silnice se kvůli nestabilitě musela uzavřít

Na silnici II/316 nedaleko obce Běstovice ve směru na Skořenice došlo k razantnímu sesuvu půdy. Silnici kvůli vysokému riziku dalšího možného sesuvu bylo nutné uzavřít.
„V důsledku intenzivních přívalových dešťů došlo na silnici k sesuvu půdy, což vytvořilo kráter o hloubce asi pěti metrů. Jeho vzdálenost od silnice je asi dva a půl metru s tím, že geotechnik určil vysokou pravděpodobnost dalšího neřízeného sesuvu zeminy. Tento sesun by mohl významně ohrozit bezpečnost, a proto jsme přistoupili k uzavření silnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Zdejší silnice je velmi vytížená, a proto dojde k provizornímu řešení v podobě jednosměrné komunikace. Do té doby budou zavedeny objízdné trasy.
„Příkop na druhé straně od propadliny se zasype a vytvoří se provizorní komunikace v délce asi 80 metrů. Úplná uzavírka komunikace proto bude maximálně do příštího týdne do pátku. Rádi bychom to ale urychlili,“ doplnil náměstek.
V místě, kde došlo k sesuvu, bylo před 40 lety těžební místo. „Bohužel zpětně nezjistíme, jestli bylo zajištěno tak, jak mělo,“ uvedl Kortyš. Až do hloubky osmnácti metrů jsou navíc na místě štěrkopísky, které jsou značně nestabilní. „Intenzivní deště už půda nestíhala vsáknout a několik kubíků půdy odcestovalo pryč,“ podotknul Kortyš.
Na místě proběhlo místní šetření, kterého se účastnili zástupci Silničního správního úřadu, správce komunikace, zástupci obce Běstovice, geotechnik, dopravní policie a vlastník přilehlého pozemku společně s nájemcem. Sanace sesuvu bude předmětem dalšího projednávání především s vlastníkem pozemku.

TÝDNY PRO DUŠEVNÍ ZDRAVÍ 

Stalo se již tradicí, že se v září a říjnu koná festival Týdny pro duševní zdraví (7. 9. - 8. 10.). Ten nabízí spoustu kulturních akcí, které informují o duševním zdraví a jeho prevenci, zároveň vyvrací mýty a předsudky spjaté s touto problematikou. Jeho cílem je detabuizovat téma duševního zdraví, přimět společnost o něm otevřeně hovořit a podpořit tak lidi, kteří se s duševní nemocí potýkají. Ve východních Čechách se do pořádání jeho 26. ročníku zapojilo 19 organizací, které v čele s organizací Péče o duševní zdraví připravily bohatý program ve 13 městech.  

Na Orlickoústecku připravily dvě akce přímo v Ústí nad Orlicí. 7. září se zde utkají jednotlivé týmy sociálních služeb působících v Pardubickém kraji na Turnaji v pétanque na podporu duševního zdraví. A ve středu 29. září se uskuteční Beseda a workshop s peer konzultanty v restauraci Popráč. Na ní si můžete vyslechnout příběhy lidí žijících s duševní nemocí a sami si vyzkoušet praktická cvičení, která vás zavedou do světa s psychickým onemocněním.  

Další připravené akce jsou také v nedalekém Rychnově nad Kněžnou, kde se bude 30. září promítat úsměvný norský film Elling v Městské knihovně. Zajet můžete také do Svitav do Fabriky na výstavu Cesty duše a následnou besedu Moje jméno není diagnóza  9. září.

Další informace o festivalu a programu naleznete na FB.com/Tydny.pro.dusevni.zdravi či na www.tdz.cz. Těšíme se na vaši účast.


Užhorodské letiště má zájem o přímé napojení do ČR 

Desetitisícům Ukrajinců, kteří pracují v České republice, by se mohl výhledově usnadnit pohyb mezi oběma zeměmi. Užhorodské letiště v Zakarpatské oblasti má zájem jednat o přímém leteckém spojení s pardubickým letištěm. O možnostech spolupráce a fungování samotného letiště jednali zástupci Pardubického kraje s vedením oblastní rady a samotného letiště v Užhorodě, které bylo slavnostně otevřeno v květnu 1929.
„Užhorodské letiště po delší době zahájilo pravidelný linkový provoz. V tuto chvíli se jedná pouze o vnitrostátní linku z Kyjeva, ale výhledově by se mělo otevřít i do Evropské unie. Vedení letiště proto již jednalo například v Košicích a zvažuje další kroky. Byli jsme požádáni, abychom zprostředkovali kontakty s vedením společnosti EBA a prověřili možnosti a zájem ze strany leteckých společností. Umím si představit, že by linka mohla být kromě desetitisíců Ukrajinců pracujících v České republice atraktivní také pro turisty, kteří často do Zakarpatské oblasti jezdí vlaky, autobusy či vlastní dopravou. Zájem ze strany užhorodského letiště je velký, ale v tuto chvíli se jedná opravu jen o prvotní myšlenku. K prvnímu odletu do Pardubic je skutečně velmi dlouhá a složitá cesta,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Z Pardubic v tuto chvíli provozuje pravidelné letecké spojení s Ukrajinou společnost WizzAir, která létá do Kyjeva a Lvova. „V rámci možné spolupráce je celá řada otázek, které je nutně zodpovědět. Těmi nejdůležitějšími jsou stav užhorodského letiště a letecká společnost, která by linku provozovala. Je důležité, že při naší pracovní návštěvě jsme byli ujištěni, že místní letiště dokáže odbavovat cestující do schengenského prostoru. Management pardubického letiště bude maximálně nápomocen ukrajinské straně a uvidíme, zda se nám podaří navázat na letecký most, který fungoval za první republiky,“ řekl krajský zastupitel a člen představenstva společnosti EBA Jan Hrabal s tím, že managementy obou letišť rovněž prověří možnost zavedení mezipřistání na lince Pardubice–Kyjev právě v Užhorodě, to by totiž mohlo ekonomicky zefektivnit záměr propojení obou partnerských regionů.
 
Tradiční letní výstava v Ústí otevřena

V Ústí nad Orlicí zahájili ve čtvrtek 5. srpna v Kulturním domě 23. ročník výstavy výtvarného umění. Výstava se těší velké oblibě jak veřejnosti, tak výtvarníků. 
Letos zde svá díla vystavuje 43 umělců nejen z Ústí nad Orlicí, ale také různých koutů celé republiky, pořadatelé z Klubcentra připravují letní výstavu s velkým předstihem. K vidění jsou stejně jako v minulých letech stovky maleb, kreseb, grafik, ale také plastik, šperků. Výstava je částečně prodejná a je otevřena ve všední dny od 10 do 13 hodin a od 14 do 17 hodin a o víkendu od 14 - 17 hodin a to do posledního srpna. Čím dříve na výstavu přijdete, tím máte větší šanci zakoupit pěkné dílo. Otevřeno bude také v průběhu tradiční Oustecké pouti ve dnech 13. – 15. srpna. Vstupné je dobrovolné. Výstavu si nenechají ujít ani Českotřebováci, někteří zde také vystavují a dříve také vystavovali, zatím nemám výstavní katalog k dispozici. Pravidelným návštěvníkem této výstavy je také českotřebovský rodák RNDr. Vladimír Kormout, který zde také v minulosti několikrát vystavoval. Výstavu si nenechal ujít ani letos, na výstavu vždy přijde, neboť v této době přijíždí do rodného koutu na každoroční dovolenou.  Letos ale nesehnal v České Třebové vhodné ubytování a tak  využil nabídku z Ústí nad Orlicí....