Českotřebovský deník 222/2021 (9/8)
Málo třídíme odpady, ani doba koronavirová tomu nepomohla

Přesná čísla a s tím spojené ekonomické dopady bude teprve publikovány, ale stojí za varování a výzvu k intenzivnějšímu třídění  komunálního odpadu z domácností. Od letoška platí nový odpadový zákon a ten je velmi přísný. Stanoví hranici 200 kg na hlavu, do které zůstává ukládání odpadu na skládce TKO  za rozumné peníze.  Jakmile tuto hranici překročíme, tak se prudce poplatek za ukládání odpadu prudce zvyšuje!  Je přece rozdíl, zda platíte za tunu odpadu 500 nebo 800 korun! A co je nejdůležitější, tak Česká Třebová překročila výše uvedený limit 200kg/občana již koncem měsíce června 2021! Po zbytek roku budeme ukládat odpady na skládce dál, v tom nám sice nikdo nebrání, ale za daleko větší peníze!!!! 

Dílčí základ poplatku pro tento rok je stanoven na 800 Kč za tunu uloženého komunálního odpadu.  Nový zákon také zavádí tzv. třídicí slevu, která je nastavena tak, aby obce, jejichž občané důsledně třídí, nebyly tímto zvýšením skládkovacího poplatku dotčeny. Co to znamená konkrétně pro každého z nás? Pokud celkové množství komunálních odpadů města přepočtené na jednoho obyvatele přesáhne 200 kg, nebudeme již mít možnost uplatnit tuto třídicí slevu, díky které dílčí základ poplatku v současné době činí částku 500 Kč za tunu uloženého komunálního odpadu. Jen pro upřesnění, do výpočtu třídicí slevy se započítává nejen směsný komunální odpad, ale i odpad objemný.

Původně se (např. v rozpočtu města) počítalo s tím, že limit 200kg/občana během roku sice překročíme, ale až daleko později, např. v říjnu, v listopadu.  Znamená to tedy současně že poplatek, který bude muset město za ukládání odpadu letos zaplatit rozhodně nebude stačit a bude třeba vynaložit asi tak dvojnásobek původně plánované hodnoty! To udělá velkou díru do městských financí a bude třeba na to reagovat v rámci úprav  "odpadových vyhlášek".  Těžko  si tedy např. představit, že budeme za sběr, svoz a likvidaci odpadu platit stejné částky jako dosud. V některých městech, kde mají podobný problém (a je to většina měst) jej řeší i tak, že odstupují od pravidelného týdenního svozu odpadu a interval svozu zvětšují na 14 dnů tak, aby byly domácnosti více donuceny odpad třídit.
Jednou z příčin tak velkého zvýšení množství netříděného odpadu může být "doba koronavirová", kdy byli občané více při lockdownu ve svých domácnostech, nakupovali přes zásilkové služby a odebírali obědy z restaurací  formou dovážky apod. To vše vedlo ke zvýšení objemu odpadu celkem a proto tento jev nyní musí řešit ve více městech.
A bude ještě hůř! Odpadový zákon bude napřesrok ještě přísnější, limit  "levných skládkovacích poplatků" snižuje na 190 kg/ občana a poplatek za nadlimitní množství odpadu se současně zvyšuje!  Musíme se s tím vyrovnat! 
 
Jaké bude řešení? 
V hodině dvanácté zřizujeme v České Třebové kompostárnu pro likvidaci bioodpadu, který nebude končit na skládce, ale bude zpracováván na odpad.  Kompostárna se rozběhne na jaře 2022.  Pro občany budou během zimy připraveny zdarma nádoby pro tříděný odpad, který bude svážen od domů v pravidelných intervalech. Město na to obdrží dotaci cca 6 mil. korun. To vše by mělo zabránit dalšímu nárůstu množství netříděného odpadu...
K problému bude následovat mnoho dalších článků, grafů, tabulek s přesnými čísly. Berme toto jako první informaci a zamysleme se, zda bychom neměli více třídit Začít musíme doma v každé domácnosti.... (mm)
 
Monika Simonová třetí  v časovce na světovém poháru ve Varšavě

Závod se konal  v rámci světové série UCI Gran Fondo. Závodilo se na trase dlouhé 17km a trať byla těžká nejen svým profilem ale i počasím, když se jelo za deště.. Třetím místem se tak podařilo, závodnici týmu Cyklotrénink František Trkal, vybojovat postup na letošní MS masters, které se bude konat v říjnu v bosenském Sarajevu. 
S výsledkem jsem velmi spokojená  a doufám,  že se mi podaří dobře připravit na MS , řekla k závodu Monika. 
Čtrnáct dní po úspěšném světovém poháru se konalo amatérské MČR SAC  v okolí Prostějova. V sobotní časovce se jezdilo velmi rychle a průměrná rychlost přes  40km/h stačila Monice na stříbrnou medaili. Druhý den se konal silniční závod a také v tomto závodě vybojovala závodnice z České Třebové stříbrnou medaili. 
V časovce jsem čekala od sebe trochu lepší výkon, ale s druhým místem jsem spokojená.  Z druhého místa v silničním závodě mám velkou radost a také výkon byl dobrý, hodnotila závody Monika Simonová. 
Nyní  má výborně rozjetou  celoroční soutěž, kde v Moravském poháru je na prvním místě. Zahájí také přípravu na srpnový světový pohár a říjnové mistrovství světa, kdy se oba závody budou konat v Sarajevu. 
Poděkování patří firmám, které Moniku Simonovou podporují. Jsou to firmy: Armat spol. s r.o . Elektro Franc, Eko Bi,s.r.o., Město Česká Třebová, Auto Eso, BB Cut, Sport Bárt, Pivovar Faltus, Skalický Transport, Autodoprava Ureš , autoservis Zempro a R. Houda.
 
Dotace do infrastruktury v oblasti vodního hospodářství  

Krajští radní na svém posledním zasedání schválili návrh na poskytnutí dotací v rámci rozvoje infrastruktury v oblasti vodního hospodářství. Jedná se o dotace na projektové dokumentace a následné realizace vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod. Celkově bylo v tomto druhém kole rozděleno přes 20 milionů korun. Finální slovo budou mít na svém zářijovém jednání krajští zastupitelé.
„S projekty obcí na přípravu a následnou realizaci vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod se setkáváme v posledních letech stále častěji. Pro samotnou obec se často jedná o nesmírně finančně náročnou akci, která se neobejde bez čerpání úvěrů. Proto se snažíme prostřednictvím našich dotačních titulů pomoci. Obcím tam můžeme alespoň částečně uvolnit ruce při realizaci dalších investic,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Jeho slova potvrdil také radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Jde nám o to, abychom obcím pomohli v maximální možné míře. Vzhledem k tomu, že žádosti obcí a svazků obcí značně převyšují finanční možnosti krajského rozpočtu, museli jsme ale řešit na hodnotící komisi dílčí úpravy. Navrhli jsme tedy, aby žadatelé o dotace na projektové dokumentace obdrželi polovinu rozpočtových nákladů, maximálně 250 tisíc korun. U novostaveb vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod jsme maximální částku na jednoho žadatele navrhli ve výši 3,2 milionů korun,“ řekl radní Miroslav Krčil. „Mezi úspěšné žadatele na vybudování kanalizace patří například obce Horka, Třibřichy, Kostelec u Heřmanova Městce, Kočí či Jankovice,“ upřesnil radní Miroslav Krčil.
 
Dusík a rtuť se nevejdou do limitů 

Elektrárny ve Chvaleticích a Opatovicích nad Labem mají shodně problém se vejít do limitů známých pod zkratkou BREF/BAT v případě oxidů dusíku a rtuti. Žádají proto úřady o udělení dočasné výjimky. Tvrdí, že okamžité splnění limitů by si vyžádalo nepřiměřené náklady. Jenže výjimku zatím nezískaly.
Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že elektrárny dostanou čas na to, aby získaly pravomocné rozhodnutí o výjimce.
„Pro provoz to znamená, že povolení platí ve stávající podobě, než se pravomocně rozhodne o výjimce, případně odvolání. Prioritou pro povolující úřady i ministerstvo jako odvolací orgán je v souladu s citovaným zákonem co nejrychlejší vydání aktuálně řešených rozhodnutí, aby byla vzniklá časová prodleva co nejkratší....