Českotřebovský deník 243/2021 (30.8.)
Mateřská škola U Koupaliště: montáž kontejnerové přístavby zahájena  

Jak bylo předem oznámeno, tak dnes byla ulice Ke koupališti pro vozidla uzavřena a provoz školky omezen.  Vše z logického důvodu provádění nebezpečných  přesunů objemných kontejnerů a práce s velkým jeřábem.  Na předem připravenou základovou desku s vyvedenými  sítěmi  byly namontovány kontejnery, které ve svém komplexu umožní zvýšení kapacity mateřské školy o jednu třídu. Kontejnery jsou již vybavené, pouze  bude vyplnění doplněno již předen objednaným nábytkem. Nastala rozhodující fáze přípravy  této přístavby. Tato úprava je ekonomicky výhodná, umožní rozšířit kapacitu školky bez budování nové kapacity kuchyně. Děti z nové třídy budou moci využívat krásnou školní zahradu a využívat velkou blízkost lesa umožňujícího pohyb v přírodě.
Dovoz a instalace kontejnerů byly dokončeny již během odpoledne. Dle dohody se zhotovitelem by 18. září měly být k užívání dostatečně vybavené vnitřní prostory kontejnerů. Do konce měsíce by pak měla být předána celá stavba, včetně venkovních prostor. „Věřím, že zpoždění zapříčiněné nařízenou karanténou u několika zaměstnanců dodavatelské společnosti, se podaří co nejvíce minimalizovat tak, aby děti mohly nové prostory využívat co nejdříve,“ uvedla starostka města Magdaléna Peterková.

TJ Lokomotiva oddíl Jóga, zahajuje pravidelná cvičení jógy.
Čtvrtek 17.00 -18.30. Úterý 18.00. - 19.30.
Začínáme  již tento čtvrtek  2.9.2021 17.00- 18.30. Cvičíme ve škole VDA  -  ul. Habrmanova. 

Kohouti pořádají v sobotu 4. 9. přípravný turnaj O pohár starostky města

Českotřebovské hokejisty čeká první prověrka přípravného období, v sobotu 4. září pořádají turnaj o pohár starostky města Magdaleny Peterkové, kterého se zúčastní čtyři týmy.
Kohouti pozvali blízkého souseda, celek HC Litomyšl, a dva týmy z Královéhradeckého kraje, HC Spartak Nové Město nad Metují a HC Náchod.
Program turnaje je následující:
10.00 hodin: Česká Třebová – Nové Město nad Metují
12.00 hodin: Litomyšl – Náchod
15.30 hodin: utkání o třetí místo
18.00 hodin: finále

První dvě utkání se budou hrát na 3 x 15 minut. Vítězové postupují do finále, poražení budou hrát o třetí místo. Utkání o bronz a finále se bude hrát na 3 x 20 minut. V případě nerozhodného výsledku následují samostatné nájezdy.
„Čekají nás první dva přípravné zápasy, na které se všichni těšíme. Bude to zajímavá prověrka a konfrontace sil, mimo jiné proto, že letos dochází k propojení obou soutěží v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Věřím, že na českotřebovský zimní stadion přijde co nejvíc fanoušků,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
Na adresu účastníků sobotního turnaje dodává: „Litomyšl výrazně posiluje a bude patřit k favoritům soutěže. V Novém Městě nad Metují buduje nový tým bývalý českotřebovský kouč Tomáš Topol a Náchod patří dlouhodobě k lepším mužstvům Královéhradeckého kraje.“
Celodenní vstupné na turnaj je 100 Kč.

Výměna permanentních vstupenek na hokej

Do zahájení nového ročníku krajské hokejové ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje zbývají čtyři týdny. Proto přinášíme důležitou informaci pro držitele permanentních vstupenek.
Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová si váží trvalé přízně svých fanoušků. Pro ty z nich, kteří si zakoupili permanentky na začátku minulé sezony (která zůstala nedohrána), má dobrou zprávu. „Držitelům těchto permanentních vstupenek prodloužíme zdarma jejich platnost na sezonu 2021-2022. Podmínka je jednoduchá: fanoušek musí předloží permanentku z loňské sezony, která mu vzápětí bude vyměněna. Příležitost k tomu mají během tréninků mužstva, vždy v úterý a pátek. Další možnost výměny bude v sobotu 4. září, během turnaje o pohár starostky. Tato záležitost spadá do kompetence organizační pracovnice klubu Ilony Smolové,“ vysvětluje manažer klubu Vladimír Vaněk. Telefonický kontakt na p. Smolovou: 736 665 469.
 
10. celostátní setkání organizace nevidomých a slabozrakých

V pardubickém Hotelu Labe bylo v pondělí zahájeno desáté celostátní shromáždění Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Hostem jednání, kterého se zúčastnilo více jak 100 delegátů z celé České republiky, byl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Období od března loňského roku bylo a stále je složité pro nás všechny. O to více však pro osoby s hendikepem, tedy i pro slabozraké a nevidomé. Proto chceme i nadále pracovat na tom, abychom umožnili slabozrakým a nevidomým lepší orientaci v budovách krajského úřadu, ale také na krajských webových stránkách. Ty splňují mezinárodní standard přístupnosti internetových stránek WCAG, ale budeme chtít i nadále pracovat na tom, aby byly pro slabozraké a nevidomé co nejpřehlednější a uživatelsky co nejpřívětivější,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky vznikla v roce 1996 sloučením obou do té doby celostátně působících občanských sdružení občanů s těžkým zrakovým postižením - České unie nevidomých a slabozrakých a Společnosti nevidomých a slabozrakých v ČR. SONS poskytuje nevidomým a slabozrakým občanům speciální služby, které jinde nenajdou. Činí tak v oblastních odbočkách, pobočných spolcích, celostátních klubech, ale především prostřednictvím svých dceřiných společností. Jednou z nejúspěšnějších je TyfloCentrum Pardubice. SONS sdružuje na osm tisíc členů.

 

Jak si ve škole poradit s násilníkem 

Na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích zazněly výstřely. Pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci se zde učili, jak se zachovat v případě, že se ve škole objeví násilník. Školení bylo založeno především na teorii, avšak účastníci si nabyté dovednosti vyzkoušeli i v praxi.
„Jedná se o první školení, které mělo za úkol připravit zaměstnance na útok aktivním střelcem nebo jakoukoli agresivní osobou v prostorách školy. Školení považujeme za jednu z důležitých aktivit ve vzdělávání pracovníků, a proto jej nerealizujeme pouze ve školách zřizovaných krajem, ale také v dětských domovech a speciálních školách, protože každé z těchto zařízení má jiný režim a jiné potřeby ochrany,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Učitelé se na školení seznámili s tím, jak správně reagovat, jaké nástroje mohou využít, jaké doporučené metody z bezpečnostních plánů je vhodné použít jako okamžitou reakci a jak se zachovat poté, co bezprostřední nebezpečí odezní. Účastníci školení se tak například dozvěděli, že mohou jako ochranný prostředek efektivně využít židli nebo batoh a co o útočníkovi prozradí způsob, jakým drží zbraň. Na teoretickou část poté navazovalo samotné cvičení, kde si všichni prakticky prověřili své dovednosti v reálných situacích. Všechny tyto nácviky probíhají bez účasti žáků.
„Na zajištění školení spolupracujeme s odbornými firmami a instruktory, ale také s Policií České republiky. Všechny aktivity jsou realizované v rámci dotačního programu Ministerstva vnitra na ochranu měkkých cílů a jednoznačně budeme pokračovat v proškolování zaměstnanců i v případě dalších škol a školských zařízení,“ doplnil Josef Kozel.


Pro hasiče: vybavené přívěsy umožní zajistit stravu a potřebné zázemí

Pardubický kraj připravuje pořízení čtyř přívěsných vozíků za dopravní automobily pro dobrovolné hasiče. Tyto plně vybavené vozíky by měly sloužit k poskytování logistické podpory u déletrvajících zásahů, případně při zásazích s vyšší koncentrací osob.
„Ukazuje se, že při zásazích, které trvají delší dobu, je nutné vytvořit pro zasahující jednotky odpovídající zázemí včetně výdeje stravy či přípravy teplých nápojů. Své využití naleznou i při případných evakuacích osob nebo v místech živelních pohrom. Proto chceme na každý okres pořídit jeden plně vybavený přívěsný vozík za dopravní automobil, díky kterému by bylo možné toto zázemí vytvořit. Součástí vozíku bude elektrocentrála, stan, skládací lavice a stoly, mobilní osvětlení, vestavěné přístroje pro přípravu teplých nápojů, ohřevu vody a výdeji stravy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Přívěsné vozíky by provozovaly určené jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí kategorie JPO V se specializací na ochranu obyvatelstva, které si v minulosti pořídily i s podporou Pardubického kraje nové dopravní automobily. „V případě rozsáhlých zásahů složek IZS by byl samozřejmě cestou Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje přistaven kontejner nouzového přežití a vybudována a provozována základna humanitární pomoci. Vozíky jsou cestou, jak operativně zajistit hasičům při delších zásazích alespoň základní servis, který si jednoznačně zaslouží,“ řekl hejtman Netolický.

Krytý bazén hlásí: Z důvodu periodické údržby technologického vybavení bude provedena odstávka bazénu, která proběhne v termínu od 6.9. – 10.9.2021.