Bömisch Trübauer Quelle,

Chorinův a Klácelův pramen u Jeseníku


Publikuje studánkář Petr Vomáčka, Česká Třebová, foto autor
Pod Studničním vrchem, nad městem Jeseník byl v roce 2018 registrován v Národním registru pramenů a studánek pod číslem 12 202 pramen Böhmisch Trübauer Quelle. Na Naučné stezce Živé vody se nachází na boční, téměř neupravené cestě pro pěší, nad nímž je na stromě připevněna dřevěná tabulka s označením zdroje. Do původního přírodního vývěru byla osazena do terénu zapracovaná plastová trubka, jenž tento zdroj specifikovala. Přímo z ní voda vyvěrá jen sporadicky, tlačí se však v jejím nejbližším okolí. Tento v trávě se ukrývající nenápadný pramen se nachází v nejnižším místě nevelkého prameniště a s nedalekými prameny Vidnávky ,Vídeňským nebo Sjednocení nejspíše nesouvisí. Okolí je neupravené, voda teče přes cestu, jež je kvůli rozbahnění špatně schůdné. Zdroj se zdá být stabilní, rozhodně v létě nevysýchající.
Návod na opravu se nabízí na dohled, u Vídeňského pramene, vybudovaného už v roce 1840. Několik metrů nad ním je okolní voda svedená do zakryté betonové jímky, odkud se dostává ocelovou trubkou do kamenného portálu, či kapličky. Z této pěkně upravené studánky je již možné si vodu načepovat. Okolí pramene je také upraveno, včetně cesty, která je vydlážděna plochými kameny a žádné bahno tady již není.
Je ale velice nepravděpodobné, že by majitel pozemku Lesy ČR tento vodní zdroj opravoval. Svědčí o tom i to, že ani jiné mnohem známější zdroje na jejich pozemcích se své opravy zatím nedočkaly.
Pokud se někomu nelíbí původní název vodního zdroje, je možné poslat připomínku do Národního registru pramenů a studánek na webu estudanky.eu a v odůvodněných případech je většinou žadateli vyhověno. Zrovna tak při vložení vodního zdroje do Registru, který ještě není evidovaný je na přispívateli, jaký název zdroje zvolí. Ten většinou bývá akceptován.
Při nedávné návštěvě pramene jsem objevil v blízkosti Böhmisch Trübauer Quelle dva nové menší neregistrované prameny a pojmenoval jsem je po význačných třebovských rodácích jako Chorinův pramen a Klácelův pramen. Očekávám, že prameny budou do měsíce zaregistrovány a objeví se i na Mapách cz.
Naučná stezka Živé vody v Rychlebských horách jistě potěší každého milovníka studánek i přírody. Doporučuji ale používat mobilní aplikaci Map.cz, jelikož stezka v terénu není moc dobře značená.   
  

Vlevo: pohled od Vídeňského pramene na Böhmich Trübauer Quelle, vlevo obrácený pohled směrem k Vídeňskému prameni

Autor také představuje své návrhy na pojmenování dalších menších dosud neregistrovaných pramenů v okolí Českotřebovského pramene, které označil Chorinův pramen (vlevo) a Klácelův pramen (na pravé fotografii):

  • Petr Vomáčka, Česká Třebová