Hokejbalisté žalují. Mají nejhorší hřiště v republice?        
Má to být snad jednoznačně nejhorší hokejbalové hřiště, jaké je v posledních letech k vidění v Česku. Za takových podmínek je těžké mít chuť jít vůbec na trénink. Aréna se změnila na pro sportování nedůstojné místo, připomínající předměstí měst v rozvojových zemích nebo někde v Rusku. Je to nutné doložit následujícími fotografiemi....
Připomeňme, že před 17 lety  bylo hřiště vybudováno a bylo slíbeno další pokračování výstavby areálu, nové šatny. Aby byly pořádné, tak se naplánovaly jako součást velkého areálu dopravního hřiště s plochou pro  zkoušky řidičů motocyklů, dotace měla být na spadnutí. Byly to jen politické sliby. Dodnes došlo pouze k obnovení asfaltového povrchu, když se po deseti letech původní povrch hřiště zcela roztrhal a hrát se zde nedalo. Mezitím se narodila řada dalších projektů a na hokejbalisty se zapomnělo. Hokejbalová aréna je otevřena veřejnosti ve dne i v noci a podle toho to tam vypadá. Navíc je nejslavnější doba českotřebovského hokejbalu  tak trochu pryč, ve velké konkurenci se začaly rychleji rozvíjet další sporty, kde mají možnost sportovat v lepších podmínkách. To jistě také hodně ovlivňuje nábory a soudržnost kolektivu.  Žádné jiné sportoviště v České Třebové takto špatně nevypadá!
Stojí za to si přečíst stanovisko úspěšného  hokejbalového trenéra Michala Broulíka:
"Každý rok je toho víc a víc poškozeno, zničeno či jinak zdeformováno a člověk jen hrůzou trne, co víc ještě bude zničeno a bude-li vlastně ještě kde sportovat. Rok po roce jde úroveň dolů, protože místo toho, aby se areál zlepšoval a celkově sportoviště odpovídalo hokejbalovému standardu 21. století, kterému jsme na míle vzdáleni ve srovnání s úrovni napříč republikou, tak se snažíme zničené alespoň vrátit nebo se přiblížit stavu, který byl před devastací, ale to se nedaří. Ano, areál má už svá léta, celá řada věcí je se současnou dobou již zastaralá, opotřebená a běžným užíváním poškozená, to je normální a přirozené, že užívané věci nevydrží věčně a je potřeba je časem opravit či nahradit novými. Osobně u mě za všechny ty roky trpělivost přetekla. Jak se říká, že se chodí s džbánem pro vodu tak dlouho, než se ucho utrhne, tak u mě se už utrhlo. Opětovně zničení plastových dílů na střídačkách, které byly v roce 2020 vyměněny za nové, totální devastace zásuvky el. vedení na časomíře, posprejované mantinely a zdeformované dveře střídaček spolu s ulomenými nebo ohnutými navařenými zarážkami je totální vrchol. Nemluvě o dalších drobných závadách, nad kterými už musíme mávnout rukou. I přes snahu městské společnosti Eko-Bi jsme si zvykli, že několikrát do týdne, prakticky před každým tréninkem, musíme prostor střídaček uklidit (zamést nedopalky od cigaret a rozbité sklo, posbírat lahve nebo odnést použité obaly od potravin tzn. "s sebou"). V životě nemůžeme sehnat sponzora, který by chtěl hokejbal podporovat nebo dokonce počítat s tím, že veřejnost, rodiče a děti samotné budou chtít hokejbal vůbec hrát. Vezmeme-li v potaz jiné hokejkové sporty ve městě, tak hokej a florbal pro nás nejsou konkurence, lépe řečeno - my nejsme konkurence pro nikoho, protože každý, kdo má všech pět pohromadě, tak má s hokejbalového sportoviště srandu a chytá se za hlavu. Škoda, že soukromá situace "bláznů" jako jsem já není jiná a nad poměry, protože bych se nikoho na nic neptal, nic nesháněl a z vlastních prostředků bych nechal vystavět prvotřídní areál, který by nám hokejbalová obec v ČR záviděla. Nemluvě o lidech z oddílu, kterých v posledních letech ubylo, protože už měli dost neustálých slibů a nekončících úklidů a oprav svépomocí, které stejně brzy vzaly tzv. za své."
Přidám ještě informaci od manažera Jaroslava Badzika, je hodně vypovídající:
"Proběhla kontrola hřiště šéfem STK ČMSHb. Co šlo jsme v šatnách nachystali zápasové branky sítě apod. Ale dát do pořádku takto zničené hřiště (městský majetek) je po 15 letech naší snahy prostě neuskutečnitelné Vždy jsme šli a kousli se a opravili či omyly atd. Už fakt nevim, pokud se areál neoplotí co s tím... Samozřejmě jsme ani nejhorší licenci D (poslední 4 hřiště v ČR) nedostali.  Vyrvaná dvířka u trestných lavic jsem v sobotu po kontrole šel nahlásit na MP, protože je to zničení městského majetku. Dneska jsme to s Michalem Broulíkem a J. Nekvindou zkoušeli nějak řešit společně s hráči, ale prostě už není síla je přesvědčovat, že jednou bude líp a nebudeme to dělat furt dokola. Na Ligovou komisi jsem nahlásil, že nebudeme schopni hrát první kola v září na domácím hřišti, ale co dál...?"
V tom by měl být alarm, díky kterému se nyní začnou dít věci!
Hokejbalisté tomu sami moc nevěří. Hokejbal se samozřejmě rozvíjet dá, ale bude třeba řešit co s hokejbalovým areálem dál. Je to majetek města a TJ Lokomotiva jej má ve výpůjčce. Starost o úklid po řádících nesportovcích by odpadla, kdyby bylo zajištěno oplocení. To údajně zde být nemohlo vzhledem k umístění v zátopové oblasti. Ale jiné ploty a skladové haly v Benátkách být přece mohou! Oplocení přece mají všechna ostatní sportoviště, je to nutné pro zajištění  bezpečnosti, pro ochranu před živly, kteří tam nechodí sportovat, ale řádit. Za těchto podmínek nemohou přece hokejbalisté fungovat jako úklidová četa. Iniciativa nyní vznikla a vychází od samotných sportovců a hlavního výboru Lokomotivy. Plně věřím, že dojde k rychlému vyřešení současné neúnosné situace.  Zastupitelé za Koalici pro Českou Třebovou oplocení areálu podporují, jde o majetek města, který má být chráněn.  Dohoda je možná a snad i rychlá. Kdo vyčistí tolik trapných a hnusných nápisů?  Přece nenecháme  naši mládež (ale i dospělé) sportovat takto nedůstojně?
Návrh hokejbalistů  oplocení městského sportoviště s provozní dobou cca 14.00 - 20:00  podporuje Koalice pro Českou Třebovou a věřím že se přidají i další aby se tak stalo skutečností!
Jde o majetek města a měli bychom zajistit, aby se k němu takto nikdo nechoval. Zatím to vypadá, že vandalové vysoko vyhrávají, připomeňme ještě třeba sousedy, kteří úmyslně podřezali u domů 1895/96 na Trávníků sotva zasázené stromy a nedokážou se k činu  přihlásit a zdůvodnit jej. Podobně existuje jeden dobrodruh v jedné městské ulici v sousedství terminálu, který úmyslně prořezává pneumatiky vozidlům, kteří si dovolí zaparkovat před jeho domem. Když jsme je nechytili při činu, tak je nedoženeme?  Kamerový systém nemůže být všude. Ale taková fotopast dokumentující dění na hokejbalovém areálu mimo dobu využití by rychle pomohla. (A zrovna je jedna taková na MP nevyužitá.)  Prohlížení zachycených snímků by mohlo pomoci najít správnou stopu. Aby to tady jednou konečně vypadalo lépe. (mm)  Foto Michal Broulík 

Před rokem to ještě nebylo tak strašné !

Jako první ohlas na zveřejnění jsem dostal fotografie hokejbalového areálu nafocené o loňských prázdninách. A můžeme je porovnat s tím letošním stavem. "Fotopast tam při chybějícím oplocení měla být už dávno", píše  autorka fotografií (VV) a ještě přidává: "Lidský dobytek pochytat, vyfotit a zveřejnit. A může se někdo ohánět GDPR.  A netýká se to jenom tohoto místa. Nevím, proč má někdo neustále potřebu ničit a dělat nepořádek. Je to přitom jen pár lidí a my na ně nemáme ?".

Fotografie - léto 2020.