Na vrcholu Palice je to nyní hezčí, máme zde "nevýhlednu"
Během tří víkendů se podařilo změnit poměrně neútulný prostor na nejvyšším vrcholu našeho českotřebovského katastru na místo docela zajímavé.
Závěrečné finále se konalo v pátek 30. července po poledni. Vrchol Palice se nachází v nadmořské výšce 613 metrů nad mořem a tím převyšuje daleko známější Kozlovský kopec o celých 12 metrů. Jenže vyhlídka z tohoto vrcholu je velmi mizerná, žádná rozhledna ani hospoda v dohledu.  Zato je zde pěkná příroda, proč sem tedy nezajít i jindy než na tradiční Silvestrovský pochod  nebo novou sportovní akci Jen blbni teamu v podobě letního Běhu na Palici. Poutník zde nyní najde skutečně útulné zákoutí s posezením a stolečkem (vše z místních přírodních materiálů), zavěšený symbol "Palice" označenou kótu s vrcholovou knihou a nakonec také "okno do světa, nebo lépe "do okolní přírody". Na katastru České Třebové už máme jednu ROZHLEDNU s vyhlídkovou plošinou ve výši 32 metrů (otevřenou před 20 lety v květnu 2001), dále jednu PODHLEDNU u svinovského hřbitova, dílo Františka Umy, a nyní na nejvyšším vrcholu katastru do třetice nově otevřenou NEVÝHLEDNU. Stromy okolo prostě žádný výhled neumožní.  Na tom nemohli tvůrci těchto nových úprav na vrcholu Palice nic změnit.
Kdo jsou ti "blaničtí rytíři", kteří pomáhají kultivovat zajímavá místa v našem okolí? Najdeme je na fotografii při společné závěrečné akci, nazvaném "Slavnostní otevření nevýhledny na Palici 613 metrů nad mořem" dne 30.7.2021: Jsou to kamarádi a Poutníci odleva Břeťa Holohlavský, Miloš Pospíšil, Jan Pávek, Vladimír Balcar a Ladislav Vraspír. Dokázali stvořit myšlenku upravit jednu významnou lokalitu v našem okolí, která si to rozhodně zaslouží. Dobře využili zkušenosti Vladimíra Balcara, pro něhož byla práce se dřevem živobytím, ostatní především pomáhali tam kde bylo zapotřebí. Našli plné pochopení u hajného Českých lesů, na jejichž pozemku se nové zázemí pro turisty zřídilo a dovolení použít pro vybudování nového zázemí souše z okolí vrcholu. Žádné stromy se pro tuto akci kácet nemusely. Výsledkem je uklizený a zajímavý vrchol Palice, kam se můžete zajít podívat na letní vycházku. Startovací místa jsou buď v Srnově či v restauraci na Hrázi nebo  na silnici 315 u horního hřiště obce Skuhrov, ale i jinde na Druhých stranách.
Kdo ví, třeba ve věci úprav míst ve městě neřekla tato parta poslední slovo.  Tak např. ji trápí stejně jako mnohé z nás chřadnoucí stav okolí dětské atrakce Selka v Javorce, které je stále smutnější. A pokud by měla obnova profesionální firmou stát až 250 tisíc korun, tak to snad přece lze udělat snadněji. Právě poutníci třeba o novém oplocení selky uvažují jako o jednom z možných dalších cílů. Materiál by jistě město (nebo Eko Bi) zajistit dokázalo.  V každém případě tu máme partu, která má zájem pomáhat zase jinde kde je potřeba.. Za nově upravený prostor na vrcholu Palice i s novou "nevýhlednou" je třeba partě poutníků poděkovat.
Krátké video dokresluje akci 30/7
Přiložené fotografie a video bylo pořízeno při zmíněné slavnosti i předchozím budování....  (mm)