Cena Za zásluhy pro Pardubický kraj udělena mezzosporanistce Dagmar Peckové
V rámci festivalu Zlatá Pecka převzala v neděli večer z rukou hejtmana Martina Netolického Cenu Za zásluhy o Pardubický kraj známá operní pěvkyně Dagmar Pecková. Ta je kromě celé řady ocenění držitelkou Ceny Thálie v oboru opera za roli Carmen v inscenaci Národního divadla. Díky svému pěveckému umu vystupovala na těch nejznámějších světových scénách včetně londýnské Královské opery Covent Garden či newyorské Carnegie Hall. V dubnu letošního roku oslavila 60. narozeniny.
„Dagmar Pecková patří bez větších pochyb mezi nejznámější české operní pěvkyně. Díky svým pěveckých schopnostem a nezaměnitelnému charisma a energii se dokázala prosadit na těch největších světových scénách a festivalech, kde šířila dobré jméno české hudby. I přes všechny úspěchy zůstává hrdou rodačkou našeho kraje a svému regionu se usilovně věnuje nejen v rámci festivalu Zlatá Pecka,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „O ocenění Dagmar Peckové nejvyšším krajským vyznamenáním, tedy Cenou Za zásluhy o Pardubický kraj nebylo žádného sporu. Jsem rád, že náš společný návrh s krajským zastupitelem a bývalým starostou Chrudimi Petrem Řezníčkem přijalo krajské zastupitelstvo také jako opožděný dárek k životnímu jubileu Dagmar Peckové. Pevně věřím, že bude i nadále aktivní nejen na hudební scéně, ale část svého talentu a pracovního nasazení bude předávat také svým následovníkům,“ dodal hejtman Netolický.
 
 

Ocenění pro Dagmar Peckovou předávali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a za organizátory festivalu Petr Řezníček


Dagmar Pecková koncertovala v České Třebové před 34 lety

Hvězda světových scén Dagmar Pecková vystupovala také u nás v České Třebové na koncertu Kruhu přátel hudby určeného mladým talentům. Koncert se konal v Dělnickém domě dne 12. listopadu 1987, tedy před 34 lety, Dagmar Peckové tedy bylo 26 let. Koncert připomíná kronika Kruhu přátel hudby, tehdy velmi pečlivě vedená Oldřichem Tomšem.
V kronice je vlastnoruční zápis vystupujících umělců: Dagmar Peckové, Marie Mixové a klavíristy Jaroslava Šarouna: "Rádi jsme k vám přijeli a ještě raději jsme u Vás hráli, neboť pro tak vnímavé a pozorné posluchače je radost tlumočit krásu hudby. Děkujeme a gratulujeme ke vzorné organizaci Vašeho kulturního života."