Týden s hudbou naživo a také on-line 

Praha

V pondělí 2. srpna se v rámci série komorních Letních koncertů České filharmonie od 19:30 v Sukově síni představí České filharmonické kvarteto a klarinetista Jan Mach. Zazní Smyčcový kvartet f moll, op. 20/5 Josepha Haydna, Smyčcový kvartet c moll, op. 18/4 Ludwiga van Beethovena a Kvintet pro klarinet a smyčcové kvarteto A dur (KV 581) Wolfganga Amadea Mozarta.

Na festivalu Letní slavnosti staré hudby v pondělí 2. srpna od 20:00 v zámku Trója vystoupí Capella de Ministrers s programem dvorské a taneční hudby španělské renesance. Provede skladby Josquina des Prés, Antonía de Cabezóna, Diega Ortize a řady dalších.

Tento festival zakončí ve čtvrtek 5. srpna od 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy soubor Collegium Marianum. Na programu jsou Les Plaisirs de Versailles Marca Antoina Charpentiera a v novodobé premiéře i Le Retour des dieux sur la terre Françoise Colin de Blamonta.

Teplice

Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Petrem Vronským vystoupí v rámci série Letní koncerty v úterý 3. srpna od 16:30 v Šanovské mušli. Zazní díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Julia Fučíka, Petra Iljiče Čajkovského, Johanna Strausse a Arama Chačaturjana.

Středeční program teplické filharmonie 4. srpna v 16:30 s dirigentem Charlesem Olivierim Munroem představí díla Johanna Strausse, Josefa Suka, Bedřicha Smetany, Ernsta Fischera, Rudolfa Frimla, Arama Chačaturjana a dalších.

V pátek 6. srpna v 16:30 v Zahradním domě zahraje Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Ch. O. Munroem díla Julia Fučíka, Franze Lehára, Rudolfa Frimla, Ernsta Fischera, Johana Strausse a dalších.

Olomouc

Musica Florea vystoupí v Jezuitském konviktu v pondělí 2. srpna od 19:30 v rámci festivalu Baroko Olomouc. Provedou kompletní sbírku skladeb C. Tesariniho La Stravaganza a Koncert pro housle a orchestr Es dur C. Zuccariho.

Ve čtvrtek 5. srpna ve Freskovém sále od 19:30 v interpretaci cembalisty Josefa Havrlanta uslyšíme pestrý program z děl Johna Bulla, Jana Swellicka, Johanna Sebastiana Bacha, Jeana Philippa Rameaua a dalších.

Další regiony

V úterý 3. srpna v 17:00 v kostele Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou zazní skladby pro trubku a varhany v podání Přemysla Kšicy a Jiřího Pohnána.

Ve středu 4. srpna v rámci festivalu Za poklady Broumovska vystoupí v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích od 18:00 lektoři a účastníci letních kurzů lesního rohu. Zazní díla nastudovaná v rámci kurzů.

Další koncert z tohoto festivalu se uskuteční v sobotu 7. srpna od 18:00 v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích (místní části obce Meziměstí). Představí se opět lektoři letních kurzů lesního rohu. Zazní díla Reinholda Glièra, Roberta Schumanna, Jiřího Pauera a dalších.

Kukalovo kvarteto, které nedávno zazářilo v soutěži Pražského jara, vystoupí v zahradě Říčanského zámku v pátek 6. srpna v 19:00 hodin.

Jindřichově Hradci vystoupí v sobotu 7. srpna v 19:00 v kostele sv. Jana Křtitele Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704. Koncert je zaměřen na díla Johanna Sebastiana Bacha a Jana Dismase Zelenky.

Čeští umělci v zahraničí

Colegium 1704 vyrazí do Stuttgartu. Ve čtvrtek 5. srpna vystoupí od 20:00 v evangelickém Stifftskirche v rámci Bach Woche Ansbach. Zazní kantáty Johanna Sebastiana Bacha Non sa che sia dolore (BWV 209), Jauchzet Gott in allen Landen (BWV 51) a Koncert pro housle, hoboj a orchestr c moll (BWV 1069).

Streamy a televizní přenosy

Pokračuje nejstarší a největší světový festival BBC Proms. Velké množství koncertů z něj bude streamovano a vysíláno živě na rozhlasové stanici BBC 3, kterou můžeme sledovat online.

V pondělí 2. srpna od 20:30 vystoupí National Orchestra of Wales s dirigentem Ryanem BancroftemZazní Lamento z opery Dido a Aeneas Henryho Purcella následované světovou premiérou kompozice Cloudline Elizabeth Ogonek, Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 a moll Camille Saint Saënse (sólista Guy Johnson) a Symfonie č. 4 e moll Johannesa Brahmse.

Ve čtvrtek 5. srpna od 20:30 SEČ Birmingham Symphony Orchestra s dirigentkou Mirgou Gražinytė‐Tylou uvedou Symfonii č. 2 H dur od Ruth Gipps, The Exterminating Angel Symphony Thomase Adèse a Symfonii č. 3 F dur Johannesa Brahmse.

V sobotu 7. srpna od 20:30 SEČ National Youth Orchestra of Great Britain s dirigentem Jonathonem Heywardem mají na programu Chant Laury Jurd, Koncert pro housle a orchestr č. 2 Sergeje Prokofjeva (sólistka Nicola Benedeti), Banner od Jessie Montgomery a Symfonii č. 3 Es dur „Eroica“ Ludwiga van Beethovena.