Týden s hudbou                                    

Praha

Česká filharmonie v rámci série komorních Letních koncertů představí ve čtvrtek 12. srpna od 19:30 v Sukově síni Rudolfina recitál violoncellisty Václava Petra a klavíristky Aleny Grešlové. Zazní Sedm variací pro violoncello a klavír Es dur (WoO 46) Ludwiga van Beethovena, Fünf Stücke in Volkston, op. 102 Roberta Schumanna a Variace na slovenskou lidovou píseň pro violoncello a klavír (H 378) Bohuslava Martinů.

Brno

Ve čtvrtek 12. srpna zahajuje Festival Špilberk. Od 20:00 na Velkém nádvoří otevře festival experimentální projekt Hrubá hudba spojující horňácký foklor a jazz těles Lesní zvěř a Horňácká kapela Petra Mičky.

V pátek 13. srpna v 19:00 na Špilberku vystoupí Národní divadlo Brno s operou Gioachina Rossiniho Lazebník Sevillský. V nastudování Laca de Marchiho a režii Sandra Santiliho uslyšíme v hlavních rolích Ondřeje Koplíka, Jiřího Sulženka, Andreu Širokou, Domana Hozu a Davida Nykla.

Olomouc

Provedení programu Naše vlast v úterý 10. srpna na Olomouckých barokních slavnostech byl pořadatel nucen zrušit z důvodu nejasných podmínek pro cestování mezi státy.  

V ambitech a bazilice Navštívení Panny Marie Svatém kopečku bude ve čtvrtek 12. srpna, pátek 13. srpna a sobotu 14. srpna vždy od 20:30 provedeno oratorium David Carla Ditterse z Dittersdorfu.

V neděli 15. srpna od 15:00 v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci zazní oratorium Georga Philippa Telemanna Der Tag des Gerichts (Soudný den) v podání Czech Ensemble Baroque.

Teplice

Severočeská filharmonie Teplice vystoupí v rámci série Letní koncerty s dirigentem Norbertem Baxou v sobotu 14. srpna v 19:00 v Domě kultury. Zazní výběr z oper Wolfganga Amadea Mozarta (Kouzelná flétna), Gioachina Rossiniho (Lazebník sevillský) a Georgese Bizeta (Carmen). Spoluúčinkují účastníci letních kurzů.

Další regiony

V mikulovském amfiteátru vystoupí ve čtvrtek 12. srpna v 19:00 Národní divadlo Brno s operou Carmen Gergese Bizeta. V hudebním nastudování Ondreje Olose a režii Tomáše Pilaře vystoupí Václava Krejčí Housková, Peter Berger, Jana Šrejma Kačírková, Roman Hoza a další.

Ve Vysoké u Mělníka ve čtvrtek 12. srpna v Domě řemesel Quasi Duo – Judita Škodová (violoncello) a Kateřina Ochmanová (klavír).

V úterý 10. srpna v 17:00 vystoupí v kostele Dr. Farského v Jablonci nad Nisou varhanice Ivana Michalovičová a Petra Kujavová.

V rámci festivalu Za poklady Broumovska vystoupí v sobotu 14. srpna v 18:00 v kostele sv. Markéty v Šonově polská saxofonistka Magdalena Jakubska-Szymiec a kytarista Grzegorz Szymiec. Zazní díla Francise Kleyanse, Franze Schuberta a dalších.

Musica Florea v sobotu 14. srpna se představí v refektáři jezuitské koleje v Klatovech program Královna nebes u příležitosti předvečera slavnosti Nanebevzetí Panny Marie.

Čeští umělci v zahraničí

V úterý 10. srpna Musica Florea vystoupí v polské Szczawnici s operou Antonia Vivaldiho Il Farnace.

Streamy a televizní přenosy

Pokračuje nejstarší a největší světový festival BBC Proms. Velké množství koncertů z něj bude streamovaná a vysílána živě na rozhlasové stanici BBC 3, kterou můžeme sledovat online.

Ve středu 11. srpna od 21:00 SEČ vystoupí Aurora Orchestra s Nicholasem Collonem. Na programu jsou Variace na Paganiniho téma pro klavír a orchestr Sergeje Rachmaninova (sólista Pavel Kolesnikov) a Suita z baletu Pták Ohnivák Igora Stravinského.

V sobotu 14. srpna od 20:30 SEČ vystoupí Philharmonia Orchestra s dirigentem Santtu-Matiasem Rouvalim. Zazní Symfonie č. 1 D dur „Klasická“ Sergeje Prokofjeva, Klavírní koncert f moll (BWV 1056) Johanna Sebastiana Bacha (sólista Víkingur Ólafsson), Koncert pro klavír a orchestr č. 24 c moll (K 491) Wolfganga Amadea Mozarta (s týmž sólistou) a Symfonie č. 9 Es dur Dmitrije Šostakoviče.

Na serveru Operavision bude v pátek 13. srpna zveřejněn záznam opery Rusalka Antonína Dvořáka v nastudování Staatstheater Braunschwieg. V hlavních rolích účinkují Julie Adams, Kwonsoo Jeon, Jisang Ryu, Ekaterina Kudryavtseva, Edna Prochnik, Milda Tubelytė, Maximilian Krummen a další. Provedení řídí Srba Dinić. Opera byla nastudována v češtině.