Umlaufova strojírna na Trávníku       


Jedním ze známých  místních kovozpracujících závodů  v našem městě, bývala v minulosti, strojírna Andělína Umlaufa na Trávníku.
Již v roce 1926 si rodák z Prostějova Andělín Umlauf (* 17. 6. 1895), pocházející ze třinácti dětí tkalce Engelberta (Andělína) Umlaufa st., pronajal uvolněné prostory Vavřínova zámečnictví v čp. 233 v Bezděkově a zřídil zde vlastní strojírnu a zámečnictví. Dílna nedaleko řeky Třebovky měla skutečně široké využití. Umlaufův závod se totiž zabýval výrobou ventilátorů, kovářských výhní, instalací zařízení k odsávání kouře a výparů, vznikala zde pneumatická transportní zařízení pro dopravu pilin, ústřední topení horkým vzduchem a horkou vodou. Nescházela ani zámečnická výroba krámských portálů, stahovacích mříží na výkladní skříně, kovaných zábradlí a plotů, železných dveří, vrat, oken, světlíků či produkce kuchyňských sporáků, náhrobních svítilen a dalšího zboží. Andělín Umlauf zaměstnával čtyři učedníky a tři pomocníky. Mezi nimi bychom v minulosti nalezli např. Františka Končického, pozdějšího majitele vlastní zámečnické dílny v Moravské ulici čp. 844, nebo Antonína Vytlačila z nedalekého domku čp. 932 v Bezděkově.
Před otevřením vlastní dílny pracoval Andělín Umlauf u zdejší firmy V. E. Z. – Východočeské elektrotechnické závody, Antonín Pětník & spol., sídlící v domě čp. 33 na Starém náměstí.
Pronajaté místnosti v Bezděkově záhy přestaly potřebám Umlaufovy firmy vyhovovat. Proto byl majitel nucen poohlédnout se po vhodnějších prostorách. Do oka mu padly uvolněné objekty někdejšího velkoobchodu starým železem a textilními zbytky Alfréda Poppera čp. 273 na Trávníku, v někdejší Svatojánské, později Jánově ulici, vystavěné v roce 1912 firmou Rössler & Kudlík.  Andělín Umlauf v době působení v Bezděkově pobýval na několika místech našeho města, např. ve vilce čp. 942 v Broulíkově ulici na Vinohradech, náležející řediteli Občanské záložny a půjčovny v České Třebové Oldřichu Tykačovi. Po zakoupení objektu čp. 273 vyvstala nutnost přizpůsobit jej novému využití. Nejprve došlo k vybudování nových podlah v někdejších skladištích, kde se po vstupu nového majitele povalovaly zbytky kůží a starých hader, vše důkladně prolezlé potkany, kteří si prostředí po léta opuštěné a plné odpadků pochopitelně  oblíbili. Bylo jich tu prý tolik, že se pracujícím zedníkům stavěli na odpor a vztyčeni na zadních nohách zuřivě bránili svůj azyl.
Přibližně v roce 1933 byla přestavba hotova a Umlaufovi se mohli přestěhovat na Trávník do Popperova domku ve Václavské ulici čp. 273. Ten však byl ve špatném stavu, pobyt v něm ohrožoval zdraví členů rodiny a tak byli v roce 1936 Umlaufovi nuceni přesídlit do Pelclova domu čp. 876 v Nádražní ulici. Teprve když došlo k přestavbě dosavadního přízemního domku pro kočího, stojícího hned za starým stavením čp. 273, k bytovým účelům, vrátili se následujícího roku Umlaufovi zpět. Obývali zde kuchyň a dva pokoje. V roce 1948 bylo nové obytné stavení zvýšeno o nástavbu prvního patra.
V dílenských prostorách na Trávníku vznikl „Odborný závod pro ústřední topení a větrací zařízení a strojírna pro vzduchotechnická zařízení“. Výrobní program byl opět pestrý: vzduchotechnika, etážové ústřední topení pro rodinné domky, kuchyňské sporáky zn. SIRIUS, odsávací zařízení pro truhláře a sušárny cihel pro cihelny. Závod zaměstnával cca 30 dělníků včetně brigádníků.
Po zestátnění firmy počátkem 50. let 20. století se objekt stal postupně součástí několika novodobých podniků. Byla to Služba veřejnosti, vedená holičem Hamplem, Okresní komunální podnik, Kovovýroba, Koventa a posledně Východočeská armaturka se svým skladem hutního materiálu. Zachovala se fotografie alegorického vozu z prvomájového průvodu, jehož se provozovna Kovovýroby stejně jako ostatní podniky pravidelně účastnila, s postavou „zlého kapitalisty“ ve fraku s cylindrem na hlavě, jehož tělo bylo připevněno k ventilátoru na korbě nákladního vozidla.
 Umlaufova  strojírna, stejně, jako další trávnické domky, neunikla v letech 1977 – 1978 demolici, aby uvolnila místo novému sídlišti. Pamatuji si, jako chlapec školou povinný, kterak jsme spolu s tatínkem, při obhlídce starého Trávníka, již opuštěné prostory navštívili. Objekty již neměly okna a dveře, dalo se tedy pohodlně vstoupit  do někdejších  výrobních prostor, zázemí pro dělníky i do domku bývalého majitele.
Martin Šebela
Dcery Andělína Umlaufa (foto nahoře): vlevo Zora, vpravo Jiřína, vystudovaná inženýrka
 
Jánova ulice na Trávníku, vlevo brána do bývalé Umlaufovy strojírny.

Umlaufova strojírna od Svatohorské ulice  Vzadu Jelenice. 

Umlaufova strojírna
Výroba probíhala i na dvoře
 Dobrovského ul. na Trávníku v roce 1977. Vlevo vzadu Umlaufova strojírna. Foto Karel Aliger. 
Uprostřed snímku objekty Popperových skladů, pozdější strojírny před přestavbou. 
Vpravo Umlaufův, dříve Popperův domek čp. 273 ve Václavské ulici
 Domek čp. 273 a strojírna na maketě starého Trávníka v Městském muzeu v Č. Tř. 

Nový Umlaufův domek, vzniklý přestavbou domku pro kočího.