Českotřebovský deník 245/2021 (1.9.)
Nové video Českotřebovského deníku:  Gulášfest Přívrat 2021

Českotřebovský deník sleduje dění na přívratském svátku guláše dlouhodobě.  Zatímco loni jsme zaznamenali  dění po ukončení doby určené pro přípravu pokrmů, (kdy je zde nejvíce lidí)  tak letos jsme sledovali jak celá soutěž startuje, kdy ještě nejsou místa u stolů na přívratské návsi zaplněna.
Miroslavova země se opět nenechala zahanbit a připravila další ročník Guláš festivalu v Přívratě opět ve velkém stylu, bez ohledu na počasí, na jehož změny jsou v Přívratu připraveni.
Tentokrát jsem navštívil Guláš fest v samotném začátku, kdy probíhalo slavnostní zahájení, kdy ještě nebyly zaplněny lavice v hledišti na přívratské návsi, kdy se zatápělo pod kotlíky a krájela cibule a maso...
Vlastně od všech 12 stánků voněl libeček a další tajné laskominy. Na vše dohlížel král Miroslav a jeho družina v podobě soutěžní poroty, která hodnotila jak nejlepší guláš z dvanácti vyráběných, tak i nejlepší pivo (z deseti přihlášených) a nejlepší skládanou buchtu opět z deseti přihlášených. K tomu hrála hudba, tradičně vystoupila skupina Pěna, také letos Kamélie, Katapult revival a Veras band - revival Věry Špinarové. K tomu vyhlídkové lety z přívratského aeroportu a dobrá nálada mezi soutěžícími a také mezi návštěvníky. 
Překládáme také druhé video, které popisuje situaci na přívratské návsi loni při konání jubilejního desátého ročníku gulášových slavností. Můžeme tedy  můžeme porovnávat letošní ročník t s loňským ročníkem Gulášfestu 2020.  Ovšem jen do určité míry. Tento druhý snímek zachycuje dění na této akci po čtrnácté hodině, kdy skončil časový limit pro vaření gulášů, a nastala doba hodnocení a ochutnávání. V tu dobu již byly dotazníky pro hodnocení  gulášů, regionálních druhů piva i skládaných buchet  dávno vyprodané, program v plném proudu a lavice na návsi již byly zcela zaplněny. .

První ročníky gymnázia zahájily školní rok imatrikulací na školní zahradě

Gymnázium využívá svou upravenou školní zahradu nejen pro výuku, pro školní výzkumy a pokusy, ale také pro slavnostní příležitosti. Osvědčilo se to např. při předávání maturitních vysvědčení, tak nyní pro slavnostní imatrikulaci nových studentů školy. Bylo by jistě možné akci řešit jako v jiných letech pod střechou, tedy např. v Kulturním centru, ale současná doba k tomu určuje povinnost nosit respirátory a to opravdu slavnostní okamžik znehodnocuje. Venkovní prostory škola má a jsou opravdu "po ruce", odpadá přesun na odlehlou lokalitu a vzniká naopak možnost zakotvit imatrikulaci přímo do prvního školního dne již během dopoledne. Právě tak se stalo letos 1. září . Od deseti hodin se nejdříve slavnost konala pro žáky primy (prvního ročníku osmiletého studia), o hodinu později pak pro žáky třídy I.C, tedy prvního ročníku čtyřletého studia.
Především v případě primy se slavnost konala za přítomnosti velkého počtu rodičů a hostů,snad jako při maturitním vyřazení absolventů.  Po úvodním přivítání nových studentů školy ředitelem gymnázia se pak žáci podepsali do školní imatrikulační knihy, získali malý dárek připomínající tuto událost (diplom, pero a tričko s logem gymnázia), a tímto okamžikem se tak "definitivně" stali středoškoláky, což si  hodně považují. Do maturity je čeká osm let dalšího studia v podnětném a motivujícím prostředí, ve školním kolektivu který bude odlišný od základní školy, na které dosud působili. Právě gymnázium bude v dalších osmi letech tou rozhodující školou, která bude v jejich životě formovat jejich vztah ke společnosti a pomáhat najít místo, které bude co možná nejvíce odpovídat možnostem a profilování zájmu studentů. Podobně tomu bylo pro žáky čtyřletého studia s tím, že jde již o zralejší osobnosti. 
Slavnostní imatrikulace se stala na českotřebovském gymnáziu tradicí . (mm)
Fotografie jsou z imatrikulace prvního ročníku osmiletého studia (primy)

Josef Kozel: Moc si přeji, aby děti mohly do škol bez dalších podmínek 

Začátek školního roku je tady a všichni doufají, že se již nebude opakovat scénář doby koronavirové, kdy se kvůli zavřeným školám učilo distančně přes monitory počítačů, nebo ve školách platila nepříjemná opatření. Stejné přání má i radní Pardubického kraje pro oblast školství Josef Kozel.
„Děti patří do škol - zní dnes jako klišé. Ale tady nelze mluvit jinak. Moc si přeji, aby děti mohly do škol bez dalších podmínek. Aby i přes složitosti s nařízenými testy v úvodu školního roku všichni vše zvládli a bylo to to poslední, co si v novém školním roce s nemocemi připomenou. Nejde jen o vzdělávání, ale i o vývoj společnosti jako takové. Kamarády z dětství řada z nás dospělých poznala právě ve školách. Jistě mi to potvrdíte. Toto sebelepší technika a software nenahradí. Škola zkrátka není jen 1+1. Moc bych to přál dětem, ale i jejich učitelkám a učitelům,“ sdělil Josef Kozel.
První školní den

Mnoho dětí nejen v Pardubickém kraji dnes zasedlo do školní lavice úplně poprvé. A jak na svůj první školní den vzpomíná radní Josef Kozel?
„Nechci si připadat starý, ale přiznám se, že první školní den už je ve velké mlze mých vzpomínek. Každopádně škola základní z paměti jen tak nevypadne. Postupem času si člověk vzpomene víc na nějakou tu klukovinu, než to jak jsem se učil, ale já na svá školní léta vzpomínám moc rád. Možná čím jsem starší, tak tím víc si říkám, že s ohledem na starosti dospěláka, bych si to celé klidně rád znovu zopakoval a jako prvňáček s chutí do školy zamířil. A s velkým úsměvem!“


Cvičení  Jogy  na "Července" začíná  v úterý  14.9.2021  v 18. hod.
Těší se na Vás cvičitelky Hyšková a Cejnarová

Bezdoplatkovou zónu  už nezřídíme

Také v České Třebové probíhaly diskuze o tom, zda v našem městě vyhlásit  preventivně bezdoplatkovou zónu a zabránit tak obchodníkům s chudobou, aby zde pronajímali třeba nevybavené domy a ubytovny a zneužívali sociální situaci lidí, kteří jinak nemají kde bydlet a jsou ochotni zaplatit velké nájmy, neboť vše doplatí stát v příspěvcích na bydlení. Už takové zóny nezřídíme.
Ústavní soud zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat bezdoplatkové zóny. Vyhověl tak návrhu skupiny senátorů. Prostřednictvím zón se některé obce snažily bránit obchodu s chudobou a vzniku vyloučených lokalit. Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a „oběťmi“ problémů. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům.
Desítky měst v Česku vidí v bezdoplatkových zónách jednu z mála možností, jak se bránit přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často bydlí v nájemním bydlení, kde výše nájemného neodpovídá kvalitě bytu a peníze z doplatku končí u majitelů bytů či ubytoven. Nevládní organizace praxi bezdoplatkových zón dlouhodobě kritizují, poukazují na to, že se tím problém neřeší, jen se přesouvá do jiných míst. Senátorka Renata Chmelová z klubu KDU-ČSL úterní nález přivítala. Bezdoplatkové zóny ve stovce měst a obcí podle ní nepřinášely efekt. „Radikální zlepšení nepřinesl, úbytek sociálně vyloučených lokalit se neprokázal,“ řekla Chmelová.
Podle senátorů je zákon útokem na lidskou důstojnost, porušuje princip rovnosti, je v rozporu se svobodou pohybu a pobytu, zasahuje do svobody podnikání a neplní svůj deklarovaný účel. V podstatě odpírá doplatek na bydlení některým lidem, kteří jinak splňují podmínky pro jeho přiznání a kteří pomoc potřebují.
Zástupci měst litují zrušení části zákona, který umožňoval bezdoplatkové zóny
Zástupci měst litují, že Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Považují je za jednu z mála možností, jak se bránit přílivu problematických lidí. Někteří se domnívají, že nyní bude velký tlak na Sněmovnu, aby vznikl podobný zákon, který nebude v rozporu s nálezem ÚS

 

Hejtman Netolický zahajoval školní rok  ve škole v Dolní Čermné
Začal nový školní rok.
Pro učitele již s předstihem, pro žáky od středy 1. září. Organizace školního roku byla Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy připravena v předstihu. Věřme, že se vše podaří dodržet a zajistit, aby žáci chodili celý rok do školy bez nařízení distančního studia.
Vyučování ve školním roce 2021/2022 začalo ve všech základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích ve středu 1. září 2021. Nejbližší školní "Podzimní prázdniny" stanovilo MŠMT na středu 27. října a pátek 29. října 2021. Vánoční prázdniny začínají ve čtvrtek 23. prosince 2021 a končí v neděli 2. ledna 2022. Vyučování začne v pondělí 3. ledna 2022. Vysvědčení s hodnocením za první pololetí bude žákům předáno v pondělí 31. ledna 2022. Jednodenní pololetní prázdniny připadnou na pátek 4. února 2022. Jarní prázdniny v délce jednoho týdne jsou podle sídla školy stanoveny pro náš Pardubický kraj od 28. 2. – 6. 3. 2022.
Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 14. dubna 2022. Vyučování ve druhém pololetí bude ukončeno ve čtvrtek 30. června 2022. Hlavní prázdniny budou trvat od pátku 1. července 2022 do středy 31. srpna 2022. Na řadě škol se zahájilo v prvních třídách slavnostně za přítomnosti hostů, starostů, hejtmanů apod. 
Získal jsme první obrázky z návštěvy hejtmana Martina Netolického na základní škole v Dolní Čermné, kde nejen navštívil prvňáčky, kteří za přítomnosti svých rodičů zahájili svou školní docházku, ale jednal i s ředitelem školy Mgr. Helekalem a pedagogickým sborem a diskutoval o problémech, které na škole nyní řeší.- Foto Luboš Kozel.

 

Další část dne strávil Martin Netolický na litomyšlském gymnáziu

Zde jednal jednak s ředitelkou školy Mgr. Ivanou Hynkovou, radním Michalem Kortyšem a starostou města Litomyšl Danielem Brýdlem a vlastně s celým učitelským sborem. Gymnázium řeší nejen pedagogické problémy, ale i technické, probíhá např. výměna oken v celé budově.  Návštěvu připomínají další fotografie:

TJ Lokomotiva oddíl Jóga, zahajuje pravidelná cvičení jógy.
Čtvrtek 17.00 -18.30. Úterý 18.00. - 19.30.
Začínáme  již tento čtvrtek  2.9.2021 17.00- 18.30. Cvičíme ve škole VDA  -  ul. Habrmanova. 

Od září chodí děti v Semaníně do nově rekonstruované školy 

  • Škola v Semaníně je umístěna hned u silnice a svítí novou fasádou. Za ní se skrývá i rekonstruovaný interiér, který bude možné prohlédnout v sobotu 11. září na Dnu otevřených dveří. Tento den bude v Semaníně slavnostní dvakrát. Odpoledne se konají tradiční Podzimní radovánky...  Den otevřených dveří  využije i Českotřebovský deník, novou budovu školy a její učebny si přijdeme prohlédnout i s kamerou.