Českotřebovský deník 247/2021 (3.9.)
3. září - Den regionu Orlicko-Třebovsko

Tradiční propagační cyklojízda starostů obcí a příznivců Regionu Orlicko - Třebovsko letos vyjela z Ústí nad Orlicí, kde byla přítomným u Hernychovy vily představena celá řada nových projektů a záměrů města. Místo plánované jediné zastávky v České Třebové se nakonec uskutečnily dvě. Cyklistický peloton nejprve zamířil k právě dokončované kontejnerové přístavbě MŠ U Koupaliště a druhá zastávka se byla na loni dokončeném  Bike resort Peklák.  Kromě celé řady starostů z našeho regionu byl přítomen také Ing. Ladislav Valtr, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Po vyzkoušení nových singletracků v okolí vrcholu Javorník účastníci jízdy zamířili do obce Řetůvka, kde je v Hospůdce na konci světa od 17:00 čekalo zakončení s občerstvením a koncertem kapely Metaxa. (Fotografie z mateřské školy a z Pekláku)
 

Švestkové knedlíky na chatě invalidů

Vaření švestkových knedlíků je jednou z mnoha tradičních akcí, které pořádá místní organizace Svazu tělesně postižených na své chatě v Hliníkách každoročně pořádá. Právě začíná "švestková sezóna".  Na akci, která  se pořádá od sedmdesátých let zavítala v pátek 3. září paní starostka Magdaléna Peterková. Nešlo jen o knedlíky, jednalo se také o dalších plánech této aktivní organizace.
 

Kulturní centrum pokračuje ve vysílání pořadu Z CENTRA

6. díl pořadu Developeři v České Třebové  5.9.2021 v 18hod - https://youtu.be/C5kHjzZMWB4 
7. díl - Vladimír Vaněk  manažer HC Kohouti  19.9.2021 v 18hod - https://youtu.be/FLZ_8Y0pOnU

ČESKOTŘEBOVSKOU RADNICI POSLANEC MIKULÁŠ FERJENČÍK

Dveře českotřebovské radnice jsou otevřeny každému, kdo přichází se zájmem o naše město a lidi v něm. Bylo tomu tak i dnes, kdy paní starostka Magdaléna Peterková přivítala poslance za Pardubický kraj Mikuláše Ferjenčíka. Setkání byl přítomen také zastupitel Jiří Ducháček, který při návštěvě našeho města pana poslance doprovázel. Hlavním tématem debaty bylo vzdělávání, jelikož pan poslanec Ferjenčík je členem podvýboru pro regionální školství, ale diskuse směřovala také k sociální problematice, bydlení a dalším tématům. Paní starostka představila právě zakončované  investiční akce města, jako je rekonstrukce MŠ U Stadionu, kontejnerová přístavba MŠ U Koupaliště  a hovořilo se také o záměru na rozšíření domova pro seniory.

Stavba centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici jde do finále

Jednou z největších krajských staveb, a to nejen v oblasti zdravotnictví, je výstavba nového pavilonu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici za téměř 500 milionů korun. S průběhem prací se v pátek seznámili hejtman Martin Netolický a náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Práce pokračuji podle plánu, a tak by bylo možné v polovině jedna zažádat o uvedení do zkušebního provozu.
„Všechny stavební práce pokračují podle harmonogramu, a to včetně výběrových řízení na jednotlivé technologie, a to jak zdravotnického, tak stavebně-technického charakteru. V tuto chvíli předpokládáme, že by stavba měla být předána 3. ledna a v polovině ledna bychom mohli zažádat o uvedení stavby do zkušebního provozu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
S výstavbou nového pavilonu souvisí také přesuny uvnitř nemocnice a dílčí úpravy uvolněných prostor po odděleních, která naleznou své místo právě v novém moderním pavilonu. „Přesunem do nového pavilonu se uvolní například stávající oddělení ARO. To by se mohlo následně adaptovat pro potřeby porodnického oddělení. Tím by se mohlo upravit oddělení šestinedělí na jednolůžkové pokoje pro lepší komfort matek s dětmi,“ řekl Martin Netolický s tím, že místo jednotky intenzivní péče by se mohla přesunout mikrobiologie, která je nyní v Žamberku.
Hlavní devízou centrálního příjmu je centralizace urgentních oborů. „Všichni pacienti budou díky centrálnímu urgentnímu příjmu přijímáni na jednom místě. Samostatný vstup bude určen pro pacienty, kteří přijdou s potížemi sami, nebo je někdo přiveze. Nebude tak docházet ke křížení s pacienty, kteří budou přivezeni záchrannou službou,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. Ta ocenila také propojení na budovu B. „Nový pavilon je spojovacím krčkem napojen na vedlejší budovu B, což umožní následný transport pacienta na ostatní oddělení bez nutnosti opustit budovu venkovními prostory, což ocení jak pacienti, tak zdravotnický personál,“ řekla Matoušková.
Stavba bude sloužit pacientům ze spádové oblasti Orlickoústecka, Litomyšlska a Svitavska, což je přibližně 200 tisíc obyvatel. V prvním nadzemní podlaží budou vyšetřovny nebo zákrokový sálek, ale především nízkoprahový a vysokoprahový příjem. Druhý jmenovaný se využívá pro pacienty, které do nemocnice dopraví zdravotnická záchranná služba. V dalších dvou podlažích budou lůžkové části ARO a JIP. Obě oddělení navazují proskleným spojovacím krčkem na stávající budovu B, kde jsou operační sály. Druhé podlaží obsadí oddělení ARO. Poslední patro nového urgentu poslouží jako multioborová jednotka intenzivní péče.

Očkovací kamion se znovu vrátí, např. do Vysokého Mýta, Sloupnice...

Dnešním dnem končí v Dlouhé Loučce další část putování očkovacího kamionu po Pardubickém kraji. Ten se však do regionu od 16. do 23. září vrátí. K dnešnímu dni kamion naočkoval téměř 12 500 tisíc dávek, z toho 3 200 vakcínou Janssen bez předchozí registrace.
„Očkovací kamion se ukázal jako dobrý pomocník nejen v Pardubicích, a to v momentě, kdy jsme potřebovali výrazně zvýšit kapacitu a rychlost očkování v krajském městě. Poté jsme služby kamionu nabídli starostům měst a obcí v těch oblastech, kde je proočkovanost nižší. K dnešnímu dni kamion naočkoval téměř 12 500 dávek, z toho 3 200 bylo jednodávkových vakcín Janssen,“ shrnula náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Kamion dnes očkoval v Dlouhé Loučce a do Pardubického kraje se vrátí znovu 16. září. „Postupně bude možnost očkování v Kladrubech nad Labem, Vysokém Mýtě, poté bude 18. září půl dne v Žamberku a následně na Dolní Moravě, dále vždy jeden den v Žichlínku, Opatově, Nových Hradech a 23. září bude ve Sloupnici,“ vyjmenoval trasu kamionu hejtman Martin Netolický.
Očkovací kamion se na vybraná místa vrátí od 7. října. „Stejně jako v rámci předchozích cest kamionu bude očkování řešeno bez předchozí registrace. K dispozici bude dvoudávková vakcína od společnosti Pfizer a jednodávková vakcína Janssen. Právě pro přeočkování Pfizeru druhou dávkou se kamion do vybraných měst a obcí vrátí,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.
 

Nový sociální podnik Hurá do lázní pomáhá seniorům a lidem s handicapem

Spolek Hurá na Výlet! založil sociální podnik Hurá do lázní, který zajišťuje nabídku lázeňských a relaxačních pobytů pro všechny generace, umožňuje pracovní uplatnění osobám s handicapem a podporuje činnost spolku Hurá na Výlet!. Motto cestovní agentury je jednoduché - „Vy pojedete do lázní a senioři pojedou na výlet“. Podrobnější informace o sociálním podniku a nabídku lázeňských pobytů naleznete na www.huradolazni.cz.
„Každý pobyt a každá noc strávená v lázeňské destinaci posouvá hurá autobus plný seniorů zase dál, za poznáním nových míst. Polovina z vydělaných peněz z každého pobytu bude směřovat na podporu aktivit spolku Hurá na Výlet! – na oblíbené výlety, festivaly, akce a další aktivity.
Nabízíme možnosti regenerace pro úplně všechny generace a jako přidanou hodnotu dobrý pocit z toho, že nákupem pomáháme osamělým seniorům, aby se dostali mezi lidi a něco hezkého zažili.“ říká předseda spolku Tomáš Martinek.
Polovinu vydělaných peněz sociální podnik věnuje rozvoji pracovních míst pro kolegy s handicapem nebo jinak znevýhodněných. Těch, kteří pracovat chtějí, ale bohužel nedostávají v naší společnosti rovnou příležitost. Zbylá polovina putuje do spolku Hurá na Výlet!, kde slouží k úhradě bezpečných výletů a aktivit pro seniory, kteří nechtějí sedět sami doma, ale chtějí poznávat nová místa a kamarády.
Pracovníci sociálního podniku seniorům také nabízejí bezplatné poradenství, jak si dohodnout pobyt plně hrazený pojišťovnou a zajistit si lázeňskou péči zdarma.
Chrudimská kancelář bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 16. září v 14:00 před centrem Hurá proStory, v průběhu akce vystoupí orchestr Retro-Band Zdeňka Škvařila.
Kancelář na adrese Široká ulice č. p. 83 v Chrudimi bude pro zájemce otevřena od 17. září 2021 a rezervace je možné provádět rovněž na telefonu 773 185 758 či na emailové adrese info@huradolazni.cz.
Spolek Hurá na Výlet! je nezisková organizace, která od roku 2014 zpříjemňuje život seniorům prostřednictvím výletů, festivalů, kulturních akcí a dalších aktivit.
Za dobu svého působení spolek uspořádal výlety, akce a festivaly pro více než dvanáct tisíc seniorů.
Všechny aktivity spolku jsou pro seniory zdarma anebo za symbolický příspěvek. Bližší informace o činnosti spolku naleznete na webu www.huranavylet.cz. Bc. Tomáš Martinek

Cvičení  Jogy  na "Července" začíná  v úterý  14.9.2021  v 18. hod.
Těší se na Vás cvičitelky Hyšková a Cejnarová