Českotřebovský deník 249/2021 (5.9.) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní imatrikulace primy českotřebovského gymnázia 2021 

  • Byl první školní den nového školního roku. Tradiční slavnost se letos konala na upravené školní zahradě, aby nebyl  průběh imatrikulace znehodnocen povinností nosit respirátory. Slavnosti byl přítomen nejen plný počet třiceti nových primánů, ale také velký počet rodičů a dalších hostů..
    Imatrikulace studentů českotřebovského gymnázia se stala tradiční slavností spojenou se začátkem školního roku. V nové historii školy se konala po jedenácté. Zde se noví studenti gymnázia zápisem do imatrikulační knihy "definitivně" stávají středoškoláky. Na třináctiminutovém videu sledujeme imatrikulaci primy, prvního ročníku osmiletého gymnázia, jejíž žáky čeká do maturity osm let dalšího studia. Gymnázium bude tou rozhodující školou, která bude v formovat jejich vztah ke společnosti a pomáhat jim najít místo, které bude co možná nejvíce odpovídat jejích schopnostem a profilovat zájmy jednotlivců. Další důležitou akcí nově vytvářeného kolektivu je třídenní adaptační kurz, který škola pořádá pravidelně v hotelu Renospond ve Zderazu v blízkosti Nových Hradů, Budislavi a Toulovcových maštalí...
     
  • PhDr. Josef Zavřel oslaví v září devadesát

    Dne 26. září 2021 oslaví českotřebovský rodák a velký patriot našeho města  PhDr. Josef Zavřel devadesáté narozeniny.
    V našem městě prožil jen prvních 14 let svého života.  Narodil se na Trávníku v domě, kde má pan Pucholt hostinec. Potom se Zavřelovi odstěhovali do budovy nádraží a v roce 1945 do Prahy. Otec byl železničář.
    Žije sice od svých studií celý svůj život mimo Českou Třebovou  (v Praze), ale naše město pravidelně navštěvuje, např. rodinu svého dříve zemřelého bratra.  Má zde také své spolužáky z gymnázia. Celý svůj profesní život spojil s Prahou a také s Československou televizí, kde byl redaktorem např. sportovního zpravodajství (a kolegou známého Oty Černého), kde však díky svému zaměření musel v době normalizace ustoupit do pozadí a publikovat třeba i pod jinými jmény. Dr. Zavřel hodně cestoval, především po "otevření hranic" a změně režimu v r. 1989. Za posledních 30 let měl příležitost navštívit čtyři kontinenty. Každý by ve svém věku se již oddával odpočinku, ale Josef Zavřel nehledě na svůj věk a tím jistě spojené i všelijaké neduhy žije stále aktivní život. Kdo se může ve věku 80 let (a něco) např. pochlubit výstupem na Kilimandžaro? (5895 m n. m,  nejvyšší bod Tanzanie a zároveň celého Afrického kontinentu – vrchol Uhuru (česky Vrchol Svobody.) Absolvoval řadu zajímavých cest a pilně fotografoval, fotografie také vystavoval (dvakrát) i ve Výstavní síni našeho Kulturního centra. Můžeme připomenout jeho poslední výstavu "Dobré jitro z Bali" v roce 2015, kterou tehdy zahajoval  společně se svou kamarádkou z mládí paní Milenou Asmanovou, která však nechyběla ani na vernisáži jeho první výstavy "Motivy z cest" v roce 2012.
    Velmi se angažoval na odkrytí všeho, co je spojeno s českotřebovským rodákem a emigrantem Vladimírem Páclem, který byl do normalizace významným činovníkem mezinárodní lyžařské federace. Vystopoval jeho známé a kamarády v italském městě Malé, kteří se emigranta bez státní příslušnosti  ujali, zajistil mu práci a dobře udělali, Vladimír Pácl se odvděčil spoustou dobře realizovatelných nápadů  Jméno Vladimír Pácl (italsky Pakl)  je v Malé a okolním regionu stále velkým pojmem. PhDr. Zavřel svým působením v Malé zařídil i vzájemnou návštěvu představitelů naší a tamní radnice včetně přátel Vladimíra Pácla, zúčastnil se v Malé i slavnostního aktu pojmenování sportoviště jeho jménem. Trvale spolupracuje s Českotřebovským zpravodajem a Českotřebovským deníkem, nyní např. na výrobě vzpomínkového filmu na Milenu Asmanovou.  Výčet jeho aktivit zdaleka není úplný a vůbec nijak nenaznačuje, že by Josef Zavřel měl slavit svoje devadesátiny. K významnému životnímu jubileu Josefu Zavřelovi blahopřeji a těším se na další spolupráci. Je toho ještě mnoho, co bychom měli společně realizovat. Milan Mikolecký  

    Kulturní centrum pokračuje ve vysílání pořadu Z CENTRA

    6. díl pořadu Developeři v České Třebové  5.9.2021 v 18hod - https://youtu.be/C5kHjzZMWB4 
    7. díl - Vladimír Vaněk  manažer HC Kohouti  19.9.2021 v 18hod - https://youtu.be/FLZ_8Y0pOnU

     

    Ocenění kraje za předchozí dva roky převzalo 17 laureátů, mezi nimi Českotřebovák Vasil Timkovič

    Na malebném pardubickém Příhrádku se sešli laureáti nejvyšších krajských ocenění za uplynulé dva roky, aby převzali ceny Za zásluhy o Pardubický kraj a ceny Michala Rabase za záchranu. Událost, která se dříve tradičně konala ve Východočeském divadle, musela být vloni odložena a letos se pro jistotu uskutečnila ve venkovních prostorách. To však nic neubralo na její slavnostní atmosféře.
    Za hudebního doprovodu PSB jazz/swing quintetu Jiřího Ševčíka se v průběhu večera přítomní hosté podívali na medailonky všech oceněných. Cenu přišlo převzít šest osobností, které zachránily nebo stále zachraňují životy. Za zásluhy o Pardubický kraj bylo na Příhrádku oceněno devět osobností, z toho dvě in memoriam, takže cenu převzali jejich nejbližší. Cenu médií získali propagátor astronomie Bohumil Ruprecht a fotograf, cestovatel, polárník, spisovatel, hudebník a dobrodruh v jedné osobě Oldřich Bubák.
    Všem poděkoval jménem Pardubického kraje hejtman Martin Netolický: „Jsme sice na netradičním místě a v netradičním čase, ale opět tu můžeme sledovat mnoho příběhů, které jsou nám všem inspirací. Některé zachycují určitý duchapřítomný okamžik, který dokázal někoho zachránit, jiné dokumentují velkou část života, často velmi dramatického, jako například u pana Vasila Timkoviče nebo u paní Jarmily Stibicové.  Děkujeme vám všem oceněným za tyto příklady.“
    Vasil Timkovič, plk. ve výslužbě, byl nominován za mimořádné bojové nasazení při obraně Československa v období druhé světové války a celoživotní naplňování občanského principu života.Pan Timkovič se narodil jako občan Československa na tzv. Podkarpatské Rusi. Po násilném rozdělení Československa utekl s kamarády do tehdejšího SSSR v domnění, že budou moci vstoupit do vojenské jednotky bojující proti formující se německé armádě. Místo toho prošel jako zajatec sovětským gulagem, a teprve o několik let později se mohl připojit k jednotce Ludvíka Svobody. Byl přímým účastníkem řady bitev, včetně bitvy u Kyjeva, Dukelské operace a osvobození Prahy v květnu 1945. Za své bojové zásluhy byl mnohokrát vyznamenán. Po poválečném připojení Podkarpatské Rusi k SSSR z politických důvodů donucen odejít zpět do Československa, kde prožil celý svůj další život. Jako válečný veterán stál u zrodu místní jednoty Čs. obce legionářské.
     Více ZDE

    Cvičení  Jogy  na "Července" začíná  v úterý  14.9.2021  v 18. hod.
    Těší se na Vás cvičitelky Hyšková a Cejnarová

    Krajský fotbalový přebor

    Sobota 4. 9. 2021 17:00
    Holice - Litomyšl 1:3 (1:1)
    Česká Třebová - Moravská Třebová 3:1 (1:1)
    Choceň - Moravany 6:0 (0:0)
    Neděle 5. 9. 2021 14:30
    Luže - Třemošnice 0:1 (0:0)
    Rohovládova Bělá - Svitavy 0:1 (0:0)
    Horní Ředice - Lanškroun 1:0 (0:0)
    Proseč - MFK Chrudim B 0:3 (0:3)
    Pardubičky - Heřmanův Městec 1:1 (1:0)
    Tabulku vede Horné Ředice, druhá je Chrudim a třetí Svitavy Česká Třebová postoupila na páté místo za čtvrtou Litomyšl. Poslední dva týmy Moravany a Rohovládová běla stále bez bodu.

    Pardubický kraj zná svoje regionální potraviny

    V rámci Dne Pardubického kraje byla na Pernštýnském náměstí předána ocenění Regionální potravina Pardubického kraje 2021. Za Pardubický kraj předal prestižní ocenění radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
    „Podpora regionálních výrobců by se měla stát běžnou součástí spotřebitelského chování každého z nás. Vybírejme proto všichni pečlivě, od koho nakupujeme potraviny, ale i další výrobky. Jsem proto rád za všechny aktivity, které pomáhají v prezentaci regionálních producentů, kteří jsou součástí našich měst a obcí a pomáhají tomu, aby české potravinářské řemeslo i nadále prosperovalo a bojovalo o své místo na slunci. Proto i my připravujeme do příštího roku v rámci našeho dotačního titulu na podporu malých prodejen takové změny, abychom prodejny motivovali k většímu odběru regionálních potravin,“ řekl krajský radní Miroslav Krčil.
    Masné výrobky tepelně opracované
    COOL hovězí, Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka
    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
    LABUŽNICKÉ ŠKVARKY z Vračovic, Josef Morávek, Vračovice
    Sýry včetně tvarohu
    Květenský poklad, Květná Zahrada
    Mléčné výrobky ostatní
    bio Jogurtový drink borůvka, Tomáš Stejskal, Výprachtice
    Pekařské výrobky včetně těstovin
    Ořechový chléb, MEDOVINKA
    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
    Rosické Tiramisu, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
    Alkoholické a nealkoholické nápoje
    Hřebečská medovina BYLINNÁ HOŘKÁ
    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
    ZEGITA Original, Vladimíra Krejčíková, Ostřetín
    Ostatní
    Kefírová zmrzlina Apolenka, Diana Houdová, Spojil


    Litomyšlské dvorky 

    Letos v termínu 10. – 12. září 2021 proběhne další ročník Litomyšlských dvorků. V pátek odpoledne začneme programem Školamyšle s ochutnávkou kuchařské i výtvarné tvorby žáků a na radničním dvorku knihovny se nasytíme bohatým programem.
    Vedle prodeje vyřazených knih a dílny pro děti tu bude k vidění výstava fotografií Michaely Břicháčkové, budete si moct zakoupit modrotisky Daniely Martínkové, zaposlouchat se do autorského čtení básní matky a dcery Terezy Brázdové a Heleny Klůsové a poté se i zavlnit do rytmu folku s kapelou Bachadring. Zahrada Augustovy tiskárny se do noci roztančí reprodukovanou hudbou v rytmu jazzu a swingu a mezitím program doplní klavírní koncert Martiny Plockové v komorním prostředí dvorku domu U Rytířů, na který naváže koncert lázeňských litomyšlských Šviháků na dvorku U Mydláře.
    Sobota tradičně začne na dvorku Pekla, kde můžete najít na sebe ledacos, co ve vašem šatníku dosud chybělo. Před polednem si na zahradě Augustovy tiskárny připomeneme s Pavlínou Štorkovou, členkou Činohry Národního divadla, výročí 160 let od pobytu Boženy Němcové v Litomyšli. Herečka bude číst z autorčiny tvorby. Odpolední program začneme v Restaurantu Underground se světovými covery v podání kapely Veronique & Open band. Zklidnění nám přinese dvorek 2ar(t) se skupinou POEZIE 20XX s texty místních básníků. Poezie zazní i na novém dvorku na Vodních valech, kde své překlady básní britské autorky Carol Ann Duffy přečte Sylva Ficová. Podvečerní koncertní linku započne hudebník z kapely Dirty Old Dog Tomm Procházka na dvorku U Mydláře a v Havran Steak Baru na něj naváže kapela La Mimóza se svými šansony, jazzem i blues. Noční atmosféra dopomůže setkání s Tomášem Jirečkem a jeho Černou hodinkou, kde nás v prostorách zahrady 2ar(t) zasvětí do vypravěčského řemesla.
    Poslední den nás také neochudí o bohatý program. Neděle začne na dvorku U Kuděje výstavou Exlibris Aleny Antonové a následně propukne hlavní program ve Váchalově ulici. Čeká nás pohádkové divadlo litomyšlského divadelního spolku Myšli, výtvarná dílna s Anyou a Kamilem Kopeckými, klauniádová smršť v podání Paleťáků a nakonec koncert Jany a Ivy Věnečkových. V nedělní podvečer završí celý program na dvorku U Kuděje Zdeněk Bína, frontman kapely minut123minut.
    S tímto programem se zapojujeme ke Dni otevřených dveří památek, které se konají každý rok vždy druhý víkend v září.
    Těšíme se, že nám i letos pomůžete zaplnit litomyšlské dvorky! Vstup na všechny akce je zdarma. Více info na facebook.com/litomyslskedvorky


    Litomyšl: V parku mladých je nové discgolfové hřiště

    V Parku mladých u II. základní školy je od konce srpna volně přístupné hřiště pro discgolf - hru pro všechny generace, při níž jde o to dostat létající talíř na co nejméně pokusů do určeného cíle. Na litomyšlském hřišti se nachází celkem devět stanovišť, z nichž se odhazují disky. Každé odhodiště má svou vlastní tabulku s informací o ideální trase a počtu pokusů, na které byste měli danou „jamku“ zvládnout.
    Tento projekt město připravovalo několik měsíců, finalizaci zkomplikovala dodávka vybavení. Hřiště bude letos fungovat pouze ve zkušebním režimu, aby se s dodavateli a městskými službami upravil plán sekání a péče o lokalitu. Příští rok na jaře by se na něm mohly konat již první oficiální závody.
    U prvního stanoviště poblíž sportovní haly na vás čeká velká cedule s pravidly a dalšími informacemi, které byste před první hrou mohli mít. Pokud nemáte své vlastní létající talíře, bude možné si je od příští sezóny vypůjčit v infocentru, kde budou dostupné i hrací karty.