Českotřebovský deník 250/2021 (6/9)
Developeři na jedničku

V neděli 5. září podvečer mělo na youtube kanále Kulturního centra premiéru  další pokračování pořadu Z centra, zajímavý videorozhovor na velmi témata, která jistě zajímají všechny Českotřebováky.  Svědčí o tom, že tvůrčí tým Kulturního centra  se nebude jako dosud věnovat pouze tématice kultury a sportu, ale také dalším daleko důležitějším problémům. Příkladem takového tématu je právě odvysílaný pořad "Developeři".  Není třeba napovídat nic o jeho obsahu,  bude třeba si pořad pustit v repríze.
 
Pořad je dostupný na odkazu https://youtu.be/C5kHjzZMWB4 <https://youtu.be/C5kHjzZMWB4>
 
Českotřebovské vinobraní 2021 zrušeno

Vážení přátelé, je nám to velmi líto, ale Vinobraní v České Třebové se letos neuskuteční. Dlouho jsme zvažovali, jak se k aktuální situaci postavíme a počítali vícenáklady za zřízení mobilního testovacího centra a zajištění splnění všech platných nařízení. V rozpočtu akce byly vícenáklady nakonec podstatnou položkou, která by měla zásadní vliv na programový obsah, proto jsme se rozhodli akci nepořádat. Omlouváme se a věříme, že nás v této situaci pochopíte a zachováte nám přízeň pro další ročníky Vinobraní Česká Třebová. (Pořadatelé - Vinotéka Karla IV.)
 
Přípravný hokejový turnaj  o pohár starostky města vyhráli Kohouti 

Česká Třebová – Nové Město nad Metují 6:4 (4:1, 0:2, 1:1)
Litomyšl – Náchod 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
UTKÁNÍ O 3. MÍSTO: Náchod – Nové Město nad Metují 3:1 (3:0, 0:1, 0:0)
FINÁLE:  Česká Třebová – Litomyšl 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 2. Plášek (Semorád), 20. Korhoň (Sedlák), 43. Polodna (Král), 45. Korhoň (Semorád) – 27. Ostřanský (Havlík), 29. Ondráček (Voříšek). Rozhodčí: Sedlák – Kopecký, Kopecký. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváků: 148.
Č. Třebová: Mahdal – Hradil, Blažej, Sedlák, Jemelka, Daněk, Pražák – Veverka, Filip, Fúzik – Král, Polodna, Rozlílek – Plášek, Semorád, Korhoň,
Litomyšl: Horáček – Bažant, Havlík, Ondráček, Švec, Dvořák, Bláha – Večeřa, Stoklasa, Vomočil – Drobný, Cink, Ostřanský – Barkóci, Voříšek, Vaňo.
KONEČNÉ POŘADÍ: 1. Česká Třebová, 2. Litomyšl, 3. Náchod, 4. Nové Město nad Metují.

Podemleté  krajnice silnice na Litomyšl mají být tento týden opraveny

Velké červnové dešťové přívaly způsobily mnoho škod také na stavu silnic. Loni dokončená s modernizace silnice II/358 byla velmi chválená a dokonce byla vyhodnocena jako nejlepší silniční stavba v kraji.  Jenže to platilo právě do červnových dešťových přívalů. Voda podemlela krajnici a stav je vidět na fotografiích.  Podle slibu a záměru Správy a údržby silnic Pardubického kraje mají být tyto krajnice tento týden opraveny. Je to důležité pro bezpečnost jízdy, připomeňme nedávno na střechu otočené osobní vozidlo u zhořského hřbitova.  Fotografie Luboš Kozel.

Odložme účinnost stavebního zákona, vyzývají krajští radní

Krajští radní na svém pondělním jednání schválili návrh zákonodárné iniciativy k novelizaci rekodifikovaného stavebního zákona. Principem krajské iniciativy je odložení účinnosti ve všech stupních vždy o jeden rok. Legislativní iniciativa bude předložena na jednání Zastupitelstva Pardubického kraje 21. září.
„Schválená rekodifikace stavebního zákona je de facto reformou veřejné správy na úseku stavebního práva s přesunem tisíců zaměstnanců a v této podobě není jednoznačně připravena. Proto navrhujeme odložení účinnosti zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon a zákona č. 284/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona o jeden rok,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Podle analýzy Ministerstva vnitra vyvolá přeskupování úředníků, převádění spisů a zahájených řízení okamžitý propad ve vydávání povolení právě minimálně jeden rok a způsobí tak rozsáhlé hospodářské škody v době, kdy je naopak nezbytné výstavbu a investiční činnost urychlit,“ uvedl hejtman.
Podle něj také není vyřešena celá řada materiálně-technických otázek, jako například jakým způsobem bude probíhat spisová odluka, jakým způsobem bude předáván a přebírán archiv stavebního úřadu, jakým způsobem bude právně řešeno setrvání nově státních úředníků v budovách obcí a krajů. „Existuje opravdu velké a opodstatněné vysoké riziko problémů celé finančně nákladné reorganizace v následujících letech, a proto chceme odložením účinnosti dát prostor pro nalezení shody nad hlavními principy stavebního práva. Proto chceme tuto zákonodárnou iniciativu předložit po říjnových volbách nově utvořené Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Tradiční mykologické dny a výstava hub v ekocentru Podorlicko se letos uskuteční ve dnech 8. - 10. října

Policisté a hasiči dostanou od kraje dar 2,3 milionu korun 

Krajské ředitelství policie Pardubického kraje a Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje obdrží, stejně jako v předchozích letech, finanční dar z rozpočtu kraje v celkové hodnotě 2,3 milionu korun na zlepšení svého materiálního a technického vybavení a zázemí. Obě smlouvy musí schválit na svém zářijovém jednání krajské zastupitelstvo.
„Jak v případě policie, tak hasičů se snažíme pomáhat s pořízením vybavení nad rámec, které by obě složky velmi složitě pořizovaly, ale usnadní jim výrazně jejich práci či zlepší zázemí a akceschopnost,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „S krajským policejním ředitelem jsme se domluvili na částce jednoho milionu korun na pořízení automatických externích defibrilátorů s příslušenstvím, přenosných videokonferenčních zařízení pro trestní řízení a robotizované měřící stanice pro dokumentaci dopravních nehod. V případě hasičů se jedná o částku 1,3 milionu korun na podporu vybudování zázemí pro údržbu věcných prostředků chemické služby na požární stanici ve Vysokém Mýtě,“ vysvětlil hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Dotace na pořízení techniky pro hasiče

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila poskytnutí dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů na pořízení požární techniky a věcných prostředků požární ochrany k zajištění akceschopnosti. Celkově bude mezi 125 obcí rozděleno 6,245 milionu korun. Dotace budou obcím poskytnuty až po projednání v zastupitelstvu kraje.
„Dotační program je nastavený na finanční podporu obcím, které jsou zřizovatelem jednotek sborů dobrovolných hasičů. Ve většině případů se jedná o dílčí finanční podporu na nákup čerpadel, elektrocentrál, radiostanic, či zásahových obleků,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kromě těchto drobnějších podpor pomůže kraj obcím a městům při pořizování požárních vozidel či stříkaček. „Půl milionem podpoříme nákup nové cisternové automobilové stříkačky pro hasiče v Litomyšli, Pomezí a Výprachticích, 300 tisíc obdrží město Choceň na pořízení požárního vozidla včetně příslušenství a Jaroměřice, Mladějov na Moravě, Radiměř a Sebranice stejnou částku na nákup starší cisternové automobilové stříkačky včetně nezbytných oprav a úprav. Celkově jsme podpořili 125 obcí částkou 6,245 milionu korun,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Ostatní složky IZS dostanou od kraje přes 430 tisíc korun
Kromě dotací pro dobrovolné hasiče schválili radní poskytnutí více než 430 tisíc korun pro takzvané ostatní složky integrovaného záchranného systému. „Ostatní složky integrovaného záchranného systému podporujeme dlouhodobě dílčí částkou na pořízení, opravu, údržbu nebo úpravu jejich věcného vybavení. Po 25 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 85 tisíc korun obdrží Horská služba a Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách. Finančně podpoříme také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice, 201. Pardubice, Patriot – Klub vojáků v záloze Pk a Sirius Rescue Pardubice,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Portmoneum Litomyšl:
Slavnostní odhalení pamětní desky Josefu Váchalovi a Ladislavu Horáčkovi

Slavnost se konala v sobotu 4. září  se zajímavým programem,  více uvedu zítra ve středečním textu s obrázky Luboše Kozla

V Královéhradeckém kraji budou dalších 10 let provozovat vlaky České dráhy.

Hejtman Královéhradeckého kraje a zástupci Českých drah podepsali smlouvu na zajištění veřejné drážní osobní dopravy v Královéhradeckém kraji na dalších deset let. Za tu dobu kraj u Českých drah objedná 58 milionů vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun, které bude financovat spolu se státem.
Nová smlouva začne platit od letošní prosincové změny jízdních řádů. Vlaky budou jezdit nadále ve stejném rozsahu a cestování po dráze bude pro cestující komfortnější. V rámci trvání nové smlouvy budou nasazeny čtyři desítky nových nízkopodlažních vlaků.  V letech 2024 až 2026 ČD nasadí čtyři desítky nových moderních elektrických a motorových vlaků. První z nich svezou cestující v roce 2024. Půjde celkem o sedm nových elektrických jednotek RegioPanter, v hodnotě přes 800 milionů korun, jejichž výroba je  zajištěna díky rámcovému kontraktu se Škodou Transportation.  Na neelektrifikované tratě pak budou nasazeny nové jednotky od polské společnosti Pesa.
V rámci postupného nasazení nových kolejových vozidel dojde ke zlepšení komfortu, který nabídnou moderní elektrické a motorové jednotky splňující požadavky cestujících v 21. století. Samozřejmostí je nízkopodlažnost a doplňkové systémy pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace, vybavení akustickými a informační systémy, wi-fi připojením a zásuvkami.
Kromě modernizace vozového parku přinesou nové smluvní podmínky také vyšší informovanost a bezpečnost cestujících. Nadále budou České dráhy zapojeny do IDS IREDO a kraj souhlasil i s ponecháním tarifu dopravce, takže cestující bude mít možnost zvolit si tarif podle svého výběru a nadále využívat všechny výhody. Zároveň bude možné využít státní jednotný tarif při cestování drážními dopravci po celé ČR.
Pro srovnání v našem Pardubickém kraji jezdí všude České dráhy mimo tratě Ústí nad Orlicí - Dolní Lipka - Hanušovice/Králíky, kde jezdí soupravy společnosti Leoexpress. Od počátku to bylo zvláštní řešení. Po počátečních obtížích spojených se zavedením provozu již s novým dopravcem nejsou problémy, zpočátku byly potíže se systémem jízdenek.  Kraj vychází společnosti vstříc také v současné době, kdy má společnost mimo provoz dvě jednotky v rámci (nezaviněných ) poruch  a nahrazuje tak některé spoje autobusy. To jistě komfort není a jistě bylo možné zapůjčit od Českých drah  jízdní soupravu, která by na tuto omezenou dobu odstavené jednotky nahradila. Asi by to bylo pod důstojnost společnosti, byť je v nesnázích. Na tomto řešení ovšem mohl kraj trvat.  České dráhy mají pro tento příklad vozidel dostatek.

 Návštěvnost hradů a zámků v Pardubickém krají (ve správě NPÚ Sychrov)

Bohužel je celkově návštěvnost za letní měsíce nižší, než-li v uplynulých letech. Jedinou výjimkou je zámek Hrádek u Nechanic, kde se konaly oblíbené Zámecké slavnosti a další kulturní akce, které si veřejnost oblíbila a zůstala jim věrná i letos. Byť jsme obecně zaznamenali velký zájem o dětské prázdninové prohlídky a také o prohlídky noční, kostýmované či stavebně historické, nepodařilo se nám dosáhnout čísel z předchozích let“, hodnotí uplynulé letní měsíce Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, který řídí 17 objektů ve výše uvedených třech krajích. „Na propadu návštěvnosti se podílí více faktorů – chybí nám zahraniční turisté a také jsme neorganizovali velké kulturní akce - a nebo jsme je ladili komorně, s ohledem na pandemickou situaci. Dalším faktorem jsou bezpochyby vládní nařízení, která jsou důležitá, ale ne každý chce podstupovat hodinovou prohlídku objektu s respirátorem – řada návštěvníků se předem dotazovala, zda musí mít zakryté dýchací cesty a reagovala ve smyslu, že si na prohlídku počkají, až nebudou roušky a respirátory povinné. Pravděpodobně právě z tohoto důvodu veřejnost hojně navštěvovala naše areály, například sychrovský, Babiččino údolí v Ratibořicích, zahrady na Kuksu, opočenský, zákupský, litomyšlský či rohozecký park a samozřejmě také hradní objekty, jako jsou Trosky, Bezděz či Litice. Vyšší příliv návštěvníků jsme zaznamenali v chladných srpnových dnech, nicméně, bohužel ani chladné počasí a s tím vyšší zájem veřejnosti o památky nedosáhl počtů z minulých sezon. Na druhou stranu – těší mne pozitivní ohlasy na letos nově otevřený Jurkovičův palác na Kunětické hoře a nové expozice na Litomyšli a Náchodě.
V současné době nadále platí na hradech a zámcích s interiérovými skupinovými prohlídkami povinnost zakrytých dýchacích cest, počty osob na prohlídkách jsou limitovány. Byl ale rozšířen on-line prodej vstupenek na prohlídky, aby se zvýšil komfort pro návštěvníky a nemuseli na prohlídku čekat.
Na hradě Bezděz je od září nepřístupná Velká věž, neboť zde probíhá stavební obnova, na hradě Grabštejn jsou prohlídkové trasy uzpůsobeny obnově tzv. Malého nádvoří. Bez omezení návštěvnického provozu se pokračuje s revitalizací Zámeckého kopce na Náchodě a opravou říms na Hrubém Rohozci, byť je v zámeckém nádvoří lešení. Na Kunětické hoře je trvale uzavřen hradní palác, který je v rekonstrukci. Přehled návštěvnosti čtyř objektů v Pardubickém kraji ve správě Národního památkového ústavu: